Zobacz pełną wersję : face_zbuk ciekawostka
Witam
Ponieważ nie przypadł mi do gustu interfejs i sens FB postanowiłem usunąć się z tej jakże wspanialej społeczności reklamodawcow...przy okazji dowiadując się (http://like-a-geek.jogger.pl/2010/11/05/facebook-usuniecie-uzytkownika-nie-kasuje-zdjec/), że to co tam wrzucisz, zostanie nawet wtedy jak się wypiszesz.
Poza tym, co to za dziwna maniera usuwania konta dopiero po 2 tyg ?? Uff dobrze, że już mnie tam nie ma. Nie lubię jak ktoś decyduje za mnie.
velaskez
21-01-2011, 10:17
Wcale nie dziwna. Marketingowo idealna. Nałogowiec wejdzie przez te 2 tygodnie chociaż raz;) A wtedy cała operacja zostaje anulowana:D Przy 500mln użytkowników kasowanie kont byłoby mega upierdliwe, a tak - kasujesz podstawowe powiązania i już.
Wcale nie dziwna. Marketingowo idealna. Nałogowiec wejdzie przez te 2 tygodnie chociaż raz;) A wtedy cała operacja zostaje anulowana:D Przy 500mln użytkowników kasowanie kont byłoby mega upierdliwe, a tak - kasujesz podstawowe powiązania i już.
Marketingowo idealne, ale dla mnie wcale. Poza tym nie powiesz mi, ze kasowanie kont jest mega upierdliwe skoro dla 500 mln użytkowników można dopasować idealnie pod ich profil i zainteresowania reklamy bez większego wysiłku, to i można skasować to co wrzucali na swoje konto. ściema jak nic.
Byc może dla kogoś to jest normalne i akceptuje taki obrot sprawy - pozostawienie informacji bez mojej zgody na serwerze pomimo ze juz mnie tam nie ma jest dla mnie nie do akceptacji...
login_87
21-01-2011, 10:59
Reklamy?? ja jestem na FB juz dlugi czas i jakos nie zauwazylem reklam. Co innego NK.....
Photoartbox
21-01-2011, 11:07
pozostawienie informacji bez mojej zgody na serwerze pomimo ze juz mnie tam nie ma jest dla mnie nie do akceptacji...
Sprawdz, czy sie na to nie zgodziles wyrabiajac sobie konto na FB ;)
Sprawdz, czy sie na to nie zgodziles wyrabiajac sobie konto na FB ;)
Możliwe. Ale nic nie wrzuciłem na serwer, wiec mam ich gdzieś.
Reklamy?? ja jestem na FB juz dlugi czas i jakos nie zauwazylem reklam.
Ja jestem od tygodnia i mam cały czas "sponsorowane" po prawej stronie.
Da się to dziadostwo jakoś wyłączyć?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/7660/31187705.jpg)
Witam
Ponieważ nie przypadł mi do gustu interfejs i sens FB postanowiłem usunąć się z tej jakże wspanialej społeczności reklamodawcow...przy okazji dowiadując się (http://like-a-geek.jogger.pl/2010/11/05/facebook-usuniecie-uzytkownika-nie-kasuje-zdjec/), że to co tam wrzucisz, zostanie nawet wtedy jak się wypiszesz.
Poza tym, co to za dziwna maniera usuwania konta dopiero po 2 tyg ?? Uff dobrze, że już mnie tam nie ma. Nie lubię jak ktoś decyduje za mnie.
A co Ty się wczoraj urodziłeś??? Żadne dane nie są kasowane,tylko głębiej zakopywane......,żeby była informacja ,że niby są....
Boryszuk
21-01-2011, 12:42
U mnie pomógł chyba AdBlockPlus
śmieszy mnie to oburzenie na serwisy społecznościowe i to że "ingerują w naszą prywatność"
jak ktoś ma na tym punkcie obsesję to przecież nie musi używać internetu :-P
żyjemy w czasach gdy tak pojmowana prywatność jest czysto teoretyczna
zresztą to co napiszemy na tym forum też jest nieusuwalne - i co, jakoś nie słyszę oburzenia ?
śmieszy mnie to oburzenie na serwisy społecznościowe i to że "ingerują w naszą prywatność"
zresztą to co napiszemy na tym forum też jest nieusuwalne - i co, jakoś nie słyszę oburzenia ?
Proszę czytaj ze zrozumieniem. mnie serwis społecznościowy wcale nie oburza, tylko jego dziwne zagrywki w stylu usuniemy twoje konto dopiero po 2tyg (a nóż wrócisz, bo przez przypadek odpalisz przeglądarkę z niewyczyszczonym cachem i będziesz mógł się ekshibicjonowac dalej) a dane zostawimy sobie - może się do czegoś nam jeszcze przydadzą...
To co napiszesz na forum nie zniknie, ale cala medialna zawartość (choćby zdjęcia) jak najbardziej, jeśli tylko o to zadbasz i nie wrzucasz na pałę gdzie popadnie.
Sendilkelm
21-01-2011, 13:11
:) to samo pomyślałem czytając... Ludzie nie są świadomi często gdzie i co podają, ale jest moda na oburzanie się na serwisy społecznościowe.
Kto ma konto na allegro? :) Oni nie usuwają danych tak samo.
ebay?
paypal?
banki?
darmowe skrzynki pocztowe?
jednorazowe sklepy internetowe?
anonimowe ankiety?
Pracowałem kiedyś w firmie, szef wpadł na pomysł, żeby było taniej i szybciej to przechowywać numery kart kredytowych jako zwykły tekst w bazie, po co się męczyć. Generalnie nikt nigdy się nie dowiedział, że tak było, aplikacja była mało popularna więc ataków nie było, a po 2 latach było już ok. Nikt nigdy się nie oburzył o to.
Dajcie na luz - nie chcesz podawać nie podawaj, a nie oburzaj się, że podałeś a oni nie chcą skasować. Ba, nawet pewnie regulaminu nie przeczytałeś.
Kiedyś jedna z wielkich firm - specjalnie nie podaje nazwy - zrobiła taki test. Podczas instalacji oprogramowania w umowie licencyjnej w jednej z tysięcy linijek tekstu w jakimś ważniejszym miejscu napisali, że pierwsze 20 (czy tam ileś osób), które zgłosi się po przeczytaniu umowy do nich dostanie nagrodę. Ponad rok czekali aby rozdać wszystkie, a program używany był przez tysiące użytkowników. :)
:smile: to samo pomyślałem czytając... Ludzie nie są świadomi często gdzie i co podają, ale jest moda na oburzanie się na serwisy społecznościowe.
Kto ma konto na allegro? :) Oni nie usuwają danych tak samo.
ebay?
paypal?
banki?
darmowe skrzynki pocztowe?
jednorazowe sklepy internetowe?
anonimowe ankiety?
:)
Na wstępie zaznaczyć chciałem, ze ja sie nie oburzam, tylko wyrazam zdziwienie takim sposobem usuwania konta..
A nie przyszło Ci do głowy, ze konto w banku, to tak jakby z góry narzucone masz przez system i nie masz wpływu na to niestety. Jeśli jesteś zatrudniony gdzieś tam, to jesteś skazany na taki system pod pretekstem wygody i bezpieczeństwa - niestety nie możesz zrezygnować (może są jeszcze firmy, które płacą w gotówce, ale ja od paru lat się nie zetknąłem). Naprawdę tego nie widzisz?
Cala reszta zgoda - nie ma obowiązku się rejestrować, więc nie powinniśmy się oburzać (szczególnie, gdy nie doczytamy tych przecież bardzo czytelnie napisanych regulaminów)
Dochodzę do wniosku, ze człowiek staje się coraz mniej wolny, a system ingeruje w nasze życie coraz częściej.
Jeśli w FB (sam nie posiadam i nie pragnę) ma zapis w regulaminie o takich zachowaniach, to ciekawostka podparta wygodnictwem (a, nie będę czytać!) userów. Identyczna sprawa była przecież na NK, gdzie ludzie hurtowo rezygnowali z kont, bo NK rości sobie prawa do wykorzystania wszystkiego, co umieszczali na portalu, a ci się cieszą, że mogą, mają możliwość, itp. Sprawa identyczna jak z akcjami pt. wymyśl hasło a damy Ci 500zł. Kto pierwszy ten lepszy, czyli daj nam swój pomysł, może chwyci, może jesteś naprawdę db, a my Ci odpalimy ochłapka i będziem mieli hasło. Takie czasy, że rozum masowego usera zanika a nie wszyscy mają db zamiary. FB to biznes a nie bal maturalny dla całego świata za dziękuję i co łaska, zaś biznes jest biznes, czasem skrupuły blokują napływ pieniędzy.
teh_14m3
21-01-2011, 13:40
Po pierwsze nie popadajcie w paranoję. Zaraz będziecie ganiać za układem itp. ;)
Ogólnie kiedyś problemem było, że internet jest anonimy (tak zakładano) i ludzie się w nim zachowywali inaczej. Przykładem na to były tzw "dzieci neostrady" czy też wcześniej różnorakie trolle na kanałach i późniejszych forach. W tamtych czasach ludziom nawet nie śniło się żeby podawać prawdziwego imienia gdziekolwiek, a co dopiero imię, nazwisko i adres jak teraz. Ba! Na tych portalach wpisuje się dokładnie cały życiorys, wrzuca zdjęcia ze znajomymi których pełną listę mamy w linku obok. Dodatkowo na FB non stop każdy obnaża się ze swoich debilnych myśli ścigając się z resztą kto napisze coś bardziej bezsensownego.
Naprawdę to nie jest winą danego portalu, że wykorzystuje ułomności społeczeństwa bo na tym to zawsze polegało. Po prostu społeczeństwo skretyniało idealnie do poziomu tego portalu...
A w netykiecie kiedyś przypadkiem nie było zasady aby zastanawiać się kilkukrotnie co się wpisuje i gdzie?
Sendilkelm
21-01-2011, 14:14
Na wstępie zaznaczyć chciałem, ze ja sie nie oburzam, tylko wyrazam zdziwienie takim sposobem usuwania konta..
A ja się nie dziwię. Sam gdybyś założył firmę i taki portal chciałbyś wycisnąć z tego jak najwięcej, żeby więcej zarobić i robić to z korzyścią dla siebie. Ja się nie dziwię, że tak robią. Może mi się to nie podobać, ale dziwnego w tym nic nie ma, bo każdy dba o swoje dane i swoje dobro.
A nie przyszło Ci do głowy, ze konto w banku, to tak jakby z góry narzucone masz przez system i nie masz wpływu na to niestety. Jeśli jesteś zatrudniony gdzieś tam, to jesteś skazany na taki system pod pretekstem wygody i bezpieczeństwa - niestety nie możesz zrezygnować (może są jeszcze firmy, które płacą w gotówce, ale ja od paru lat się nie zetknąłem). Naprawdę tego nie widzisz?
Cala reszta zgoda - nie ma obowiązku się rejestrować, więc nie powinniśmy się oburzać (szczególnie, gdy nie doczytamy tych przecież bardzo czytelnie napisanych regulaminów)
Dochodzę do wniosku, ze człowiek staje się coraz mniej wolny, a system ingeruje w nasze życie coraz częściej.
A nie przyszło Ci do głowy, że możesz łazić do banku i nie korzystać z konta internetowego? (pewnie do czasu)
teh_14m3
21-01-2011, 14:20
A nie przyszło Ci do głowy, że możesz łazić do banku i nie korzystać z konta internetowego? (pewnie do czasu)
tu bardziej chodzi o sam przymus posiadania konta w banku oraz późniejszą możliwość inwigilacji. Znajdujesz się w rejestrach i choćby banalne płacenie kartą w punktach usługowych daje pełny obraz twojej osobowości ;)
marszull
21-01-2011, 15:09
Ale przymusu posiadania konta (jelsi nie prowadzisz dzialalnosci) nie ma
tak samo jak posiadania czy tez uzywania kart
tu bardziej chodzi o sam przymus posiadania konta w banku oraz późniejszą możliwość inwigilacji. Znajdujesz się w rejestrach i choćby banalne płacenie kartą w punktach usługowych daje pełny obraz twojej osobowości ;)
A co człowiekowi uczciwemu przeszkadza potencjalna możliwość bycia prześwietlonym? Czym to grozi?
velaskez
21-01-2011, 15:21
U mnie pomógł chyba AdBlockPlus
U mnie też:-P Zero reklam;)
Photoartbox
21-01-2011, 15:23
W momencie znikniecia ostatnich "normalnych czyt. gotowki" pieniedzy zwszyscy stana sie uczciwi ;)
velaskez
21-01-2011, 15:24
W momencie znikniecia ostatnich "normalnych czyt. gotowki" pieniedzy zwszyscy stana sie uczciwi ;)
Gotówka teraz to też blagier, bo nie ma podparcia w złocie :-P Wszystko to kłamstwo;)
To są jeszcze ludzie, którzy codziennie przeglądają internet i nie mają AdBlocka?
A, no tak, u mnie w pracy. Weź takiemu wyłącz reklamy, to się obrazi! Przyzwyczaił się gość i koniec kropka. Strona musi mrugać!
Michał Jędrak
21-01-2011, 15:37
Serio, popadacie w paranoję... Wszystko jest dla ludzi i ze wszystkiego trzeba umieć korzystać. Banki internetowe są meeeega wygodne. Od ponad 10 lat nie byłem w okienku bankowym. Nie kradnę, nie piorę pieniędzy sycylijskiej mafii, więc jest mi wszystko jedno czy moja historia rachunku będzie tajna, czy też powiesi ją sobie bank na billboardzie.
Portale społecznościowe tak samo... Uczmy się jak je wykorzystać do naszych celów zamiast narzekać. Ja już jestem dużym chłopcem, więc sam wiem jakie zdjęcia wrzucać a jakie nie. A nawet gdyby ktoś mi zrobił zdjęcie z ukrycia jak np. nawalony sikam w krzakach (co mi się NIE zdarza) i opublikował na wszystkich portalach to co? No nic... Nie umiera się od tego wcześniej, nie obcinają za to rąk, nie deportują rodziny na Syberię.
Dzisiaj społeczeństwo naprawdę pędzi, więc...
...więc dzisiejsze okładki gazet jutro już są wyściółką w koszach na śmieci.
Jaką subskrypcję filtrów stosujesz?
teh_14m3
21-01-2011, 15:52
A co człowiekowi uczciwemu przeszkadza potencjalna możliwość bycia prześwietlonym? Czym to grozi?
Nie ma ludzi uczciwych, wszystko zależy od stopnia hipokryzji ;) A tak na serio to w szczególnych przypadkach może to doprowadzić do tego samego co fejsBók, banki wiedzą o tobie wszystko: co jesz, jakie masz zainteresowania, jak często zaopatrujesz się w alkohol, gdzie wyjeżdżasz na wakacje itp. Mogą to wykorzystać w dokładnie ten sam sposób, czyli nasyłać na ciebie odpowiednich reklamodawców którzy będą w 90% wstrzelali się w twoje potrzeby.
Oczywiście są to tylko takie kasandrowe wizje które zapewne nie dojdą do skutku, chociaż z wieloma rzeczami już się tak mówiło ;)
Usuwanie materiałów umieszczonych w necie jest tak skuteczne jak wciskanie klawisza "Delete" na własnym kompie.
Raz w nacie - zawsze w necie. :mrgreen:
teh_14m3
21-01-2011, 16:31
Usuwanie materiałów umieszczonych w necie jest tak skuteczne jak wciskanie klawisza "Delete" na własnym kompie.
Raz w nacie - zawsze w necie. :mrgreen:
przypomniałeś mi o jedynym filmiku z akcji uświadamiającej usańskich nastolatków http://www.youtube.com/watch?v=SGlrAhtQC24
A nawet gdyby ktoś mi zrobił zdjęcie z ukrycia jak np. nawalony sikam w krzakach (co mi się NIE zdarza) i opublikował na wszystkich portalach to co? No nic... Nie umiera się od tego wcześniej, nie obcinają za to rąk, nie deportują rodziny na Syberię.
Znam co najmniej 4 osoby, które przez zdjęcia na portalach społecznościowych wyleciały z roboty. I same tych zdjęć tam nie umieszczały. Nawet kont nie posiadały.
marszull
21-01-2011, 16:49
Znam co najmniej 4 osoby, które przez zdjęcia na portalach społecznościowych wyleciały z roboty. I same tych zdjęć tam nie umieszczały. Nawet kont nie posiadały.
A to juz ich problem ze sie daly sfotografowac ;)
Mam takiego kolege ktory nie za bardzo moze ujawniac swoj wizerunek ;)
i nawet najbardziej nawalony, nigdy nie daje sobie zrobic zdjecia (oczywiscie nie z ukrycia, ale chyba nie o takich sytuacjach tutaj piszemy)
krzysztof jot
21-01-2011, 16:50
Witam
..........Uff dobrze, że już mnie tam nie ma. Nie lubię jak ktoś decyduje za mnie.
też nie jestem fanem upubliczniania sie w sieci, ale z drugiej strony rozsądne konto z minimum informacji typu imie/nazwisko/adres strony www - w dzisiejszych czasach może tylko pomóc, nie zaszkodzić. Jak to mówią "nie ma Cie na FB, to znaczy że nie żyjesz:). Nie ma Cie,.. nie istniejesz ". Nikt nie zmusza do wpisywanie danych, telefonów, adresów itp, dodatkowo wystarczy określić w profilu poziom dostępu - i może być nawet taki, ze tylko Ty go widzisz. Jednym słowem - wystarczy tylko pomyśleć co chcemy upublicznić i uwidocznić, a jak zrobimy to rozważnie - w niczym Ci to nie zaszkodzi.
Kiedyś jedna z wielkich firm - specjalnie nie podaje nazwy - zrobiła taki test. Podczas instalacji oprogramowania w umowie licencyjnej w jednej z tysięcy linijek tekstu w jakimś ważniejszym miejscu napisali, że pierwsze 20 (czy tam ileś osób), które zgłosi się po przeczytaniu umowy do nich dostanie nagrodę. Ponad rok czekali aby rozdać wszystkie, a program używany był przez tysiące użytkowników. :)
napisz co to była za firma, chętnie o tej akcji poczytam:)
velaskez
21-01-2011, 17:20
Jaką subskrypcję filtrów stosujesz?
http://www.niecko.pl/adblock/
A co się samo nie blokuje, to sam dodaję do filtra i tyle.
Ale przymusu posiadania konta (jelsi nie prowadzisz dzialalnosci) nie ma
tak samo jak posiadania czy tez uzywania kart
I tu się mylisz bo taki przymus do kont stosują firmy, zakłady, urzędy...albo tak Ci zatrują życie , że sam założysz...
Prawo, powinno zabraniać prześwietlania uczciwych, czym to grozi - powrotem do starych dobrych czasów młodości - pomyśl jakby to było fotografować znowu zenitem (w najlepszym wypadku) mam jeszcze jakiś odcinek NP15 i NP22 w metalowej puszce w lodówce jak długi nie wiem bo nie pamiętam ile razy odcinałem trzymam żeby mi przypominały.
Jest wielu ludzi ceniących sobie "wolność" i nie lubiących totalitarnych reżimów, gdzie "państwo" wie o Tobie wszystko w imię Twojego dobra.
W wolnym kraju nikt nie zakładałby, że jesteś potencjalnym przestępcą i trzeba Cię "prześwietlić".
teh_14m3
22-01-2011, 00:09
W wolnym kraju nikt nie zakładałby, że jesteś potencjalnym przestępcą i trzeba Cię "prześwietlić".
pokaż mi taki kraj :D
Władca Pixeli
22-01-2011, 04:00
też nie jestem fanem upubliczniania sie w sieci, ale z drugiej strony rozsądne konto z minimum informacji typu imie/nazwisko/adres strony www - w dzisiejszych czasach może tylko pomóc, nie zaszkodzić.
Wiele osób na forum prezentuje swoje strony internetowe nie zdając sobie sprawy, że przytłaczająca większość tych stron jest zaprojektowana tragicznie. Dziwią się później, że nikt ich nie znajduje przez internet.
Podobnie jest z FB. Większość nie wie jak się do tego prawidłowo zabrać. Dla wielu osób jest to portal do rozmawiania ze znajomymi, podobnie jak nasza-klasa. Prawda jest jednak taka, że da się wykorzystać FB jak ogromne pole to marketingu tylko trzeba wiedzieć jak się to tego zabrać.
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać ani pokazywać jak trzeba to robić. Wszystkie potrzebne informacje można łatwo znaleźć na internecie.
Pierwszy lepszy przykład
http://blog.socialmaximizer.com/14-tips-for-marketing-on-facebook/
ThomasVoland
22-01-2011, 10:08
Tyle gadania jaki to Facebook nastawiony na kasę, a akurat on do dzisiaj nie wyświetla żadnych reklam poza kontekstowymi, które kompletnie nie przeszkadzają w odbiorze treści i są zawsze w tym samym miejscu oddzielone od reszty portalu. Kolejna sprawa, która nijak ma się do gadania o wyciąganiu kasy, to jak długo FB zamiast zarabiać funkcjonował dzięki VC, a mimo to do końca trzymali się początkowych założeń. Ciężko mi znaleźć chociażby jeden portal, którego model biznesowy opiera się na reklamach, a są tak mało nachalne jak na FB. Nie ma też kupowania słitaśnych prezentów, kont premium, sremium i innego shitu. Gzie tu to namolne wyciąganie kasy? Zresztą bardzo mocno wątpię żeby Mark dążył do jak najwyższych zarobków, raczej kolesia kompletnie to nie obchodzi zbytnio. Chce stworzyć wielkie imperium i póki co świetnie mu to wychodzi. Jeszcze może 2 lata i doczekamy się wyszukiwarki nowej generacji, dla której priorytetem będzie to, co jest "lubiane". Zresztą od dawna się mówi, że to nieuniknione. Ale IMO prawdziwa potęga to będzie dopiero wtedy, kiedy rozszerzona rzeczywistość stanie się codziennością, bo póki co to bardziej bajer.
login_87
22-01-2011, 12:04
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/7660/31187705.jpg)
jesli masz firefox to adblock plus powinien pomoc.