Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie pomiar ostrości

Niech ktoś wyjaśni mi w jaki sposób jest ustawiana ostrość w moim aparacie. Posiadam obiektyw swm - czyli ultradźwiękowo, natomiast aparat według opisu - detekcja fazowa TTL.
    Jak to w końcu jest, a może przeoczyłem coś dla innych oczywistego.
    Dodam, że wykonany w lustrze portret dał mi to właśnie do myślenia.
    D60, 18-200 vr i cos long-tele w przyszlosci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregory63 Zobacz posta
    Niech ktoś wyjaśni mi w jaki sposób jest ustawiana ostrość w moim aparacie. Posiadam obiektyw swm - czyli ultradźwiękowo, natomiast aparat według opisu - detekcja fazowa TTL.
    Jak to w końcu jest, a może przeoczyłem coś dla innych oczywistego.
    Dodam, że wykonany w lustrze portret dał mi to właśnie do myślenia.
    Serio pytasz ? SWM (Silent Wave Motor) to rodzaj silnika/napędu autofocusa obiektywu ... a detekcja fazowa TTL - Nikon Multi-CAM 530 to "sposób" jakim mierzona i obrabiana jest ostrość na potrzeby autofocusa. Jak to się przekłada na portret w lustrze ... tego nie potrafię wytłumaczyć...
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Lustro to najgorsze na co AF może trafić. Mikro zniekształcenia i podwójny pryzmat jaki widzimy my i AF bardzo utrudnia aparatowi poprawne ostrzenie, lustro dosłownie oszukuje AF.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

odsyłam "Zasady fotografii "cz. I z roku 1956 ładnie tam opisane to jest.. napisał Roman Niemczyński. Teraz zmęczonym jestem, jak znajde to Ci podeśle skany tego...
    Mężczyźni rozwijają się do 5 roku życia, a później TYLKO rosną..

Domyślnie

Wydedukowałem już, że obiektyw nie decyduje o ustawieniu ostrości, dostaje tylko informacje jak nastawić. Dlaczego natomiast istnieje problem BF i FF obiektywów?
    Jeżeli czujnik w korpusie ustawia ostrość i wysyła informację do obiektywu, ten z kolei zatrzymuje silnik, to musi być dobrze. Dlaczego jest to wina obiektywu?
    D60, 18-200 vr i cos long-tele w przyszlosci

Domyślnie

A może trochę tego obejrzyj ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Uprawnienia umieszczania postów