Zobacz pełną wersję : Program do prowadzenia księgowości
stachu321
20-01-2011, 12:17
Znacie jakieś programy, gdzie mógłbym wystawiać faktury i prowadzić ewidencję kosztów i przychodów firmy? W sieci jak do tej pory znalazłem aplikacje do wystawiania faktur z ewidencją przychodów, ale nie mogę znaleźć takiej gdzie będę mógł umieszczać również koszty działalności.
Nie koniecznie musi to być darmowy program. Jestem w stanie wydać około 200 zł. Aplikację potrzebuję do własnych potrzeb, mam księgowego - ale lubię mieć kontrolę niezależną tak 'na wszelki wypadek'. Poradźcie :)
Mała Księgowość Rzeczpospolitej?
marszull
20-01-2011, 12:43
ifirma.pl mozna przetestowac za darmo
pozniej okolo 50 zl miesiecznie i wrzucic sobuie w koszta ;)
i dostep wszedzie gdzie masz net
stachu321
20-01-2011, 12:45
wolałbym mieć wszystko na kompie w aplikacji, jakoś nie mogę się przekonać do księgowości online. Mała Księgowość Rzeczpospolitej - słyszałem o tym. Pobiorę na próbę.
andrstac
20-01-2011, 13:23
wolałbym mieć wszystko na kompie w aplikacji, jakoś nie mogę się przekonać do księgowości online. Mała Księgowość Rzeczpospolitej - słyszałem o tym. Pobiorę na próbę.
Błędne myślenie wg mnie. Padnie Ci komp, jesteś ugotowany. Nawet jak robisz backup, to i tak pewnie nie codziennie. Poza tym aktualizacje do przepisów. W darmowych programach zazwyczaj nie ma.
Poza tym dostęp z dowolnego miejsca i komputera jest nie do przecenienia. No i pomoc online.
sam również korzystam i polecam ;)
Jak się jest ograniętym i mikro firma to nie trzeba księgowej.
marszull
20-01-2011, 14:24
sam również korzystam i polecam ;)
Jak się jest ograniętym i mikro firma to nie trzeba księgowej.
Plus jesczez mozna sie poradzic on line, w razie bardziej skomplikowanego problemu przysla interpretacje mailem
Ja sobie chwale.
Co do onlajnosci to moim zdaniem zaleta, ale oczywiscie kazdemu wedlug potrzeb i uznania.
andrstac
20-01-2011, 15:46
Plus jesczez mozna sie poradzic on line, w razie bardziej skomplikowanego problemu przysla interpretacje mailem
Ja sobie chwale.
Co do onlajnosci to moim zdaniem zaleta, ale oczywiscie kazdemu wedlug potrzeb i uznania.
Również korzystam, od ponad trzech lat, ale nie chciałem tak wprost reklamować. Ale skoro koledzy zaczęli i mój głos poparcia miałby przeważyć szalę, to tak: ifirma.pl, polecam.
krzysztof jot
20-01-2011, 15:53
od 10-ci lat pracuje na programie firmy JZK - "Druczek" . Po tylu latach jest dopracowany i naprawdę fajny wygodny program. Prosty czytelny interfejs, częste aktualicacje, faktury, KPiR, jakieś wspomagania do wielu biurowych czynności typu adresowanie, przelewy itp - mozesz bezpłatnie wypróbowac i... kupić lub nie - http://www.jzk.pl/druczek,program%20do%20przelew%C3%B3w,%20fakturowa nia,%20ksi%C4%99gowo%C5%9Bci
Dodatkowo wiele specjalistycznych programów typu Warszrat, Gabinet, Hotel itp...
http://www.reset2.pl/ spróbuj tu
photoaction
20-01-2011, 16:07
rozważam tą opcję, tylko pytanie - czy zwykły prosty człowiek taki jak ja nie mający zielonego pojęcia o ekonomii poradzi sobie z tym zadaniem?
rozważam tą opcję, tylko pytanie - czy zwykły prosty człowiek taki jak ja nie mający zielonego pojęcia o ekonomii poradzi sobie z tym zadaniem?
Książka, czy ryczałt?
hydra_nt
20-01-2011, 16:34
Lub biuro rachunkowe. Koszt to ( zależy oczywiście) 100-200 zł miesięcznie. Wypełnią deklaracje, zus, pit itd. Jednym słowem dla wygodnych.
mishieck
20-01-2011, 16:38
ifirma.pl ("for dummies") lub wfirma.pl (dla bardziej biegłych). Koszt ok. 50 zl/m-c.
Rafał_Sz
20-01-2011, 16:44
Wiem, że kolega pyta o program, ale ja mimo wszystko polecam dobrą księgową. Może jeszcze ryczałt czy "kartę" można turlać samemu, ale w przypadku "pełnej" księgowości robienie papierów samemu mija się z sensem. A jeśli do tego dochodzą pracownicy, różne stawki VAT, amortyzacje itp to już w ogóle nie ma samemu się co ścierać. Księgowa powinna być ubezpieczona od błędów formalno-prawnych, więc w razie czego śpimy spokojnie. Święty spokój jest wart tych 2-3 stów miesięcznie. Prowadzę firmę kilkanaście lat i miałem już niejedną kontrolę włącznie z nasiadówką UKS, który robił mi kontrolę VATu kilka lat wstecz i zawsze było tip-top.
Wiem, że kolega pyta o program, ale ja mimo wszystko polecam dobrą księgową. Może jeszcze ryczałt czy "kartę" można turlać samemu, ale w przypadku "pełnej" księgowości robienie papierów samemu mija się z sensem. A jeśli do tego dochądzą pracownicy, różne stawki VAT, amortyzacje itp to już w ogóle nie ma samemu się co ścierać. Księgowa powinna być ubezpieczona od błędów formalno-prawnych, więc w razie czego śpimy spokojnie. Święty spokój jest wart tych 2-3 stów miesięcznie. Prowadzę firmę kilkanaście lat i miałem już niejedną kontrolę włącznie nasiadówką UKS który robił mi kontrolę VATu kilka lat wstecz i zawsze było tip-top.
Masz chyba na myśli książkę przychodów i rozchodów, pełna księgowość to hardkor w spółkach handlowych lub w przypadku obrotów na ponad bańkę ojro.
Z resztą - jako mąż hardkorowej księgowej z ministerialną licencją na księgowanie - z małym zastrzeżeniem się zgadzam, zabawa w samodzielne prowadzenie sobie księgowości w naszym popieprzonym kraju to dość ryzykowne hobby.
A zastrzeżenie jest takie, że ubezpieczenie księgowego tak do końca spokojnego snu nam nie zapewni, więc dobrze mimo wszystko, by nie popełniał zbyt kardynalnych błędów.
Kumata księgowa to skarb! ;) Ja na początku przez kilka miesięcy ogarniałem sam. Później doszedłem do wniosku, że mój czas i nerwy są więcej warte niż faktura za księgową.
stachu321
20-01-2011, 18:12
Księgowego mam, tylko chcę mieć program do ogarniania wszystkiego poza księgowym - aby mieć pełny obraz kosztów i przychodów, a także możliwość wystawiania faktur. Księgowy to skarb i też bym się nie zamienił, ale lubię mieć kontrolę nad własnymi pieniędzmi, a nie powierzać wszystko obcej osobie - firma to moje jedyne źródło dochodu.
jasiek52
20-01-2011, 18:41
Nie znam żadnego programu "dwa w jednym" czyli faktury+księga przychodów i rozchodów, ale można tanio kupić oddzielnie tu: http://www.reset2.pl/oferta/standard/r2faktury/cennik Jeśli wersja "mini" Ci starczy i niepotrzebny jest magazyn to starczy 100 PLN. Program do KPiR też w wersji "mini" to zdaje się 157 PLN. Dane z programu fakturującego oczywiście można przenosić do programu KPiR. Coroczna aktualizacja licencji to drobne kwoty.
Przez kilka lat korzystałem z ich programu kadrowo-płacowego i nie było kłopotów. W razie problemów czy wątpliwości pomagają telefonicznie. Jeśli chcesz spróbować masz do dyspozycji pełnowartościową, 60 -dniową wersję demo. Ja się na ich programy zdecydowałem ze względu na cenę i serwis - to drugie uważam za bardzo ważne.
Zobacz programy firmy www.firmatec.pl Długo szukałem czegoś sensownego na rynku i w końcu znalazłem. Import bazy klientow/faktur/zobowiazań z innych programów. W styczniu przesiadłem się po 10 latach z innego programu bez większego bólu.
j_szczygiel
20-01-2011, 21:16
SAGE Symfonia ew. InsERT Subiekt GT, z tym ze tego ostatniego nie polece z czystym sumieniem ;) SAGE ma kilka typow oprogramowania dla przedsiebiorstw roznej wielkosci, z pewnoscia mozna dobrac cos odpowiedniego dla swoich potrzeb. Poza tym dostepne sa 60-dniowe wersje testowe.
rychu_cmg
20-01-2011, 23:46
Excel ?
Excel ?
Excel to wyższa szkoła jazdy.:smile:;-) Nikt by nie tworzył programów do księgowania.:wink:
rychu_cmg
21-01-2011, 00:07
Excel to wyższa szkoła jazdy.:smile:;-) Nikt by nie tworzył programów do księgowania.:wink:
Co nie znaczy, że przy małej firmie by się nie sprawdził. Faktury robi się dziecinnie łatwo a resztę potrzebnych rzeczy można stworzyć samemu. Jak się dobrze obmyśli formuły to może to nawet fajnie działać.
Zawsze można też spróbować Accessa ale to już kompletny hardcore.
Gootchio
21-01-2011, 15:40
Co nie znaczy, że przy małej firmie by się nie sprawdził. Faktury robi się dziecinnie łatwo a resztę potrzebnych rzeczy można stworzyć samemu. Jak się dobrze obmyśli formuły to może to nawet fajnie działać.
Zawsze można też spróbować Accessa ale to już kompletny hardcore.
Excel, a tym bardziej Access nie mają szans z gotowymi programami po stopare złotych:
Napisanie w miarę kompletnej aplikacji (organizacja danych, formularze, raporty) to kilka - kilkanaście roboczodni... ile to by kosztowało?? Poza tym żeby napisać taką aplikację musisz się dobrze przygotować z zasad księgowości - a w gotowych programach zrobił to już kto inny.
Ja też chyba zacznę prowadzić księgowość (kpir) sam. Ostatnio mam juz tylko (średnio) kilka faktur miesięcznie, zostawianie rocznie u ksiegowej 2 tys jest bez sensu.
Chcę program na kompie, żadne on-line.
Widzę jakąś Symfonie, ale tam chyba trzeba będzie kupić kilka modułów - do wystawiania faktur jest kolejny moduł, do e-deklaracji kolejny. Co prawda do faktur program mam (Megafakturka), ale chyba lepiej przejść na cos zintegrowanego z księgowością i odjąć sobie w ten sposób roboty.
Co polecicie teraz? (2 lata minęły od tamtych wpisów).
krzysztof jot
22-08-2013, 18:28
Jak wyżej - JZK.pl tam znajdziesz co chcesz. Proste czytelne zawsze aktualne. Polecam.
Coitus Interraptus
22-08-2013, 18:40
Jeśli masz kilka faktur, to ustaw sobie KPiR w arkuszu kalkulacyjnym.
Jam mmam Symfonię Start (dwa programy) i bardzo sobie chwalę. Uaktualniam co kilka lat, tylko jak się mocno zmieniają przepisy (typu VAT 23%).
Borat1979
22-08-2013, 19:29
Błędne myślenie wg mnie. Padnie Ci komp, jesteś ugotowany. Nawet jak robisz backup, to i tak pewnie nie codziennie.
A co to za problem ustawić codzienny backup automatyczny?
Sage seria Symfonia Start, uzywalem przez pare lat. Dla mnie byl prosty i latwy, bo w miedzyczasie administrowalem wieksza jej siostra, Symfonia (magazyn, produkcja, handel, srodki trwale, Spolka z o.o. z 2 oddzialami, 300 pracowanikow, itd.)
Symfonia jest zrobina pod ksiegowych/kadrowych, nawet seria Start. Interface takie sam w kazdej wielkosci produktu, taka sama nomenklatura, wiec laik moze sie pogubic.
też myślim o programie, popróbuję polecane
zima idzie, więcej czasu
we wsi płacę 120 zł
...Symfonia jest zrobina pod ksiegowych/kadrowych, nawet seria Start..... wiec laik moze sie pogubic.
Nie pocieszyłeś mnie. Nie znam się na tym i chce czegoś dość prostego.
Polecam Małą Księgowość Rzeczypospolitej - moja żona (główna księgowa w kilku dużych spółkach) prowadzi na niej księgowość moją*i kilku mniejszych firm na KPiR i bardzo sobie chwali.
RobertMiernik
23-08-2013, 09:33
Dla laików polecam Optimę, droga w porównaniu z poprzednimi ale wszystko robi max pięcioma kliknięciami i sama dba o wszystkie zgodności z przepisami...
marszull
23-08-2013, 11:24
Ja też chyba zacznę prowadzić księgowość (kpir) sam. Ostatnio mam juz tylko (średnio) kilka faktur miesięcznie, zostawianie rocznie u ksiegowej 2 tys jest bez sensu.
Chcę program na kompie, żadne on-line.
Widzę jakąś Symfonie, ale tam chyba trzeba będzie kupić kilka modułów - do wystawiania faktur jest kolejny moduł, do e-deklaracji kolejny. Co prawda do faktur program mam (Megafakturka), ale chyba lepiej przejść na cos zintegrowanego z księgowością i odjąć sobie w ten sposób roboty.
Co polecicie teraz? (2 lata minęły od tamtych wpisów).
Jacku a dlaczego nie chcesz on-line? mi akurat pare razy naprawde to pomoglo i zaoszczedzilo czasu, tym bardziej ze w ifirmie mozna wystawic pelnomocnictwo i wtedy deklaracje skaldasz przez net, bez starania sie o podpis elktroniczny
Pewnie jest za drogo. Program kupuje się jednorazowo.
Nie, nie to, na ceny na razie nie patrzyłem. Po prostu ja jestem z tych konserwatywnych, którzy nie lubia żadnych synchronizacji z FB, googlem, programów on-line itd
RobertMiernik
23-08-2013, 12:07
Nie, nie to, na ceny na razie nie patrzyłem. Po prostu ja jestem z tych konserwatywnych, którzy nie lubia żadnych synchronizacji z FB, googlem, programów on-line itd
Jacek nawet maila offline sprawdza!
;]
A na poważnie, mimo że w sumie w mojej firmie nie ma ani wiedzy jakiejś spisanej specjalnej, ani wynegocjowanych nieziemsko niskich cen zakupu to też mam opór przed trzymaniem księgowości 'gdzieśtam'...
Już chyba pisałem wcześniej o tym, ale napiszę jeszcze raz. Do księgowości opartej na KPiR polecę Rachmistrza GT firmy Insert. Bardzo prosty i przyjemny do opanowania program. Co prawda nie ma on możliwości wystawiania faktur, jest to program stricte do prowadzenia KPiR. Programem magazynowo - sprzedażowym integrującym się z Rachmistrzem jest Subiekt GT, ale to jest całkiem spory program służący nie tylko do fakturowania. Moje zdanie jest takie, że jeżeli masz kilka faktur do wystawienia i zaksięgowania, nie potrzeba Ci specjalnego programu do wystawiania faktur. Wystarczy, że sobie sprytnie w Excelu zrobisz formularz faktury. Owszem, nie zintegrujesz tego z programem do KPiR, ale przy tych kilku fakturach miesięcznie nie zauważysz różnicy. Integracja nie da Ci wielkiego zysku czasowego, a za zintegrowane oprogramowanie zapłacisz sporo (chociażby wspomniany Rachmistrz i Subiekt - musisz kupić dwa programy).
Babeczka
23-08-2013, 22:50
Polecam Małą Księgowość Rzeczypospolitej - moja żona (główna księgowa w kilku dużych spółkach) prowadzi na niej księgowość moją*i kilku mniejszych firm na KPiR i bardzo sobie chwali.
Z tego co wiem, to można na RP prowadzić dokumentację jednej spółki/firmy niż kilku. No chyba, że coś się zmieniło :)
Choć wiem, że program już zrobili płatny, kiedyś dołączali do gazety.
Z tego co wiem, to można na RP prowadzić dokumentację jednej spółki/firmy niż kilku. No chyba, że coś się zmieniło :)
Choć wiem, że program już zrobili płatny, kiedyś dołączali do gazety.
Jest wersja Biur Rachunkowe za 99PLN - zwykła kosztuje 49PLN, a bodaj raz do roku można trafić dołączoną do gazety.