Zobacz pełną wersję : Problem z AF w D90.
Witam wszystkich bardzo serdecznie! i od razu przechodzę do rzeczy. Jakiś czas temu zakupiłem lampę SB 600 do mojej D90. Do tej pory wszystko hulało jak trzeba, ale musiałem skorzystać z LV w aparacie. Sprawę wolności tego AF nie będę się wypowiadać, bo to sprawa ogólnie znana. W pewnym momencie jednak AF totalnie się pogubił i złapał przysłowiowego "zawiasa". Zdarzało mi się to i bez lampy ale miałem na to sposób. Wystarczyło ostrzyć przez wizjer. Tym razem jednak AF zamarł na dobre... pomogło dopiero wyłączenie i włączenie aparatu lub przełączenie Tamrona na ostrzenie ręczne i znowu na AF. Nie wiem co o tym myśleć... To raczej dziwne zachowanie jest. Nie wiem w czym tkwi problem. Czy w obiektywie, czy w puszcze a może całemu ambaransowi winna jest lampa. Nie jest to wada która uniemożliwia robić zdjęcia. powiem więcej: z LV bardzo rzadko korzystam. No ale kiedy ostrzenie blokuje się w ogóle... Jest to już dosyć niepokojące. Miał ktoś kiedyś takie zgrzyty może? Żaden błąd mi nie wyskakuje po prostu cały aparat jakby łapie "zawiasa".
MZ tamron winien tej sprawie jest! Na stos! :)
A jezeli to tamron w stylu 18-200, 28-200, 18-270 to juz w ogóle!
Generalnie jednak, jeżeli AF zawiesi się i punkt ostrosci (kwadrat na środku) miga na czerwono, to raczej normalne. Jeżeli zwolnienie i ponowne nacisniecie spustu migawki nie pomoze to jednak wina tamrona.
Nie no Tami porządnie się spisuje. 17-50 mam wersję bez stabilizacji. Z Nikkorem 85 jeszcze takiej sytuacji nie miałem szczerze mówiąc jednak...
No tak, 17-50 nie moze byc temu wynien, przecież to F2.8! Dobrze by było gdybyś dokładniej opisał, co to znaczy zwiecha - Czy aparat reaguje na zmiany ekspozycji>
Ekspozycję zmieniać mogę. Tyle że AF martwieje. No i zdjęcia zrobić nie mogę, tylko na maualu. W innym wypadku migawka nie reaguje.
A co do tego Tamiego: lubi się to co się ma! ;) Wiadomo że są obiektywy lepsze ale to akurat był max na co mnie było stać w danym momencie. No i jednak z reguły te jaśniejsze szkła wyróżniają się choć odrobinkę lepszą jakością wykonania.
Propozycja: odepnij Tamiego, przetrzyj styki na nim i na korpusie, podepnij z powrotem.