PDA

Zobacz pełną wersję : zdjecia w ruchu

jag
13-01-2011, 11:26
witam
po dlugiej przerwie wracam do zdjec,bardzo duzo mam do przypomnienia wiec siedze od paru dni i przegladam rozne fora itp.
mam pytanie do fachowcow odnosnie zdjec w ruchu.jade w gory w niedziele na snowboard i postanowilem zabrac mojego nikona .PYTANIE :czy sie kierowac odnosnie focenia w ruchu:swiatlo,snieg,wb itp..jakis tutorial?,jakis watek na tym forum moze?(moze cos przegapilem na tym forum)prosze o wskazowki
dzieki rafal

bartekk
13-01-2011, 12:45
Fachowcem nie jestem ale jeśli chcesz mieć zdjęcie nie poruszone to musisz ustawić jak najkrótszy czas migawki. Jeśli czas wydłużysz i będziesz podążał za obiektem to świetnie ten ruch uwidocznisz ale to już trzeba poćwiczyć co do wb to najlepiej rób rawy i później ustawisz w programie pozostałe ustawienia w zależności od sytuacji. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem.

jag
13-01-2011, 13:04
dzieki zawsze cos
mam pare dni na pocwiczenie:)

najwydestyluchniejszy
13-01-2011, 17:10
Jesli chodzi o krotki czas to na stoku nie bedzie problemu. Osniezony stok to gigantyczna blenda, bedziesz mial mnostwo swiatla. Czesto wystepuje problem z barwa sniegu, dlatego najlepiej zrob tak jak polecil kolega wyzej i rob zdjecia w rawach zebys sobie latwo mogl je skorygowac

marbed
15-01-2011, 16:05
Aby śnieg wyszedł sensownie należy ustawić kompensację ekspozycji na +0.7 do +1.0