Zobacz pełną wersję : Upgrade kompa - poradzcie
sethcracow
16-01-2011, 13:21
Witam!
Zaczął mi tak mulić komp, że cholery dostaje. Trzeba coś z tym zrobić :)
Może najpierw powiem co mam a potem poproszę o poradę i pomoc w doborze:
1. Procek - DualCore AMD Athlon 64 X2, 2900 MHz (14.5 x 200) 5600+
2. Płyta - Gigabyte GA-MA78G-DS3H v2.0
3. RAM - 2x DDR2-800 MHz OCZ XTC Platinum
4. Grafa - ATI Radeon HD 3200 Graphics
5. HDD - WDC WD7500AACS
Do tego Win XP x32 Pro
Do czego wykorzystuje: Obróbka zdjęć - głównie LR a rzadko PS, słuchanie muzy i internet. Na gry już nie mam w zasadzie czasu :( choć ostatrnio syn się coraz bardziej interesuje hmmm :)
Z tego co wyczytałem i przyjmuje to już jako pewnik to muszę zlikwidować wąskie gardła czyli:
1) Dołożenie 1 lub nawet 2 tfardzieli. Na SSD mnie nie stać więc wymyśliłem, że kupię 1 HDD 250 GB na system i programy oraz drugi duży np. 1 TB na zdjęcia i programy do nich, a ten co mam 750-ka zostanie na muzę, filmy i inne pierdoły
2) Dołożenie 2GB Ramu
Pytania:
1) Czy wystarczą dwa tfardziele czy jednak trzy ? Jakie wielkości proponujecie ?
2) Czy dołożyć do istniejących DDR2/800 kolejne podobne ? a może DDR2/1066 ? a może wogóle wymienić na dwie kości DDR3 po 2GB ?
3) Czy na dysku na którym będą zdjęcia zainstalować LR ? Czy tylko tam przerzucić cache ? A co z PS-em ? Instalować go też na tym dysku czy na głównym/systemowym ?
4) A może wymienić również procek na coś mocniejszego ?
5) The last but not least - Czy przy zmodernizowanym kompie wymieniać Win XP x32 na Win7 x64 ?
Aha i co do budżetu - im mniej tym lepiej :) ale na pewno nie więcej niż 1k
Przepraszam, że tak dużo nabaźgrałem ale wtedy chyba łatwiej odpowiedzieć :)
Bardzo Was proszę o pomoc bo muszę coś zrobić z tym kompem bo mnie z nim już szlag trafia.
Masz płytę główną która nie pozwoli Ci zmienić ani pamięci na szybsze DDR3 1333 czy 1600, ani procka na nic konkretniejszego niż masz. Grafika tylko zintegrowana czy masz cokolwiek na PCI? Jeśli masz to zostanie kasa na HDD, jak nie to z dodaniem w miarę dobrej grafiki (większość nowych gier dla młodego też pociągnie) masz np coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/Komp_hpwrxws-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/img/Komp_hpwrxws.jpg)
de Fresz
16-01-2011, 16:24
Masz płytę główną która nie pozwoli Ci zmienić ani pamięci na szybsze DDR3 1333 czy 1600,
Tylko na cholerę miałby zmieniać pamięci na "szybsze", jeśli realne różnice pomiędzy DDR2 a DDR3 są może paro procentowe (a najczęściej w okolicach błędu pomiarowego)? Bo wyższe taktowanie jest udupiane przez dwukrotnie większą (lub więcej) latencję.
Do pytajnika: zacznij od kupienia względnie szybkiego dysku (Barracuda, Caviar Black) i reinstalacji Windy. Kolejne inwestycje mogą się okazać zbędne.
Dziwne co piszesz o SSD w świetle rozważań wydatków na sprzęt. Na Twoim miejscu zamienilbym TYLKO dysk na SSD właśnie i tam postawił świeży system i tyle. Windę porównuję do odkurzacza który zamula nie dlatego ze sprzęt się kończy bo niby co pamięci się wyczerpują czy jak? Albo rewitalizuj Windowsa i zostanie ci sporo kasy w kieszeni. Zrób porządne czyszczenie z defragmentacją dysku na początek (bylebyś nie używał defragmentatora z windy tylko czymś zewnętrznym. Test pamięci na okoliczność błędów i dokładne czyszczenie rejestru i śmieci systemowych. Zobaczysz że sprzęt odżyje.
BTW kupiłem na system (W7) SSD OCZ Vertex 2 60 GB hula aż miło a kosztowal chyba 520 PLN więc nie majątek.
sethcracow
16-01-2011, 21:46
Dzięki za odzew. No tak, dupa nie taternik ze mnie - na tej płycie DDR3 nawet jak bym chciał to nic z tego. Więc co do pamięci to decyzja prosta - dokupuje 2GB/800. Dokładam dwa tfardziele, szybsze niż dotychczas i na nich stawiam winde a na drugim zdjęcia z LR i PS a na tym co był do tej pory jadę z muzą i filmami.
Ale w związku z tym pytanie - czy jest sens wymieniać winde z XP Pro x32 na Win7 x64 ?
@marbed - napisaliśmy równocześnie :D muszę tak czy owak, kupić osobny tfardziel na zdjęcia więc i tak mnie ten wydatek czeka. Ram tez muszę kupić. Jeżeli więc to zrobię (a mogę w miarę tanio bo kolega ma podzespoly) to wydatek na SSD będzie ponad miarę IMHO. Jak nie to jeszcze jedna reinstalka juz takim bólem nie będzie (jakoś jest tak, że reinstalki jedna po drugiej są już mało wkurzające w stosunku do tych co kilka lat :D). Oczywiście, że poczyściłem dysk wcześniej i zrobiłem degragmentację Diskepeerem. Ale efekt - jeszcze gorzej pracuje.
To ostatnia zagwozdka została.
I jeszcze jedno co pytałem - czy na tym dysku "zdjęciowym" instalować całego LR i PS czy tylko tam cache przekierować ?
Dzięki i proszę o jeszcze porad :)
Wiesz to co piszesz to jak dla mnie: Jakoś ostatnio mi na moim Oplu lakier wypłowiał muszę kupić nowy samochód.
Powalcz z softem sam lub ktoś nie Ci pomoże. Nie napisałeś ile masz tego RAM-u tylko że masz 2x więc nie wiem jak się do tego odnieść. Jakoś nie widzę większej różnicy pomiędzy 2GB a 4 Gb tyle że jak zmieniałem 3 lata temu to wszystko na raz więc odczułem skok wydajności niejako w pakiecie;P
Coś sprawia, że muli lecz warto to zdiagnozować a nie wymieniać na czuja bo niby zawsze lepiej mieć więcej pamięci niż mniej ale czy ta co jest jest wadliwa czy jak?
Co do softu to trzymałbym na systemowym. Na innej partycji lub na dodatkowym HDD dałbym magazyn
Ostatecznie re-instalka i postawienie z całym softem to około 2h więc jeśli nie szkoda to na pewno pomoże a może to jakiś malware i inne robactwo Ci muli a nie sprzęt. Zwłaszcza że stało się to ostatnio, pomyśl o tym.
Articool
16-01-2011, 22:16
Szybki dysk na system, 4gb Ramu (Najlepiej 2x2Gb), W7 x64. Reinstaka na pewno odświeża system i daje jakoby nową moc ;]
Powiem tak:
Wiele postów na tym forum przeczytałem i w prawie każdym, wszyscy doradzają różne konfiguracje, kupowanie mocnych proców, ramu oraz dysku ssd.
Nikt natomiast nie stosuje spinania dysków w RAID0 (wydajnościowy).
Kupno 2 albo 3 dysków powiedzmy 500GB nie jest zbyt kosztowne a likwiduje najwęższe gardło wszystkich komputerów.
Od 3 komputerów wstecz, stosuję tylko RAID0 więc wiem co mówię. Procesory i inne podzespoły są już tak szybkie że naprawdę nie da się na nich już cudów zrobić, natomiast RAID daje wzrost wydajności odczyt/zapis dwukrotny lub trzykrotny w zależności czy z 2 czy z 3 dysków jest zrobiony.
Dla niedowiarków najprostsze z doświadczeń - zróbcie sobie "klasyfikacja systemu" w win vista lub win7 i zobaczcie jaki element systemu ma najniższą liczbę punktów?
U mnie kopiowanie plików w obrębie macierzy RAID dochodzi do 280MB/s a na jednym dysku miałem maksimum 80. Stąd też ładowanie programów odbywa się "online" bez czekania.
Pytanie czy Twoja płyta obsługuje RAID.
PS. Tylko win7 x64 - żeby obsłużyć 4GB+ ramu. Generalnie polecam nawet więcej niż 4GB ram. Win 7 x64 + Photoshop + Lightroom potrafi zjeść całe 4GB bez specjalnego wysiłku.
sethcracow
16-01-2011, 23:03
@marbed - i masz i nie masz racji. Jasne, że najlepiej byłoby go poddać testom, wykryć przyczyny zmulenia i stosować leki na to. Ale to a) czasochłonne b) i tak muszę reinstalnąć system by być pewnym efektu (np. a propos malware) c) jak już się tak bawić to lepiej raz a dobrze - a to co kombinuje nie zezre az tak duzo kasy i czasu. Ale zgadzam się z Tobą, że podejście na wejściu - kupie se droższe będzie lepiej jest złym podejściem. Ale ja chyba tak starałem się nie postępować. PRzeczytałem sporo dyskusji na tym i innych forach, pogadałem z kumplami i wyszło, że dokupienie dysków na osobne rzeczy + dokupienie RAM-u + upgrejd systemu powinien być oczywiście widoczny (w sensie wydajności i komfortu pracy) a jak się okaże za mało, to można coś dalej kombinować .... czyli właśnie to co mówi Articool :D
@efpek - może masz i rację. Ale RAID-y to zawsze była dla mnie ciemna masa i nie mam pojęcia jak to ugryźć. A nie mam też czasu, żeby się doktoryzować i dochodzić tygodniami metodą prób i błędów. Poczytam i się popytam o to co mówisz, ale jak się to okaże skomplikowane to dam sobie spokój bo to już nie te czasy by walczyć dniami i nocami z ustawieniami kompa :)
Jeszcze raz dzięki wszystkim za opinie i porady. Od jutra backupowanie i przygotownia do reinstalki :)
A propos reinstalki - macie tu wyrobiony jakiś "workflow" ? :D
Bo słyszałem (ale nie praktykowałem), że świeżo po zainstalowaniu systemi i najważniejszych programów, warto zrobić obraz dysku i sobie gdzieś zgrać, a potem można system w 5 minut znowu postawić. Ale czy to prawda to nie wiem. A czym zrobić ten obraz i backup ? Ghostem czy czmyś iinnym ?
Articool
16-01-2011, 23:21
RAID 0 to nic trudnego i skomplikowanego. Musisz mieć tylko 2 najlepiej jednakowe i czyste dyski.
Tutaj masz poradnik: RAID (http://www.purepc.pl/jak_zbudowac_i_przyspieszyc_raid_0_poradnik?page=0 %2C1)
Norton Ghost albo Acronis True Image.
Osobiście posiadam ten drugi i jestem zadowolony. Po świeżej instalacji Windowsa plus niezbędnych programów robisz kopię zapasową na innym dysku. W razie draki przy Acronisie przy starcie komputera F11 i odtwarzamy całą partycję/dysk systemowy ze wszystkim w około 10-15 minut w zależności od wielkości kopii i szybkości komputera ;] Myślę ,że to Rewelacja, bo jak masz taki kaprys/potrzebę to co miesiąc możesz mieć świeżutki system.
Co do RAIDU
W instrukcji do płyty powinien być opis ( u mnie on zajmuje ok 12 linijek tekstu w podpunktach + duży screen.
Generalnie:
1 Zapinasz dyski
2. Uruchamiasz kompa, wchodzisz do biosu (bądź do biosu RAIDowego to będzie w instrukcji pisało)
3.Wybierasz Make RAID
4.Pokazujesz które dyski ma spiąć
5.Wybierasz jaki raid chcesz (tutaj RAID0)
W samym biosie musisz przestawić funkcję Run SATA as: RAID
Wszystko.
Trudne? Myślę że nie, to tylko niektórzy starają się z tego zrobić "wiedzę magiczną"
System będzie widział to jako jeden duży dysk, możesz normalnie robić na nim partycje itp tak jak na pojedynczym dysku. Wzrost wydajności ogromny a pieniądz w kieszeni (mam na myśli dyski SDD)
RAID 0 to nic trudnego i skomplikowanego. Musisz mieć tylko 2 najlepiej jednakowe i czyste dyski.
Norton Ghost albo Acronis True Image.
Osobiście posiadam ten drugi i jestem zadowolony. Po świeżej instalacji Windowsa plus niezbędnych programów robisz kopię zapasową na innym dysku. W razie draki przy Acronisie przy starcie komputera F11 i odtwarzamy całą partycję/dysk systemowy ze wszystkim w około 10-15 minut w zależności od wielkości kopii i szybkości komputera ;] Myślę ,że to Rewelacja, bo jak masz taki kaprys/potrzebę to co miesiąc możesz mieć świeżutki system.
Też polecam Acronis True Image
sethcracow
16-01-2011, 23:44
Hmmm. Może się skuszę. A co znaczy
Musisz mieć tylko 2 najlepiej jednakowe i czyste dyski ?? Mogą być innych firm ?? albo nawet tej samej ale innych serii np. barracuda i nie barracuda ?? A za Acronisem sie rozejrze :D
Dzięki, poczytam o tym RAID-0. Może to nie takie straszne rzeczywiście :D
Articool
17-01-2011, 10:51
Mogą być, ale polecane są takie same. Czyste w sensie sformatowane/bez danych bo w trakcie tworzenia RAID wszelaki dane ulegają skasowaniu.
Trzeba też koledze uświadomić, że w przypadku skuchy jednego dysku tracisz wszystkie dane. Przynajmniej tak było jakiś czas temu, może teraz coś się zmieniło. Oczywiście mówię o RAID0
Articool
17-01-2011, 11:17
Nadal jest tak samo.
Właśnie błąd na jednym z dysków zmusił mnie do zakupu SSD. I właśnie był to Raid 0 czyli Stripe czyli ten wydajnościowy. Szczęście w nieszczęściu że odpalał mimo błędu jednego z woluminów i pozwolił zgrać fotki i inne ważne rzeczy na zewnętrzny My Book 1,5 TB. Więc z macierzy na razie się wyleczyłem.
Sent from my HTC HD2 using Tapatalk
sethcracow
21-01-2011, 20:33
No dopsze. Po dwóch dniach walki udało się zainstalować nowy Win7. Problem z instalką był po prostu jak dla mnie abstrakcyjno-absurdalny. Instalacja systemu, firmy M. nie widziała bezprzewodowej klawiatury i myszki firmy ... M. :) a ja nie miałem chwilowo szansy na żadną inną klawiaturę (tak to jest jak się po nocach walczy). No ale jest. Teraz zacząłem instalować programy i tu mam wciąż pytanie jak to zrobić Waszym zdaniem optymalnie.
Mam 3 dyski każdy po 750GB. Na pierwszym będzie system. Na drugim Foto (w sensie zdjęcia) a na trzecim Muzyka, Filmy i inne rzeczy. Pytanie dotyczy optymalnej instalacji dalszego oprogramowania (bo na razie zainstalowałem takie podstawy: antyvir, zip, nero, odtwarzacze multimediow). Gdzie zainstalować LR i PS ? Czy całościowo na dysku Foto czy podstawowy program na dysku systemowym (a może wydzielić partycję ?) a część programu (cache, coś jeszcze ?) na tym Foto ? A może LR i PS nie na tych samych dyskach ? A co z innymi programami, grami ? Na systemowy czy na ten z danymi ?
Zdecydowanie doradzam podzielić dysk systemowy na partycje (mogłeś to zrobić podczas stawiania systemu) Jak coś się wykrzaczy to leci ci cała zawartość dysku a gdy podzielisz to tylko systemowa do formatu a pozostałe uratujesz. Ja miałem PS na innej partycji i było ok. On i tak tworzy sobie wpisy na systemowej.
Na system spokojnie wystarczy do 50 GB.
Złota zasada: na systemowym tylko system.
Dwa dni walki :shock:. Instalka W7- 15-20 min, doinstalowanie sterów (mobo, grafa i inne -20min) instalka niezbędnego softu 40min (zależy co dla kogo jest niezbędne) czekanie na update'y 15 min. max 2h masz świeży system prawie ze wszystkim co i jemu i Tobie niezbędne do koegzystencji.
Właśnie błąd na jednym z dysków zmusił mnie do zakupu SSD. I właśnie był to Raid 0 czyli Stripe czyli ten wydajnościowy. Szczęście w nieszczęściu że odpalał mimo błędu jednego z woluminów i pozwolił zgrać fotki i inne ważne rzeczy na zewnętrzny My Book 1,5 TB. Więc z macierzy na razie się wyleczyłem.
A bez RAIDa też nie robisz backupu?
Zdecydowanie doradzam podzielić dysk systemowy na partycje (mogłeś to zrobić podczas stawiania systemu) Jak coś się wykrzaczy to leci ci cała zawartość dysku a gdy podzielisz to tylko systemowa do formatu a pozostałe uratujesz. Ja miałem PS na innej partycji i było ok. On i tak tworzy sobie wpisy na systemowej.
Na system spokojnie wystarczy do 50 GB.
Złota zasada: na systemowym tylko system.
I co da Ci ten PS i inne programy na osobnej partycji?
Articool
21-01-2011, 23:12
[..]
Dwa dni walki :shock:. Instalka W7- 15-20 min, doinstalowanie sterów (mobo, grafa i inne -20min) instalka niezbędnego softu 40min (zależy co dla kogo jest niezbędne) czekanie na update'y 15 min. max 2h masz świeży system prawie ze wszystkim co i jemu i Tobie niezbędne do koegzystencji.
Acronis True Image = Świeża kopia całego dysku/partycji w ciągu 10-20 minut. (W zależności od wielkości kopii)
sethcracow
21-01-2011, 23:25
no te dwa dni to oczywiście w cudzysłów włóżcie. Po prostu jak przychodziłem po robocie do domu to mogłem dopiero coś robić. Po drugie sprawdzenie czy mam backup najwazniejszych rzeczy + dobackupowanie ostatków też trochę zajęła + walka z klawiaturą. Nevermind.
Czyli co z tym LR i PS radzicie ? Ja to widzę tak, poprawiajcie mnie:
1) na systemowym dysku fizycznym ale na osobnej partycji - instalka LR i PS
2) na dysku Foto fizycznym orygianły zdjęć i przerobione
3) na dysku Data fizycznym cache/katalog LR i backup
4) na zewnętrznym dysku backup oryginałów
Tak będzie sensownie ?
A bez RAIDa też nie robisz backupu?
I co da Ci ten PS i inne programy na osobnej partycji?
Da mi to że po instalacji masy softu na systemowym zacznie na nim brakować miejsca
Da mi to że po instalacji masy softu na systemowym zacznie na nim brakować miejsca
Więc czy nie lepiej mieć większą partycję systemową? Na pierwszej system + soft, na drugiej (lub osobnym dysku) dane. A jak ktoś koniecznie chce mieć osobne dyski, to polecam cmd > subst/? i wrzucić to do autostartu. Można w razie czego dowolnie sterować "partycjami" oraz rozbrajamy prawo murphego mówiące o tym, że zawsze miejsca brakuje na potrzebnej nam partycji, podczas gdy na pozostałych mamy go sporo.
Przeszedłem kilkuletnią drogę jeśli chodzi o partycje (zaczynałem od 4, aktualnie mam 3, ale przy najbliższej zmianie dysku zrobię 2) i dochodzę do wniosku, że pod Windowsem o wiele bardziej sprawdza się schemat 2 partycje (+ ew. subst) niż więcej partycji.
sokrates
23-01-2011, 14:23
Jak Ci "zaczął mulić" to może po prostu zrób format C.... jak ci czysta instalka dalej nie będzie odpowiadać wtedy zastanawiaj się nad wydawawaniem złotówek na nowy sprzęt. Ja mam leciwy już sprzęt AMD X2 3600+, 4GB DDR2 800, 2 dość szybkie dyski i jak mi zaczyna mulić (oprogramowanie ciągle mam to samo) i zaczynam przeglądać allegro w poszukiwaniu szybszego kompa zazwyczaj moje zapały studzi format C i przywrócenie systemu z obrazu. I komp nagle działa jak nowy turbo dopalony wypasiony core i7 z pierdylionem RAMu :-)
sethcracow
23-01-2011, 20:29
Ależ Sokratesie, azaliż nie przeczytałeś moich wcześniejszych wypocin ? Oczywiście, że tak postąpiłem. Twa rada słuszna jest acz zbyteczna na tym etapie dyskursu. Mam Ci ja obecnie Win7x64 a o konfiguracje i opytymalne ustawienie programosów graficznych zapytuje coby ku....a nie ustawiac tego po tysiackroc :)
sokrates
24-01-2011, 08:02
Biję się w pierś Waszmościu - nie czytałem od deski do deski.