Zobacz pełną wersję : Nikon d3100
cookolwiek
28-01-2011, 14:08
witam,
zastanawiam się nad zakupem pierwszej lustrzanki.
Początkowo rozważałam Sony, canon, nikon aczkolwiek po małym rozeznaniu wybór padł na Nikona d3100.
I rozglądałam się w e-sklepie fotojoker i mam pytanie.
Znalazłam dwa aparaty nikon d3100 z obiektywem 18-55 jednakże różniły się one ceną i nie rozumiem dlaczego, czym się różnią. Poniżej podaję linki do obydwóch.
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d3100-z-ob-nikkor-18-55mm-ed-ii/
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d3100-z-ob-nikkor-18-55mm-vr/
Jeden ma obiektyw ze stabilizacją (VR) drugi nie. Zastanów się, czy lepiej nie dozbierać do wariantu z obiektywem 18-105 VR <-dobre szkło.
pioter m
28-01-2011, 19:14
Spoko, ale jesli sie da, to poszukalbym 18-70. Bardzo dobry obiktyw za mala kase. AF cichszy i podczas filmowania nie bedzie go tak wyraznie slychac.
velaskez
28-01-2011, 23:48
Spoko, ale jesli sie da, to poszukalbym 18-70. Bardzo dobry obiktyw za mala kase. AF cichszy i podczas filmowania nie bedzie go tak wyraznie slychac.
To AF w D3100 działa podczas filmowania? Łał...ech ta technika - galopuje.
pioter m
29-01-2011, 11:24
To AF w D3100 działa podczas filmowania? Łał...ech ta technika - galopuje.
Cudow nie ma, ale jakos dziala, jesli aktorzy nie szaleja specjalnie ;)
Polecam jak za ta kaskę :) ma dobre wysokie używalne ISO - dla amatora super, ja mam zestawik z SB-400 i śmiga dobrze
abraham2ooo
29-01-2011, 22:00
Ja od miesiąca używam D3100 i jestem zadowolony, chociaż 18-55 jest trochę "za krótki" i chciałbym dokupić 18-105 lub 18-200, ale to już jest kwota.
a gdzie można zobaczyć sample za wysokich iso ale nie tabelki kwadraciki itp tylko realne zdjecia ;]?
pioter m
31-01-2011, 00:35
a gdzie można zobaczyć sample za wysokich iso ale nie tabelki kwadraciki itp tylko realne zdjecia ;]?
W internecie.
adrianwaw24
01-02-2011, 02:49
od kilku dni mam d3100 ale tak wyszlo ze kupilem aparat za granica i posiadam tylko i wylacznie instrukcje obslugi po hiszpansku:( jezeli ma ktos instrukcje po polsku prosze o kontakt:)
atrem_foto
01-02-2011, 07:03
od kilku dni mam d3100 ale tak wyszlo ze kupilem aparat za granica i posiadam tylko i wylacznie instrukcje obslugi po hiszpansku:( jezeli ma ktos instrukcje po polsku prosze o kontakt:)
Założyłeś osobny wątek i tam masz odpowiedź, nie zaśmiecaj czyjegoś.
zarejestruj się na stronie Nikon.pl i pobierz za darmo oryginał instrukcji
bede w domu to sprobuje podeslac w wersji elektronicznej tylko potrzebuję adres@ badź skype.
jestem całkowitym "nowicjuszem" i mam pytanie: czy w trybie M A S P moża robić tylko czarno-białe foty????
kamoreks
28-02-2011, 19:42
Można w Menu się ustawia. Chociaż nie pamiętam czy na auto działało.
Ogólnie aparat miałem dwa dni. Nie jest najgorszy, zdjęcia były całkiem ok z 18-105, polecam Ci ten obiektyw ze względu na zoom i jakość zdjęć.
Pamiętaj, że ten model nie ma silnika w body.
jestem całkowitym "nowicjuszem" i mam pytanie: czy w trybie M A S P moża robić tylko czarno-białe foty????
Wejdź w Menu fotografowania -> Ustaw Picture Control -> Monochromatyczne i w Zabarwieniu ustaw B&W.
Taka mała tylko uwaga: jeżeli już chcesz od razu robić zdjęcia Cz-B to traktowałbym Rawa jako obowiązek (możesz ustawić np. robienie zdjęć w JPG+RAW). W razie konieczności, z Rawa odzyskasz kolory, z JPG-a już nie.
somrozen
01-03-2011, 00:50
trochę późno ale jest: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2299270&postcount=354
Wielkie dzięki Drogis :) muszę do tego dojść. Odezwę się jak się uda :) Pozdro
Drogis... udało się. Już coraz lepiej mi idzie. Pozdrawiam
Drogis... udało się. Już coraz lepiej mi idzie. Pozdrawiam
Cieszę się, że się udało :)
Mimo wszystko polecam poszukać instrukcję w przyjaznym języku i ją przeczytać. Jak się już wydaje kupę kasy na sprzęt to warto wiedzieć, co on potrafi i jak go w najlepszy sposób wykorzystać.