Zobacz pełną wersję : Benro B-3 czy Manfrotto 501HDV
luzaczek82
16-01-2011, 13:07
Witam wszystkich!
Zastanawiam się którą głowicę wybrać,potrzebuje ją do d300s plus grip N300 f4 afs plus konwerter 1.4!Posiadam głowicę manfrotto 688rc4 ale ona nie daje Mi płynności ruchu(szczególnie jak robię zdjęcia ptasiorów) Skłaniam się bardziej ku opcji 501HDV a 688 zostawić do innych celów!A co koledzy by radzili?
pastwisko
16-01-2011, 15:28
Ja wlasnie wymieniłem podobną głowicę Benro - KB-1A, na manfrotto RC322 - mimo iz robie teoretycznie statyczne foty.
Szybkozłączka w benro to nie szybkozłączka - płytkę przykręconą do aparatu trzeba przykręcać do głowicy, nie wiem kto to nazwał szybkozłączką. Często zamiast dokręcać głowicę, udawało mi się odkręcać płytkę, bo patrzałem w matówkę, a nie na śruby - cud ze mi aparat nie spadł, a bylo blisko. Widzę ze i w tej są aż cztery śruby - poznawanie ich nie parząc na statyw to chyba po dłuższym czasie, zwłaszcza ze płytkę mozna zamocować w dwu kierunkach - w manfrotto tylko w jednym - tak wiec czasem sruba bedzie po lewej, a czasem po prawej.. Poza tym w manfrotto masz wygodną rączkę do prowadzenia aparatu - to duzo szybsze i wygodniejsze niż na takiej kuli - zwlaszcza ze po ustawieniu kadru odrazu blokujesz rączką głowicę. W benro ustawiasz kadr aparatem, a potem dopiero dokręcasz srubą. Te głowice nie są zdecydowanie przeznaczone do szybszych akcji. One są dobre jak na spokojnie sobe ustawiasz kadr, dokręcasz, ew. zmienisz.. jakieś studio, powolna architektura czy inne hdry... A płynność na pewno będzie większa z racji pracującej w manfrotto dzwigni.
pastwisko
16-01-2011, 16:25
sorry, z tym blokowaniem rączką to sie chyba zagalopowałem :)
inna sprawa ze to manfrotto to głowica pod kamerę i jest dość duuuza - polecam filmiki na yt
adolfik9501
16-01-2011, 18:19
Witam wszystkich!
Zastanawiam się którą głowicę wybrać,potrzebuje ją do d300s plus grip N300 f4 afs plus konwerter 1.4!Posiadam głowicę manfrotto 688rc4 ale ona nie daje Mi płynności ruchu(szczególnie jak robię zdjęcia ptasiorów) Skłaniam się bardziej ku opcji 501HDV a 688 zostawić do innych celów!A co koledzy by radzili?
Zobacz sobie taki filmik (porównanie): Supporting Supertelephoto Lenses (http://www.youtube.com/watch?v=5pY1VT8jaEA), może Cię zainteresuje, choć ta cena... chyba, że z Triopo...
luzaczek82
17-01-2011, 00:18
adolfik9501 z tego co wyczytałem o triopo to ludzie narzekają na nie po dłuższym czasie użytkowania (luzy itp),chyba to jednak będzie frotka bo w tej cenie nie znajdę nic ciekawego! pastwisko to że frotka jest duża to Mi nie przeszkadza,ważne żeby sprawdziła się w terenie :) a rączkę i tak od niej odkręcę bo wole aparatem prowadzić :)
zdecydowanie Benro, przy czym nie jestem pewny co do B-3. ja mam B-1 pod 300/4 i jest to ciut za malo,
ale wolalbym raczej B-2 ze wzgledu na wieksza kule i dluzsza plytke mocujaca. B-3 to juz naprawde jest
ogromna glowica.
co do zalet - to jest kulka, ktora po odpowiednim dokreceniu docisku daje sie gladko obracac i sledzic
temat, jednoczesnie zapewniajac stabilnosc zestawu (warunek: lens z prawidlowo zalozonym, tzn. dajacym
rownowage, uchwytem statywowym) bez koniecznosci dokrecania blokady.
a Manfrotto... przerobilem dwie glowice tej firmy i nie chce nic wiecej na oczy widziec. Benro mam od roku
i dziala jak zloto. pod wzgledem funkcjonalnosci i jakosci wykonania jest lata swietlne przed wloskim guanem...
Widzę ze i w tej są aż cztery śruby - poznawanie ich nie parząc na statyw to chyba po dłuższym czasie, zwłaszcza ze płytkę mozna zamocować w dwu kierunkach - w manfrotto tylko w jednym - tak wiec czasem sruba bedzie po lewej, a czasem po prawej..
kwestia przyzwyczajenia do tego ktora strona sie zaklada. w ilosc srub - do opanowania. za to mozliwosci takiego rozwiazania sa fantastyczne/
Poza tym w manfrotto masz wygodną rączkę do prowadzenia aparatu - to duzo szybsze i wygodniejsze niż na takiej kuli
no wlasnie nie. w Benro role tej raczki pelni grip aparatu bo to nim sie ustawia kadr. a po to sa te sruby w glowicy, zeby ustawic odpowiednia sile tarcia kulki pod konkretny lens (300/4 "dokreca" sie mocniej niz np. 24-70) tak, zeby lensem obracalo sie lekko a rownoczesnie sprzet nie opadal. da sie to latwo zrobic z telerurkami, do ktorych jest uchwyt statywowy. a z krotszymi szklami to jest zupelnie inna praca i tam to nie jest niezbedne.
- zwlaszcza ze po ustawieniu kadru odrazu blokujesz rączką głowicę. W benro ustawiasz kadr aparatem, a potem dopiero dokręcasz srubą.
jesli w ogole dokrecasz sruba. dobrze zbalansowany zestaw (korpus + telerurka + uchwyt statywowy + w odpowiednim miejscu zakrecona plytka) moze byc uzywany bez dokrecania blokady, jesli nie jest to wskazane (np. przy sledzeniu tematu). wszystko sprowada sie do odpowiedniego dla danego obiektywu dokrecenia tarcia kuli i do odpowiedniego zbalansowania zestawu na uchwycie statywowym
Te głowice nie są zdecydowanie przeznaczone do szybszych akcji. One są dobre jak na spokojnie sobe ustawiasz kadr, dokręcasz, ew. zmienisz.. jakieś studio, powolna architektura czy inne hdry... A płynność na pewno będzie większa z racji pracującej w manfrotto dzwigni.
no wlasnie nie. odpowiednio ustawione takie B-2 czy B-3 daje plynnosc i precyzje ruchu przy jednoczesnej stabilnosci. wszystko sprowadza sie do wlasciwego uzycia uchwytu statywowego i pokretla sily tarcia
pastwisko
17-01-2011, 00:48
powiem skrótowo tak - dziś byłem z 322RC zamiast KB-1A, i głowicy jakby nie było, odnotowalem jej obecność jedynie w momencie wpinania aparatu - 3 sekundy w przeciwienstwie do zabawy z benro. ustawianie kadru - zero szukania śrub i kręcenia. KB-1A miałem kilka miesięcy, nie udalo mi się jej polubic, sruby mi się notorycznie mieszały, a mocowanie płytki doprowadzało do szewskiej pasji.
wniosek jest więc prosty - ty zachwalasz, ja zachwalam - więc trzeba to przetestować samemu.
ps. co do blokowania rączką poprawiłem się, miałem tak w velbonie, więc myslalem ze i w manfrotto jest.
luzaczek82
17-01-2011, 10:36
akustyk dlatego napisałem B-3 a nie B-2 bo jak już brać to na zapas(nigdy nie wiadomo kiedy dojdzie większe tele) Czytałem że tele do 300mm na głowicy kulowej jest jeszcze ok,ale jak już większa rurka to robi się kicha!Na 501 pracują z 600mm i wypowiadają się że jest malina,najgorsze jest to że nie mam jak przetestować!Piszesz że nie chcesz widzieć głowic frotki na oczy a ja myślę że zależy ile byś kasy na to przeznaczył,bo np 688 co mam jest spoko ale nie do takiego zastosowania co chcę(nie ma płynności i to Mi tylko przeszkadza)pozdro
akustyk dlatego napisałem B-3 a nie B-2 bo jak już brać to na zapas(nigdy nie wiadomo kiedy dojdzie większe tele) Czytałem że tele do 300mm na głowicy kulowej jest jeszcze ok,ale jak już większa rurka to robi się kicha!
Na 501 pracują z 600mm i wypowiadają się że jest malina,najgorsze jest to że nie mam jak przetestować!
Piszesz że nie chcesz widzieć głowic frotki na oczy a ja myślę że zależy ile byś kasy na to przeznaczył,bo np 688 co mam jest spoko ale nie do takiego zastosowania co chcę(nie ma płynności i to Mi tylko przeszkadza)pozdro
powiem tak: osobiscie uzywam 5D/450D + 300/4, dosc sporadycznie z telekonwerterem 1,5x. mam to na B-1 i nogach Sherpa CF630. zastrzezen do stabilnosci nie mam najmniejszych, to tkwi sztywno w miejscu a po dokreceniu tarcia mozna bardzo wygodnie i plynnie robic foty rowniez na niezablokowanym statywie. do moich potrzeb (landszafciarskich, wiec rowniez nieakceptujacych "drobnego" poruszenia na poziomie piksela) to w zupelnosci wystarcza, ale tez 300mm / 1,2 kg szkla to jest maksimum co uzywam.
nie wiem jakie sa Twoje dokladne potrzeby badz checi, ale jesli chodzi o samo pytanie o stabilnosc - B-3 bezdyskusyjnie utrzyma 300mm. do tego, jak wspomnialem, wystarczy nawet B-1, ktorym de facto tez bedzie sie wygodnie takim szklem pracowac. czy to samo da sie powiedziec o 500mm - nie wiem, nie mam nawet w planach takiego szkla. ja swoja glowice kupowalem pod swoje konkretne wymagania, a tu w gre wchodzila tez mobilnosc - z tym sprzetem dosc duzo laze, a takie B-1 wazy 360 gram, co do spoly z moimi nogami daje okolo 1,8 kg statywu, ktorego nosnosc i stabilnosc sa dla mnie w zupelnosci w porzadku. ale gdybym robil drob badz dziczyzne, pewnie nie patrzylbym tyle na wage, a wrecz kombinowal z wieksza.
luzaczek82
17-01-2011, 12:14
Sorki za pomyłkę mam głowice 488 a nie 688(nie wiem czy nawet taka jest haha) akustyk ja do stabilności mojej tez nic nie mam ale w foto przyrody potrzebuje poluzować zacisk i mieć płynne ruchy a tego to ona Mi już nie zapewni,bo np poluzuje za mocno to lata we wszystkie strony za mocno ruszam z oporem i tu jest problem
do czegos takiego potrzebujesz wlasnie glowice z osobna regulacja tarcia i blokada.
wtedy to tak dziala i to jest wypas: http://www.youtube.com/watch?v=DJ0Lne7Tc2I
to moze byc albo cos typu markinsowskiego, jak wlasnie Benro, ale o ile mi wiadomo
nawet MF w ktorychs nowych 49x juz do tej technologii doszlo. a to mogloby byc najprostsze
i niedrogie rozwiazanie to po prostu zakup czegos takiego, bo odpada ci troche kosztow
na dodatkowe plytki.
tak do 300mm wlacznie pod katem plynnego "ciagniecia" kuli bralbym B-2. w B-1 mi minimalnie
brakuje tej plynnosci, ale to za malo, zebym sie zastanawial nad zmiana (bo to bedzie dobre
200 EUR, a u mnie pieniadze na drzewach nie rosna :) ). gdybym natomiast bral od zera, to
powaznie bym nad B-2 myslal.
pastwisko
17-01-2011, 13:28
do czegos takiego potrzebujesz wlasnie glowice z osobna regulacja tarcia i blokada.
przecież takie coś jest każdej bardziej zaawansowanej głowicy (friction) i w 501 tez to jest
luzaczek82
17-01-2011, 13:34
panowie zamówiłem 501 a 488 zostaje do innych celów,opisze wrażenia jak przetestuje :)
przecież takie coś jest każdej bardziej zaawansowanej głowicy (friction) i w 501 tez to jest
ano. tylko nie wiem, czemu piszesz "przeciez", skoro bynajmniej temu nie zaprzeczylem ;)
adolfik9501
18-01-2011, 13:40
Tutaj (http://www.traumflieger.de/desktop/ballhead/ballheads2.php) jest test 27 głowic, dość obrazowy.
Tutaj (http://www.traumflieger.de/desktop/ballhead/ballheads2.php) jest test 27 głowic, dość obrazowy.
Test niezły, ale jedno mnie dziwi - ceny głowic B-2 (B-3) produkowanych przez Benro i Triopo. W Polsce Benro jest chyba 2 - 2.5 razy droższe. W Niemczech tylko o około 40% droższe.
Benro jest w Polsce nieco drozsze niz NL/DE. na oko to tak o roznice w stawkach VAT (w NL jest 19%, w PL 23%) plus jakies
dodatkowe marze na dluzsza droge ciezarowki z portu w Rotterdamie.
co do Triopo to sie nie wypowiem, ale moze byc tak, ze jako nowosc jest w PL drozsze niz by wypadalo. ale za to Phottix jest,
a to bardzo przyjemna cenowo marka...
luzaczek82
19-01-2011, 12:06
Dobra głowica w domu :) jest po prostu rewelacja,ruchy są płynne itp!Miałem okazje focić głowicą wimberleya i powiem że ta 501 ma płynniejsze ruchy!Już nie mogę się doczekać wypadu na pierze
pastwisko
19-01-2011, 17:11
widzę ze masz tak jak ja, dziś też bylem na zdjęciach - i pomijając jaka i czemu - nie irytująca głowica to coś pięknego :)
Benro jest w Polsce nieco drozsze niz NL/DE. na oko to tak o roznice w stawkach VAT (w NL jest 19%, w PL 23%) plus jakies
dodatkowe marze na dluzsza droge ciezarowki z portu w Rotterdamie.
co do Triopo to sie nie wypowiem, ale moze byc tak, ze jako nowosc jest w PL drozsze niz by wypadalo. ale za to Phottix jest,
a to bardzo przyjemna cenowo marka...
Ale Triopo w Polsce jest tańsze. B-2 kosztuje około 180zł, a w teście jest podana cena 100Euro :?:
No i dobrze zrobiłeś, za 6 stówek nic lepszego nie ma, najpierw kupiłem 488RC4, tak jak ty, trochę zniesmaczony wziąłem GIOTTOS MH1300, ale to dalej nie to 12.01 przyjechała 501HDV, teraz można powiedzieć o zadowalającej stabilności zestawu z tc1.4 i 1.7. Fakt waży to z nogami 055XPROB 4kg, ale widzę że to jedyny wybór w tej cenie do takiego zastosowania.
luzaczek82
20-01-2011, 20:12
ZBYCHO też mam ten zestaw na nogach 055XPROB,jeszcze teraz muszę zaopatrzyć się w krótką kolumnę statywową i już nic do szczęścia nie potrzeba :)
Dzięki za podpowiedź, nie wiedziałem że można dokupić taką krótką kolumnę, ale już też sobie zamówiłem.
Rączki od 501 nie odkręcam tylko tylko ustawiam ją bardziej ukośnie - lepiej sie nią manewruje no i dobrze mieć wtedy phottixa do zdalnego wyzwalania.
luzaczek82
21-01-2011, 15:54
Kolumna krótka się przyda bo statyw niżej rozłożysz, rączkę odkręcam bo wole aparatem prowadzić!phottixa mam ale jeszcze nie próbowałem sposobu z rączką i wyzwalaczem na ptasiorach