Witam!
Zaczął mi tak mulić komp, że cholery dostaje. Trzeba coś z tym zrobić
Może najpierw powiem co mam a potem poproszę o poradę i pomoc w doborze:
1. Procek - DualCore AMD Athlon 64 X2, 2900 MHz (14.5 x 200) 5600+
2. Płyta - Gigabyte GA-MA78G-DS3H v2.0
3. RAM - 2x DDR2-800 MHz OCZ XTC Platinum
4. Grafa - ATI Radeon HD 3200 Graphics
5. HDD - WDC WD7500AACS
Do tego Win XP x32 Pro
Do czego wykorzystuje: Obróbka zdjęć - głównie LR a rzadko PS, słuchanie muzy i internet. Na gry już nie mam w zasadzie czasuchoć ostatrnio syn się coraz bardziej interesuje hmmm
Z tego co wyczytałem i przyjmuje to już jako pewnik to muszę zlikwidować wąskie gardła czyli:
1) Dołożenie 1 lub nawet 2 tfardzieli. Na SSD mnie nie stać więc wymyśliłem, że kupię 1 HDD 250 GB na system i programy oraz drugi duży np. 1 TB na zdjęcia i programy do nich, a ten co mam 750-ka zostanie na muzę, filmy i inne pierdoły
2) Dołożenie 2GB Ramu
Pytania:
1) Czy wystarczą dwa tfardziele czy jednak trzy ? Jakie wielkości proponujecie ?
2) Czy dołożyć do istniejących DDR2/800 kolejne podobne ? a może DDR2/1066 ? a może wogóle wymienić na dwie kości DDR3 po 2GB ?
3) Czy na dysku na którym będą zdjęcia zainstalować LR ? Czy tylko tam przerzucić cache ? A co z PS-em ? Instalować go też na tym dysku czy na głównym/systemowym ?
4) A może wymienić również procek na coś mocniejszego ?
5) The last but not least - Czy przy zmodernizowanym kompie wymieniać Win XP x32 na Win7 x64 ?
Aha i co do budżetu - im mniej tym lepiejale na pewno nie więcej niż 1k
Przepraszam, że tak dużo nabaźgrałem ale wtedy chyba łatwiej odpowiedzieć
Bardzo Was proszę o pomoc bo muszę coś zrobić z tym kompem bo mnie z nim już szlag trafia.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami