Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Pierwsza próba studio...

Cześc! To moja pierwsza próba ,,sesji" w studio. Muszę dodac więcej światła z przodu - na twarz - mam racje? w PSie doborbiłem tło oraz poprawiłem lekko histogram, nie wyostrzyłem dostatecznie bo niestety kiedy robilem to mocniej to wychodziło cos jak szum na fotce...:/ Jak wiecie halogem ma z lekka zółte swiatło, zęby modelki są ,,lekko" zółte - mozna je jakos ,,wybielić"? Proszę o opionie i porady! (wiem, ze to lipa ale trzba uczyć się na błędach)

Światło: z przodu halogen 500W odbity (tylko z lewej strony, chciałbnym dołożyc drugi z prawej bo ciemna buzia...), z tyłu na tło lampa błyskowa o sile ok 30 i druga lampa w plecy - siła 28(dobrze ?). Nikon d70s i kit 18-70.... f7.1, 1/40s, iso 200 (ktos mowil, zeby dac ok f11?)

Nikon d70s, 18-70, 70-300, Zenitar 16mm., 50 1.4

Domyślnie

Czy mnie się wydaje, czy ostrość poszła w las, flara mz nie potrzebna, no i jak sam zauważyłeś twarz niedoświetlona.
    Próbuj dalej.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

ta nieostrość mnie osobiście razi...
    WB można by było ustawić inaczej...czy robiłeś w RAW ?

Domyślnie

Ogólnie kicha.
    Zacznij od 1 źródła światła (dobrze zmiekczonego) i blendy (np. z kawalka kartonu). Jak to opanujesz to dopiero dokladaj swiatla, bo jak widać nad nimi zupełnie nie panujesz.

A tak wogóle to zacznij od literatury na ten temat.

Domyślnie

ostrosc poszła w las po zmniejszeniu a wyostrzanie jeszcze bardziej uwidaczniało szum...
    robilem jpeg... wb na szarą kartkę...
    ale jak jedno zrodlo swiatła? muszę walic lampą tło zeby je przeswietlić... a oprócz tego dałem jeszcze swiatło z halogenu na buzię (odbite) - planuje dolozyc jeszcze jeden bo za ciemnooo!

mowcie co źle i jak to poprawić
    dzieki

Domyślnie

gdybyś zrobił zdjęcia w RAW (NEF) mógłbyś przynajmniej pozbyć sie później problemu z WB czy poprawą ekspozycji...

Domyślnie

Widac nie sluchasz co sie do Ciebie pisze.

Im wiecej dasz zrodel swiatla tym trudniej bedzie Ci nad nimi panowac. Naucz sie korzysac z jednego.

Jak masz halogena 500W to zrob prostego softboxa gdzie plaszczyzna rozpraszajaca beda dwie warstwy kalki technicznej.

Probujesz cos wymusci na nas. Widze, ze nie warto strzepic tu ozora, bo i tak nie sluchasz.

W studio robie z ISO 100 (200) + jedna lampa 100Ws + blenda. Moja "malzowina" korzysta tez z tego zestawu (czasem doklada 2 lampe 100Ws) a efekty:
    http://models.fotogalleria.info

Poza tym na wszystkie pytania znalazbys odpowiedzi w ksiazkach:
    1. Dederko "Swiatlo w fotografii"
    2. Freeman "Fotografia studyjna"
    3. Scott Kelby "Fotografia cyfrowa" - obrobka zdjec w PS (wyostrzanie, wybielanie zebow)

Domyślnie

ogolnie to wyglada to jak skanowane kiepskim stołowym skanerem z odbitki 10 x 15 z labu

- nieostre
    - mało kontrastowe i niedoświetlony główny motyw
    - zły balans bieli
    - tło wygląda stasznie sztuczno po Twoich zabawach z PSem

za powyższymi radami - zrób w Rawie - mozesz potem przynajmniej część rzeczy poprawić, jednak braku światła z przodu na dziewczynę za mocno nie poprawisz - tam musisz miec wiecej swiatła, po co rozjaśniałeś lampą tło skoro potem je i tak wyciąłeś w PSie - moze lepiej bylo odbic lampę od parasolki i skierowac na dziewczę - taka mysl na szybko
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

tło wale lampą na pełnej mocy zeby prześwietlic, zewby było białe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSC Zobacz posta
    tło wale lampą na pełnej mocy zeby prześwietlic, zewby było białe...
    wiem po co wali się tło lampą, ale nie rozumiem na kiego grzyba w tym momencie skoro i tak wyciąłeś to białe tlo i wstawiłeś PSowy gradient (w dodatku z obrzydliwą flarą, której nie znoszę w PSie)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów