PDA

Zobacz pełną wersję : Publikacja w internecie

BialyBST
10-01-2011, 13:15
Witam wszystkich mam pytanie odnosnie publikacji zdjec w internecie. Sprawa wyglada nastepująco mam juz gotowego Rawa w lightroomie i chcialbym go zapisac w jpg i wrzucic w net, a wiec zapisuje przez LR ( wyostrzanie na ekran ) w orginalnej rozdzieczosci i gdy wrzucam na www to zdjecie wygląda jak "scisnięte" mało ostre i wogole. Wiem ze powinno sie zmiejszyc rozdzielczosc np. 1000 na dluzszy bok i wyostrzyc po zminejszeniu no ok , ale pytanie brzmi jak to zrobic. Jak przenisiesc z Lightrooma rawa juz obrobionego do Photoshopa i jak juz to zrobie to w jaki sposob w photoshopie mam tego rawa zapisac zeby byl zmiejszony i wyostrzony do publikacji w sieci .

Dzieki za odpowiedz

marciing
10-01-2011, 14:13
Rawa nie zmniejszasz i nie publikujesz. Publikujesz JPGa, którego to musisz wywołać z RAWa. Jak już go wywołasz (czymkolwiek tam to robisz) to otwierasz w PSie tego JPGa. Jak otworzysz to z menu programu wybierasz Image -> Image size (obraz -> rozmiar obrazu)
Wpisujesz wybraną wartość do jakiej chcesz zmniejszyć obraz i klikasz ok. Jeżeli nie zachowują Ci się proporcję zaznacz opcję na dole tego okienka o nazwie Constrain Proportions. Po zabiegu zmniejszenia wypadałoby wyostrzyć obraz ;) (osobiście używam do tego celu maski wyostrzającej)

mike555
10-01-2011, 14:34
Przy eksportowaniu pliku do .jpg masz w Lr zakladkę "Image Sizing". Wybierz tam opcę "Width and Height" i poniżej wpisz długość jednego z boków. Drugi powinien zostać automatycznie doskalowany do pierwszego. Kliknij "Export" na dole i gotowe.

BialyBST
10-01-2011, 14:47
tak ja to wszystko wiem ale chodzi mi o to czy tego jpg co wywołam w LR wyostrzac odrazu tam czy bez zadnego wyostrzania i w ogrnialnym rozmiarze wrzucac do PS i tam zmiejszac i po zapisaniu ten juz zmiejszony wyostrzyc maską ?

marciing
10-01-2011, 14:52
Możesz otworzyć w oryginale i tam zmniejszyć i wyostrzyć. Możesz także zmniejszyć i wyostrzyć w LR ale gdzie to się mnie nie pytaj bo nie używam LR. Możesz także zmniejszyć w LR a wyostrzyć w PSie ale.... po co? Nie lepiej wszystko od razu zrobić w jednym programie?

I pamiętaj - najpierw zmniejszasz a później wyostrzasz - nigdy na odwrót

BialyBST
10-01-2011, 15:37
to :

po 1 - odpalam rawa zmieniam co tam chce zapisuje bez wyostrzania w pełnej rozdzielczosci jako jpg
po 2- odpalam tego jpg w photoshopie zmniejszam go i zapisuje
po 3 - zminiejszonego jpg odpalam ponownie w photoshopie i robie wyostrzanie

marciing
10-01-2011, 15:43
to :

po 1 - odpalam rawa zmieniam co tam chce zapisuje bez wyostrzania w pełnej rozdzielczosci jako jpg
po 2- odpalam tego jpg w photoshopie zmniejszam go i zapisuje
po 3 - zminiejszonego jpg odpalam ponownie w photoshopie i robie wyostrzanie

po 1 - odpalasz RAWa czym tam lubisz i robisz z nim co tam sobie chcesz i zapisujesz jako JPG
po 2 - odpalasz tego oto JPGa w PSie, zmniejszasz go do żądanych rozmiarów i wyostrzasz w wybrany przez siebie sposób . Na końcu zapisujesz tego JPGa gdzie tylko sobie tam chcesz.

koniec :)

BialyBST
10-01-2011, 15:49
spoko dzieki :D

Ja-NOS
10-01-2011, 18:00
To w LR by wyglądało tak ?

1. import RAW -> obróbka -> export do JPG z odpowiednim rozmiarem
2. import JPG -> wyostrzenie -> export bez zmiany rozmiaru

de Fresz
10-01-2011, 18:33
I pamiętaj - najpierw zmniejszasz a później wyostrzasz - nigdy na odwrót

Stwierdzenie tyleż śmiałe, co nieprawdziwe. Są różne metody ostrzenia, również takie, które zakładają ostrzenie PRZED zmniejszeniem (w dodatku mocniejsze niż to dobrze wygląda 1:1), są metody wielostopniowe, z wzorami na rozmiar (krotność rozmiaru) zdjęcia do ostrzenia, metody uzależniające stopień i sposób ostrzenia od tematyki zdjęcia etc. Dużo już w necie napisano na ten temat, również i na tym forum, więc proponuję odwołać się do szukajki lub Googla. A ocena efektów poszczególnych metod - jak zawsze - subiektywna.

jackrabbit
10-01-2011, 19:09
nie wiem po co kombinowac i odpalac do tego psa jeszcze, zaznacz pliki ktore chcesz wyeksportowac, ustaw rozmiar, wyostrzanie i po krzyku

matyjasz
11-01-2011, 19:32
nie wiem po co kombinowac i odpalac do tego psa jeszcze, zaznacz pliki ktore chcesz wyeksportowac, ustaw rozmiar, wyostrzanie i po krzyku

Dokładnie, LR świetnie sobie radzi z eksportem zdjęć do publikacji w internecie, natomiast nie napisałeś w jaki sposób chcesz publikować to zdjęcie? To znaczy, na jakim portalu - jakie jest oprogramowanie tegoż? Czy to jakieś forum vbulletin, phpbb, czy imageshack czy co? Np. 'Ich klasa' strasznie kopie zdjęcia i trzeba się nastarać, żeby coś tam było widać, fb też święty nie jest pod tym względem.

Stwierdzenie tyleż śmiałe, co nieprawdziwe. Są różne metody ostrzenia
Podpisuję się obiema rękami. Szkoły są różne, a czasami po zmniejszeniiu nie ma już czego wyostrzać, wszystko to sprawa bardzo indywidualna, zależna od powyższych między innymi.

BialyBST
11-01-2011, 23:41
imageshack, facebook