Zobacz pełną wersję : Tokina 19-35 3,5-4,5
Cześć. Mam pytanie. Zamierzam zmienić aparat i przy okazji obiektyw. Początkowo zakładałem, że ma to być nikkor 18-70 3,5-4,5 ale trafiłem w sieci na tokinę 19-35 3,5-4,5. Mam nikkora 35-105, więc zakres ogniskowych mnie nie straszy. AF-S też nie potrzebuję. A co bardzo kusi mnie w tokinie, to krycie pełnej klatki. Czasem jeszcze korzystam z „kliszaka”. Pytanie – czy ktoś miał do czynienia z tym obiektywem? Znalazłem opinie, że jakość wykonania pancerna, ale trudno znaleźć opinie o optyce. Wystarczy mi jakość taka, jak w nikkorze DX 18-55 3,5-5,6. Będzie taka?
Pozdrawiam
Przemek
o dziękuję. zaraz czytam.
Używałem kiedyś długo tego szkła na analogu. Mocno winietuje w całym zakresie ogniskowych tak do F11, ostrość ok, odbitki A4 były ostre :) Na cyfrze winieta nie jest aż tak dokoczliwa, ale nadal mocno widoczna. Dystorsje na 19mm na analogu bardzo duże, na cyfrze po cropie mniejsze.
Niestety bardzo podatny na flary - osłona przeciwsłoneczna konieczna, a droga niestety. Choć i tak niewiele pomaga - po prostu trzeba pilnować, żeby słońce nie właziło w kadr. Flara jest jednak widoczna w wizjerze podczas kadrowania, i można jakoś temu zaradzić.
pozdr
Witam,
Mam pytanie do użytkowników tego szkła. Czy w pierścieniu ostrości typowe jest wystepowanie pewnych luzów (przy AF luz na pierścieniu wynosi około 1 mm) i czy jest możliwość, że następny egzemplarz będzie lepiej spasowany tzn. czy jest to typowe dla tego modelu ?
Pozdrowienia
Ps.
Dla osób, które szukają jest na http://www4.websale.net/cgi/websale6.cgi?shopid=photo-and-more&subshopid=polnisch w dobrej cenie :)
po jakimś czasie ten luz się niestety pojawia
po jakimś czasie ten luz się niestety pojawia
Witam,
Tak ale obiektyw mam około 3 dni czasu. Wymieniać czy dać sobie spokój ? Luz ma dokładnie 1 mm tzn. mogę przekręcić o tyle pierścień ostrości nie "ruszając" ostrości (AF). Co najdziwniejsze przy manualu na aparacie (AM) luz jest minimalny (albo go nie ma wcale :) ).
Pozdrowienia