Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Komora

Domyślnie Komora

Witam serdecznie,
    od niedawna jestem posiadaczem nikona D90 z obiektywem 50mm F2.8 Macro . Posiadam komorę Mo-De (http://www.mode3d.eu ) . Potrzebuje zrobić zdjęcia biżuteri, i tutaj potrzebuje Waszej pomocy. Po długiej walce z ustawieniami udało mi się dość do takiego stanu http://img143.imageshack.us/i/pierscionekm.jpg/ . Zdjęcie jest blade, srebrna część jest szara i kamienie nie mają połysku. Czy jest szansa uzyskania żywych kolorów i ładnego połysku ?

Prosze o odpowiedź i wyrozumiałość.

Domyślnie

i podejrzewam że lepiej z tej komory nie wyciśniesz. A swoją drogą to niezłe cudactwo ta komora. Interaktywna, 3d - a gada chociaż ?
    A tak na poważnie to są tutaj setki stron na temat fotografii biżuterii - od trików jak to sfotografować pod znany serwis aukcyjny aż po sesje katalogowe dla firm na A i K. Chyba w fotografii studyjnej szukaj - bo ja już nie pamiętam.

Domyślnie

To jak ktoś uzyskał taki efekt http://www.luxoro.pl/pic/20110128161039537.jpg ? że sto srebro się tak ładnie błyszczy ?

Szukałem na forum i na google jakiegoś tutoriala photohop do obróbki biżuteri ale nic nie znalazłem ;/ znacie jakiś ?

Domyślnie

Odrazu zaznaczam ze sie nie znam, ale wydaje mi sie ze to jest bardzo duza zasluga dobrze ustawionego i odpowiednio dobranego swiatla + szop.

Domyślnie

Tylko ta komora jest przeznaczona do biżuteri więc światło jest tak dobrane i ustawione w sposób najlepszy do robienia dobrych zdjęć. Z ustawieniami aparatu bawiłem się bardzo długo i wygląda to tak jak wygląda. ;/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek89 Zobacz posta
    Tylko ta komora jest przeznaczona do biżuteri więc światło jest tak dobrane i ustawione w sposób najlepszy do robienia dobrych zdjęć. Z ustawieniami aparatu bawiłem się bardzo długo i wygląda to tak jak wygląda. ;/
    w takim razie światło wcale nie jest dobrane w sposób najlepszy do tego typu zdjęć..
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek89 Zobacz posta
    Tylko ta komora jest przeznaczona do biżuteri więc światło jest tak dobrane i ustawione w sposób najlepszy do robienia dobrych zdjęć.
    Obawiam się, że to o czym mówisz, to najczystszej wody marketingowe pierdzenie. Nie ma czegoś takiego, jak najlepsze światło do zdjęć biżuterii. Wystarczy się zresztą przez moment zastanowić: czy identycznie będzie oświetlona błyszcząca obrączka na czarnym szkle, brylantowa (czyli dająca masę blików) kolia na tkaninie, czy kolczyki wykonane z czegoś porowatego i matowego na skórze (wołowej, nie ludzkiej)? Wszystko to jest biżuteria, a oświetlenie dla każdego takiego zdjęcia będzie krańcowo, podkreślam to słowo - krańcowo różne.

Nie załatwisz tego jednym, nawet najdroższym i najbardziej cwanie opisanym gadżetem kupionym w sklepiku z prezentami dla chłopaków.

Najlepiej wejdź sobie na przykład na flickra, wpisz jewellery i dostaniesz miliard zdjęć z których być może będziesz się w stanie czegoś nauczyć. Trzeba tylko mieć w miarę otwarty umysł i nie dawać się wodzić za nos sprzedawcom różnego podejrzanego autoramentu. No i warto pamiętać, że zdjęcia bezcieniowe ani nie są najlepsze, ani najlepiej nie prezentują ładnej biżuterii. przeciwnie - o wiele lepiej fotografować ją cieniowo, bo cienie tworzą kształty i dodają trzeciego wymiaru.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czyżowice

Domyślnie

Na optyczne.pl była seria artykułów ( szkoła fomei czy jakoś tak), były tam przykłady jakie lampy jak ustawiać, jakie różne efekty można uzyskać (z tego co pamiętam było o fotografii kwiatków, szkła itp.)
    X-E2, 18/2 ; benro 550EX-BH-1

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Fajny gadżet Połączenie adapteru "Bambino" i namiotu bezcieniowego; niestety nie widzę zastosowania tego wynalazku, poza sprzedażą w max. ilości sztuk
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-01-2011 o 02:43 Powód: pis. ("po za")

Domyślnie

Wywal ten pojemnik na chleb do kosza. Nie ma nic durniejszego niż zdjęcia bezcieniowe, bo przedmioty tracą fakturę. Srebro wychodzi szare bo odbija się w nich tylko biel. Spójrz na chromy w motocyklach... Co świadczy o 'chromowatości' chromu? No to, że ładnie odbija jak lustro. W takim namiocie bezcieniowym nie ma co odbijać, wszędzie jest biel i zerowy kontrast. Szkoda, że to kupiłeś.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów