Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Komora

maniek89
29-01-2011, 00:34
Witam serdecznie,
od niedawna jestem posiadaczem nikona D90 z obiektywem 50mm F2.8 Macro . Posiadam komorę Mo-De (http://www.mode3d.eu ) . Potrzebuje zrobić zdjęcia biżuteri, i tutaj potrzebuje Waszej pomocy. Po długiej walce z ustawieniami udało mi się dość do takiego stanu http://img143.imageshack.us/i/pierscionekm.jpg/ . Zdjęcie jest blade, srebrna część jest szara i kamienie nie mają połysku. Czy jest szansa uzyskania żywych kolorów i ładnego połysku ?

Prosze o odpowiedź i wyrozumiałość.

stock
29-01-2011, 00:54
i podejrzewam że lepiej z tej komory nie wyciśniesz. A swoją drogą to niezłe cudactwo ta komora. Interaktywna, 3d - a gada chociaż ? :)
A tak na poważnie to są tutaj setki stron na temat fotografii biżuterii - od trików jak to sfotografować pod znany serwis aukcyjny aż po sesje katalogowe dla firm na A i K. Chyba w fotografii studyjnej szukaj - bo ja już nie pamiętam. :)

maniek89
29-01-2011, 12:50
To jak ktoś uzyskał taki efekt http://www.luxoro.pl/pic/20110128161039537.jpg ? że sto srebro się tak ładnie błyszczy ?

Szukałem na forum i na google jakiegoś tutoriala photohop do obróbki biżuteri ale nic nie znalazłem ;/ znacie jakiś ?

bahuone
29-01-2011, 14:09
Odrazu zaznaczam ze sie nie znam, ale wydaje mi sie ze to jest bardzo duza zasluga dobrze ustawionego i odpowiednio dobranego swiatla + szop.

maniek89
29-01-2011, 14:35
Tylko ta komora jest przeznaczona do biżuteri więc światło jest tak dobrane i ustawione w sposób najlepszy do robienia dobrych zdjęć. Z ustawieniami aparatu bawiłem się bardzo długo i wygląda to tak jak wygląda. ;/

Marcin Borkowski
29-01-2011, 17:15
Tylko ta komora jest przeznaczona do biżuteri więc światło jest tak dobrane i ustawione w sposób najlepszy do robienia dobrych zdjęć. Z ustawieniami aparatu bawiłem się bardzo długo i wygląda to tak jak wygląda. ;/

w takim razie światło wcale nie jest dobrane w sposób najlepszy do tego typu zdjęć..

2pompony
29-01-2011, 18:58
Tylko ta komora jest przeznaczona do biżuteri więc światło jest tak dobrane i ustawione w sposób najlepszy do robienia dobrych zdjęć.

Obawiam się, że to o czym mówisz, to najczystszej wody marketingowe pierdzenie. Nie ma czegoś takiego, jak najlepsze światło do zdjęć biżuterii. Wystarczy się zresztą przez moment zastanowić: czy identycznie będzie oświetlona błyszcząca obrączka na czarnym szkle, brylantowa (czyli dająca masę blików) kolia na tkaninie, czy kolczyki wykonane z czegoś porowatego i matowego na skórze (wołowej, nie ludzkiej)? Wszystko to jest biżuteria, a oświetlenie dla każdego takiego zdjęcia będzie krańcowo, podkreślam to słowo - krańcowo różne.

Nie załatwisz tego jednym, nawet najdroższym i najbardziej cwanie opisanym gadżetem kupionym w sklepiku z prezentami dla chłopaków.

Najlepiej wejdź sobie na przykład na flickra, wpisz jewellery i dostaniesz miliard zdjęć z których być może będziesz się w stanie czegoś nauczyć. Trzeba tylko mieć w miarę otwarty umysł i nie dawać się wodzić za nos sprzedawcom różnego podejrzanego autoramentu. No i warto pamiętać, że zdjęcia bezcieniowe ani nie są najlepsze, ani najlepiej nie prezentują ładnej biżuterii. przeciwnie - o wiele lepiej fotografować ją cieniowo, bo cienie tworzą kształty i dodają trzeciego wymiaru.

andso
29-01-2011, 23:15
Na optyczne.pl była seria artykułów ( szkoła fomei czy jakoś tak), były tam przykłady jakie lampy jak ustawiać, jakie różne efekty można uzyskać (z tego co pamiętam było o fotografii kwiatków, szkła itp.)

Art Erie
29-01-2011, 23:29
Fajny gadżet :) Połączenie adapteru "Bambino" i namiotu bezcieniowego; niestety nie widzę zastosowania tego wynalazku, poza sprzedażą w max. ilości sztuk :)

Michał Jędrak
30-01-2011, 00:48
Wywal ten pojemnik na chleb do kosza. Nie ma nic durniejszego niż zdjęcia bezcieniowe, bo przedmioty tracą fakturę. Srebro wychodzi szare bo odbija się w nich tylko biel. Spójrz na chromy w motocyklach... Co świadczy o 'chromowatości' chromu? No to, że ładnie odbija jak lustro. W takim namiocie bezcieniowym nie ma co odbijać, wszędzie jest biel i zerowy kontrast. Szkoda, że to kupiłeś.

!AGresT
30-01-2011, 12:38
Ale wynalazek!
Co będzie następne - uniwersalna komora plazmowo-portretowa? Wysokowydajna przedsiębiorna i zasięrzutna komora ślubna?

Jest w fotografii elementarna zasada - jak jest światło, to musi być cień!

maniek89
30-01-2011, 18:56
No cóż, troche mnie załamaliście. Komora jest i muszę z nią działać, więc co byście radzili zrobić by zdjęcia były lepsze ? ;/ Bo mogę dokupić do niej 2 dodatkowe lampy.

Art Erie
30-01-2011, 19:06
[...] Komora jest i muszę z nią działać, więc co byście radzili zrobić by zdjęcia były lepsze ? ;/ [...].

Błędne koło... połóż sobie jakiś dajmy na to pierścionek na białej kartce A4, do prawej i do lewej ręki weż dwie małe latarki i oświetlaj przedmiot z różnych stron. Obserwuj co się będzie działo, jak układać się będzie światło i jak będzie mogło wyglądac Twoje "zdjęcie". Póżniej wyobraż sobie, że pierścionek leży na mlecznej plexi i jest oświetlony również od dołu...
Nic nie kosztuje, a zrozumiesz o co chodzi ;)

2pompony
31-01-2011, 02:07
1. Komora jest i muszę z nią działać

2. więc co byście radzili zrobić by zdjęcia były lepsze ?

Mówiąc tak popadłeś w jakąś straszną antynomię! Skoro bowiem musisz działać z taką komorą - to zdjęcia nie będą lepsze. Może jest to bolesna, ale prawda...

Jeśli naprawdę chcesz robić lepsze zdjęcia - popatrz chociaż przez chwilkę na te dobre, żebyś wiedział przynajmniej, jak wyglądają. Spróbuj skorzystać z tego co zobaczysz: weź podobne tło, przeanalizuj, jakie światło jest użyte (skupione, ostre, dające ostre i czarne cienie - czy odwrotnie: łagodne, rozproszone, dające cienie rozmyte, delikatne). Na początku drogi weź do głowy jako pewnik, że musisz oświetlić przedmiot przynajmniej z dwóch stron - przy czym nie musisz mieć dwóch lamp; czasem okno z jednej strony, a blenda zrobiona z białego kartonu z drugiej zupełnie starczą. Oświetlenie z jednej strony i liczenie na dobre efekty się nie sprawdzi, wierz mi.

Przeanalizuj, jaka na zdjęćiu które Ci się podoba jest głębia ostrości i z jakiej pozycji aparat patrzy na przedmiot; z góry, z boku, przedmiot leży czy wisi - to wszystko, jeśli uważnie patrzysz powie Ci naprawdę dużo.

Z drugiej strony muszę Cię ostrzec: jeśli łudziłeś się, że wystarczy kupić jakiś śmieszny wynalazek, a potem spytać jak ustawić aparat i zdjęćia wyjdą CI same, to gorzko się zawiedziesz. Tak dobrze nie ma.

drk
07-02-2011, 23:46
Uważam podobnie jak przedmówcy. Wiele razy byłem świadkiem (nie tylko w branży foto) problemu, który polegał na błędnym przeświadczeniu, że "kupię sprzęt, jakoś pójdzie" i praktycznie jedynym wyznacznikiem jakości (w późniejszym etapie) jest cena sprzętu. I dzieje się właśnie tak jak u autora postu, dał się naciągnąć na marketingowy bełkot, zapłacił, kupił i dupa blada. Dzisiaj w erze internetu nietrudno NAJPIERW poczytać blogi, fora, youtube i kupić jakąś książkę jak już wiemy w jakim kierunku chcemy iść. Szkoda, zanim kupiłeś sprzęta mogłeś wpierw zawitać na forum i popytać. Co do przedstawionego wynalazku, to wiele bym się nie spodziewał i raczej przestał sobie zawracać nim głowę. Sprzedaj póki ma jakąś wartość i zacznij od początku ale po kolei. Tyle ode mnie. Pozdrawiam.