PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF w D90.

Maro A.
08-01-2011, 19:46
Witam wszystkich bardzo serdecznie! i od razu przechodzę do rzeczy. Jakiś czas temu zakupiłem lampę SB 600 do mojej D90. Do tej pory wszystko hulało jak trzeba, ale musiałem skorzystać z LV w aparacie. Sprawę wolności tego AF nie będę się wypowiadać, bo to sprawa ogólnie znana. W pewnym momencie jednak AF totalnie się pogubił i złapał przysłowiowego "zawiasa". Zdarzało mi się to i bez lampy ale miałem na to sposób. Wystarczyło ostrzyć przez wizjer. Tym razem jednak AF zamarł na dobre... pomogło dopiero wyłączenie i włączenie aparatu lub przełączenie Tamrona na ostrzenie ręczne i znowu na AF. Nie wiem co o tym myśleć... To raczej dziwne zachowanie jest. Nie wiem w czym tkwi problem. Czy w obiektywie, czy w puszcze a może całemu ambaransowi winna jest lampa. Nie jest to wada która uniemożliwia robić zdjęcia. powiem więcej: z LV bardzo rzadko korzystam. No ale kiedy ostrzenie blokuje się w ogóle... Jest to już dosyć niepokojące. Miał ktoś kiedyś takie zgrzyty może? Żaden błąd mi nie wyskakuje po prostu cały aparat jakby łapie "zawiasa".

Grand.
08-01-2011, 19:52
MZ tamron winien tej sprawie jest! Na stos! :)

A jezeli to tamron w stylu 18-200, 28-200, 18-270 to juz w ogóle!

Generalnie jednak, jeżeli AF zawiesi się i punkt ostrosci (kwadrat na środku) miga na czerwono, to raczej normalne. Jeżeli zwolnienie i ponowne nacisniecie spustu migawki nie pomoze to jednak wina tamrona.

Maro A.
08-01-2011, 20:02
Nie no Tami porządnie się spisuje. 17-50 mam wersję bez stabilizacji. Z Nikkorem 85 jeszcze takiej sytuacji nie miałem szczerze mówiąc jednak...

Grand.
08-01-2011, 20:06
No tak, 17-50 nie moze byc temu wynien, przecież to F2.8! Dobrze by było gdybyś dokładniej opisał, co to znaczy zwiecha - Czy aparat reaguje na zmiany ekspozycji>

Maro A.
08-01-2011, 20:19
Ekspozycję zmieniać mogę. Tyle że AF martwieje. No i zdjęcia zrobić nie mogę, tylko na maualu. W innym wypadku migawka nie reaguje.

A co do tego Tamiego: lubi się to co się ma! ;) Wiadomo że są obiektywy lepsze ale to akurat był max na co mnie było stać w danym momencie. No i jednak z reguły te jaśniejsze szkła wyróżniają się choć odrobinkę lepszą jakością wykonania.

mayar
08-01-2011, 20:57
Propozycja: odepnij Tamiego, przetrzyj styki na nim i na korpusie, podepnij z powrotem.