Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Przycisk AE-AF lock

Jestem trochę zdezorientowany działaniem przycisku AE/AF lock. W instrukcji od D40 piszą, że należy ustawić np. środkowe pole na obiekcie, wcisnąć do połowy spust migawki, wcisnąć AE/AF lock do zablokowania ekspozycji, przekadrować i wcisnąć do końca spust. Ale w innym miejscu piszą, że wciskając do połowy spust blokujemy ostrość i ekspozycję. Po co więc dodatkowo wciskać AE/AF lock, jak i tak mamy zablokowane oba parametry po wciśnięciu spustu do połowy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Po co więc dodatkowo wciskać AE/AF lock, jak i tak mamy zablokowane oba parametry po wciśnięciu spustu do połowy?
    na przykład jak masz ciągły AF ustawiony, a chcesz szybko zblokować
    Nie mam d40 ale czy tam nie ma opcji że możesz ustawić blokadę tylko AE lub tylko AF lub obie na raz
    ustawiasz sobie np blokadę AE i łapiesz pomiar tam gdzie chcesz blokujesz i kadrujesz tak jak chcesz i pstrykasz fote.
    Są jeszcze inne możliwości zależnie co kto lubi
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Można sobie różnie ustawić ten przycisk. Tylko po co podają przykład, w którym blokadę AE uzyskujesz już po wciśnięciu spustu do połowy? To po co dodatkowo wciskać ten przycisk? A może po wciśnięciu spustu do połowy jest tylko blokada AF a AE nie jest blokowane?

Domyślnie

ale chyba funkcę przycisku (spustu) też można zdefiniować? nie mam instrukcji pod ręką ale tak mi się coś kołacze
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    ale chyba funkcę przycisku (spustu) też można zdefiniować? nie mam instrukcji pod ręką ale tak mi się coś kołacze
    jest dokladnie tak jak piszesz. Mozna ustawic co ma blokowac przycisk AE/AF lock i to samo tyczy sie spustu do polowy np.

AE/AF lock - ustawiasz na blokade AE
    spoust do polowy - ustawiasz na blokade AF
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

Jeśli w D40 to działa jak w większości innych aparatów, to przycisk AEL jest duplikacją funkcji blokady AEL przy wciśnięciu spustu do połowy (przy ustawieniach difoltowych). Pozwala to na skonfigurowanie obu tych przycisków wedle upodobań użytkownika, opcji jest kilka:
    – blokada AE pod AEL, a pod spustem nie (a np. tylko AFL)
    – blokada AF pod AEL, a pod spustem blokada AE
    – obie blokady pod spustem, a pod AEL AF-start
    – obie blokady pod AEL, a spust aktywuje tylko AFa.
    Takie opcje miewają sens jak się robi dużo na automatyce w scenerii, gdzie pomiar może szaleć oraz przy bardziej świadomym używaniu AF-C.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Czyli generalnie ustawiasz sobie np punktowy pomiar światła. Ustawiasz punkt ostrości (centralny) na szarym murku, przyciskając AEL blokujesz ekspozycję, przesuwasz punkt/aparat na koleżankę, wciskasz spust do połowy - blokujesz ostrość, dokadrowujesz drobnym ruchem aparatu i pstrykasz fotkę koleżanki naświetloną względem murka
    Chyba dobrze rozumiem i wyjaśniam
    de Fresz - DOMYŚLNYM !!! litości dla języków
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

Domyślnie

Jeszcze nigdy tego nie używałem, jakoś omijałem ten przycisk dalekim łukiem. Nigdy też nie zgłębiałem sensu jego używania.
    Czy robiąc w trybie M, użycie tego przycisku ma jakikolwiek sens i używalność? W trybach predefiniowanych, gdzie to aparat decyduje w kwestii ekspozycji, funkcja faktycznie może się przydać, jednak mi jakoś nie leży ten przycisk za wygodnie.
    Ostatnio edytowane przez diabel200 ; 08-02-2011 o 18:19

Domyślnie

Nie, przy manualu blokada ekspozycji nie ma zazwyczaj większego sensu, jest to pomyślane pod A/S/P. Ale AF-L już może się przydać (przy AFie ciągłym). Lub AF-On, jeśli ktoś tak lubi.

McSimus - ojtamojtam
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Ja mam ustawiony na AE lock, robię zdjęcia zwykle w trybie A. Wtedy tak zaprogramowany przycisk przydaje się przy robieniu np. panoram.
    -- Sol omnibus lucet --

Uprawnienia umieszczania postów