PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Photoshop Elements 9 - pytanie

mini21
31-01-2011, 14:51
Cześć.
Ostatnio zainstalowałem sobie triala Adobe Photoshop Elements 9, głównie po to, żeby sprawdzić różnicę między normalną wersję a okrojoną.

Do tej pory używałem triala Photoshop CS3 i już się przyzwyczaiłem do tego interface'u, ale Elements nawet przypadł mi do gustu, dlatego myślę nad jego kupnem.

Chciałem się was poradzić, jakie są główne wady (dla was, osób które siedzą w fotografii i często korzystają z PS'a) Elements'a względem normalnej wersji?
Czego wam brakuje?
Czego nie ma, bez czego praca wydaje wam się cięższa?

Mi brakuje narzędzia "pędzel historii", która w CS 3 bardzo przypadła mi do gustu.

Napiszcie o swoich odczuciach.

ToM78
31-01-2011, 19:30
Miałem doczynienia z CS5 trialem - kupiłem Adobe Photoshop Elements 9 nawet wiedząc że jest deko obcięty z niektórych funkcji RAW - jak dla mnie styka :) Dziś dzwoniłem nawet do adobe - te ich aktywacje i dezaktywacje są bardziej skomplikowane niż w windowsie. Szum w adobe przy NEF (wysokie ISO) jest bardziej przyjazny dla oka niż ten z ViewNX2. Polecam

kkokosz
31-01-2011, 20:09
Zdecydowanie brak masek dla warstw rastrowych i możliwości korekcji krzywymi :) Na co dzień używam PS, a PE sporadycznie u siostry - czasem brak masek ekstremalnie irytuje (chociaż istnieje obejście, zapewne niejedno, jednak wiadomo - chciałoby się prosto) :)
No i nieco dziwnie działa funkcja konwersji do BW :)

KS
31-01-2011, 21:24
Krzywe można sobie dodać... co prawda nie jest to takie jak w 'dużym' CSie, ale coś za coś... i nie wiem, czy obecne w sieci akcje z krzywymi będą pasowały do 9. W 8 wszystko działało.

szymony
31-01-2011, 21:28
Podstawowa wada to brak praktycznie 16bit. Teoretycznie się da, ale praktycznie już nie bardzo.

mini21
01-02-2011, 00:13
hmmm, co do warstw, to tu trochę nie kapuje.
Nie jestem znawcą, dlatego poprawcie mnie, jeśli coś bredzę, ale z tego co widzę, do w PSE 9 można tworzyć maski warstwy.

Na razie jeszcze testuje PSE i doszukuje się różnic.
Na pewno brakuje mi bardziej rozbudowanej edycji profili kolorów.
Przyznam szczerze, że ciężko będzie skonwertować dane zdjęcie do np.: profilu labu bez normalnego PS'a.

No, ale niestety, żeby różnica w cenie nie była tak kolosalna, to pewnie nawet bym się nie zastanawiał, ale jednak różnica jest.

kkokosz
01-02-2011, 19:09
hmmm, co do warstw, to tu trochę nie kapuje.
Nie jestem znawcą, dlatego poprawcie mnie, jeśli coś bredzę, ale z tego co widzę, do w PSE 9 można tworzyć maski warstwy.

Rzeczywiście - wprowadzono to w PSE9, którego masz, a ja używałem PSE8 i nie podejrzewałem, że wprowadzą tę funkcję (w końcu - jak dla mnie - to jedna z głównych różnic między PS a PSE). W tym momencie zakup PSE9 rzeczywiście nabiera sensu - przepraszam za wprowadzenie zamieszania :)

biegly
01-02-2011, 23:41
Jak dla mnie, to za ubogi ACR.

arturherda
03-02-2011, 13:05
Mi akurat z końcem roku kończyła się licencja na PS3, wykańczam dom i nie stać mnie w tym roku na wykładanie pieniędzy na PSa, a piractwem się brzydzę, tak więc skierowałem się ku Elements 9 i Paint Shop Photo Pro X3. Niestety program Corela choć bardzo przyjemny dla mnie działał nieakceptowalnie powoli, zakupiłem więc - po dogłębnych testach trialowych oraz poszukiwaniach plaginów w sieci - Elementsa 9. Dla wielu głównymi wadami programu to - jak wspomniał już kolega szymony - mogą być cienki tryb 16 bitowy oraz brak trybu LAB, mi to nie stanowi problemu gdyż nie obrabiam w 16 bitach i nie wchodzę w LAB - wynika to z braku czasu oraz i tak koniecznej konwersji do 8 bitów dla labów, w których robię odbitki (ok 800 miesięcznie w sezonie).

Jeśli chodzi o maski warstwy to w dziewiątce są standardowo, jeśli chodzi zaś o krzywe również są dostępne - jednak niestendardowo. Polecam dobrą wtyczkę Smart Curves (zdjęcie jest linkiem do krzywych):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://free.pages.at/easyfilter/curves.html)

Jeśli ktoś potrzebuje prostszych krzywych czy też innych presetów to jest ich w sieci cały ogrom.

A teraz słowo o samym ACR. Moduł (wersja 6.3) okrojony mocno w stosunku do tego z PS3 (wersji 4.2) jednakże co bardzo ważne nieporównywalnie lepiej interpretuje pliki z 5D, z innych aparatów nie wiem nie porównywałem. Wczytywany obrazek jest sporo czystszy niż z wersji 4.2 i to jest ogromny plus, i o ile wcześniej wolałem korzystać z canonowskiego DPP niż ACR (właśnie ze względu na jakość obrazka), to obecnie wolę ACR właśnie z tego samego względu.

Reasumując, program spokojnie wystarcza osobom, które nie zagłębiają się w LAB i nie skupiają się na 16 bitach, tym nie radzę zakupu Elementsa, dodam również, że wszystkie plaginy, które miałem w CS3 działają z Elements 9, również zestaw filtrów NIK Software.

pozdrawiam

avallardi
03-02-2011, 14:47
Rzeczywiście - wprowadzono to w PSE9, którego masz, a ja używałem PSE8 i nie podejrzewałem, że wprowadzą tę funkcję (w końcu - jak dla mnie - to jedna z głównych różnic między PS a PSE). W tym momencie zakup PSE9 rzeczywiście nabiera sensu - przepraszam za wprowadzenie zamieszania :)

Zakup PSE miał sens zawsze. To zależy od potrzeb. Co do masek - od wersji Elements 5.0 można zainstalować darmowe maski. Ja pracuję na 6-tce i mam maski, krzywe (link podał kolega wyżej), mikser kanałów. Wszystko gratis, tylko trzeba poszukać i poświęcić kilka minut na instalację.

arturherda
03-02-2011, 15:50
Tego, czego mi akurat brakuje najbardziej w samym Elements to Match Color taki jak jest w PSie. Często narzędzia używałem i miło byłoby mieć je znów, natomist w ACR zapisywania własnych presetów i Camera Calibration. Za tymi elementami tęsknię.

basala
05-02-2011, 00:08
Polak potrafi:

http://www.tutoria.pl/gratisy/rozszerzenia_photoshop_elements.htm

I tak oto Twój PSE8 zyskał maski zwykłych warstw i kilka innych przydatnych funkcji. :)

McSimus
05-02-2011, 22:33
ciekawe, chociaż już to wcześniej widziałem, tyle że wtedy miałem PSE5
no to teraz podepniemy pod ósemeczkę

basala
14-02-2011, 22:00
Pozwolę sobie wrzucić dwa wpisy, które umieściłem w wątku "elementsowym" na "wrogim" CB. Może tu spotkają się z jakimś zainteresowaniem/odzewem. :)

1.

Photoshop Elements Secrets-Working with a 16 bit file and layers. (http://www.youtube.com/watch?v=Jncseb0AUtc&feature=related)

Wie ktoś skąd można pobrać wtyczkę (oczywiście najlepiej darmową :)), która uaktywni Automation Tools?

No i co trzeba zrobić, żeby mieć "na legalu" pełną wersję ACR w PSE?

2.

http://forums.adobe.com/message/2362891#2362891

I już wiemy jak utworzyć 16 bitową kopię warstwy. Jeszcze niewiele można z nią zdziałać, ale... Pomyślimy, zobaczymy. :)