Zobacz pełną wersję : Z DVD na .mkv
Poszukuje programu do ripowania płyt DVD na format np .mkv.
Nazbierało mi się trochę płytek, głownie z bajkami i dla wygody wymyśliłem sobie żeby je zgrać na dysk.
Dobrze by było jakby do takiego pliku dodać zarówno ścieżkę dźwiękową z lektorem jak i napisy oraz żeby program był stosunkowo prosty. Nie zależy mi na studio do edycji obrazu. Zwykłe zrzucenie płytki na dysk.
Nie wiem też jak to wygląda w przypadku zabezpieczonych płyt i jak wtedy wygląda ich zgranie.
Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem sporo takich programów. Jedni polecają inni odradzają, czyli normalka. I tak sobie pomyślałem, że jeszcze Tu zapytam. Może koledzy coś takiego używają i mogą coś polecić?
się podłączę :)
a konwertuje tak full opcja ? tzn z menu i innymi "duperelami" ?
Do zgrywania i konwertowania płyt są dwa najlepsze programy:
- pod Windows: Gordian Knot
- pod Linuxa (i Windows chyba też): Avidemux
Niestety nazwa tego pierwszego mówi o tych programach wiele - to są kombajny, za pomocą których można zrobić dosłownie wszystko, a obsługa jest skomplikowana...
Ale jeśli zależy Ci na dobrej jakości pliku, a nie jakiejś kaszanie, to polecam używać właśnie takich programów, a nie różnych dziwadeł, jakich pełno w sieci, gdzie wciskają Ci kit że wrzucisz i samo się zrobi w pięć minut...
Zależy jaki masz sprzęt, ale konwersja filmu z DVD do pliku, a już szczególnie mkv (x264) może trwać i ze dwa dni...
Ale tylko wtedy uzyskasz plik, który daje się oglądać, a nie rozpikselowaną kaszanę...
Co do obsługi wyżej wymienionych programów: nie jest wcale aż tak trudna. W sieci znajdziesz instrukcje, np. jak zripować DVD do avi i podobne...
Jeśli jesteś pod Windows, zainteresuj się uproszczoną wersją Gordian Knota: Auto Gordian Knot...
Jeśli chcesz więcej informacji: to forum (http://www.videoaudio.pl/forum/index.php?) będzie pomocne...
shadow_alex
25-01-2011, 13:24
Ja używam MakeMKV - http://www.makemkv.com/ , chociaż przydałoby się coś lepszego, przynajmniej żeby dało się nazywać rozdziały.
A takie coś jak Freemake Video Converter? Ktoś bawił się czym takim?
HandbrakeHD - http://handbrake.fr/downloads.php
OSX, Win i Linux.
Za darmo.
się podłączę :)
a konwertuje tak full opcja ? tzn z menu i innymi "duperelami" ?
Nie, bo "menu i inne duperele" to cecha specyficzna dla plyt (DVD, BD itd.). Chcesz miec plik z takimi rzeczami, to zrzuc sobie plytke do pliku .iso.
Nie, bo "menu i inne duperele" to cecha specyficzna dla plyt (DVD, BD itd.). Chcesz miec plik z takimi rzeczami, to zrzuc sobie plytke do pliku .iso.
a widzisz :)
maciey75
25-01-2011, 19:56
Wszystko w jednym http://www.pcfreetime.com/
A może zwykły Hamster Free Video Converter?
Co widze?
bo nie wiedziałem, że ten kontener nie ma tych fjuczerów :)
Zaden nie ma, bo menu itp. jest zawarte w specyfikacji DVD.
AVS fajny ale niestety płatny, a do okazyjnego zgrania sobie dvd wolę coś za free :)
Cześć z nich sprawdziłem, ale główny problem to brak rozpoznawania napisów. Wybór ścieżki dźwiękowej to nie problem, ale niektóre filmy wole mieć w oryginale + napisy. Chyba że coś ja robię nie tak czego nie wykluczam. :)
chomiczkus
26-01-2011, 10:16
Zaden nie ma, bo menu itp. jest zawarte w specyfikacji DVD.
Divix Ultra tez tak ma.
Skad wiem ?
Swojego czasu zakupilem plytke z 3 czesciami "Jak rozpetalem II wojne swiatowa".
W DVD podlaczonym do TV normalnie widac katalogi i pliki.
Jak odpale film to mam czolowke, menu i potem to co wybiore.
pozdrawiam
Michal
Dzieki za info. Nie uzywam tego formatu od dawna, wiec nawet nie wiedzialem :)
HandbrakeHD - http://handbrake.fr/downloads.php
OSX, Win i Linux.
Za darmo.
fajne - takie dla mnie - a i tak opcji jest za dużo :) i nie wiem co użyć :p
pytanka:
jaki używacie stosunek bitrate dvd do bitrate h.264 ? 60 % jest git? - chciałbym uzyskać jakość mocno zbliżoną do oryginału.
jakby mi ktoś objaśnił do czego służą filtry :
decomb?
detelecine?
Wg. dokumentacji ze strony: decomb to inteligentny filtr deinterlace, ktory jest aplikowany tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba, a nie caly czas (jak zwykly deinterlace). Detelecine wykonuje konwersje "inverse telecine", czyli konwersje ilosci klatek. DOkladny opis tutaj: https://trac.handbrake.fr/wiki/Telecine
Swoja droga, polecam dokumentacje do handbrake, wyglada na bardzo sensowna.
Wg. dokumentacji ze strony: decomb to inteligentny filtr deinterlace, ktory jest aplikowany tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba, a nie caly czas (jak zwykly deinterlace). Detelecine wykonuje konwersje "inverse telecine", czyli konwersje ilosci klatek. DOkladny opis tutaj: https://trac.handbrake.fr/wiki/Telecine
Swoja droga, polecam dokumentacje do handbrake, wyglada na bardzo sensowna.
nie no - ja to potrzebuję raczej jak krowie na rowie :)
jak się nie zajmuję tym nawet czasami to ciężko mi zgłębić całą nomenklaturę i teorię ... no po prostu szkoda czasu, którego ciągle za mało :/
znaczy się co ustawić i jak, żeby było git :)
bajki dziecku do mkv zrobić, żeby mogło u żony na netbooku oglądać :)
Z tych co próbowałem najbardziej prosty był Freemake Video Converter.
Ładuje się do niego płytkę dvd i wybiera na co ma to zripować klikając w odpowiednia ikonkę. Można potem wybrać kodek np mpeg4 albo h264, wybrać odpowiednią ścieżkę dźwiękową, jest też jakaś opcja wyboru rozdziałki, wagi pliku wyjściowego, a sam obliczał bitrate coś chyba odnośnie jakości też jest. Dodatkowo ma wspomaganie technologi CUDA, czyli jak potrzeba to do ripowania zaprzęgnie wolne moce procka karty graficznej. Zrzuciłem płytkę z bajką wall-e. Ustawiłem wielkość płytki na 4,6 GB czy coś koło tego i poszło. 2 godzinki i po temacie. Po puszczeniu tego na 40" TV wyglądało to tak samo dobrze jak z płytki.
Tylko jakoś nie doszedłem jak w przypadku innej płytki ustawić oryginalny dźwięk oraz napisy, które były dostępne w menu płyty..
Ustawiłem wielkość płytki na 4,6 GB czy coś koło tego
tylko, że to chyba więcej niż ten film zajmuje na płycie DVD :)
tylko, że to chyba więcej niż ten film zajmuje na płycie DVD :)
A tego nie wiem dokładnie. Zaznaczyłem, że ma zrzucić na normalny rozmiar DVD. Nie wnikałem ile co waży przed. :)
Sprawdzałem jak to działa. Generalnie jak na dvd jest lektor, albo dubbing to super, ale napisów nie udało mi się podpiąć bo zwyczajnie ich nie pokazywał że są takie dostępne mimo że były
A tego nie wiem dokładnie. Zaznaczyłem, że ma zrzucić na normalny rozmiar DVD. Nie wnikałem ile co waży przed. :)
Sprawdzałem jak to działa. Generalnie jak na dvd jest lektor, albo dubbing to super, ale napisów nie udało mi się podpiąć bo zwyczajnie ich nie pokazywał że są takie dostępne mimo że były
tylko pytanie po co zrzucać film do mkv na pytę w wielkości oryginału?
nie no - ja to potrzebuję raczej jak krowie na rowie :)
jak się nie zajmuję tym nawet czasami to ciężko mi zgłębić całą nomenklaturę i teorię ... no po prostu szkoda czasu, którego ciągle za mało :/
Autorzy programu zalecaja zostawic obie opcje wlaczone na default ;) Sprobuj i zobacz co wyjdzie.
a wypowie się ktoś, że tak powiem w kwestii upakowania ?
czy to 60% bitrate w h.264 w stosunku do mpeg2 w dvd da podobny rezultat ?
Raczej tak. W broadcastingu przyjmuje się, że podobną jakość co MPEG2 daje MPEG4 z bitrate o połowę niższym, aczkolwiek tu dużo zależy od kodera. Do domowych zastosowań 60% wydaje się rozsądną wartością.
tylko pytanie po co zrzucać film do mkv na pytę w wielkości oryginału?
Bo może ktoś ma taki kaprys? Nie zrzucałem natomiast płytki dvd do formatu mkv na kolejna płytkę tylko na dysk. Tak w ramach wyjaśnienia.
Wielkość to nie jest jakiś problem, ważne żeby mieć to wszystko w jednym miejscu i potem sobie tylko z listy wybierać co się chce.
Inny film, który zrzuciłem na 1.4GB albo 1.8GB, ten bez napisów też przyzwoicie wyglądał.
no właśnie - mi wychodzi tak koło 2 GB na fabularny, kreskówki pewnie wyjdą połowa tego :)
he - ogrzeję kotleta :)
konwertuję pliki .TS (nagrania z TV) do MKV i wszystko GIT poza 1 drobiazgiem. mogę wykasować czarne paski u góry i u dołu ekranu, z tym, że handbrake nie pokazuje podglądu i tu mam problem. nagrania jak to nagrania - mają coś przed - więc użycie opcji preview nic nie daje (reklamy sa zazwyczaj w 4:3). jest jakiś programik, w którym podejrzę ile px mam uciąć z góry i z dołu?
Programy 16:9 są zazwyczaj w formacie anamorficznym, więc nie powinno być potrzeby ucinania czegokolwiek, tylko ustawienia odpowiedniego formatu.
Programy 16:9 są zazwyczaj w formacie anamorficznym, więc nie powinno być potrzeby ucinania czegokolwiek, tylko ustawienia odpowiedniego formatu.
niestety z naciskiem na zazwyczaj a i wtedy nie jest lekko bo jak nadają 2,135:1 albo 2:1 to i tak pupa ....
w jakimś subtitle editorze albo innym badziewiu nie da się tego sprawdzić ?