Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: KPiR koszty ZUS

Domyślnie KPiR koszty ZUS

Mając firmę gdzie nie jest się vatowcem oraz rozliczanie na podstawie skali progresywnej (chyba tak to się nazywa) można wrzucić w koszty w KPiR opłaty na ZUS - dodam że jest to moja pierwsza firma i zus płacę z ulgą tzn. w sumie ok. 350zł.
    W jednym źródle widziałem że sobie ktoś potrącał te opłaty a w drugim już nie - dlatego już nie wiem jak to ma być
    N i pare gratów

Domyślnie

koszt składek można odliczyć
    d7100 VELBON SHERPA 250R

Domyślnie

..i można i nie można,. część od dochodu część od podatku. No i ofkors nie całość.
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek 77 Zobacz posta
    Mając firmę gdzie nie jest się vatowcem oraz rozliczanie na podstawie skali progresywnej (chyba tak to się nazywa) można wrzucić w koszty w KPiR opłaty na ZUS - dodam że jest to moja pierwsza firma i zus płacę z ulgą tzn. w sumie ok. 350zł.
    W jednym źródle widziałem że sobie ktoś potrącał te opłaty a w drugim już nie - dlatego już nie wiem jak to ma być
    "Sam się księgujesz", że o takie rzeczy pytasz? Może chociaż księgowość on-line, jeśli księgowa to za drogo? Bo coś cienko to widzę.

Składki emerytalno-rentowa, oraz na fundusz pracy odliczasz w pełnej wysokości od dochodu. Zdrowotną prawie w całości bezpośrednio od podatku PIT. To tak orientacyjnie (mam księgowość online, więc się takimi rzeczami nie martwię - samo się robi)
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Domyślnie

Ubezpieczenie społeczne zaliczasz do kosztów, czyli wrzucasz sobie kwotę 117,11zł jako koszt zakupu, natomiast ubezpieczenie zdrowotne jest czystym podatkiem, a zatem odliczasz kwotę 233,32zł od samego podatku.

Przykład:
    Masz przychód w wysokości 10000zł.
    Koszt zakupu (powiedzmy albumy, obiektyw, ubez. społeczne) 2500zł
    a zatem Twój dochód to 7500zł
    Kwota wolna od podatku 3091zł
    Należny podatek jaki Ci wystąpił to (7500zł-3091zł) * 18%=793,62zł
    I teraz od tej kwoty odejmujesz ubez.sp czyli 793,62zł - 233,32zł = 560,3zł
    Czyli odprowadzasz do skarbówki 560,3zł
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

póki co sam się księguję, ale to online sprawdzę.
    Dzięki na razie firmę dopiero założyłem więc koszty są większe niż zyski
    N i pare gratów

Domyślnie

dupa a nie 233zł - odliczasz tylko 7,75 a nie 9%! LOL LOL LOL - NOOB!
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

tak, 7,75 tylko jakie to ma znaczenie jak i tak na koniec roku trzeba się dowiedzieć jaką kwotę możesz odliczyć bo tak naprawdę zmienia się ona co kwartał. Tylko, żeby nie mącić w głowach uznaje się, że składka ze stycznia obowiązuje przez cały rok. Jednak na koniec roku to oni podają jaką kwotę możesz sobie odliczyć i taką odliczasz. To co sie płaci co miesiąc jest tylko zaliczką na poczet podatku
    opis w fazie przygotowań ...

Uprawnienia umieszczania postów