Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Tokina 19-35 3,5-4,5

Cześć. Mam pytanie. Zamierzam zmienić aparat i przy okazji obiektyw. Początkowo zakładałem, że ma to być nikkor 18-70 3,5-4,5 ale trafiłem w sieci na tokinę 19-35 3,5-4,5. Mam nikkora 35-105, więc zakres ogniskowych mnie nie straszy. AF-S też nie potrzebuję. A co bardzo kusi mnie w tokinie, to krycie pełnej klatki. Czasem jeszcze korzystam z „kliszaka”. Pytanie – czy ktoś miał do czynienia z tym obiektywem? Znalazłem opinie, że jakość wykonania pancerna, ale trudno znaleźć opinie o optyce. Wystarczy mi jakość taka, jak w nikkorze DX 18-55 3,5-5,6. Będzie taka?

Pozdrawiam
    Przemek

Domyślnie

o dziękuję. zaraz czytam.

Domyślnie

Używałem kiedyś długo tego szkła na analogu. Mocno winietuje w całym zakresie ogniskowych tak do F11, ostrość ok, odbitki A4 były ostre Na cyfrze winieta nie jest aż tak dokoczliwa, ale nadal mocno widoczna. Dystorsje na 19mm na analogu bardzo duże, na cyfrze po cropie mniejsze.
    Niestety bardzo podatny na flary - osłona przeciwsłoneczna konieczna, a droga niestety. Choć i tak niewiele pomaga - po prostu trzeba pilnować, żeby słońce nie właziło w kadr. Flara jest jednak widoczna w wizjerze podczas kadrowania, i można jakoś temu zaradzić.
    pozdr
    Ostatnio edytowane przez qooba ; 15-01-2007 o 11:57
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie Tokina 19-35

Witam,

Mam pytanie do użytkowników tego szkła. Czy w pierścieniu ostrości typowe jest wystepowanie pewnych luzów (przy AF luz na pierścieniu wynosi około 1 mm) i czy jest możliwość, że następny egzemplarz będzie lepiej spasowany tzn. czy jest to typowe dla tego modelu ?

Pozdrowienia

Ps.
    Dla osób, które szukają jest na http://www4.websale.net/cgi/websale6...hopid=polnisch w dobrej cenie

Domyślnie

po jakimś czasie ten luz się niestety pojawia
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    po jakimś czasie ten luz się niestety pojawia
    Witam,

Tak ale obiektyw mam około 3 dni czasu. Wymieniać czy dać sobie spokój ? Luz ma dokładnie 1 mm tzn. mogę przekręcić o tyle pierścień ostrości nie "ruszając" ostrości (AF). Co najdziwniejsze przy manualu na aparacie (AM) luz jest minimalny (albo go nie ma wcale ).

Pozdrowienia

Uprawnienia umieszczania postów