PDA

Zobacz pełną wersję : FXowe szerokie do DX-a ?

JacekCz
20-01-2011, 17:44
Zawartość stopki skasowałem, bo za długa, ale spis zaczyna się zaczyna się S10-20/3.5 i S18-50/2.8.

jak widzę moją obecność w pomieszczeniach , myśli mi chodzą (do realizacji daleko) o FX-owym używanym zoomie, w zakresie 15-30, 12-24, czy podobnym. Nie wiem, czy ma to elementarny sens, szkła nawet używane te będą dość drogie co zabija pomysł, jednak chyba wszystkie mi znane są ciemne, a do wielu z tych starszym modeli były zarzuty co do optyki.
Musi być AF ze względu na niego samego oraz lampę błyskową.

Mieć 12-30mm byłoby fajne, ale chyba na zawsze pozostanie w nierealnych marzeniach.

darkmajin
20-01-2011, 18:02
czytam dwa razy i się zastanawiam czy to po polsku...

- masz jasne SZERSZE szkło dx po co fx ?
- po co ci jasne jak strzelasz lampą

"jak widzę moją obecność w pomieszczeniach , myśli mi chodzą" .... CO ?
"chyba wszystkie mi znane są ciemne" ... widać że mało znasz po podawanych zakresach

14-24 f/2.8
16-35 f/4
17-35 f/2.8

mam 16-35 na DX jest fajne

JacekCz
20-01-2011, 19:13
czytam dwa razy i się zastanawiam czy to po polsku...

- masz jasne SZERSZE szkło dx po co fx ?

Żeby nie przekładać. Żeby spędziło na korpusie dobę-dwie. Obskoczyć 24h z życia rodziny/grupy itd. Pomysł rzeczywiście nie ma sensu, lub ma sens warunkowo, O ILE TANIO.

- po co ci jasne jak strzelasz lampą

Żeby nie palić mocno. U mnie jak lampa, przeważnie cel jest delikatnie doświecić nie niszcząc zastanego. Dlatego wziąłem 10-20/3.5 i to dobry wybór.

mam 16-35 na DX jest fajne

Aha ... tanie chyba nie jest. Wielce szersze od 18mm tez nie...

W każdym razie dzięki za "burze mózgów". Pomysł chyba idzie, tak jak myślałem, "do archiwum" ...

Feadin
21-01-2011, 00:00
Jeżeli masz już 10-20, i to z f3,5. to imho nie masz czego na razie szukać. Szkoda pieniędzy. Ja mam poprzednią wersję, ze światłem 4-5,6 i dawałem radę robić tym zdjęcia z ręki w naprawdę ciemnych, gotyckich kościołach Nikonem D70s, z ISO między 400 a 800, z czasami 1/5s do 1/10s i większość ujęć była ostra. Także myślę, że z jeszcze lepszym światłem pomysł rzeczywiście do "archiwum" ;).

loki_p
21-01-2011, 14:28
W szerokim zakresie lepiej/wygodniej używasz szkła dedykowanego pod dx niż wielkiego/ciężkiego/bez opcji filtrów klamota pod fx. Zmienisz puszke to zmienisz szkło w tym zakresie. Wcześniej nie ma to sensu.