Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie kalibracja nikkor AF 24/2.8D

Witam,
    Zakupiłem ostatnio nikkora AF 24/2.8D (pierwszy nikkor używany i od razu wtopa). Niestety ma on porządny BF (może był ustawiany pod inna puszkę). Gdzie oprócz postępu można to skorygować - południowa Polska ??
    Mój D80 z 50 i 85 (kupione nowe) strzela w punkt więc nie chcę wysyłać puszki z obiektywem.
    Jaka jest jakość kalibracji referencyjnej na Postępu ??
    Ich regulamin napraw mnie trochę "przytłacza". Dowolny zakres napraw (a co za tym idzie cena), oświadczenia pisemne itd. trochę odstraszają.
    Może ktoś z Was mi odpowie ile kosztuje "oszacowanie kosztów" ??
    Mam też starą manualną sigmę 28/1.8 i obraz zdecydowanie ostrzejszy - czym to tłumaczyć??
    Pytań trochę dużo, ale może ktoś się skusi.
    Pozdrawiam
    Adam
    D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jak nikt nie odpowiada to może jeszcze jedno pytanie
    Ktoś z posiadaczy 24 miał problemy z BF/FF i jak one się skończyły?
    Pozdrawiam
    Adam
    D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Problemow z tym szklem nie mialem - nowka sklepowa chodzila bezblednie na 2 x D300 i D700. Z tego co wiem kalibracja obiektywow bez AF-S jest niemozliwa. Jedyna mozliwosc o jakiej slyszalem, to jakies podkladki, ale czy w przypadku tego obiektywu jest to mozliwe, tego niestety nie wiem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Problemow z tym szklem nie mialem - nowka sklepowa chodzila bezblednie na 2 x D300 i D700. Z tego co wiem kalibracja obiektywow bez AF-S jest niemozliwa. Jedyna mozliwosc o jakiej slyszalem, to jakies podkladki, ale czy w przypadku tego obiektywu jest to mozliwe, tego niestety nie wiem.
    W serwisie sigmy i tamrona kalibrują obiektywy bez silnika a na Postępu już nie ? Wydawało mi się że czytałem na forum trochę postów o kalibracji w serwisie 50/f1.8 i 85/f1.8, ale może mam sklerozę. Jakie jest więc wyjście ??
    Pozdrawiam
    Adam

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam001 Zobacz posta
    W serwisie sigmy i tamrona kalibrują obiektywy bez silnika a na Postępu już nie ? Wydawało mi się że czytałem na forum trochę postów o kalibracji w serwisie 50/f1.8 i 85/f1.8, ale może mam sklerozę. Jakie jest więc wyjście ??
    Pozdrawiam
    Adam
    Nie traktuj mojej wypowiedzi jako wyrocznie Najlepiej zadzwon na Postepu i zapytaj. Pisze jedynie to co wiem z wypowiedzi innych, sam kupuje zawsze body z mikroregulacja i najczesciej w przypadku stalek, albo nie ma takiej potrzeby albo wystarcza regulacja w body.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Nie traktuj mojej wypowiedzi jako wyrocznie Najlepiej zadzwon na Postepu i zapytaj. Pisze jedynie to co wiem z wypowiedzi innych, sam kupuje zawsze body z mikroregulacja i najczesciej w przypadku stalek, albo nie ma takiej potrzeby albo wystarcza regulacja w body.
    Na Postępu poszedł mail wczoraj. Jak się to wszystko potwierdzi o czym piszemy to obiektyw idzie w dół szafy na kilka lat, poczeka na lepsze czasy. Nie stać mnie obecnie na body z regulacją a nikomu nie będę d......a wciskał. Uzdolnień "małego rzemieślnika" nie mam i zabawa podkładkami przy bagnecie nie dla mnie. Ostatni raz człowiek się skusił słoikiem w bardzo dobrym stanie za 50% ceny nowego. Pozdrawiam i dziękuję za czas poświęcony moim problemom.

Adam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

PS
    Na Postępu stwierdzili, że nie kalibrują AF tylko AF-S, ciekawe czemu jeszcze sprzedają takie 85/1.8 czy 24/2.8. Nie jest to dla mnie zrozumiałe że nie serwisują sprzętu, który cały czas jest w sprzedaży. Odpowiedzieli tylko żebym sobie kupił lepszą puszkę z mikroregulacją. Trochę denerwująca odpowiedź jak na serwis, który podstawowych czynności nie potrafi wykonać. Przy takim podejściu do klienta to chyba czas rozpocząć przeglądanie innych systemów.
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

no faktycznie sugestia serwisu co najmniej "dziwna", ale z drugiej strony wiedząc jakie kretynizmy już oni wyprawiali, nic nie powinno dziwić. tak czy inaczej szkoda. Może spróbuj u kogoś, kto ma puszkę z mikroregulacją, żeby sprawdzić, czy na pewno to problem obiektywu, czy może akurat Twoja puszka nie chce poprawnie gadać z tym konkretnym egzemplarzem.
    Mamiya + Sony

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Tak dla jasnosci, to samo mowi serwis niemiecki.

Domyślnie

Tak dla jasnosci, to samo mowi serwis niemiecki.
    Fixation UK takoż.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów