PDA

Zobacz pełną wersję : pomiar ostrości

gregory63
11-01-2011, 19:53
Niech ktoś wyjaśni mi w jaki sposób jest ustawiana ostrość w moim aparacie. Posiadam obiektyw swm - czyli ultradźwiękowo, natomiast aparat według opisu - detekcja fazowa TTL.
Jak to w końcu jest, a może przeoczyłem coś dla innych oczywistego.
Dodam, że wykonany w lustrze portret dał mi to właśnie do myślenia.

Albert44
11-01-2011, 20:20
Niech ktoś wyjaśni mi w jaki sposób jest ustawiana ostrość w moim aparacie. Posiadam obiektyw swm - czyli ultradźwiękowo, natomiast aparat według opisu - detekcja fazowa TTL.
Jak to w końcu jest, a może przeoczyłem coś dla innych oczywistego.
Dodam, że wykonany w lustrze portret dał mi to właśnie do myślenia.

Serio pytasz :shock:? SWM (Silent Wave Motor) to rodzaj silnika/napędu autofocusa obiektywu ... a detekcja fazowa TTL - Nikon Multi-CAM 530 to "sposób" jakim mierzona i obrabiana jest ostrość na potrzeby autofocusa. Jak to się przekłada na portret w lustrze :roll: ... tego nie potrafię wytłumaczyć...:confused:

Grand.
11-01-2011, 20:23
Lustro to najgorsze na co AF może trafić. Mikro zniekształcenia i podwójny pryzmat jaki widzimy my i AF bardzo utrudnia aparatowi poprawne ostrzenie, lustro dosłownie oszukuje AF.

Semati
11-01-2011, 20:31
odsyłam "Zasady fotografii "cz. I z roku 1956 ładnie tam opisane to jest.. napisał Roman Niemczyński. Teraz zmęczonym jestem, jak znajde to Ci podeśle skany tego...

gregory63
11-01-2011, 21:40
Wydedukowałem już, że obiektyw nie decyduje o ustawieniu ostrości, dostaje tylko informacje jak nastawić. Dlaczego natomiast istnieje problem BF i FF obiektywów?
Jeżeli czujnik w korpusie ustawia ostrość i wysyła informację do obiektywu, ten z kolei zatrzymuje silnik, to musi być dobrze. Dlaczego jest to wina obiektywu?

wasilewk
11-01-2011, 21:45
A może trochę tego (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110) obejrzyj ?

Pzdr.