Zobacz pełną wersję : KPiR koszty ZUS
Piotrek 77
09-01-2011, 11:42
Mając firmę gdzie nie jest się vatowcem oraz rozliczanie na podstawie skali progresywnej (chyba tak to się nazywa) można wrzucić w koszty w KPiR opłaty na ZUS - dodam że jest to moja pierwsza firma i zus płacę z ulgą tzn. w sumie ok. 350zł.
W jednym źródle widziałem że sobie ktoś potrącał te opłaty a w drugim już nie - dlatego już nie wiem jak to ma być
koszt składek można odliczyć
..i można i nie można,. część od dochodu część od podatku. No i ofkors nie całość.
andrstac
09-01-2011, 12:32
Mając firmę gdzie nie jest się vatowcem oraz rozliczanie na podstawie skali progresywnej (chyba tak to się nazywa) można wrzucić w koszty w KPiR opłaty na ZUS - dodam że jest to moja pierwsza firma i zus płacę z ulgą tzn. w sumie ok. 350zł.
W jednym źródle widziałem że sobie ktoś potrącał te opłaty a w drugim już nie - dlatego już nie wiem jak to ma być
"Sam się księgujesz", że o takie rzeczy pytasz? Może chociaż księgowość on-line, jeśli księgowa to za drogo? Bo coś cienko to widzę.
Składki emerytalno-rentowa, oraz na fundusz pracy odliczasz w pełnej wysokości od dochodu. Zdrowotną prawie w całości bezpośrednio od podatku PIT. To tak orientacyjnie (mam księgowość online, więc się takimi rzeczami nie martwię - samo się robi)
Ubezpieczenie społeczne zaliczasz do kosztów, czyli wrzucasz sobie kwotę 117,11zł jako koszt zakupu, natomiast ubezpieczenie zdrowotne jest czystym podatkiem, a zatem odliczasz kwotę 233,32zł od samego podatku.
Przykład:
Masz przychód w wysokości 10000zł.
Koszt zakupu (powiedzmy albumy, obiektyw, ubez. społeczne) 2500zł
a zatem Twój dochód to 7500zł
Kwota wolna od podatku 3091zł
Należny podatek jaki Ci wystąpił to (7500zł-3091zł) * 18%=793,62zł
I teraz od tej kwoty odejmujesz ubez.sp czyli 793,62zł - 233,32zł = 560,3zł
Czyli odprowadzasz do skarbówki 560,3zł
Piotrek 77
09-01-2011, 14:38
póki co sam się księguję, ale to online sprawdzę.
Dzięki na razie firmę dopiero założyłem więc koszty są większe niż zyski
dupa a nie 233zł - odliczasz tylko 7,75 a nie 9%! LOL LOL LOL - NOOB!
tak, 7,75 tylko jakie to ma znaczenie jak i tak na koniec roku trzeba się dowiedzieć jaką kwotę możesz odliczyć bo tak naprawdę zmienia się ona co kwartał. Tylko, żeby nie mącić w głowach uznaje się, że składka ze stycznia obowiązuje przez cały rok. Jednak na koniec roku to oni podają jaką kwotę możesz sobie odliczyć i taką odliczasz. To co sie płaci co miesiąc jest tylko zaliczką na poczet podatku :)