Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Wrocławska uliczka

Badyl81
28-01-2011, 11:01
Witam

Oczywiście będę wdzięczny za komentarze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/5451/dsc7140resizer800q100.jpg)

stock
28-01-2011, 12:37
klasycznie w kadrze - przydałoby się jedynie coś z góry i nieba wyciagnać

bahuone
28-01-2011, 12:37
Ladnie, czysto i sterylnie jak nie w Polsce :) Ogolnie sie podobuje, fajne kolorki budynkow.

forbes
28-01-2011, 12:42
Podoba mi się, jest prosto i schludnie. Ale niestety z niebem trzeba coś zrobić. Spróbuj je wyciągnąć maskując pozostałą cześć kadru. Pamiętaj, że jeśli masz duży kontrast w kadrze, to lepiej stracić szczegóły w cieniach niż w światłach. Wtedy da się jeszcze zdjęcie naprawić. Pozdr.

Kajtuś Czarodziej
28-01-2011, 13:18
Podoba mi się, jest prosto i schludnie.
I o to chodzi.

Ale niestety z niebem trzeba coś zrobić. Spróbuj je wyciągnąć maskując pozostałą cześć kadru.
Czy to forum dla grafików? Każda fotografia ma być poprawiana komputerowo? Po co?
Zrozum że zdjęcia nie powinny być sterylnie czyste i poprawione do granic absurdu, bo to tylko prowadzi do złego niestety.

Pamiętaj, że jeśli masz duży kontrast w kadrze, to lepiej stracić szczegóły w cieniach niż w światłach. Wtedy da się jeszcze zdjęcie naprawić. Pozdr.
I to jest rzeczowa pomoc dotycząca fotografowania.

Pozdrawiam
Kajtek

wesu
28-01-2011, 13:26
Poprawnie jest, ladnie moze i tez jak na pocztowce. Niestety nudno, uliczka jakich wiele, nie widze niczego ciekawego...

Badyl81
28-01-2011, 13:41
Dzięki za odzew. Z tym niebem to był taki problem, że nie miałem statywu, a w tej uliczce strasznie ciemno, a niebo straaaaasznie jasne. Z cienia niby można dużo wyciągać ale wyłazi szum. Przepał jest, ale chyba aż tak wiele go nie ma żeby się tym tak przejmować. Wiem, że można sklejać i inne niebo wstawiać, ale daruję sobie.

Czysto tam jest bo to sam środek środka Wrocławia (no, rynku). Nawet nikomu nie udało się wtedy tam naśmiecić ;)

Edit: aaaa nie, nie było tak czysto - usunąłem maziaje ze ścian ;)

Umbra
28-01-2011, 13:46
To jest pewnie tam, gdzie CD-Action ma siedzibę. Przejście garncarskie czy jakoś tak. :P

bahuone
28-01-2011, 13:52
Odnosnie tego przepalu na niebie, nie rzuca sie bardzo w oczy jest na drugim planie - tam tez jest jasno i nie bije tak po oczach. Pierwsze skrzypce i tak gra pierwszy kolorowy plan.

Johnson
28-01-2011, 13:52
Ładne ujęcie z uliczki w samym sercu mojego pięknego miasta
Podpisano: wrocławianka :-)

Badyl81
28-01-2011, 14:00
Dziękuję za uwagi.

W tym mieście nie da się nie zakochać ;) Bardzo lubię tam wracać, tylko czego to tak daleko?!

woda
28-01-2011, 20:47
Wydaje mi się, że gdybyś podszedł dużo bliżej stojących w głębi rowerów i dał je na pierwszy plan, kadr zyskałby. W tej chwili jest zbyt pusto.

krokus66
28-01-2011, 22:40
Bardzo ładne zdjęcie jednej najpiękniejszych uliczek we Wrocławiu. Kadr, kompozycja, barwy .... - śliczne. Jednak poprawiłbym niebo. Dałeś białą ramkę a ona praktycznie zlewa się z niebem. Kiedyś uważano to za błąd, zciemnij je trochę.
Chwalisz Wrocław, ja też mimo iż nie jest ( i nie będzie) na liście UNESCO, ale Sandomierz jaki jest prześliczny. Mieszkałem kilka metrów od Rynku.

urbanned
28-01-2011, 22:44
spalone u góry, kadrowanie też mi nie leży.

rafalg78
29-01-2011, 21:04
Przyjemny kadr, tylko to przepalone niebo trochę gryzie po oczach.

Umbra
31-01-2011, 16:09
Dziękuję za uwagi.

W tym mieście nie da się nie zakochać ;) Bardzo lubię tam wracać, tylko czego to tak daleko?!

Da się. Ja nie lubię tego miasta. W zasadzie poza rynkiem, to syf, kiła i mogiła. Brudno, smród, hałas, szaro, ponuro, obdrapane, rozpadające się kamienice... Ceny jak w Warszawie, ale zarobki jakoś nie jak w Warszawie.

Badyl81
01-02-2011, 09:21
Da się. Ja nie lubię tego miasta. W zasadzie poza rynkiem, to syf, kiła i mogiła. Brudno, smród, hałas, szaro, ponuro, obdrapane, rozpadające się kamienice... Ceny jak w Warszawie, ale zarobki jakoś nie jak w Warszawie.

Takie wrażenie odniosłem jak byłem w Łodzi. W sumie we Wro poruszałem się głównie w okolicach starówki. To o czym piszesz to są uroki wielkich miast.

Wygrzebałem jeszcze jeden kadr z tego miejsca z niewypalonym niebem i może dzisiaj wezmę się za obróbkę.

Lajcik
01-02-2011, 20:51
Sfotografuj tą niebieską i pomarańczową kamienicę same razem z przejściem. Mi się już nie chce podjezdzac na rynek :) Co do Wrocławia - fajne miasto ale tylko żeby przyjechać na weekend, a tak poza tym to najbardziej zakorkowane miasto w Polsce. Logistycznie straszna porazka dlatego wyprowadzam sie z tego syfu w nastepnym tygodniu bo ni jak nie da się tu rozwijać mieszkając na obrzeżach.

Pienia
02-02-2011, 15:29
Ladnie, czysto i sterylnie jak nie w Polsce :) Ogolnie sie podobuje, fajne kolorki budynkow.

no właśnie... tak jak pisano wyżej, pocztówkowe, też bym nieco przyciemnił górę...

ToB
03-02-2011, 00:22
klimatycznie, ale wyciąłbym (kadr) pierwsze okno w niebieskiej elewacji i zafarbowałbym niebo, ale nie gęściej niż
ściana pomiędzy pomarańczową a beige-em

ALF
15-01-2012, 12:58
klasycznie w kadrze - przydałoby się jedynie coś z góry i nieba wyciagnać

Primo, zdanie zaczynamy wielką literą, sekundo, to nie jest portret :) Niewielki kawałek nieba, czy raczej jego brak, nie wpływa na odbiór całości. Niebo byłoby tu ładnym dodatkiem, podnoszącym atrakcyjność kadru, ale nie jest niezbędne. Zdjęcie może nie powala na kolana, ale kadr poprawny, kolorystyka zachowana, pewnie można trochę powybrzydzać, ale ogólnie jest ok :)