Zobacz pełną wersję : Syria
robsonzbydzi
23-01-2011, 21:19
Planuję w lipcu wyjazd na 2 tygodnie do Syrii, jeśli ktoś był, może coś ciekawego doradzić to bardzo proszę o wpis w wątku lub na priv. Jak macie jakieś sprawdzone hotele to również poproszę o namiary. Co polecacie do zobaczenia oprócz typowych miejsc o których piszą wszystkie przewodniki. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Wyprawa typowo fotograficzna. Myslimy nad połączeniem z Libanem, bo Jordanię juz widzieliśmy.
urbanned
26-01-2011, 13:35
Będę w marcu przez 3 tygodnie - głównie w Damaszku ale także trochę pojeżdżą po kraju.
Jak wrócę napiszę spostrzeżenia i rady.
piszcie, tez czekam na jakies konkrety. Co prawda planuję Gruzję, ale.... :)
robsonzbydzi
26-01-2011, 16:07
piszcie, tez czekam na jakies konkrety. Co prawda planuję Gruzję, ale.... :)
świat jest mały też rozważałem jeszcze gruzję i uzbekistan w zależności od promocji na bilety lotnicze. Kiedy chciałeś jechać?
nie mam konkretnych planów - pewnikiem sierpien-wrzesień. Wszystko zależy od oferty LOT-u do Tbilisi :) Bo nie wiem sam czy chce mi się targać przez Ukrainę. No ewentualnie polece do Stambułu i dalej busem :)
.:Look:.
31-01-2011, 18:01
Planuję w lipcu wyjazd na 2 tygodnie do Syrii, jeśli ktoś był, może coś ciekawego doradzić to bardzo proszę o wpis w wątku lub na priv. Jak macie jakieś sprawdzone hotele to również poproszę o namiary. Co polecacie do zobaczenia oprócz typowych miejsc o których piszą wszystkie przewodniki. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Wyprawa typowo fotograficzna. Myslimy nad połączeniem z Libanem, bo Jordanię juz widzieliśmy.
Hej,
dane z 2008 roku, mogły ceny pójść do góry, ale może się przyda...
Aleppo - Spring Flower Hostel (650 Syp - dwójka z łazienką) - polecam zdecydowanie, fajne miejsca na tzw. dachu za bodajże 175 Syp
Hama - Cairo Hotel (750 syp - dwójka z łazienką) - pokój mielismy wypas z klimą bo inne były zajęte :) Miejsce na dachu chyba 200 syp. Obok jest Riad Hotel bardzo podobny standardem i chyba również godny polecenia
Palmyra - Hotel Baal - jest mnóstwo hoteli o podobnych nazwach - Nasz był sredni - za 1 noc płacilismy 450 syp (dwójka), a po reklamacji o zmianie pokoju 300 SYP
Damaszek - Al- Tag hotel - (600 syp - dwójka bez łazienki) - standard bardzo sredni, ale najtańszy jaki znaleźliśmy. Generalnie tylko aby się przespać :)
Tartous - Tourist hotel ( 550 Syp - dwojka bez łazienki) - pokoik spoko
Lattakia - Safwan Hotel (200 Syp/os/dach) - polecam, właściciel Mohammed bardzo pomocny gość w wieku ok. 30 lat szukający ciagle kontaktu z backpakersami. Polecam dach - mozna nawiązać wiele ciekawych znajomości.
Generalnie Syria jest mega, już zazdroszczę. w razie pytań, pisz!
robsonzbydzi
31-01-2011, 19:59
dzięki Look, o takie właśnie info chodziło, masz może jakieś doświadczenia z transportem pomiędzy miastami?
Kolega właśnie pojechał, 3 tygodnie samochodem terenowym po Jordanii i Syrii. W razie jakiś pytań może będzie mógł się czegoś od niego dowiedzieć.
Wszystko zależy od oferty LOT-u do Tbilisi :)
Teraz są koło 700 w jedną stronę, ale na 3-4 miechy naprzód da się kupić za 350. Więc trzeba czekać. Ja też czekam.
wiem własnie ze sa po 700. Ale z racji tego że planuje lecieć we wrzesniu to z zakupem się wstrzymuje do maja-czerwca :)
.:Look:.
02-02-2011, 00:19
dzięki Look, o takie właśnie info chodziło, masz może jakieś doświadczenia z transportem pomiędzy miastami?
Bardzo tanio autobusami, czasami autostop - bezproblemowo:-)
LOT damaszek poznań damaszek - 800zł , są inne, promo do rana - jak ktoś szuka to szybciutko !!
lodzermensch
02-02-2011, 02:36
Przy okazji polecam wizytę w Libanie.
Cud powietrze między górami i morzem.
Bejrut oczywiście (z Damaszku niedaleko), ale jeszcze bardziej podobało mi się zawsze w Tripolisie, czy Batroun.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=101494&highlight=beirut
Polecam Syrie na maxa!..Byłem po raz 2gi 3 miesiace temu., tu masz 2 moje posty z poprzedniego wyjazdu do Syrii:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124303
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=125492