Zobacz pełną wersję : windows7 bsod
cześć,
używam windows7 64bit w domu i od jakiegoś czasu, mniej więcej raz na tydzień zdarza się bsod (niebieski ekran śmierci). Wcześniej tego nie było i nie mam pojęcia jaka jest przyczyna.
Czy moglibyście polecić mi jakieś narzędzie diagnostyczne?
Nie wiem, może jakieś wskazówki od czego zacząć...
Najczęściej to się zdarza kiedy akurat gram w lidze w starcrafta2 - restart kompa liczy się jak przegrana ;-)
będę wdzięczny za wskazówki
Jeśli zdarza Ci się to zawsze tylko podczas gry, obstawiałbym przegrzanie procesora/pamięci/karty graficznej. Zazwyczaj płyty główne mają ustawioną jakąś temperaturę jako graniczną, po przekroczeniu której po prostu odłączają zasilanie, aby nie spalić podzespołów. Podejrzewam, że to właśnie działa u Ciebie. Nie wiem, jaką masz płytę główną, ale często producenci dodają jakiś program monitorujący - ustaw w nim może jakiś alarm, jeśli można. Będziesz wiedział, czy to wina temperatury. Możesz też grać z otwartą obudową i sprawdzić, czy wówczas też masz BSOD (jeśli to wina temperatury, nie powinien się zdarzać).
- przegrzanie,
- siada zasilacz,
- uszkodzona pamięć,
- tysiąc innych powodów ;)
* zagrać z otwartą obudową,
* sprawdzić /wyczyścić/ zasilacz,
* sprawdzić pamięć,
* kombinować dalej.
ps. tysiąć innych powodów: procesor /chociaż raczej nie/, płyta główna, myszka, klawiatura, karta graficzna, stara pasta na styku procesor-radiator z wiatrakiem, brud w slotach na płycie, ...
mniemam, że gra oryginał.
Diagnostyka raczej nic nie da. Można ew. poszukać program do testów, który na maksa obciąża procesor i podaje temp. w środku.
Chociaż ja bym zaczął od wyczyszczenia kompa.
* zagrać z otwartą obudową,
Jesteś pewny, że temp. zmaleje?
U mnie przyczyną były dyski twarde. Wymieniłem i jak ręką odjął.
miałem identyczną sytuację z laptopem z podkręconą grafiką, ustawianie przed graniem wentylatorów na maxa rozwiązywało problem.
możesz spróbować w czasie gry sprawdzać co kilka minut temp w jakimś sofcie diagnostycznym, powinno to naprowadzić na źródło problemów.
Jesteś pewny, że temp. zmaleje?
to zależy od tego w jakich warunkach pracuje komputer ale generalnie obniża to temperaturę.
Ja bym dodatkowo dorzucił: możliwe, że masz kiepski zasilacz. Oddaj kompa do serwisu niech go zbadają ;) np. http://klinf.pl
no właśnie, żeby to było tak proste że zawiesza się tylko podczas grania - zupełnie losowego bsoda też potrafi zrobić niestety, np. w czasie filmu.
Myślę, że to nie jest kwestia grzania/temperatury - napiszę kilka szczegółów:
proc: intel core 2 duo E4400 (podkręcony do Ghz) + potężny radiator ninja scythe z ogromnym wentylatorem. Oprócz tego wyntyla, jest jeszcze jeden zamontowany z tyłu obudowy wyciągający powietrze, jest jeden osbony na dyski twarde. Zasilacz też ma swój.
grafika: ati hd 4870 saphire (nie podkręcona)
pamięci: patriot 4x 1gb ddr2 (z fabrycznymi radiatorami). Wyglądają tak jak na tym zdjęciu
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://computer-reviews.net/files/patriot%20ddr2%20dual%20channel%20memory%20black.j pg)
Płyta główna to Asus P5K (na chipie P35).
Całość wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/1495/dsc4235d.jpg)
Do tego dodam, że komputer nigdy nie stoi przy żadnym grzejniku.
Niestety oprogramowanie ASUSa jakoś mi już dawno nie przypadło do gustu.
Czy zna ktoś programy monitorujące, dzięki którym w logach pozostałby ślad bo bsodzie? tak, żeby dało się odgadnąć który element odpowiada za zwieszki?
będę bardzo wdzięczny
Dodatkowo widziałem kiedyś, że w usa mają takie spreje ze spręzonym powietrzem czy czymś do czyszczenia elektroniki. Da się kupić coś takiego w Polsce? najtrudniej jest mi wyczyscic ten mega-radiator na procku..
Zdecydowanie zdjęcie obudowy to głupia rada. Obudowa jest tak zaprojektowana aby ciągnąć chłodniejsze powietrze spod przedniej maskownicy i wypuszczać je z tyłu u góry przez wiatrak w zasilaczu. Otwarcie obudowy zaburza ten przepływ i często prowadzi do delikatnego podwyższenia temperatury. Zdroworozsądkowe podejście w tym przypadku nie działa. Jak znajdę był kiedyś taki schemat przepływu powierza przez obudowę zamknięta i taką ze zdjętą pokrywą. Przerabiałem to jak bawiłem się w podkręcanie, wyciszanie i różne chłodzenia.
Do autora: poczytaj sobie w dzienniku zdarzeń co powoduje BSOD.
Pozdrawiam użytkownika obudowy Chieftec :) Jak widzę masz niezapiętą spinkę usztywniającą śledzie. Radzę założyć, będzie dociskać kartę graficzną.
A sprężone powietrze w każdym markecie kupisz na dziale z elektroniką i badziewnymi PC
zapomnialem dodać, że oprogramowanie jest legalne i regularnie aktualizowane. System jest chroniony przez aktualny Kaspersky Internet Security (również legalny i aktualizowany).
marbet. dzięki za podpowiedź. Faktycznie tam może być odpowiedź, tylko nie pamiętam gdzie ten dziennik jest w windows7..
pamiętasz może komendę do wywołania tego?
Panel Sterowania> Narzędzia administracyjne > Podgląd zdarzeń
Zdecydowanie zdjęcie obudowy to głupia rada. Nie wiem, jak Ty, ale wielokrotnie mierzyłem temperatury w komputerach najpierw z zamkniętą obudową, a potem z otwartą (overclocking, wymiana chłodzenia itp. zabiegi) i o ile Ty piszesz, że MOŻE to spowodować wzrost temperatury, to ja napiszę, że we wszystkich sprawdzanych przypadkach (dwudziestu kilku co najmniej) ZAWSZE był to spadek temperatury mierzonej na podzespołach (procesor, grafika, dysk twardy). Obieg powietrza oczywiście jest istotny, lecz w sytuacji, gdy powietrze może się do podzespołów dostać nie tylko przez (często zakurzoną) kratkę, ale też przez boki, temperatura musi się zmiejszyć.
A moze bys tak przywrocil fabryczne taktowanie procka i wtedy zobacz co sie dzieje.....moze procek nie wyrabia przy przetaktowaniu;) Ja jak mojego krece z 3,1 na 3,7 to zdazaja mi sie takie bsy, ale to AMD, natomiast przy 3,6 nie ma zadndnych problemow
a ja jednak bym na poczatek zasugerowal cos innego, wyczyszczenie podzespolow z wszelkiego kurzu... chyba ze to tylko odblaski na tym zdjeciu wnetrza obudowy
a ja jednak bym na poczatek zasugerowal cos innego, wyczyszczenie podzespolow z wszelkiego kurzu... (...)
A szczególnie radiatora procka.
Poza tym warto brać pod uwagę fakt, że kręcone procki "żyją" znacznie krócej.
Poza tym warto brać pod uwagę fakt, że kręcone procki "żyją" znacznie krócej.
zamiast 474lat - 23 :D
jak sie nie przegina - czytaj robi z glowa, dobrze chlodzi, uzywa pasty itp to ja nie widzialem jeszcze procka ktory padl w taki sposob.
a posprzatac w kompie z kurzu to czasem wypada ;)
Dante_85
20-01-2011, 14:13
Podaj jaki kod Stop ci się wyświetla a na 99% podam ci przyczynę tego bsod.
Masz jakis firmowy zasilacz? Podaj firme bo ze ma 450W to wiemy :)
Dante_85
20-01-2011, 15:05
Kolega chyba ma słaby wzrok Corsair vx450w - to jest markowy zasilacz
Kolega chyba ma słaby wzrok Corsair vx450w - to jest markowy zasilacz
Rzeczywiscie jest nie zauwazylem, najbardziej w oczy sie rzucilo 450w :) Jak Corsair to wiadomo ze markowy, dobry sprzet choc nie jest wykluczone ze on jest sprawca tego bledu.
Do autora jest cos takiego jak sprezone powietrze i w cale nie wymaga jakiegos nie wiadomo jak dlugiego szukania na allegro: http://allegro.pl/listing.php/search?string=sprezone+powietrze&category=0&sg=0