Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Publikacja w internecie

Witam wszystkich mam pytanie odnosnie publikacji zdjec w internecie. Sprawa wyglada nastepująco mam juz gotowego Rawa w lightroomie i chcialbym go zapisac w jpg i wrzucic w net, a wiec zapisuje przez LR ( wyostrzanie na ekran ) w orginalnej rozdzieczosci i gdy wrzucam na www to zdjecie wygląda jak "scisnięte" mało ostre i wogole. Wiem ze powinno sie zmiejszyc rozdzielczosc np. 1000 na dluzszy bok i wyostrzyc po zminejszeniu no ok , ale pytanie brzmi jak to zrobic. Jak przenisiesc z Lightrooma rawa juz obrobionego do Photoshopa i jak juz to zrobie to w jaki sposob w photoshopie mam tego rawa zapisac zeby byl zmiejszony i wyostrzony do publikacji w sieci .

Dzieki za odpowiedz

Domyślnie

Rawa nie zmniejszasz i nie publikujesz. Publikujesz JPGa, którego to musisz wywołać z RAWa. Jak już go wywołasz (czymkolwiek tam to robisz) to otwierasz w PSie tego JPGa. Jak otworzysz to z menu programu wybierasz Image -> Image size (obraz -> rozmiar obrazu)
    Wpisujesz wybraną wartość do jakiej chcesz zmniejszyć obraz i klikasz ok. Jeżeli nie zachowują Ci się proporcję zaznacz opcję na dole tego okienka o nazwie Constrain Proportions. Po zabiegu zmniejszenia wypadałoby wyostrzyć obraz (osobiście używam do tego celu maski wyostrzającej)
    Ostatnio edytowane przez marciing ; 10-01-2011 o 14:16
    Nikon FX

Oszczędny w słowach Awatar mike555
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Przy eksportowaniu pliku do .jpg masz w Lr zakladkę "Image Sizing". Wybierz tam opcę "Width and Height" i poniżej wpisz długość jednego z boków. Drugi powinien zostać automatycznie doskalowany do pierwszego. Kliknij "Export" na dole i gotowe.
    pozdrawiam, mike
    "Inspiracja istnieje, ale musi zastać cię przy pracy."

Domyślnie

tak ja to wszystko wiem ale chodzi mi o to czy tego jpg co wywołam w LR wyostrzac odrazu tam czy bez zadnego wyostrzania i w ogrnialnym rozmiarze wrzucac do PS i tam zmiejszac i po zapisaniu ten juz zmiejszony wyostrzyc maską ?

Domyślnie

Możesz otworzyć w oryginale i tam zmniejszyć i wyostrzyć. Możesz także zmniejszyć i wyostrzyć w LR ale gdzie to się mnie nie pytaj bo nie używam LR. Możesz także zmniejszyć w LR a wyostrzyć w PSie ale.... po co? Nie lepiej wszystko od razu zrobić w jednym programie?

I pamiętaj - najpierw zmniejszasz a później wyostrzasz - nigdy na odwrót
    Nikon FX

Domyślnie

to :

po 1 - odpalam rawa zmieniam co tam chce zapisuje bez wyostrzania w pełnej rozdzielczosci jako jpg
    po 2- odpalam tego jpg w photoshopie zmniejszam go i zapisuje
    po 3 - zminiejszonego jpg odpalam ponownie w photoshopie i robie wyostrzanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BialyBST Zobacz posta
    to :

po 1 - odpalam rawa zmieniam co tam chce zapisuje bez wyostrzania w pełnej rozdzielczosci jako jpg
    po 2- odpalam tego jpg w photoshopie zmniejszam go i zapisuje
    po 3 - zminiejszonego jpg odpalam ponownie w photoshopie i robie wyostrzanie

po 1 - odpalasz RAWa czym tam lubisz i robisz z nim co tam sobie chcesz i zapisujesz jako JPG
    po 2 - odpalasz tego oto JPGa w PSie, zmniejszasz go do żądanych rozmiarów i wyostrzasz w wybrany przez siebie sposób . Na końcu zapisujesz tego JPGa gdzie tylko sobie tam chcesz.

koniec
    Nikon FX

Domyślnie

To w LR by wyglądało tak ?

1. import RAW -> obróbka -> export do JPG z odpowiednim rozmiarem
    2. import JPG -> wyostrzenie -> export bez zmiany rozmiaru
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marciing Zobacz posta
    I pamiętaj - najpierw zmniejszasz a później wyostrzasz - nigdy na odwrót
    Stwierdzenie tyleż śmiałe, co nieprawdziwe. Są różne metody ostrzenia, również takie, które zakładają ostrzenie PRZED zmniejszeniem (w dodatku mocniejsze niż to dobrze wygląda 1:1), są metody wielostopniowe, z wzorami na rozmiar (krotność rozmiaru) zdjęcia do ostrzenia, metody uzależniające stopień i sposób ostrzenia od tematyki zdjęcia etc. Dużo już w necie napisano na ten temat, również i na tym forum, więc proponuję odwołać się do szukajki lub Googla. A ocena efektów poszczególnych metod - jak zawsze - subiektywna.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów