Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NEC PA241W czy EIZO ColorEdge CG241W

Matteo
25-01-2011, 15:58
Witam,

Wiem ze problem monitorow byl juz poruszany ale ja mam ciagle mnustwo watpliwosci.
Za NEC PA241W przemawia matryca - P-IPS ale EIZO to EIZO (kalibracja sprzetowa itp) Sam nie wiem. Hdybyscie mieli wybrac cos w tym przedziale cenowym to co byscie wybrali???

Prosze laskawie o kilka slow. Dzieki!!!

Czornyj
25-01-2011, 16:22
PA241W też da się skalibrować sprzętowo, jest to konstrukcja technologicznie nowsza i bardziej zaawansowana od CG241W.

de Fresz
25-01-2011, 21:30
jest to konstrukcja technologicznie nowsza i bardziej zaawansowana od CG241W.

Ale czy jest to konstrukcja lepsza? Tak w praktyce. No i na czym Twoim zdaniem ta przewaga technologiczna miałaby polegać?

Tom01
25-01-2011, 22:23
NEC PA241W to sprzęt graficzny. Bezkompromisowy jeśli chodzi o obraz ale i bardzo wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy. Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji. EIZO CG241W to sprzęt bardziej foto niż graficzny. Ma wadę w postaci rozjaśniania detali w cieniach pod kątem, ale za to ultrauniwersalny pod względem oświetlenia.

Bardziej właściwe jest zestawienie:
NEC PA241W - EIZO SX2462W
brak odpowiednika - EIZO CG241W

de Fresz
25-01-2011, 22:43
NEC PA241W to sprzęt graficzny. (...) EIZO CG241W to sprzęt bardziej foto niż graficzny.

Dość interesująca klasyfikacja, szkoda że nie mająca wiele wspólnego z praktyką oraz przekonaniami producenta, co do własnego sprzętu ;-)

Tom01
25-01-2011, 22:52
Dość interesująca klasyfikacja, szkoda że nie mająca wiele wspólnego z praktyką oraz przekonaniami producenta, co do własnego sprzętu ;-)

Zdanie producenta niewiele mnie obchodzi. Klasyfikacja jest własna i wynikająca właśnie z praktyki.

Czornyj
25-01-2011, 23:40
Ale czy jest to konstrukcja lepsza? Tak w praktyce. No i na czym Twoim zdaniem ta przewaga technologiczna miałaby polegać?

- nowszy rodzaj świetlówek o nieco szerszym gamucie, lepiej kryjącym ISO Coated v2 + Pantone (praktycznie w 100%).
- 10-o bitowe wyświetlanie z 14-o bitowym sterowaniem via 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem wewnętrznym, pozwalajacym na sprzętowe kalibrowanie gamutu monitora i sprzętowy softproofing - powstaje oczywiście pytanie, czy tak naprawdę pół dE w prawo czy w lewo robi komukolwiek różnicę, ale przynajmniej w teorii ten monitor świeci precyzyjniej
- statystycznie lepsza równomierność niż w CG241W, potencjalnie lepsza stabilność dzięki policzonej korekcie na zużycie CCFL
- z duperel - bardziej ergonomiczny w budowie i obsłudze

Matteo
25-01-2011, 23:59
Bezkompromisowy jeśli chodzi o obraz ale i bardzo wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy. Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji.
Niebardzo rozumiem co masz na mysli mowiac: Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji.

Tom01
26-01-2011, 00:01
Niebardzo rozumiem co masz na mysli mowiac: Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji.

Oprogramowanie do kalibracji NEC'ów PA nie jest dostępne w EU i nie można go legalnie kupić i sprowadzić z USA. Podobno ma być możliwość za pomocą basICColor Display, ale nie mam na ten temat na razie informacji.

Czornyj
26-01-2011, 00:03
Można go legalnie kupić i sprowadzić z US przez brokera.

Tom01
26-01-2011, 00:05
Można go legalnie kupić i sprowadzić z US przez brokera.

Już o tym rozmawialiśmy. Można technicznie, ale nie legalnie z punktu widzenia licencjodawcy czyli NEC'a. W licencji jest zakaz eksportu i reeksportu. W razie badania legalności oprogramowania, formalnie będzie to oprogramowanie nielegalne.

Johanan
26-01-2011, 00:10
Czyli co, "sojusznicze" embargo?

Tom01
26-01-2011, 00:13
Czyli co, "sojusznicze" embargo?

Właściciel może dowolnie obostrzyć używanie swojej własności. To jest właśnie licencja na używanie. W EU NEC nie dopuszcza używania oprogramowania SVII, ponieważ na naszym rynku jest podział na dwie linie monitorów PA i SV. Dostępność oprogramowania SVII zmniejszyłoby różnice między nimi a co za tym idzie sprzedaż serii SV. Proste?

Czornyj
26-01-2011, 00:43
Już o tym rozmawialiśmy. Można technicznie, ale nie legalnie z punktu widzenia licencjodawcy czyli NEC'a. W licencji jest zakaz eksportu i reeksportu. W razie badania legalności oprogramowania, formalnie będzie to oprogramowanie nielegalne.

Mowa o pkt. 6 EULA? Proponuję przeczytać go jeszcze raz, tyle że ze zrozumieniem.

Matteo
26-01-2011, 00:59
Nie mialem pojecia, ze NEC ma tak restrykcyjne warunki licencji. Troszke mnie to zniecheca. Roboty duzo, czasu brak na zabawy w brokerow gdzie i tak pewnie nie bedzie pewnosci co do pelnej legalnosci.
Co do EIZO to (jak podaje producent) zaprojektowane przez EIZO oprogramowanie ColorNavigator CE sprawia, że cały proces kalibracji jest zarówno dokładny, jak i prosty do przeprowadzenia. Wystarczy wprowadzić docelowe wartości jasności, punktu bieli oraz współczynnika gamma. ColorNavigator CE wykorzystuje 10-bitową tabelę barw (Look-Up Table) i dokonuje automatycznej kalibracji monitora.

Oprogramowanie ColorNavigator CE oferuje również funkcję pomiaru bieli papieru. Po wykonaniu tego pomiaru, oprogramowanie automatycznie wprowadzi pobrane wartości jako koordynaty punktu bieli dla kalibracji.Pomiar bieli papieru możliwy jest przy wykorzystaniu kolorymetru X-Rite DTP94B lub X-Rite DTP94.

Tom01
26-01-2011, 01:09
Mowa o pkt. 6 EULA? Proponuję przeczytać go jeszcze raz, tyle że ze zrozumieniem.

Być może, nie pamiętam podpunktu. Co w nim jest ciężkiego do zrozumienia? No i jak dyskutować ze stanowiskiem NEC'a w PL który oficjalnie tego zabrania? Panie Marcinie, niech Pan nie myśli, że nie "ćwiczyłem" tematu. Jest oficjalny zakaz sprowadzania, sprzedaży i tyle z rozmowy.

Nie mialem pojecia, ze NEC ma tak restrykcyjne warunki licencji.

Jak tłumaczyłem. W EU są dwie linie monitorów. Kalibrowane są te droższe. I tyle.

Co do EIZO to (jak podaje producent) zaprojektowane przez EIZO oprogramowanie ColorNavigator CE sprawia, że cały proces kalibracji jest zarówno dokładny, jak i prosty do przeprowadzenia.

Każde oprogramowanie dostarczane przez producenta monitora jest proste w obsłudze. To dlatego, że jest to proces w dużej części automatyczny, oprogramowanie ma połączenie z elektroniką monitora. Wyeliminowana do minimum jest ingerencja użytkownika. EIZO nie jest w tej materii wyjątkiem.

PS. Nawiasem mówiąc, ColorNavigator w wersji CE już dawno został wycofany. Obecna nazwa programu nie zawiera dopisku CE.

Czornyj
26-01-2011, 01:27
Być może, nie pamiętam podpunktu. Co w nim jest ciężkiego do zrozumienia? No i jak dyskutować ze stanowiskiem NEC'a w PL który oficjalnie tego zabrania? Panie Marcinie, niech Pan nie myśli, że nie "ćwiczyłem" tematu. Jest oficjalny zakaz sprowadzania, sprzedaży i tyle z rozmowy.

Punkt 6 jest sformułowany jasno i przejrzyście i nigdzie nie zabrania eksportu lub reeksportu do PL - chyba że o czymś nie wiem i jesteśmy krajem objętym embargiem rządu Stanów Zjednoczonych.

Nie wiem w jaki sposób NEC Display Solutions GmBH Central Europe mógłby stanowić o legalności lub nielegalności oprogramowania wytwarzanego przez inne podmioty, ale chętnie wysłucham wykładni prawnej.

Tom01
26-01-2011, 01:37
Punkt 6 jest sformułowany jasno i przejrzyście i nigdzie nie zabrania eksportu lub reeksportu do PL - chyba że o czymś nie wiem i jesteśmy krajem objętym embargiem rządu Stanów Zjednoczonych.

Eksportu i reeksportu poza USA. No chyba że coś przegapiłem i jesteśmy 51 stanem. :)

Nie wiem w jaki sposób NEC Display Solutions GmBH Central Europe mógłby stanowić o legalności lub nielegalności oprogramowania wytwarzanego przez inne podmioty, ale chętnie wysłucham wykładni prawnej.

Narzędzia jakich może użyć NEC, są dokładnie takie same jak w przypadku każdego innego naruszenia licencji. Wg niektórych interpretacji, licencja nie ma mocy prawnej, ale po pierwsze właściciel decyduje kiedy licencja jest naruszona a kiedy nie, i po drugie nie znam nikogo z branży, kto zaryzykowałby drzeć koty z firmą z którą należałoby dobrze żyć.

Czornyj
26-01-2011, 01:47
Eksportu i reeksportu poza USA. No chyba że coś przegapiłem i jesteśmy 51 stanem. :)Nie istnieje taki zapis w EULA oprogramowania Spectraview II, a w szczególności w pkt. 6, który jako jedyny w jakikolwiek sposób odnosi się do kwestii eksportu i reeksportu.

Narzędzia jakich może użyć NEC
Który NEC?

Tom01
26-01-2011, 02:01
Który NEC?

A co za różnica?

markB
26-01-2011, 02:48
NEC PA241W to sprzęt graficzny. Bezkompromisowy jeśli chodzi o obraz ale i bardzo wymagający jeśli chodzi o miejsce pracy. Bez możliwości legalnie zakupu oprogramowania do kalibracji. EIZO CG241W to sprzęt bardziej foto niż graficzny. Ma wadę w postaci rozjaśniania detali w cieniach pod kątem, ale za to ultrauniwersalny pod względem oświetlenia.

Bardziej właściwe jest zestawienie:
NEC PA241W - EIZO SX2462W
brak odpowiednika - EIZO CG241W

Panie Tomaszu, ciut pan przesadza z tym oświetleniem. Używam PA241 od czterech miesięcy, pracuję na nim "rano, wieczór, we dnie, w nocy" przy zmiennym oświetleniu od całkowicie dziennego do małej 11-watowej lampki i jakiś drastycznych różnic w wyglądzie ekranu nie zauważam. Próbuję odnaleźć srebrzenie czerni, ze słabym, niestety skutkiem, aczkolwiek zaznaczam, że jestem dziwak - siedzę na wprost ekranu i nie potrafię pracować pod kątem 170 stopni. Ponieważ mam obok Eizo PVA i faktycznie ten ma nieco niższą czerń, ale nie jest to różnica widoczna od razu, trzeba się wpatrywać. Być może fachowcy od ślubów bądź portretów potrzebują specyficznego oświetlenia, mnie zadowala takie jakie mam. Jedyny problem jaki dostrzegam to ten, że ja się namęczę nad wyciąganiem tych łajt -balansów z mieszanych świateł, a goście, któym daję zdjęcia i tak oglądają je na TN-kach.
Fakt, używam monitora tylko do foto, grafiki i pisania, nie oglądam filmów, ani nie gram (po raz ostatni zabawiłem się w grę komputerową w 1991 roku) więc nie mogę wypowiadać się na temat jego uniwersalności. Z powodu braku możliwości (na razie) kalibracji sprzętowej, używam monitora tak jak wyjąłem z kartonu z zapuszczonym fabrycznym profilem i jest niemal ok. Sprawdzałem różnymi testami i tylko na osławionym "rzeźniku" kol. Czornyja widzę b. słabe przebarwienia na fragmencie pasków, co jest chyba nieźle jak na nieskalibrowany monitor.
Nie chciałbym się mieszać się do wymiany zdań na temat dostępności programu Spectraview w Polsce, ale osobiście uważam, że dzielenie rynków zbytu przez NECa na amerykański, gdzie program dostępny jest za ca $ 80, i europejski, gdzie programu nie można kupić, jest nie całkiem fair. Jakoś dostępność programu w USA nie szkodzi interesom firmy (przecież tam są też dwie linie tych monitorów), więc dlaczego szkodzi w Europie?

Tom01
26-01-2011, 02:56
Panie Tomaszu, ciut pan przesadza z tym oświetleniem. Używam PA241 od czterech miesięcy, pracuję na nim "rano, wieczór, we dnie, w nocy" przy zmiennym oświetleniu od całkowicie dziennego do małej 11-watowej lampki i jakiś drastycznych różnic w wyglądzie ekranu nie zauważam.

A ja zauważam, i przy pracy wieczorową porą określam tą różnicę jako bardzo dużą. Na tyle dużą, że nie jestem w stanie pracować w takich warunkach na takich monitorach. A od swojego klienta, któremu referowałem cechy monitora, wolę usłyszeć: "Eee nie jest tak źle." Zamiast: "A co to ku*wa jest!?". ;)

de Fresz
26-01-2011, 12:25
Zdanie producenta niewiele mnie obchodzi. Klasyfikacja jest własna i wynikająca właśnie z praktyki.

Uściślijmy: z praktyki człowieka, który taki sprzęt sprzedaje, a nie używa do pracy. Z mojej (juzka) wychodzi coś innego.

- nowszy rodzaj świetlówek o nieco szerszym gamucie, lepiej kryjącym ISO Coated v2 + Pantone (praktycznie w 100%).

Lepiej o ile? I czy Necowi udało się obejść dotychczasowe problemy wszelkich przestrzeni RGB (no może poza ProPhoto) z pokryciem CMYKa w zakresie granatów?
W CG241 wyglda to tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/764/picture7am.png)

No i na tym forumie bardziej na miejscu byłoby odniesienie do Adobe RGB niż ISO.

- 10-o bitowe wyświetlanie z 14-o bitowym sterowaniem via 3D LUT z 16-o bitowym przeliczaniem wewnętrznym, pozwalajacym na sprzętowe kalibrowanie gamutu monitora i sprzętowy softproofing - powstaje oczywiście pytanie, czy tak naprawdę pół dE w prawo czy w lewo robi komukolwiek różnicę, ale przynajmniej w teorii ten monitor świeci precyzyjniej

No weź. Nie za bardzo aby przesiąkłeś atmosferą materiałów marketingowych baj Nec? Po drodze jest jeszcze z setka czynników mogących mieć wpływ na finalny wynik, że branie pod uwagę takich szumnych teorii zakrawa o absurd. Praktyka się liczy. No więc jak to wychodzi z pomiarów?

- statystycznie lepsza równomierność niż w CG241W, potencjalnie lepsza stabilność dzięki policzonej korekcie na zużycie CCFL

No to przedstaw proszę te statystyki. Jaka próba pomiarowa, jakie odchyłki, jak się przedstawia zmiana parametrów wyświetlania w funkcji czasu itp.

- z duperel - bardziej ergonomiczny w budowie i obsłudze

A konkretniej?

Tak wiem, trochę się czepiam. Ale przeczytaj to jeszcze raz na spokojnie i sam powiedz czy nie nasuwają Ci się skojarzenia z ulotkami Neca? ;-)

Tom01
26-01-2011, 12:40
Uściślijmy: z praktyki człowieka, który taki sprzęt sprzedaje, a nie używa do pracy. Z mojej (juzka) wychodzi coś innego.

Zna mnie Pan na tyle żeby wiedzieć, że mnóstwo czasu spędzam z różnymi ludźmi pracującymi na rozmaitych sprzętach. Ułomność CG241W w grafice polega na tym, że grafik czyni swoją rzeźbę, zagląda do niego kolega lub zwierzchnik i z boku ciemne elementy widzi całkiem inaczej. Częsty przypadek w pracowniach i przygotowalniach. Wiedząc o tym defekcie oczywiście można mu przeciwdziałać, wystarczy obrócić monitor. Jednak w fotografii gdzie w zdecydowanej większości przypadków praca jest jednoosobowa, nie ma podglądaczy z boku, sprawa ma się zwyczajnie lepiej. O naturze defektu nawet nie trzeba rozważać. Po prostu, w porównaniu do pracy graficznej okoliczności sprzyjające zaobserwowaniu go, występują o wiele rzadziej.

Matteo
26-01-2011, 12:44
A ja zauważam, i przy pracy wieczorową porą określam tą różnicę jako bardzo dużą. Na tyle dużą, że nie jestem w stanie pracować w takich warunkach na takich monitorach. ". ;)

Jezeli to faktycznie taki duzy problem to nie rozumiem dlaczego polecasz ten model? Osobiscie pracuje w dosc zmiennych warunkach oswietleniowych i nie chcialbym wko...ac sie ze zmienia mi sie kolorystyka czy cienie. Jesli EIZO jest stabilniejszy to chyba lepsza alternatywa - choc drozsza. Mam racje czy sie myle?

Tom01
26-01-2011, 12:48
Jezeli to faktycznie taki duzy problem to nie rozumiem dlaczego polecasz ten model?

Bo to bardzo dobry monitor. Podkreślam tylko że nie oferuje pierwszorzędnej liniowości za darmo. Jak każde narzędzie specjalistyczne nie jest uniwersalny. A z praktyki wiem, że wielu ludzi kupuje monitory aby pracować na nich w domach i wcale nie w 100% czasu tylko z fotografią. Uprzedzam lojalnie, że za dobry monitor może zaskoczyć negatywnymi cechami, których być może użytkownik się nie spodziewa. Czasem lepiej wybrać monitor z niższej półki, który w swoich warunkach pokaże zalety niż profesjonalny który będzie trudny lub nawet niemożliwy do opanowania. Coś jak z nartami. Do jazdy amatorskiej nie kupuje się najtwardszych desek na rynku.

de Fresz
26-01-2011, 12:56
Zna mnie Pan na tyle żeby wiedzieć, że mnóstwo czasu spędzam z różnymi ludźmi pracującymi na rozmaitych sprzętach.

A Ty mnie chyba znasz na tyle, żeby wiedzieć że sam używam takich monitorów jako narzędzia pracy ;-)

Ułomność CG241W w grafice polega na tym, że grafik czyni swoją rzeźbę, zagląda do niego kolega lub zwierzchnik i z boku ciemne elementy widzi całkiem inaczej.

Realnie to nie jest aż taki problem. Jeśli osoba trzecia ma dokładnie oceniać efekty pracy w trybie softproofingu, to i tak najczęściej siada sobie centralnie, aby móc powiększyć/pomniejszyć, posuwać łapką itp. Jeśli tylko rzuca okiem, bo finalnie "loża szyderców" ;-) zbierze się nad papierowym proofem, bo to on jest najważniejszy – to jest to cecha bez znacznia.
I owszem, osobiście też wolałbym IPSa (do czegokolwiek), ale twierdzenie nadaje się/nie nadaje, tudzież robienie z tych różnic kwesti o kolosalnym znaczeniu jest IMHO odległe od realiów. Podobnie jak z punktem czerni IPSów vs. *VA – nie są to różnice kosmiczne czy dyskwalifikujące.

I na koniec o cenach jeszcze słówko – znam paru fotografów z górnej półki, bywam na sesjach o charakterze przebrzydłej komercji, widzę na czym pracują. Nie spotkałem jeszcze u takich nic powyżej serii CE (która to wedle Eizo była właśnie pozycjonowana w kierunku foto). Bo zwyczajnie a) nie potrzebują więcej, b) szkoda im kasy na droższe.

Matteo
26-01-2011, 13:03
Ja pracuje w 100% w domu, gdzy w domu mam 'biuro'. Faktycznie spedzam duzo czasu z fotografia ale nie tylko. Zajmuje sie tez grafika i animacja (2d). Projektuje rowniez serwisy www wiec przydaloby sie cos bardzo uniwersalnego.

Tom01
Czy moglbys cos jeszcze dodac na temat EIZO? Wady, zalety? Myslisz ze lepiej sie sprawdzi (oczywiscie na moje potrzeby)? Zaznaczam ze nie jestem SUPER PRO jesli chodzi o grafike i animacje wiec... Z drogiej strony chcialbym juz kupic cos pozadnego.

Matteo
26-01-2011, 13:04
Ja pracuje w 100% w domu, gdzy w domu mam 'biuro'. Faktycznie spedzam duzo czasu z fotografia ale nie tylko. Zajmuje sie tez grafika i animacja (2d). Projektuje rowniez serwisy www wiec przydaloby sie cos bardzo uniwersalnego.

Tom01
Czy moglbys cos jeszcze dodac na temat EIZO? Wady, zalety? Myslisz ze lepiej sie sprawdzi (oczywiscie na moje potrzeby)? Zaznaczam ze nie jestem SUPER PRO jesli chodzi o grafike i animacje wiec... Z drogiej strony chcialbym juz kupic cos pozadnego.

Tom01
26-01-2011, 13:13
A Ty mnie chyba znasz na tyle, żeby wiedzieć że sam używam takich monitorów jako narzędzia pracy ;-)

No wiem. I wcale nie twierdzę, że się nie da pracować. Co więcej mam na koncie wiele wdrożeń takich monitorów w bardzo wymagających miejscach. Ale różnica pomiędzy rzeczonymi monitorami jest i należy ją wspomnieć.

I na koniec o cenach jeszcze słówko – znam paru fotografów z górnej półki, bywam na sesjach o charakterze przebrzydłej komercji, widzę na czym pracują. Nie spotkałem jeszcze u takich nic powyżej serii CE (która to wedle Eizo była właśnie pozycjonowana w kierunku foto). Bo zwyczajnie a) nie potrzebują więcej, b) szkoda im kasy na droższe.

Też znam paru (set) fotografów z różnych półek. I pracują na wszystkim co jest na rynku od laptopów po wypasione EIZO CG221 za bagatela 16 klocków za 22".

CG241W poza nieszczęsnym rozjaśnianiem detali w cieniach pod kątem nie ma w zasadzie wad. Uważam że to najlepszy monitor fotograficzny na rynku, uwzględniając pełne spektrum oświetleń w jakich ludzie pracują. W kryteriach obiektywnych NEC 241, EIZO CG243W jest lepsze, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że może Pan pozwolić sobie na przemeblowanie oświetlenia jeśli zajdzie taka potrzeba.

Matteo
26-01-2011, 13:28
EIZO CG243W jest lepsze, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że może Pan pozwolić sobie na przemeblowanie oświetlenia jeśli zajdzie taka potrzeba.

A dokladniej? Mowimy tu o natezeniu swiatla w pomieszczeniu (w lumen-ach) czy o kierunku jego padania wzgledem monitora? I jak sie ma do tego 'hood', ktory Eizo zalancza w zestawie?

de Fresz
26-01-2011, 13:39
(...)
Zaznaczam ze nie jestem SUPER PRO jesli chodzi o grafike i animacje wiec... Z drogiej strony chcialbym juz kupic cos pozadnego.

No to weź tańszego. Eizo jest za ~6-7k zł brutto, Neca dostaniesz za mniej niż 4k zł. Szanse, że różnice w Twoim przypadku będą wyraźnie odczuwalne w praktyce, są raczej znikome.

Tom01
26-01-2011, 13:49
A dokladniej? Mowimy tu o natezeniu swiatla w pomieszczeniu (w lumen-ach) czy o kierunku jego padania wzgledem monitora? I jak sie ma do tego 'hood', ktory Eizo zalancza w zestawie?

Chodzi o oświetlenie ogólne. Jeśli będzie zbliżone poziomem do dziennego, nawet w pochmurny dzień, to może Pan brać IPS'a. Jeśli natomiast będzie to wieczorne, kameralne, to dostanie Pan coś takiego w narożnikach:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/swiecaca_czern-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/swiecaca_czern.jpg)

Kaptur służy do czego innego.

de Fresz
26-01-2011, 13:55
Tyle że to wyłazi przy kątach patrzenia, z jakich i tak nikt normalny nie ogląda monitora.

Tom01
26-01-2011, 14:01
Tyle że to wyłazi przy kątach patrzenia, z jakich i tak nikt normalny nie ogląda monitora.

Zdjęcie jest zrobione z innego kąta aby pokazać co rzeczywiście wieczorem widzi użyszkodnik. Przy odległości ok 40-60 cm od ekranu, przy pracy z ciemnym tłem (ja tak pracuję) widać centralnie ciemny ekran rozjaśniający się coraz bardziej w miarę zwiększania kąta widzenia. Największa różnica kąta jest oczywiście do narożników, gdzie są paskudne jasne plamy zamiast jednorodnego ekranu. Oczywiście żaden producent tego nie specyfikuje, dając co najwyżej pomiary równomierności mierzone na wprost punktu pomiarowego. I liczby są ładne... Planuję w niedługim czasie zakupić punktowy laboratoryjny luxomierz i w razie dyskusji w niedowiarkami mierzyć takie rzeczy z pozycji obserwatora. Ludzie płaczą że producenci deklarują 20-25% różnicy jako norma. Będzie niespodzianka jak się pomierzy metodą "percepcyjną" punkt czerni bo zdecydowanie nie będzie to 25%, ani nawet 50%.

Matteo
26-01-2011, 14:27
Co do ceny to w UK troche taniej wychodzi. Przy obecnym kursie funta (4.4zl) to za EIZO trzeba zaplacic jakies 4400zl.
http://www.nativedigital.co.uk/shop/product.php/597/eizo-coloredge-cg241w---24--widescreen---black
Nec okolo 4000zl
http://www.nativedigital.co.uk/shop/product.php?xProd=825

Co ciekawe jak doloze 800zl to moge dostac EIZO CG243W z IPS hmmm
http://www.nativedigital.co.uk/shop/product.php/785/eizo-coloredge-cg243w---24--widescreen---black

de Fresz
26-01-2011, 15:02
Za ~5400 ja bym brał CG243. Ale to ja, mam zdecydowanie wysokie wymagania w stosunku do monitora do pracy. A wziąłbym go dlatego, że w komplecie jest osłonka (naprawdę się*przydaje) i soft, a do Neca oprogramowanie trza sobie ściągnąć z Hameryki dopłacając za nie osobno, osłonkę zdaje się też idzie dokupić od Spectry. Choć t ostatnią można też i sobie samemu wydziergać w cenie ~20 zł z czarnego boardu b1-b2, funkcjonalność zbliżona, estetyka zależna od zdolności manualnych. Do domu lub gdyby to nie było moje narzędzie pracy o istotnym znaczeniu dla jej komfortu, to raczej skłaniałbym się do Neca.

Matteo
26-01-2011, 15:38
Do kalibracji tego CG243 wystarczy mi i1 Display 2 (Eye-One Display 2) czy tez trzeba cos konkretniejszego?
http://www.nativedigital.co.uk/shop/product.php/2/i1-display-2--eye-one-display-2-

Tom01
26-01-2011, 15:42
Do kalibracji tego CG243 wystarczy mi i1 Display 2 (Eye-One Display 2) czy tez trzeba cos konkretniejszego?

Oprogramowanie monitora ma tablice korekcji dla błędów kolorymetru, ale w praktyce przy takim połączeniu, można spotkać konkretne "kwiatki". Lepiej użyć pewniejszego przyrządu, np ColorMunki Photo.

Matteo
26-01-2011, 15:50
Oj wykonczycie mnie finansowo :-) Zona mnie zabije jak zobaczy rachunek :-)

HYPER
26-01-2011, 15:52
juz kiedys pisalem, ze kupilem mojego CG241W za kwote 3800 czy 3900zl i w tej cenie byla juz przesylka miedzynarodowa. do fotografii ten monitor jest znakomity i za takie pieniadze ciezko bedzie kupic cos lepszego. rzeczywiscie dolaczona oslona spisuje sie bardzo dobrze. stanowisko mam do tego oswietlone halogenami Soluxa Black Back (4700K) i pracuje w takich samych warunkach o kazdej porze bo nawet w dzien mam zasuniete rolety na oknach.

de Fresz
26-01-2011, 16:18

Wbrew niektórym stanowczym opiniom mi wystarcza do kalibracji CG241 i zarabiania na nim przyzwoitych pieniędzy.

markB
26-01-2011, 16:34
Chodzi o oświetlenie ogólne. Jeśli będzie zbliżone poziomem do dziennego, nawet w pochmurny dzień, to może Pan brać IPS'a. Jeśli natomiast będzie to wieczorne, kameralne, to dostanie Pan coś takiego w narożnikach:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/swiecaca_czern-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/swiecaca_czern.jpg)

Kaptur służy do czego innego.

Gapię się na mój monitor i nie widzę takiego rozjaśniania brzegów, ale być może jest to spowodowane odległością od ekranu (raczej 70-80 cm niż 40-60 cm) i różnicą w wielkości monitora (chyba pan używa 27 lub 30 cali). Aha, i ja nie mam ciemnego tła, a raczej średnioszare, na niebieskim (Windows) też nie widać rozjaśniania. Więc wszystko jednak zależy od specyfiki pracy.

Tom01
26-01-2011, 16:56
Więc wszystko jednak zależy od specyfiki pracy.

Oczywiście. To co pokazałem występuje w warunkach skrajnych, czyli duży monitor, nos w ekranie, czarne tło i ciemno w pomieszczeniu.

Matteo
26-01-2011, 17:28
A to moze z innej beczki. Jak sie ma sprawa karty graficznej? Mam jakas intela zintegrowana na pokladzie.

Tom01
26-01-2011, 17:32
A to moze z innej beczki. Jak sie ma sprawa karty graficznej? Mam jakas intela zintegrowana na pokladzie.

Powinna mieć cyfrowe wyjście video. Nie ma żadnych innych wymagań.

Matteo
26-01-2011, 17:43
Naszczescie ma. Doatkowo HDMI wiec...
Pytam bo dawno temu (jak pracowalem dla agencji reklamowej) rozmawialem z chlopakami od sprzetu a oni wspominali o kartach dla grafikow za kupe kasy. Nie wiem jak ta kwestia teraz wyglada.

markB
26-01-2011, 17:50
Wygląda jak zawsze: do grafiki trójwymiarowej potrzeba wypasionej karty, do fotografii nie. Chyba, że w przyszłości będziemy się zajmowali także fotografią trójwymiarową.

Matteo
26-01-2011, 17:55
Chcialem serdecznie wszystkim podziekowac za pomoc. Jak zwykle mozna liczyc na wasza wiedze i profesionalizm.
Niebawem dam znac co kupilem i jak pierwsze wrazenia.

Pozdrawiam

Odyseusz
23-12-2011, 22:00
Odświeżę temat. Obserwowałem temat Neca PA241. Jestem już prawie zdecydowany do zakupu.Ale jak myślicie czy ta cena http://www.transit.pl/catalog/product/view/id/5602/ Nie jest zbyt niska?? Dla przykładu w sklepie w Lublinie ten sam model kosztuje 4900zł

Tom01
24-12-2011, 02:26
NEC PA241W-BK (http://monitory.mastiff.pl/promocje/monitory-nec-multisync-pa241w-bk.html)

Odyseusz
24-12-2011, 10:51
Czyli co że to jest normalna cena za jaką można kupić ten monitor?? A jaki jest koszt kalibracji tego modelu?? Poprosiłbym na PW

david
24-12-2011, 10:58
Odświeżę temat. Obserwowałem temat Neca PA241. Jestem już prawie zdecydowany do zakupu.Ale jak myślicie czy ta cena http://www.transit.pl/catalog/product/view/id/5602/ Nie jest zbyt niska?? Dla przykładu w sklepie w Lublinie ten sam model kosztuje 4900zł

To chyba na odwrót cena w Lublinie jest zdecydowanie wyższa od średniej w pozostałych sklepach.

Odyseusz
24-12-2011, 11:51
To chyba na odwrót cena w Lublinie jest zdecydowanie wyższa od średniej w pozostałych sklepach.

W końcu wschód ;) NIe dość że najniższa średnia krajowa w zarobkach to i najwyższe ceny. :roll: Od polityka.

Tom01
24-12-2011, 14:38
Czyli co że to jest normalna cena za jaką można kupić ten monitor?? A jaki jest koszt kalibracji tego modelu?? Poprosiłbym na PW

Proszę rzucić okiem na mojej stronie na prawą kolumnę "Szef kuchni poleca", będąc na karcie produktu.

PS. Są dwa sposoby na tanie NEC-e. Mieć dobre "chody" w przedstawicielstwie lub sprowadzać z Niemiec. Druga opcja jest dla użytkownika nieco niebezpieczna, dlatego zalecam sprawdzać czy ma polską kartę gwarancyjną NEC. Bo jeśli gwarancję sprzedawcy to wiadomo z czym to się wiąże.

Odyseusz
24-12-2011, 15:15
Proszę rzucić okiem na mojej stronie na prawą kolumnę "Szef kuchni poleca", będąc na karcie produktu.

No widzisz przeglądałem twoją stronę i nie skojarzyłem że to twoja ;) :grin: Już wszystko jasne. ;) Więc niebawem będę się odzywał w związku z zakupem. Ale to już omówimy na PW lub telefonicznie.