Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Pierwsza próba studio...
Cześc! To moja pierwsza próba ,,sesji" w studio. Muszę dodac więcej światła z przodu - na twarz - mam racje? w PSie doborbiłem tło oraz poprawiłem lekko histogram, nie wyostrzyłem dostatecznie bo niestety kiedy robilem to mocniej to wychodziło cos jak szum na fotce...:/:( Jak wiecie halogem ma z lekka zółte swiatło, zęby modelki są ,,lekko" zółte - mozna je jakos ,,wybielić"? Proszę o opionie i porady! (wiem, ze to lipa ale trzba uczyć się na błędach)
Światło: z przodu halogen 500W odbity (tylko z lewej strony, chciałbnym dołożyc drugi z prawej bo ciemna buzia...), z tyłu na tło lampa błyskowa o sile ok 30 i druga lampa w plecy - siła 28(dobrze ?). Nikon d70s i kit 18-70.... f7.1, 1/40s, iso 200 (ktos mowil, zeby dac ok f11?)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mechu.homelinux.org/~csc/Serwer/Madzik%20studiosmall.jpg)
Pershing
14-01-2007, 11:29
Czy mnie się wydaje, czy ostrość poszła w las, flara mz nie potrzebna, no i jak sam zauważyłeś twarz niedoświetlona.
Próbuj dalej.
lukas_78
14-01-2007, 11:30
ta nieostrość mnie osobiście razi...
WB można by było ustawić inaczej...czy robiłeś w RAW ?
Ogólnie kicha.
Zacznij od 1 źródła światła (dobrze zmiekczonego) i blendy (np. z kawalka kartonu). Jak to opanujesz to dopiero dokladaj swiatla, bo jak widać nad nimi zupełnie nie panujesz.
A tak wogóle to zacznij od literatury na ten temat.
ostrosc poszła w las po zmniejszeniu a wyostrzanie jeszcze bardziej uwidaczniało szum...
robilem jpeg... wb na szarą kartkę...
ale jak jedno zrodlo swiatła? muszę walic lampą tło zeby je przeswietlić... a oprócz tego dałem jeszcze swiatło z halogenu na buzię (odbite) - planuje dolozyc jeszcze jeden bo za ciemnooo!
mowcie co źle i jak to poprawić :)
dzieki
lukas_78
14-01-2007, 12:22
gdybyś zrobił zdjęcia w RAW (NEF) mógłbyś przynajmniej pozbyć sie później problemu z WB czy poprawą ekspozycji...
Widac nie sluchasz co sie do Ciebie pisze.
Im wiecej dasz zrodel swiatla tym trudniej bedzie Ci nad nimi panowac. Naucz sie korzysac z jednego.
Jak masz halogena 500W to zrob prostego softboxa gdzie plaszczyzna rozpraszajaca beda dwie warstwy kalki technicznej.
Probujesz cos wymusci na nas. Widze, ze nie warto strzepic tu ozora, bo i tak nie sluchasz.
W studio robie z ISO 100 (200) + jedna lampa 100Ws + blenda. Moja "malzowina" korzysta tez z tego zestawu (czasem doklada 2 lampe 100Ws) a efekty:
http://models.fotogalleria.info
Poza tym na wszystkie pytania znalazbys odpowiedzi w ksiazkach:
1. Dederko "Swiatlo w fotografii"
2. Freeman "Fotografia studyjna"
3. Scott Kelby "Fotografia cyfrowa" - obrobka zdjec w PS (wyostrzanie, wybielanie zebow)
ogolnie to wyglada to jak skanowane kiepskim stołowym skanerem z odbitki 10 x 15 z labu
- nieostre
- mało kontrastowe i niedoświetlony główny motyw
- zły balans bieli
- tło wygląda stasznie sztuczno po Twoich zabawach z PSem
za powyższymi radami - zrób w Rawie - mozesz potem przynajmniej część rzeczy poprawić, jednak braku światła z przodu na dziewczynę za mocno nie poprawisz - tam musisz miec wiecej swiatła, po co rozjaśniałeś lampą tło skoro potem je i tak wyciąłeś w PSie - moze lepiej bylo odbic lampę od parasolki i skierowac na dziewczę - taka mysl na szybko
tło wale lampą na pełnej mocy zeby prześwietlic, zewby było białe...
tło wale lampą na pełnej mocy zeby prześwietlic, zewby było białe...
wiem po co wali się tło lampą, ale nie rozumiem na kiego grzyba w tym momencie skoro i tak wyciąłeś to białe tlo i wstawiłeś PSowy gradient (w dodatku z obrzydliwą flarą, której nie znoszę w PSie)
jak ci już pisałem w innym temacie - nie dojdziesz do ładu z kolorem (WB) o ile będziesz tak mieszał lampy jak robisz to teraz. Praca na RAW nic nie da, bo nie wyeliminuje przyczyny - różnej temp barwowej żródeł światła.
Tak możesz działac w fotografii czarno-białej.
Swiatło ci pada na obiektyw - zwróć na to uwagę, zasłoń to.
Dodanie halogenu po drugiej stronie zmniejszy ci cienie - ale po co? Uzyskanu efekt bezcieniowy będzie mniej ciekawy - przekonasz się. Światło powinno mieć kierunek, inaczej to co fotografujesz wychodzi płasko.
wydawało mi sie, ze jak przeswietle tło to łatwiej wyciąć tło i ewentualnie nałożyć inne...?
tak, choć problem z krawędzią obiektu będzie. Odpowiednio trzeba wtopić w to inne tło na iles tam pikseli. Ciekwa jestem tez jak zaznaczysz obiekt gdy ma takie miękkie krawędzie. Wątpię byś zmontował to zdjęcie na innym tle tak by nie szło tego zauwazyć.
Obojetne że lampami świecisz na tło a nie na osobę to i tak zafałszowują ci balans bieli na osobie!!!
Światło błyskowe odbija się od tła i całego studia i bierze też udział w naświetleniu osoby. Nie poradzisz na to żadnym WB pre ani RAW.
Rób zdjęcia czarno białe, jeśli uparłeś sie na kolor - tylko halogeny, albo tylko błysk.
wiem po co wali się tło lampą, ale nie rozumiem na kiego grzyba w tym momencie skoro i tak wyciąłeś to białe tlo i wstawiłeś PSowy gradient (w dodatku z obrzydliwą flarą, której nie znoszę w PSie)
zeby je przeswietlic - wtedy ładnie sie wycina nawet różdżką...
Zakładam, że tło miałeś jednolite - wówczas różdżka i tak dobrze działa nawet bez prześwietlania, poza tym lepiej uzyć np narzędzia extrude lub aplikacji w stylu Corel KnockOut lub Fluid Mask - wówczas nie ma problemu z takimi elemetami jak włosy itd, które nawet różdżką się bardzo parszywie wycina. Obie aplikacje są (albo były :( ) dostępne w wersji TRIAL, wiec można się z nimi zapoznać. W Corel PP jego KnockOut (trochę ograniczony) jest już w samym edytorze.
Pozdrawiam
Erie
na pewno miał dużą gradację na tle, dlatego chce przpalać. Ale to rodzi inne problemy, o których nie zdaje sobie sprawę - własnie fałszowanie temperatury barwowej i nieostra krawędź obiektu, przez co wycinanie i wklejanie jest utrudnione.
CSC - zrób nastepne zdjęcia tak jak ci radzimy.
zeby łatiej było wyciac w psie różdżką albo zostawić ,,snieznobiałe"
zeby latwiej było wyciac
flara to kwestia gustu
rozumiem, wiem, że dlatego. Tylko czy przeczytałeś to co napisałem w kilku poprzednich moich postach?
To co zrobiłes ma jeden plus i kilka minusów niestety. Napisałem jakie wcześniej.
DonMaliniacco
16-01-2007, 02:14
sztucznie to wygląda, ot co....
CSC sprawa szparowania postaci jest niebanalnym zagadnieniem. Wyselekcjnowanie postaci z przypadkowego tła jest sporym wyzwaniem. Jeszcze z tułowiem to z Bogiem sprawa, ale włosy...
Paradoksalnie przygotowanie zdjęcia portretowego do łatwego i ładnego szparowania jest dość trudne. Najlepiej od razu przystąpić do fotografowania z założeniem, że przygotowujemy zdjęcie postaci do wycięcia. I następnie przygotowyjemy:
tło - typu chroma key (zielone lub niebieskie) naciągnięte na stelaż lub taśmę sprężynyjącą tak żeby nie było fałd lub zagięć.
oświetlenie - dwustrefowe. I strefa to oświetlenie modela (temat sam w sobie). II strefa to równomierne oświetlenie tła.
Z tak wykonanego zdjęcia można wyselekcjonować postać albo w specjalistycznej aplikacji albo w PS wykorzystując technikę maskowania kanałem.
Przy odrobinie wprawy jest szansa na uzyskanie poprawnego efektu niewielkim nakłedem sił związanych z wycinaniem. Aby wyszparowana postać nałożona na inne tło nie raziła sztucznością należy jeszcze wykonać parę zabiegów na wyselekcjonowanym obszarze - ale to już inna para kaloszy.
sporo da sie jeszcze poprawić później... (http://img219.imageshack.us/img219/1507/new1bm0.jpg)
flara to kwestia gustu
Hmmm... flara to jeden z bardziej niepozadanych baboli w zdjeciach, a Ty ja dolozyles specjalnie? Dziwny masz gust... No, ale faktycznie -- o gustach sie nie dyskutuje. ;)
technicznie - już się dowiedziałeś, jak to wygląda
dodam tylko, że jeśli chcesz montować pamiętaj - białe, prześwietlone tło = pułapka
wszędzie na świecie, od lat, w filmie i fotografii stosuje się chroma key zielony lub niebieski i separuje na kanałach
warto popróbować i opanować tę prostą technikę zamiast wyważać drzwi różdżkami, które dla początkujących zawsze wyglądają ponętnie
taka zabawa w Harry Pottera ;-)
na plus przemawia, że uchwyciłeś dziewczynę w sympatycznym i naturalnym układzie,
także wygląda na to, że masz wyczucie a co najważniejsze możecie razem pracować dalej
a opanowanie techniki to najłatwiejsza część fotografii, przyjdzie z czasem :-)
pamiętaj - pokładane nadzieje możesz pogrzebać stosując plastikowe efekty - np. flary :-)
szczebrzeszyn
05-02-2007, 15:50
kiepsko ale do odważnych świat należy