PDA

Zobacz pełną wersję : Przycisk AE-AF lock

ropusz
02-02-2011, 15:18
Jestem trochę zdezorientowany działaniem przycisku AE/AF lock. W instrukcji od D40 piszą, że należy ustawić np. środkowe pole na obiekcie, wcisnąć do połowy spust migawki, wcisnąć AE/AF lock do zablokowania ekspozycji, przekadrować i wcisnąć do końca spust. Ale w innym miejscu piszą, że wciskając do połowy spust blokujemy ostrość i ekspozycję. Po co więc dodatkowo wciskać AE/AF lock, jak i tak mamy zablokowane oba parametry po wciśnięciu spustu do połowy?

darko
02-02-2011, 15:27
Po co więc dodatkowo wciskać AE/AF lock, jak i tak mamy zablokowane oba parametry po wciśnięciu spustu do połowy?
na przykład jak masz ciągły AF ustawiony, a chcesz szybko zblokować
Nie mam d40 ale czy tam nie ma opcji że możesz ustawić blokadę tylko AE lub tylko AF lub obie na raz
ustawiasz sobie np blokadę AE i łapiesz pomiar tam gdzie chcesz blokujesz i kadrujesz tak jak chcesz i pstrykasz fote.
Są jeszcze inne możliwości zależnie co kto lubi

ropusz
02-02-2011, 16:58
Można sobie różnie ustawić ten przycisk. Tylko po co podają przykład, w którym blokadę AE uzyskujesz już po wciśnięciu spustu do połowy? To po co dodatkowo wciskać ten przycisk? A może po wciśnięciu spustu do połowy jest tylko blokada AF a AE nie jest blokowane?

darko
02-02-2011, 16:59
ale chyba funkcę przycisku (spustu) też można zdefiniować? nie mam instrukcji pod ręką ale tak mi się coś kołacze

SzMuD
02-02-2011, 17:12
ale chyba funkcę przycisku (spustu) też można zdefiniować? nie mam instrukcji pod ręką ale tak mi się coś kołacze

jest dokladnie tak jak piszesz. Mozna ustawic co ma blokowac przycisk AE/AF lock i to samo tyczy sie spustu do polowy np.

AE/AF lock - ustawiasz na blokade AE
spoust do polowy - ustawiasz na blokade AF

de Fresz
02-02-2011, 17:20
Jeśli w D40 to działa jak w większości innych aparatów, to przycisk AEL jest duplikacją funkcji blokady AEL przy wciśnięciu spustu do połowy (przy ustawieniach difoltowych). Pozwala to na skonfigurowanie obu tych przycisków wedle upodobań użytkownika, opcji jest kilka:
– blokada AE pod AEL, a pod spustem nie (a np. tylko AFL)
– blokada AF pod AEL, a pod spustem blokada AE
– obie blokady pod spustem, a pod AEL AF-start
– obie blokady pod AEL, a spust aktywuje tylko AFa.
Takie opcje miewają sens jak się robi dużo na automatyce w scenerii, gdzie pomiar może szaleć oraz przy bardziej świadomym używaniu AF-C.

McSimus
08-02-2011, 17:45
Czyli generalnie ustawiasz sobie np punktowy pomiar światła. Ustawiasz punkt ostrości (centralny) na szarym murku, przyciskając AEL blokujesz ekspozycję, przesuwasz punkt/aparat na koleżankę, wciskasz spust do połowy - blokujesz ostrość, dokadrowujesz drobnym ruchem aparatu i pstrykasz fotkę koleżanki naświetloną względem murka :)
Chyba dobrze rozumiem i wyjaśniam :)
de Fresz - DOMYŚLNYM !!! litości dla języków ;)

diabel200
08-02-2011, 17:57
Jeszcze nigdy tego nie używałem, jakoś omijałem ten przycisk dalekim łukiem. Nigdy też nie zgłębiałem sensu jego używania.
Czy robiąc w trybie M, użycie tego przycisku ma jakikolwiek sens i używalność? W trybach predefiniowanych, gdzie to aparat decyduje w kwestii ekspozycji, funkcja faktycznie może się przydać, jednak mi jakoś nie leży ten przycisk za wygodnie.

de Fresz
08-02-2011, 18:08
Nie, przy manualu blokada ekspozycji nie ma zazwyczaj większego sensu, jest to pomyślane pod A/S/P. Ale AF-L już może się przydać (przy AFie ciągłym). Lub AF-On, jeśli ktoś tak lubi.

McSimus - ojtamojtam ;-)

iranio
12-02-2011, 22:50
Ja mam ustawiony na AE lock, robię zdjęcia zwykle w trybie A. Wtedy tak zaprogramowany przycisk przydaje się przy robieniu np. panoram.