Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Megalit.
Nikonozaur
30-01-2011, 20:35
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Zapraszam.
wolnyslimak
30-01-2011, 20:42
Dość prosty obrazek. Niemniej jednak podoba mi się zestawienie zachodzącego słońca i "stanowiska megalitycznego". Zmierzch społeczeństwa. Nie fajerwerk bo Ty akurat takowe masz ale bardzo przyjemne i ciekawe zdjęcie. Czy my w Polsce, w okolicach Szczecina mamy takowe miejsca megalityczne? Może jakis link jestes w stanie podać z łykiem historii. Pozdrawiam.
Spodobały mi się te omszałe (http://img156.imageshack.us/img156/4007/434528733339539278.jpg) kamienie ;)
Karbulot
30-01-2011, 20:49
Qbass71 przeostrzyłeś i to mocno. Nawet ja miłośnik żylet, któremu zarzuca się często przeostrzanie widzę, że dałeś za mocno czadu.
Bardzo przyjemny obrazek, fajnie zaświeciło i te kamienie.
Oj przyjemnie a szczególnie to światełko :)
Nikonozaur
30-01-2011, 21:20
Dość prosty obrazek. Niemniej jednak podoba mi się zestawienie zachodzącego słońca i "stanowiska megalitycznego". Zmierzch społeczeństwa. Nie fajerwerk bo Ty akurat takowe masz ale bardzo przyjemne i ciekawe zdjęcie. Czy my w Polsce, w okolicach Szczecina mamy takowe miejsca megalityczne? Może jakis link jestes w stanie podać z łykiem historii. Pozdrawiam.
Megalitów w Polsce jest sporo, Internet prawdę Ci powie. Ten akurat jest w NRD jakieś 30 km od Szczecina to ten w centrum kadru (http://wikimapia.org/#lat=53.3315746&lon=14.1423815&z=18&l=28&m=b&v=1). Jest tu ich więcej w tym jeden "fałszywy" (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152873).
Nikonozaur
30-01-2011, 21:23
Spodobały mi się te omszałe (http://img156.imageshack.us/img156/4007/434528733339539278.jpg) kamienie ;)
Doceniam Twoją wizję, ale zabrałeś tej fotce wszystko z klimatem na czele. Makabrycznego przeostrzenia nawet nie komentuję. ;)
porzadnie zrobione coś z niczego, i swietne opanowanie słońca :)
Doceniam Twoją wizję, ale zabrałeś tej fotce wszystko z klimatem na czele. Makabrycznego przeostrzenia nawet nie komentuję. ;)
Nie chciałem niczego zabierać szczególnie klimatu. Temu napisałem o kamieniach omszałych (http://img692.imageshack.us/img692/8889/434528733339539278101.jpg). Przeostrzenie się wzięło ale nie wiem skąd? Dopiero komentarz zwrócił moją uwagę.
jedyne co bym zlikwidowal to bliczek na kamieniu....fajne zdjecie!
Nikonozaur
30-01-2011, 22:51
Grzesiu, jeśli masz na myśli tę plamkę po lewej na górnym kamieniu to spieszę poinformować, że to placek jakiegoś porostu. Przyrodę trzeba chronić, nie stemplowałem... ;)
Dobra robota Panie Kolego... :-)
Taki prosty, przestrzenny kadr. Bardzo miły w odbiorze. Mocno wyciągałeś kamienie?
Sebastianito
30-01-2011, 23:22
Swietne zdjecie!
Ciekawe, ladnie to pokazales, no a kolorki wymiataja! :)
A mi się wydaje że ze słońcem pomiędzy tymi głazami to byłby lepszy pomysł(jedna z wielu opcji oczywiście)a tak nudno jest jak dla mnie-nie ma powiązania,relacji,zespolenia między prawą a lewą.Na plus jak w większości twoich zdjęć zresztą,wyczucie,delikatnośc ale ukryty pazur dzięki pracy nad zdjęciem.
Greg77 a nie przeszkadza Ci przypadkiem podział?
Świetny kadr,światło i kolor.Pozdrawiam
Nikonozaur
31-01-2011, 10:17
A mi się wydaje że ze słońcem pomiędzy tymi głazami to byłby lepszy pomysł(jedna z wielu opcji oczywiście)a tak nudno jest jak dla mnie-nie ma powiązania,relacji,zespolenia między prawą a lewą.Na plus jak w większości twoich zdjęć zresztą,wyczucie,delikatnośc ale ukryty pazur dzięki pracy nad zdjęciem.
Łącznikiem między lewą a prawą jest zmierzch. Megality to między innymi, a może nawet głównie groby jakichś ważnych gości sprzed wieków, miejsce kultu zmarłych. W każdym razie miejsce kojarzone z odchodzeniem w przeszłość, a zachodzące Słońce jest tego symbolem. Tak to sobie jakoś wykombinowałem.
Samo miejscówka jest dość trudna. Oprócz wystającego spomiędzy kamieni krzaka najbliższe drzewa stoją o jakiś 300m, ciężko poskładać coś atrakcyjnego mając kupkę głazów w szczerym polu. Albo jeszcze nie potrafię tego dostrzec. Na 100% tam wrócę i coś może innego wymyślę.
Fajnie pokazane z klimatem.
Pozdrawiam.
Fajne miejsce na fotki :-)
wolnyslimak
31-01-2011, 13:49
Łącznikiem między lewą a prawą jest zmierzch. Megality to między innymi, a może nawet głównie groby jakichś ważnych gości sprzed wieków, miejsce kultu zmarłych. W każdym razie miejsce kojarzone z odchodzeniem w przeszłość, a zachodzące Słońce jest tego symbolem. Tak to sobie jakoś wykombinowałem.
Samo miejscówka jest dość trudna. Oprócz wystającego spomiędzy kamieni krzaka najbliższe drzewa stoją o jakiś 300m, ciężko poskładać coś atrakcyjnego mając kupkę głazów w szczerym polu. Albo jeszcze nie potrafię tego dostrzec. Na 100% tam wrócę i coś może innego wymyślę.
Hehehehe...czyli do mnie trafiłeś w 100%:) Odczytałem Twoje intencje odrazu i dlatego trafiłeś do mnie tym obrazem. No nic ale o tym już pisałem. Pozdrawiam.
Dzięki za obszerne wyjaśnienie.Ja osobiście zmierzchu jescze nie widzę,zmierzch nastanie niebawem.
Może zle powiedziałem-nie nudno,ale statycznie trochę(ze względu na podział chyba również).Zdjęcie ogólnie jednak mi się podoba.Stare pogańskie czasy to niesamowite dzieje i nie mówię tu o jakiś wiedzminach czy innego typu bzdurach tylko o prawdziwej histori wymieszanej z kultem,wierzeniami,życiem codziennym.pozdrawiam.
Greg77 a nie przeszkadza Ci przypadkiem podział?
nie.....tym bardziej, ze sam czesto tak robie:D
Ładnie sobie poradziles ze sloncem, podoba sie zdjęcie.
Nikonozaur
31-01-2011, 14:46
Dzięki za obszerne wyjaśnienie.Ja osobiście zmierzchu jescze nie widzę,zmierzch nastanie niebawem.
Może zle powiedziałem-nie nudno,ale statycznie trochę(ze względu na podział chyba również).Zdjęcie ogólnie jednak mi się podoba.Stare pogańskie czasy to niesamowite dzieje i nie mówię tu o jakiś wiedzminach czy innego typu bzdurach tylko o prawdziwej histori wymieszanej z kultem,wierzeniami,życiem codziennym.pozdrawiam.
W sumie miało być monumentalne, ale nie jestem przekonany czy udało mi się osiągnąć do końca taki efekt. W każdym razie na portalu fotoferia.pl przepadło w czeluściach tamtejszej ciemni. Nie dowiedziałem się dlaczego, mimo zadanego pytania żaden z anonimowo głosujących nie potrafił odpowiedzieć na to proste pytania.
nie.....tym bardziej, ze sam czesto tak robie:D
Tylko się upewniam:-).Nie,bo wszystko przez tą moją pamięć dobrą-kiedyś dawno temu, przeszkadzało Ci to w jednym moim zdjęciu ale nie chciałeś powiedzieć czemu :-):-):-).
(przepraszam Nikonozaurze-nie mogłem się powstrzymać:-)
W sumie miało być monumentalne, ale nie jestem przekonany czy udało mi się osiągnąć do końca taki efekt. W każdym razie na portalu fotoferia.pl przepadło w czeluściach tamtejszej ciemni. Nie dowiedziałem się dlaczego, mimo zadanego pytania żaden z anonimowo głosujących nie potrafił odpowiedzieć na to proste pytania.
:-)
jacekz40
31-01-2011, 17:28
Dobre i chwytliwe :) ... głównie dla ciała i duszy :)
rafalg78
31-01-2011, 23:43
Najbardziej podoba mi się jak zaświeciło Ci słońce w tym kadrze, super.
Miejscówka z potencjałem :).
Myślę, że ciekawie wyglądałaby podana w mrocznym BW z dynamicznym niebem na długiej ekspozycji.
Andrzeju, moje zdanie jest Ci znane, więc... powtórzę krótko, że jest ładnie i jestem na tak ;) :D
Jacenty Z.
03-02-2011, 01:16
Trochę tak niezręcznie się wypowiadać, mnie trzycyfrowcowi (jeżeli chodzi o staż postowy na Forum) z dwucyfrowym korpusem, na temat pracy tak doświadczonego Użytkownika, natomiast co do tej fotki mam dwa zaskoczenia:
Pierwsze - że po lewej stronie zima, a po prawej wiosna jakby nigdy nic, jakby to zaraz miała być Wielkanoc. Pewnie to się wzięło z kąta widzenia - źdźbła oziminy nieco wyrosły ponad śnieg, więc tak jakby go tam w ogóle nie było.
Drugie - że ten megalit wygląda jak kamienny czołg (wprawdzie pozbawiony lufy, ale jednak), który za pomocą tego wiechcia (wyglądającego trochę jak czarny bez - jeśli tak, to tałatajstwo chronione prawnie przed wycinką) próbuje się ukryć przed słońcem. Proszę mi wybaczyć skojarzenia typowe dla pokolenia wychowanego na lekturze "Żołnierza Polskiego" i oglądaniu "Czterech pancernych" ;-)
Nikonozaur
03-02-2011, 02:24
Trochę tak niezręcznie się wypowiadać, mnie trzycyfrowcowi (jeżeli chodzi o staż postowy na Forum) z dwucyfrowym korpusem, na temat pracy tak doświadczonego Użytkownika, natomiast co do tej fotki mam dwa zaskoczenia:
Pierwsze - że po lewej stronie zima, a po prawej wiosna jakby nigdy nic, jakby to zaraz miała być Wielkanoc. Pewnie to się wzięło z kąta widzenia - źdźbła oziminy nieco wyrosły ponad śnieg, więc tak jakby go tam w ogóle nie było.
Drugie - że ten megalit wygląda jak kamienny czołg (wprawdzie pozbawiony lufy, ale jednak), który za pomocą tego wiechcia (wyglądającego trochę jak czarny bez - jeśli tak, to tałatajstwo chronione prawnie przed wycinką) próbuje się ukryć przed słońcem. Proszę mi wybaczyć skojarzenia typowe dla pokolenia wychowanego na lekturze "Żołnierza Polskiego" i oglądaniu "Czterech pancernych" ;-)
Twoja frasunek jest bezzasadny: liczby o niczym nie świadczą, ewentualnie ta większa o gadatliwości, a to w większości przypadków wcale nie powód do dumy.
Zima panująca po lewej jest żałosnym wspomnieniem tego co było jeszcze niedawno. W moich stronach nie ma ani płatka śniegu od ok. dwóch tygodni i nawet najstarsi szczecińscy górale nie wiedzą czy jeszcze będą jakieś zrzuty. Ozimina stoi przeto na gołej ziemi wystawiona na łaskę i niełaskę Natury.
Skojarzenie z czołgiem jest jak najbardziej trafne i właściwe. Akcja foty rozgrywa się na terenie szczególnie wzmożonej aktywności dzielnej załogi czołgu "Rudy", z filmu, który tak mile (nie tylko Ty) wspominasz. Co do gatunku bzu i jego ochrony użytego do maskowania lepiej się tu na głos nie wypowiadać, okoliczni mieszańcy dobrze pamiętają kto zalał róże w ogródku feldfebla Kugla, przy okazji topiąc miasto... ;)
krzysztofz24
03-02-2011, 16:01
Podoba mi sie kolorystyka. Nie za mocna i nie za delikatna, wydaje mi sie taka akuratna. Podoba mi sie jeszcze jak swiatlo pada na te trawy na pierwszym planie z prawej. Bardzo dobrze sie to prezentuje w zestawieniu z zacieniona czescia od kamieni i samymi kamieniami. Sam kadr nie jest porywajacy z rodzaju tych urywajacych leb;-)...ale ogolnie to zdjecie przyjemne z bardzo mi osobiscie sie podobajaca gra swiatla i cienia.