Zobacz pełną wersję : kalibracja nikkor AF 24/2.8D
Witam,
Zakupiłem ostatnio nikkora AF 24/2.8D (pierwszy nikkor używany i od razu wtopa). Niestety ma on porządny BF (może był ustawiany pod inna puszkę). Gdzie oprócz postępu można to skorygować - południowa Polska ??
Mój D80 z 50 i 85 (kupione nowe) strzela w punkt więc nie chcę wysyłać puszki z obiektywem.
Jaka jest jakość kalibracji referencyjnej na Postępu ??
Ich regulamin napraw mnie trochę "przytłacza". Dowolny zakres napraw (a co za tym idzie cena), oświadczenia pisemne itd. trochę odstraszają.
Może ktoś z Was mi odpowie ile kosztuje "oszacowanie kosztów" ??
Mam też starą manualną sigmę 28/1.8 i obraz zdecydowanie ostrzejszy - czym to tłumaczyć??
Pytań trochę dużo, ale może ktoś się skusi.
Pozdrawiam
Adam
Jak nikt nie odpowiada to może jeszcze jedno pytanie
Ktoś z posiadaczy 24 miał problemy z BF/FF i jak one się skończyły?
Pozdrawiam
Adam
Photoartbox
23-01-2011, 18:59
Problemow z tym szklem nie mialem - nowka sklepowa chodzila bezblednie na 2 x D300 i D700. Z tego co wiem kalibracja obiektywow bez AF-S jest niemozliwa. Jedyna mozliwosc o jakiej slyszalem, to jakies podkladki, ale czy w przypadku tego obiektywu jest to mozliwe, tego niestety nie wiem.
Problemow z tym szklem nie mialem - nowka sklepowa chodzila bezblednie na 2 x D300 i D700. Z tego co wiem kalibracja obiektywow bez AF-S jest niemozliwa. Jedyna mozliwosc o jakiej slyszalem, to jakies podkladki, ale czy w przypadku tego obiektywu jest to mozliwe, tego niestety nie wiem.
W serwisie sigmy i tamrona kalibrują obiektywy bez silnika a na Postępu już nie ? Wydawało mi się że czytałem na forum trochę postów o kalibracji w serwisie 50/f1.8 i 85/f1.8, ale może mam sklerozę. Jakie jest więc wyjście ??
Pozdrawiam
Adam
Photoartbox
23-01-2011, 20:22
W serwisie sigmy i tamrona kalibrują obiektywy bez silnika a na Postępu już nie ? Wydawało mi się że czytałem na forum trochę postów o kalibracji w serwisie 50/f1.8 i 85/f1.8, ale może mam sklerozę. Jakie jest więc wyjście ??
Pozdrawiam
Adam
Nie traktuj mojej wypowiedzi jako wyrocznie:) Najlepiej zadzwon na Postepu i zapytaj. Pisze jedynie to co wiem z wypowiedzi innych, sam kupuje zawsze body z mikroregulacja i najczesciej w przypadku stalek, albo nie ma takiej potrzeby albo wystarcza regulacja w body.
Nie traktuj mojej wypowiedzi jako wyrocznie:) Najlepiej zadzwon na Postepu i zapytaj. Pisze jedynie to co wiem z wypowiedzi innych, sam kupuje zawsze body z mikroregulacja i najczesciej w przypadku stalek, albo nie ma takiej potrzeby albo wystarcza regulacja w body.
Na Postępu poszedł mail wczoraj. Jak się to wszystko potwierdzi o czym piszemy to obiektyw idzie w dół szafy na kilka lat, poczeka na lepsze czasy. Nie stać mnie obecnie na body z regulacją a nikomu nie będę d......a wciskał. Uzdolnień "małego rzemieślnika" nie mam i zabawa podkładkami przy bagnecie nie dla mnie. Ostatni raz człowiek się skusił słoikiem w bardzo dobrym stanie za 50% ceny nowego. Pozdrawiam i dziękuję za czas poświęcony moim problemom.
Adam
PS
Na Postępu stwierdzili, że nie kalibrują AF tylko AF-S, ciekawe czemu jeszcze sprzedają takie 85/1.8 czy 24/2.8. Nie jest to dla mnie zrozumiałe że nie serwisują sprzętu, który cały czas jest w sprzedaży. Odpowiedzieli tylko żebym sobie kupił lepszą puszkę z mikroregulacją. Trochę denerwująca odpowiedź jak na serwis, który podstawowych czynności nie potrafi wykonać. Przy takim podejściu do klienta to chyba czas rozpocząć przeglądanie innych systemów.
Pozdrawiam
Adam
no faktycznie sugestia serwisu co najmniej "dziwna", ale z drugiej strony wiedząc jakie kretynizmy już oni wyprawiali, nic nie powinno dziwić. tak czy inaczej szkoda. Może spróbuj u kogoś, kto ma puszkę z mikroregulacją, żeby sprawdzić, czy na pewno to problem obiektywu, czy może akurat Twoja puszka nie chce poprawnie gadać z tym konkretnym egzemplarzem.
Photoartbox
26-01-2011, 08:23
Tak dla jasnosci, to samo mowi serwis niemiecki.
Tak dla jasnosci, to samo mowi serwis niemiecki.
Fixation UK takoż.
W takim razie mam następujące pytanie, obiektyw AF nie ma teoretycznie BF i FF ponieważ daje się go ustawić poprawnie ręcznie (w MF) a ostrością nie steruje elektronika w obiektywie (to moje domysły). Więc dlaczego korpus sobie z większością obiektywów radzi poprawnie a z tym akurat nie. Jak ustawie poprawnie na MF to nawet zielona kropka nie świeci.
Pozdrawiam
Adam
Moim zdaniem elektonika obiektywu zdecydowanie ma wplyw na dzialanie AF rowniez w obiektywach bez silnika.
Oto dowod:
mialem kiedys obiektyw sigmy AF (bez silnika) z silnym front-focusem. Testowalem go na D90.
1. w trybie AF - silny front-focus
2. w trybie MF - osrosc ustawiana na zielona kropke - silny front-fokus. Praktycznie tak samo jak z AF
3. odkrecilem kostke ze stykami z obiektywu (tylko ta czarna plastikowa kostka, bez grzebania przy bagnecie) i podlaczylem obiektyw do aparatu.
Mechanicznie i optycznie nic sie nie zmienilo, jedyne co, to pozbawilem aparat komunikacji z obiektywem. Ostrosc ustawialem manualnie na podstawie zielonej kropki tak samo jak w punkcie 2.
Wynik: Zielona kropka dziala idealnie, ostrosc ustawiona w punkt!!!
Powyzsza procedure powtorzylem kilkukrotnie i wyniki byly zawsze takie same.
Wniosek z tego, ze nawet w obiektywach bez silnika elektronika obiektywu wprowadza jakies korekty i ja osobiscie nie wierze, zeby sie ich nie dalo w serwisie programowac.
i ja osobiscie nie wierze, zeby sie ich nie dalo w serwisie programowac.
:? a ja osobiście nie wierze, że gdyby była taka możliwość to serwisy pozbawiały by się zarobku i twierdziły, że się nie da....
no tak na chłopski rozum
:? a ja osobiście nie wierze, że gdyby była taka możliwość to serwisy pozbawiały by się zarobku i twierdziły, że się nie da....
no tak na chłopski rozum
Tylko co to za serwisy (te niby firmowe) które zajmują się tylko elektroniką (i to nie całą) a z optyki to tylko mogą wymienić tylko całą grupę soczewek bez ustawień jak fabryka przysłała. Ciekawe czy tam jeszcze ktoś pracuje kto potrafi poprawnie wyjustować obiektyw. To chyba jeszcze na kilku uczelniach wyższych robią.
Pozdrawiam
Adam
[quote=ormo;2276362]Moim zdaniem elektonika obiektywu zdecydowanie ma wplyw na dzialanie AF rowniez w obiektywach bez silnika.
Niestety nie ma. Róznica jest taka jak szkła AF z literką D i bez niej. Elektronika o której piszesz przekazuje tylko informację o odległości od obiektu (czyta sobie szczoteczką z podziałki odległości) - stosowane przy pomiarze światła matrycowym.
no tak na chłopski rozum
Bo tam nie ma czego programować, to tylko informacja o odległości i to nie mierzona a "przeczytana" z obręczy suwakiem
Tylko co to za serwisy (te niby firmowe) które zajmują się tylko elektroniką (i to nie całą) a z optyki to tylko mogą wymienić tylko całą grupę soczewek bez ustawień jak fabryka przysłała.
niefirmowe też nie kalibrują szkieł AF.
Chyba musisz się z tym pogodzić.
Twoje szkło według mnie nie wymaga kalibracji tylko naprawy. Tam jest coś zepsute.
Czemu go nie wyślesz do serwisu? Nie chcesz na Postępu to wyślij do Krakowa na Czapskich.
Albo do mnie to sam go zaniosę.
Sprawdzi szkło i będzie wszystko jasne.