PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z synchronizacja przy 1/250

Jacek80
23-01-2011, 19:27
Witam, mam problem z synchronizacja Lastolite lumen8 400w z D300 przy 1/250 zostawia ciemny pasek w gornej czesci fotografi, uzywam transmitera kenro RF125. Problem znika przy 1/200, co ciekawe nie pojawia sie kiedy uzywam kabla, 1/200 na przyklad nie pozwala mi wykonac nieporuszonego zdjecia skaczacemu dziecku, jesli ktos posiada jakas sugestie bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo jednak wole uzywac transmitera.

JacekCz
23-01-2011, 19:43
Witam, mam problem z synchronizacja Lastolite lumen8 400w z D300 przy 1/250 zostawia ciemny pasek w gornej czesci fotografi, uzywam transmitera kenro RF125. Problem znika przy 1/200, co ciekawe nie pojawia sie kiedy uzywam kabla, 1/200 na przyklad nie pozwala mi wykonac nieporuszonego zdjecia skaczacemu dziecku, jesli ktos posiada jakas sugestie bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo jednak wole uzywac transmitera.

Radio z zasady działania MUSI mieć opóźnienie. Pytanie, czy jest akceptowalne i sobie go nie uświadamiamy, czy większe i masz pasek.

Można uznać, że systemy z "budzeniem" lamp systemowych mają większe szanse na szybkość niż proste wyzwalacze (teoretyczne spojrzenie elektronika).
Ten twój nie jest chyba zbyt znany, a wydaje się (z sieci) specyficznie studyjny, tam nie mam presji na szybkość.
TTTM.

Co właściwie Ci zmienia ten ułamek stopnia migawki?

spongo
23-01-2011, 20:35
Moja sugestia: Fotocela (jak w lampie masz fotocele) synchronizuj przez jakąś sabinkę z opcją FP i w trybie M

Jacek_Z
24-01-2011, 01:16
Moja sugestia: Fotocela (jak w lampie masz fotocele) synchronizuj przez jakąś sabinkę z opcją FP i w trybie Mto jedyna sensowna opcja, bo jeśli 1/200 nie starcza, to 1/250 też nie załatwi sprawy.

Będziesz musiał za to niestety trochę otworzyć przysłonę.

JacekCz
24-01-2011, 01:35
Moja sugestia: Fotocela (jak w lampie masz fotocele) synchronizuj przez jakąś sabinkę z opcją FP i w trybie M

to jedyna sensowna opcja, bo jeśli 1/200 nie starcza, to 1/250 też nie załatwi sprawy.

Fotocela i FP ? Cos mi się nie zgadza, coś za krótko powiedziane, albo czegoś nie wiem ...

Zresztą nie zgadza się więcej ....
Jakie poruszenie, jak przy lampie? Za dużo zastanego? A jak tak dużo zastanego, że go widac przy 1/250, dlaczego nie tylko przy nim?

ThomasVoland
24-01-2011, 01:49
Dobrze napisał. Sabina w FP i wyzwalasz lampy za pomocą fotoceli.

JacekCz
24-01-2011, 01:56
Dobrze napisał. Sabina w FP i wyzwalasz lampy za pomocą fotoceli.

Aaaaaa, fotocela zintegrowana z lampą to tak, ale ... nie przyzwyczaiłem się na to mówić fotocela ... wolę słowa CLS lub AWL.

Jacek_Z
24-01-2011, 02:23
nie, tu w akurat CLS nie ma mieć zastosowania.
lampa na body w manualu, czas na body taki krótki jak potrzebujesz (1/500 ?).
lampa studyjna z fotocelą się odpowiednio sama zgra.
To działa.

fotocela to nie jest to samo co CLS czy AWL. To fotokomórka, którą można kupić osobno. Nie musi mieć nic wspólnego z CLS.

sam napisałeś, że 1/200 nie daje ci zamrożenia ruchu dziecka, więc co się dziwisz? lampa studyjna jaką używasz ma długi czas błysku. 1/250 nie pomoże. Użyj 1/500 albo i 1/1000 jeśli będzie potrzeba. Choć to nieco dziwne. Masz bardzo szybkie dziecko.

Bartek - NinoVeron
24-01-2011, 03:18
było o tym wiele razy na forum...
tutaj jest film demonstrujący to o czym mówi Jacek_Z i Skinny500
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

JacekCz
24-01-2011, 09:57
nie, tu w akurat CLS nie ma mieć zastosowania.
lampa na body w manualu, czas na body taki krótki jak potrzebujesz (1/500 ?).
lampa studyjna z fotocelą się odpowiednio sama zgra.
To działa.

Ok. W porządku, tylko dlaczego tu koledzy jeszcze sabinę wprowadzają? Z lekka zgłupieć można...

JK
24-01-2011, 10:45
Problem polega na tym, że przy krótkich czasach, migawka nigdy nie jest otwarta w całości. Ruch obu lamelek odbywa się jednocześnie i w każdej chwili odsłaniają one tylko wycinek kadru. Standardowo można synchronizować błysk na pierwszą lamelkę (błysk zaczyna się, gdy pierwsza lamelka zakończy ruch), ale wtedy błysk zacznie się zbyt późno i na zdjęciu będzie "pasek". Można synchronizować błysk na drugą lamelkę (błysk kończy się, gdy druga lamelka rozpoczyna ruch), ale wtedy błysk skończy się zbyt wcześnie i też będzie "pasek". Sabina w trybie FP jest potrzebna do tego, żeby oszukać ten cały bajzel, żeby błysk rozpoczął się wtedy, gdy "rusza" pierwsza lamelka. Wtedy fotocele lampy zareagują na pierwszy błysk Sabinki, czyli błysk rozpocznie się wtedy, gdy do boju rusza pierwsza lamelka, a czas błysku lamp jest na tyle długi, że całe zdjęcie ma szansę być w miarę prawidłowo naświetlone. Jest tylko jeden drobny problem, czyli charakterystyka błysku lamp studyjnych, która nie jest stała w czasie całego błysku, ale na to już rady nie ma.

spongo
24-01-2011, 10:46
Ok. W porządku, tylko dlaczego tu koledzy jeszcze sabinę wprowadzają? Z lekka zgłupieć można...
Sabinkę łatwiej skierować na fotocelę lampy studyjnej ;))

Jacek_Z
24-01-2011, 10:47
lampę studyjną musisz wyzwolić lampą mającą tryb FP.
Czy lampa wbudowana w D300 działa z krótkimi czasami? Jesli nie, to musisz mieć na body założoną Sbxxx obsługującą FP.

campermtb
24-01-2011, 19:03
W moim d200 wbudowana synchronizuje z każdym czasem aż do 1/8000, o ile dobrze widze...

Jacek80
24-01-2011, 20:25
Dzieki za sugestje, jakkolwiek bardziej mi chodzi o inny transmiter ktory dami sync z lampami bez dodawania mojej sb800, od biedy moge pracowac narazie z kablem, idea bezprzewodowa wydaje mi sie najwygodniejsza, no i transmiter wazy mniej od lampy zewnetrznej, przy f8 i 1/200 czasem widac poruszenie na dloni dziecka, poszukam cos i dam znac co znalazlem.

arek-hs
24-01-2011, 20:31
Wg tego: http://www.lightingrumours.com/whats-the-fastest-budget-flash-trigger-2-806
Phottix Strato lub Pixel Soldier powinny być wystarczająco szybkie.

JacekCz
24-01-2011, 20:47
Dzieki za sugestje, jakkolwiek bardziej mi chodzi o inny transmiter ktory dami sync z lampami bez dodawania mojej sb800, od biedy moge pracowac narazie z kablem, idea bezprzewodowa wydaje mi sie najwygodniejsza, no i transmiter wazy mniej od lampy zewnetrznej, przy f8 i 1/200 czasem widac poruszenie na dloni dziecka, poszukam cos i dam znac co znalazlem.

A) myślę że jesteśmy zgodni, że jak poruszasz na 1/200 to na 1/250 tak samo. To niczego naprawdę nie zmienia. I coś z tym poruszeniem nam się nie zgadza.... nie masz czystego błysku?
B) wbudowana też ci posłuży jako wyzwalacz wg pomysłu kolegów. Ja oczywiście nawet nie widziałem przez szybę tak zaawansowanej lampy studyjnej, więc wiedzą lepiej.
C) Pixele Soldiery to raczej dobre wyzwalacze (a co, pochwalę się) i rzeczywiście obiecują szybsze czasy (w granicach możliwości body). Moje się kończy na 1/200 więc nie potwierdzę testem. Ale patrz punkt A.

Jacek_Z
24-01-2011, 21:44
Wg tego: http://www.lightingrumours.com/whats-the-fastest-budget-flash-trigger-2-806
Phottix Strato lub Pixel Soldier powinny być wystarczająco szybkie.
hm,
1. wiesz czym się różni migawka hybrydowa od szczelinowej?
2. czy te wymienione wyzwalacze obsługują tryb FP ?

Coś gdzieś zobaczyłeś, ale niestety twoja porada jest nic nie warta w kwestii uzyskania krótkiego czasu synchronizacji na body d300.

JacekCz
24-01-2011, 21:50
hm,
1. wiesz czym się różni migawka hybrydowa od szczelinowej?
2. czy te wymienione wyzwalacze obsługują tryb FP ?

Coś gdzieś zobaczyłeś, ale niestety twoja porada jest nic nie warta w kwestii uzyskania krótkiego czasu synchronizacji na body d300.

Pomijając sarkazm tej wypowiedzi, a przyznam podoba mi się, radców różnych sporo....
W/w Pixele są ciągle 'prostymi wyzwalaczami', tj dają impuls wyzwalający lampie i tyle (pomijam dodatkowe cechy które mi się spodobały).

NIE uruchamiają systemowych cech lampy np FP. NIE będą szybsze niż kabel.

Jacek_Z
24-01-2011, 21:53
Tak się składa, że jestem doskonale w tym zorientowany. Moje pytania były skierowane do udzielającego tych porad. Bo to takie pisanie dla pisania. Nie wiadomo po co, bo zamiast pomóc to zaciemniają sprawę. Rozwiązanie problemu już podałem.

JacekCz
24-01-2011, 21:56
1/200 czasem widac poruszenie na dloni dziecka

Pozwolę sobie na pytanie 'ahtystyczne' a nie techniczne, jakby na boku tego wątku.
Jakie koledzy macie zdanie o 'sensownych' poruszeniach. Czy dziś obowiązuje zamrożenie "wszystkiego co się rusza"?
Czasem czuję się dinozaurem, jak widzę, co mi się podoba, ale jak się zaczynało na ISO 50 z aparatem który miał 3, a potem 5 czasów migawki ...

Gdyby JA zamroził skaczące SWOJE dziecko, wątpię, czy by MI się podobało.

Jestem niedzisiejszy?

Jacek_Z
24-01-2011, 22:08
Nie oceniam tego co powinno się robić od strony artystycznej a co nie. Chce zamrozić - mówię jak to się robi. Od strony technicznej.
Co do rozmycia. Generalnie poruszenie samej ręki lub samej nogi nie jest najciekawsze, wolę zamrozić całe ciało.
Co innego celowe, znaczne rozmycie, bywa, że ma ono sens.

adolfik9501
24-01-2011, 23:00
W moim d200 wbudowana synchronizuje z każdym czasem aż do 1/8000, o ile dobrze widze...

No popatrz, a Nikon cały czas nieświadomy podawał, że najkrótszy czas synchronizacji przy lampie wbudowanej to 1/250s.

Jacek80
25-01-2011, 01:18
Znalazlemcos takiego na ebay.co.uk http://cgi.ebay.co.uk/Wireless-AC-Trigger-Studio-Outdoor-Strobe-Flash-UK-/120537003846?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item1c1090b746#ht_2963wt_989 synchronizacja do 1/500 a d300 chyba da rade synchronizowac do 1/320 z lampami? i jeszcze taki http://cgi.ebay.co.uk/Wireless-DC-Trigger-Studio-Outdoor-Strobe-Flash-UK-/270538740373?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item3efd5d9295#ht_2579wt_989 a faktycznie 1/250 czasem nie zatrzyma wszystkiego bez ruchu.

Jacek_Z
25-01-2011, 03:27
Wiesz, ja mam Pocket Wizarda PW II synchronizującego wg instrukcji do 1/500 s. I co, myślisz, że synchronzuje? Nie i ... prawidłowo, że nie. Bo ta synchronizacja jest podawana dla migawki centralnej, a nie szczelinowej z D300. Dla szczelinowej powinien wg instrukcji dawać mi 1/250. I co? Nic. Synchronizuje mi do 1/160s. Prawdą jest natomiast to, że to może być sprawką lamp błyskowych, a nie sposobu synchronizacji. Zagadnienie jest zdecydowanie bardziej skomplikowane niż sie wydaje. Więc napisałem prosto - co jest osiagalne do mrożenia ruchu.

Nie piszcie porad na podstawie przeczytanych w sieci ogólników. Diabeł spi w szczegółach, a praktyka ma się nijak do teorii. Piszcie to co wiecie na pewno.

Tak naprawde o powinienem poczyścić i zamknąć wątek, bo już wsio napisano. Oprócz tego co dobrze, to napisano rzeczy nieprecyzyjne i obok tematu.

Bartek - NinoVeron
25-01-2011, 04:35
w teorii wszystko wyzwala super szybko...
sprzedawcy, dystrybutorzy i materiały reklamowe zapewniają nas o tym...
tak jak mnie zapewniali wszyscy sprzedawcy wyzwalaczy Yongnuo - a praktyka pokazała swoje ...
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1745285&postcount=42

ThomasVoland
25-01-2011, 08:00
Sprawdziłem właśnie jak to u mnie wygląda z RF602,a le nie na studyjnych tylko na YN-460 II. Na 1/250 się używać nie da, chociaż jest znacznie lepiej niż w Twoich przykładach. Na 1/200 w moim przypadku jest OK. W nadajniku seryjna bateria.

JacekCz
25-01-2011, 09:25
w teorii wszystko wyzwala super szybko...
sprzedawcy, dystrybutorzy i materiały reklamowe zapewniają nas o tym...
tak jak mnie zapewniali wszyscy sprzedawcy wyzwalaczy Yongnuo - a praktyka pokazała swoje ...
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1745285&postcount=42

D80, aparatowy Metz, Pixel Soldier. Do granic "okreslonych ustawą" (migawką) chodzi super (1/200), potem pasek.

Jacek_Z
25-01-2011, 11:56
Czas synchronizacji zalezy także od ... lampy błyskowej. Przeprowadziłem kilka testów i tak w praktyce jest. Mógłbym się rozpisywać podając co testowałem. Uwierzcie na słowo.
Czyli niestety możemy mieć różne czasy synchro w praktyce, zależne to jest od body (mają 1/200 albo 1/250, pomijając FP), od wyzwalaczy radiowych i od użytych lamp.

Synchronizacja błyskiem w trybie FP jest za to działająca właściwie zawsze, o ile lampa studyjna ma dostatecznie długi czas świecenia. A większość lamp świeci dostatecznie długo.

JacekCz
25-01-2011, 13:45
Synchronizacja błyskiem w trybie FP jest za to działająca właściwie zawsze, o ile lampa studyjna ma dostatecznie długi czas świecenia. A większość lamp świeci dostatecznie długo.

Dopytam, bo nie jestem 'studialistą'. Jeśli taka lampa studyjna 'z natury' świeci długo, jednym długim impulsem, jest to jednak coś innego od FP lampy aparatowej (precyzyjnie sterowana seria impulsów). Nie ma potrzeby słownie tego odróżniać?

Jacek_Z
25-01-2011, 14:01
Nieistotna jest nazwa, istotne jest to czy i jak to działa.
W canonie ten tryb ma inną nazwę (HSS) niż w nikonie (FP), a to jest dokładnie to samo. Nazwa nie ma znaczenia :)
w lampach reporterskich jest to seria błysków, ale pamiętajmy, że w praktyce jest to jak jeden długi błysk, gdyż zanim gazy w palniku sie ostudzą, to już następuje kolejne wyładowanie. W efekcie wykres świecenia wygląda jak pofalowana linia.
Wykres pojedynczego błysku lampy studyjnej wygląda inaczej, ale ten pojedynczy błysk jest za to długi.
Błysk lampy studyjnej używanej jak FP ma swoje minusy - zmiana intensywności w trakcie świecenia, zmiana barwy światła i inne "niuanse" są na minus. Natomiast zaleta jest to, że ... jest i działa. Bo jeśli czas będzie bardzo krótki i trafimy w odpowiedni moment błysku to te wady mogą się nam na zdjęciu nie ujawnić. I najczęsciej się nie ujawniają!
Wracając do innej nazwy dla tego trybu. Specyfiką trybu FP jest to, że błysk zaczyna się wiele wcześniej. Zaczyna się, gdy lamelka zaczyna odsłaniać matrycę. W trybie normalnym błysk się zaczyna gdy ta lamelka już odsłoniła matrycę.
Powinno się to nazwać przedwczesnym błyskiem :mrgreen:

morzon
25-01-2011, 17:50
Na ile spada moc studyjnej przy wyzwoleniu w tym trybie? Każda lampa z fotocelą działa w ten sposób tak samo? Czy jest różnica między poszczególnymi firmami/modelami itd?
Aha - do dołączeniu do lampy zewnętrznej fotoceli też da się tak odpalić?

Jacek80
25-01-2011, 21:08
Jacek_Z ma racje nie ma innej mozliwosci zeby synchronizowac slr z studyjnymi lampami, poprostu w przypadku kiedy chcemy fotografowac skaczacego malucha trzeba doczepic lampe zewnetrzna i wszystko gra,dziekuje wszystkim za pomoc.

Nikoforumowicz
25-01-2011, 21:26
Dołączę do tematu moje skromne, nowe ale dla mnie ciekawe doświadczenia dotyczące lamp Quantuum +300 Digital i wyzwalaczy Pixel 331.
Otóż od 3 tygodni mam w/w lampy i początkowo wyzwalałem je przez kabel. Do 1/250 wszystko było ok. Przy krótszych czasach zaczęłą pojawiać sie lamelka tj zacienienie z jednej strony. Trudno pomyśłałem - krócej się nie da. I cierpliwie czekałem na zamówione w HK zestawy Pixela.
Po przyjściu powyższych spróbowałem z SB - wszystko ok do 1/8000. TTL jak najbardziej. SUper.
Ale teraz najważniejsze!!!!;
- podłączyłem do lamp QUantumm 300+ digital i zacząłem: 1/160 - ok; 1/200 - ok, 1/320 ok (!) i ... tak doszedłem do 1/8000 bez najmniejszego problemu.Zdjęcia wszystkie naświetlona prawidłowo, oczywiście po stopniowym zejściu z przesłoną.

A teraz deser (!!!):
mam 3 quantuumy i pierwszą wyzwalałem przez Pixela a pozostałe 2 przez fotocele. I te pozostałe dwie do czasu 1/8000 naświetlały tez prawidłowo!
Kurcze jak dla mnie rewelacja. Tegom chciał (jak mawiał Czarnecki w Potopie).
pozdrawiam N

Jacek_Z
26-01-2011, 01:10
Na ile spada moc studyjnej przy wyzwoleniu w tym trybie? Każda lampa z fotocelą działa w ten sposób tak samo?
Czy jest różnica między poszczególnymi firmami/modelami itd?
Aha - do dołączeniu do lampy zewnętrznej fotoceli też da się tak odpalić?
1. moc spada różnie, zależy np od czasu migawki. Przecież przy uzywaniu sbxxx też jest spadek mocy lampy i nie jest on zawsze taki sam.
2. tak
3. Zapewne są róznice między firmami/modelami. Należy sprawdzić swój sprzęt. Będzie kłopot z lampami mającymi bardzo krótki błysk, ale to są lampy kosztujące powiedzmy po 10 tys zł i więcej za sztukę, więc zapewne nie jest to taki sprzęt jaki używacie. Generalnie chińczyki będa działały OK.
4. lampy studyjnej? raczej tak. Ale wszystkie lampy studyjne mają fotocele, więc po co chcesz podpinac fotocele do lampy mającej fotocele?

.. I cierpliwie czekałem na zamówione w HK zestawy Pixela. ..Pominąłeś istotną informację, a mianowicie, że Pixel to nie sa takie zwykłe radyjka, tylko przenoszące funkcje CLS. Podobnie jak najnowsze Pocket Wizardy FlexTT5. Więc to jest tak jakbyś używał jako sterownika sabinki.
Generalnie było sporo narzekań na Pixele, sporo zwrotów. Jest kilka wątków na forum o tych radyjkach.

Nikoforumowicz
26-01-2011, 08:42
Tak, nie wspomniałem o tym wprost ale tak jest i wynika z instrukcji i wsześniejszych opisów. Dla mnie zaskakujące było to że z lampami studyjnymi, nie dedykowanymi jak sabiny, można osiągnąć tak krótkie czasy i to że pozostałe lampy w systemie wyzwalane przez fotocele są na tyle szybkie że w ogóle nie ma opóźnienia błysku. Błysk jest pewnie dłuższy niż czas otwarcia migawki. Co do zawodności - się okaże po czasie. Na razie ok.

morzon
26-01-2011, 10:40
4. lampy studyjnej? raczej tak. Ale wszystkie lampy studyjne mają fotocele, więc po co chcesz podpinac fotocele do lampy mającej fotocele?

Kolega działający na Quantuumach coś wspominał, że fotocela w nich jest jakaś dziwna, czasem nie chce "załapać" nawet w pomieszczeniach - stąd pytanie o ew podpięcie jakichś innych ;)
Dzięki za odpowiedzi.

motyl
26-01-2011, 12:31
Kolega działający na Quantuumach coś wspominał, że fotocela w nich jest jakaś dziwna, czasem nie chce "załapać" nawet w pomieszczeniach - stąd pytanie o ew podpięcie jakichś innych ;)
Dzięki za odpowiedzi.
Co do fotoceli w Quantuumach to nie reaguje ona w przypadku gdy pada na nią dużo światła zastanego. W pomieszczeniach na czujnik lampy pada np. światło z okna i jest kłopot z odpaleniem. Osłonięcie czujnika od strony źródła światła zastanego eliminuje tą przypadłość.

morzon
26-01-2011, 14:51
Nie pociesza mnie to zbytnio... :( takie czasy synchro by mnie interesowały głównie w plenerze w słoneczne, a wtedy bywa sporo światła zastanego :P

marszull
26-01-2011, 14:55
zawsze mozesz obudowac czujnik i zostawic tylko okienko od strony blysku

spongo
30-01-2011, 19:47
Taki patencik proszę : LINK (http://www.flickr.com/photos/climberhunt/3888963763/)