Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50 2.8 HSM do FX ??
Czy istnieje jakakolwiek mozliwosc wspolpracy FX'a (np d700) z sigma jak w temacie ??
Jest to obiektyw przeznaczony pod matrycę DX. Sigma 18-50 mm f/2.8 DC EX - sigmy z symbolem DC są przeznaczone wyłącznie pod niepełno klatkową matrycę DX.
Oj... można by spróbować kombinacji alpejskiej:
1) body w trybie DX,
2) nie wiem jak Twoja Sigma zachowuje się w FX, ale u mnie Sigma 10-20 kryje matrycę mniej więcej od 14 mm, więc spróbuj, może czy coś z tego przypadkiem wyjdzie.
Wiem wiem, opcja nr 2 to partyzantka, ale z braku laku... (tzn. funduszy na coś szerokiego).
Zibi1970
27-01-2011, 09:22
Body w trybie DX i sigma będzie działać. Wadą tego jest 5 Mp obrazek.
Pindziol
27-01-2011, 09:41
2) nie wiem jak Twoja Sigma zachowuje się w FX, ale u mnie Sigma 10-20 kryje matrycę mniej więcej od 14 mm, więc spróbuj, może czy coś z tego przypadkiem wyjdzie.
Mógłbyś coś więcej napisać jak ta Sigma (10-20) sprawuje Ci się na pełnej klatce? Winieta jest duża? Masz może jakieś przykładowe zdjęcia?
Postaram się coś podrzucić, nie obiecuję czy dzisiaj, ale na pewno fotki będą, może bliżej soboty lub niedzieli.
Na 10 mm jest "artystyczna" ramka, której w żadnym wypadku nie można nazwać winietą, po prosty nie kryje pełnej klatki. Na 14 (przy świetle f=4.8) mm rogi są lekko przyciemnione i jest odrobinę szerzej niż na DX.
Pindziol
27-01-2011, 12:49
Wielkie dzięki, nie ma pośpiechu; )
czyli od biedy ustawiajac d700 na "DX mode" mozna przewegetowac pare miesiecy na sigmie ?
marciing
27-01-2011, 18:28
czyli od biedy ustawiajac d700 na "DX mode" mozna przewegetowac pare miesiecy na sigmie ?
Bez sensu kupować D700 żeby go cały czas praktycznie używać w trybie DX!! Jak chcesz standard to kup Tamrona 28-75 lub 17-35 w zależności od preferencji a Sigmę sprzedaj. Wyjdziesz na 0 a będziesz miał obiektyw pod D700 kryjącym pełną klatkę.
Nie rozumiem tylko, jednego - jeśli nie stać Cię ta szkła pod FX, to po jakiego wała kupujesz pełnoklatkową puchę? Lepiej kup sobie D300 do tej sigmy i będzie dobry zestaw na początek.
jest to rozwiazanie zupelnie tymczasowe - dopoki nie sprzedam tej sigmy i nie kupie czegos innego :)
Oj... można by spróbować kombinacji alpejskiej:
1) body w trybie DX,
Wiem wiem, opcja nr 2 to partyzantka, ale z braku laku... (tzn. funduszy na coś szerokiego).
Nie wiem jaka ty masz sigme 10-20 ale moja na 14mm daje niewiele mniejsze czarne rogi niz na na 10mm.
Postaram się coś podrzucić, nie obiecuję czy dzisiaj, ale na pewno fotki będą, może bliżej soboty lub niedzieli.
Na 10 mm jest "artystyczna" ramka, której w żadnym wypadku nie można nazwać winietą, po prosty nie kryje pełnej klatki. Na 14 (przy świetle f=4.8) mm rogi są lekko przyciemnione i jest odrobinę szerzej niż na DX.
nawet 17 i 20mm nie mozna powiedziec ze rogi sa lekko przyciemnione, takie to sa w 35/1,8 .
ale co wy go rozliczacie z tego co kupił!? po co teksty w stylu "Nie rozumiem tylko, jednego - jeśli nie stać Cię ta szkła pod FX, to po jakiego wała kupujesz pełnoklatkową puchę? Lepiej kup sobie D300 do tej sigmy i będzie dobry zestaw na początek."??
Sigma będzie działała w trybie DX i spokojnie możesz robić w 5mpx. A D700 poczeka na pełnoklatkowego zooma lub inne szkiełka. Pozdrawiam.
dziekuje thor88 - o taka wlasnie odpowiedz mi chodzilo :)
Nie wiem jaka ty masz sigme 10-20 ale moja na 14mm daje niewiele mniejsze czarne rogi niz na na 10mm.
nawet 17 i 20mm nie mozna powiedziec ze rogi sa lekko przyciemnione, takie to sa w 35/1,8 .
Ech... fakt, przyznaję, że trochę mnie pamięć zawiodła do do milimetrów i nie są to tylko delikatnie przyciemnione rogi.
https://picasaweb.google.com/egoista81/Sigma1020NaFX?authkey=Gv1sRgCLOK9_rOlbm-oAE#
Jak już odpisałem jednemu koledze na PW, da się z ty żyć po lekkim przycięciu, ale masz rację, nie po to kupuje się FX, żeby używać Sigmy o pseudonimie "światełko w tunelu". Na razie z braku laku to i Sigma, wykadrowana lub w trybie DX, dobra.
Pozdrawiam.