Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: windows7 bsod

Domyślnie windows7 bsod

cześć,

używam windows7 64bit w domu i od jakiegoś czasu, mniej więcej raz na tydzień zdarza się bsod (niebieski ekran śmierci). Wcześniej tego nie było i nie mam pojęcia jaka jest przyczyna.

Czy moglibyście polecić mi jakieś narzędzie diagnostyczne?

Nie wiem, może jakieś wskazówki od czego zacząć...

Najczęściej to się zdarza kiedy akurat gram w lidze w starcrafta2 - restart kompa liczy się jak przegrana

będę wdzięczny za wskazówki
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Jeśli zdarza Ci się to zawsze tylko podczas gry, obstawiałbym przegrzanie procesora/pamięci/karty graficznej. Zazwyczaj płyty główne mają ustawioną jakąś temperaturę jako graniczną, po przekroczeniu której po prostu odłączają zasilanie, aby nie spalić podzespołów. Podejrzewam, że to właśnie działa u Ciebie. Nie wiem, jaką masz płytę główną, ale często producenci dodają jakiś program monitorujący - ustaw w nim może jakiś alarm, jeśli można. Będziesz wiedział, czy to wina temperatury. Możesz też grać z otwartą obudową i sprawdzić, czy wówczas też masz BSOD (jeśli to wina temperatury, nie powinien się zdarzać).

Domyślnie

- przegrzanie,
    - siada zasilacz,
    - uszkodzona pamięć,
    - tysiąc innych powodów
    * zagrać z otwartą obudową,
    * sprawdzić /wyczyścić/ zasilacz,
    * sprawdzić pamięć,
    * kombinować dalej.
    ps. tysiąć innych powodów: procesor /chociaż raczej nie/, płyta główna, myszka, klawiatura, karta graficzna, stara pasta na styku procesor-radiator z wiatrakiem, brud w slotach na płycie, ...
    mniemam, że gra oryginał.
    Diagnostyka raczej nic nie da. Można ew. poszukać program do testów, który na maksa obciąża procesor i podaje temp. w środku.
    Chociaż ja bym zaczął od wyczyszczenia kompa.
    Ostatnio edytowane przez amirez ; 15-01-2011 o 17:07
    Tutaj jest... podpis

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    * zagrać z otwartą obudową,
    Jesteś pewny, że temp. zmaleje?

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

U mnie przyczyną były dyski twarde. Wymieniłem i jak ręką odjął.

Domyślnie

miałem identyczną sytuację z laptopem z podkręconą grafiką, ustawianie przed graniem wentylatorów na maxa rozwiązywało problem.
    możesz spróbować w czasie gry sprawdzać co kilka minut temp w jakimś sofcie diagnostycznym, powinno to naprowadzić na źródło problemów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Jesteś pewny, że temp. zmaleje?
    to zależy od tego w jakich warunkach pracuje komputer ale generalnie obniża to temperaturę.

Ja bym dodatkowo dorzucił: możliwe, że masz kiepski zasilacz. Oddaj kompa do serwisu niech go zbadają np. http://klinf.pl
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

no właśnie, żeby to było tak proste że zawiesza się tylko podczas grania - zupełnie losowego bsoda też potrafi zrobić niestety, np. w czasie filmu.

Myślę, że to nie jest kwestia grzania/temperatury - napiszę kilka szczegółów:

proc: intel core 2 duo E4400 (podkręcony do Ghz) + potężny radiator ninja scythe z ogromnym wentylatorem. Oprócz tego wyntyla, jest jeszcze jeden zamontowany z tyłu obudowy wyciągający powietrze, jest jeden osbony na dyski twarde. Zasilacz też ma swój.

grafika: ati hd 4870 saphire (nie podkręcona)

pamięci: patriot 4x 1gb ddr2 (z fabrycznymi radiatorami). Wyglądają tak jak na tym zdjęciu

Płyta główna to Asus P5K (na chipie P35).

Całość wygląda tak:

Do tego dodam, że komputer nigdy nie stoi przy żadnym grzejniku.

Niestety oprogramowanie ASUSa jakoś mi już dawno nie przypadło do gustu.

Czy zna ktoś programy monitorujące, dzięki którym w logach pozostałby ślad bo bsodzie? tak, żeby dało się odgadnąć który element odpowiada za zwieszki?

będę bardzo wdzięczny

Dodatkowo widziałem kiedyś, że w usa mają takie spreje ze spręzonym powietrzem czy czymś do czyszczenia elektroniki. Da się kupić coś takiego w Polsce? najtrudniej jest mi wyczyscic ten mega-radiator na procku..

Domyślnie

Zdecydowanie zdjęcie obudowy to głupia rada. Obudowa jest tak zaprojektowana aby ciągnąć chłodniejsze powietrze spod przedniej maskownicy i wypuszczać je z tyłu u góry przez wiatrak w zasilaczu. Otwarcie obudowy zaburza ten przepływ i często prowadzi do delikatnego podwyższenia temperatury. Zdroworozsądkowe podejście w tym przypadku nie działa. Jak znajdę był kiedyś taki schemat przepływu powierza przez obudowę zamknięta i taką ze zdjętą pokrywą. Przerabiałem to jak bawiłem się w podkręcanie, wyciszanie i różne chłodzenia.
    Do autora: poczytaj sobie w dzienniku zdarzeń co powoduje BSOD.

Pozdrawiam użytkownika obudowy Chieftec Jak widzę masz niezapiętą spinkę usztywniającą śledzie. Radzę założyć, będzie dociskać kartę graficzną.
    A sprężone powietrze w każdym markecie kupisz na dziale z elektroniką i badziewnymi PC
    Ostatnio edytowane przez marbed ; 16-01-2011 o 22:25
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

zapomnialem dodać, że oprogramowanie jest legalne i regularnie aktualizowane. System jest chroniony przez aktualny Kaspersky Internet Security (również legalny i aktualizowany).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów