PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesienny tryptyk

Karbulot
16-01-2011, 20:08
Co powiecie o takim tryptyku?
Dwie fotki opublikowałem już w większym formacie.
Trzecia jest nowa.

Postanowiłem zrobić z nich jesienny tryptyk.
Aha, podbite kolory są jak najbardziej zamierzone.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/5827/tryptyk.jpg)

BOSS
16-01-2011, 20:09
Czad Panie :-)

Nikuś
16-01-2011, 20:30
Przyjemne. Fajnie się kręci w głowie :)

Można powalczyć z efektem (chyba) aberracji chromatycznych zwłaszcza w srodkowej fotce (lewa górna)

.

rafalg78
17-01-2011, 13:04
Mi pasuje, fajnie się komponują razem.

Reed
17-01-2011, 14:00
ładny secik

DonArturo
17-01-2011, 14:11
rewelacja :)

december
17-01-2011, 14:49
A mi się kojarzy z takimi fototapetami w starym stylu, kiedyś ludzie to na ścianach kleili :)
Fotki fajne.

JaroPienza
17-01-2011, 14:54
Fajnie

MarianS
17-01-2011, 15:05
Ładny jesienny tryptyk. Pozdrawiam

PABLOOK
17-01-2011, 15:23
Pomysł bardzo fajny :). Jednak będę miał dwie uwagi.
Pierwsza, to moim zdaniem zbyt mocno wyostrzyłeś te zdjęcia. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie łatwo jest o szczegółowość liści jeszcze przy takich rozmiarach. Ale trochę łagodniejsze ostrzenie wpłynęłoby na bardziej poprawny odbiór.
Druga uwaga tyczy się kompozycji. Jak dla mnie środkowe zdjęcie nie bardzo pasuje do całości. Lewe bardzo fajnie dobrane, drzewa z lewej, mostek zachęcający do "wskoczenia" do środkowego kadru, wszystko gra. Prawe zdjęcie przesunąłbym na środek. Ta droga co prawda lekko zawija w lewą stronę, ale moim zdaniem taka centralna kompozycja w środeczku by się sprawdziła. I teraz brakuje strony prawej. Poszukaj, może masz odwrócony kadr z mostkiem. Myślę, że bardzo fajnie by do tego tryptyku pasował :).
Środkowe zdjęcie, skądinąd bardzo przyjemny widoczek, jest kadrowane z innej perspektywy z bardziej widocznym niebem i wodą w kompozycji. Do tryptyku numer dwa idealnie się nada ;). A po bokach kadry z lewym i prawym brzegiem jeziorka i gra gitara ;).
I ciekawa seria powstaje z tego :).

Waldo 2008
17-01-2011, 18:50
Zgadzam się z PABLOOK w 100%. Mogę dodać, że środek sam w sobie bardzo mi się podoba.

Seeker
18-01-2011, 02:50
Fajny zestaw, ale obrobke trzeba jeszcze pocwiczyc.

Karbulot
18-01-2011, 09:47
Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa. Faktycznie, może się wydawać, że zdjęcia do siebie nie bardzo pasują. Ale nie robiłem ich z myślą o rasowym tryptyku. Ot tak sobie sięgnąłem po zdjęcia z szuflady. Nieciekawe za pierwszym razem, teraz postanowiłem coś z nimi zrobić. Pojedynczo mało porywające, ale jako trzy w jednym mogą stanowić ciekawe zestawienie. Co do obróbki, są gusta i guściki. Aby zrobić piękną jesień, trzeba mieć słońce, świeżo spadłe żółte liście, które jeszcze są miękkie. Niestety podeschłe, zlane deszczami są mało kolorowe, zbyt rdzawe. Więc trzeba je troche podrasować filtrami i saturacją. Co do ostrości... Wiem, że niektórzy nie lubią przeotrzania, może trochę je przeostrzyłem. Ale ciężko zrobić dobrą obróbkę kawałka lasu i ustawić ostrość. Jedni lubią widzieć wyraźnie każdy liść, innych to razi. Ja jestem zwolennikiem ostrości i tak robiłem.

W każdym razie cieszę się, że tak ciepło to przyjęliście.

borregaard
18-01-2011, 11:48
Ogólnie sympatycznie wyszło.Troszkę przeostrzyłeś i wlazł ci niebieski w górne partie drzew,a na lewym po calości.To łatwo poprawić.Oczywiście można różnie to składać,jak już Paweł wspomniał,ale dla mnie może zostać jak jest.

Seeker
18-01-2011, 12:34
"Co do obróbki, są gusta i guściki."

Mam na mysli niebieskie obwodki dokola niemal wszystkich galezi.

Karbulot
19-01-2011, 13:18
Aaaa, tu Was boli. No fakt, są obwódki. Próbowałem je nawet zniwelować w ACR, niestety bez powodzenia. Udawało mi się tylko je jeszcze bardziej zwiększyć. Widać mój obiektyw 16-85 aberruje, chociaż gałązki na tle nieba aberrują chyba na większości szkieł.