PDA

Zobacz pełną wersję : Internet DSL

Marian K
07-01-2011, 18:48
Szanowni koledzy doradzą w takiej sprawie:przejść na "Internet DSL"/pozostać przy "Neostradzie".
CZy warto płacić więcej,nie mając pomysłu (przynajmniej na razie) jak wykorzystać możliwości DSL.Osobiście skłaniam się do "po staremu",nie imponuje mi, na razie :) , stały adres IP.

Rafał_Sz
07-01-2011, 18:57
TP proponowała mi to z 500 razy. Zostałem przy Neo.
1. Nie potrzebuję stałego IP (kiedyś potrzebowałem do zdalnego monitoringu, teraz już nie). Zmiennego zresztą tez nie. :)
2. Cena jest chora.
3. Od kilku lat nie zdarzyło mi się, żebym stracił transmisję lub przerwał sesję.

marbed
07-01-2011, 18:57
W takim razie po co rozważasz DSL?

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk

stecarlos
07-01-2011, 19:05
Ciesz się zmiennym IP w NEO (rapidshare itp.), a jak potrzebujesz serwera, to zakładasz konto na dyndns.ws i masz przekierowanie.

krzysztof jot
07-01-2011, 19:18
pozostań przy tradycyjnej neo, konsultant jeszcze zapomniał Ci powiedzieć że cyfrowe łącze wymaga też odpowiednich akcesoriów - co generuje kolejne koszty, czasem przy dosć starej "bazie maszynowej" wymaga to nabycie zupełnie nowych urządzeń - pisze ogólnie bo nie wiem co tam na tej linii masz - centralki, modemy, faxy, routery itp itd...

Marian K
07-01-2011, 22:11
Dzięki wszystkim razem i każdemu z osobna,Zostaje po staremu,zwłaszcza że jest dobrze i taniej.

Michał Jędrak
08-01-2011, 02:27
Stały IP nie jest potrzebny 99,999% ludzi. Gdyby oferowali łącza synchroniczne (np wysyłanie 6mbit i ściąganie 6mbit) to bym się może skusił, gdyż klientom już od lat wysyłam zdjęcia ZIPami (czasami nawet jednorazowo 700MB) i wnerwiam się na słaby uplad. Jednak takiej oferty nie ma, więc ADSL wystarcza.

Greg77
08-01-2011, 08:14
Stały IP nie jest potrzebny 99,999% ludzi. Gdyby oferowali łącza synchroniczne (np wysyłanie 6mbit i ściąganie 6mbit) to bym się może skusił, gdyż klientom już od lat wysyłam zdjęcia ZIPami (czasami nawet jednorazowo 700MB) i wnerwiam się na słaby uplad. Jednak takiej oferty nie ma, więc ADSL wystarcza.

Czyli standardowo oferuja ADSL......
Z tego co wiem roznica pomiedzy DSL a ADSL jest taka, ze DSL ma sciaganie i wysylanie synchronicznie a ADSL jak nazwa wskazuje asynchronicznie.....
Nie mam zadnego specjalnego osprzetu do netu, router z modemem i tyle...

conra
08-01-2011, 15:39
Czyli standardowo oferuja ADSL......
Z tego co wiem roznica pomiedzy DSL a ADSL jest taka, ze DSL ma sciaganie i wysylanie synchronicznie a ADSL jak nazwa wskazuje asynchronicznie.....
Nie mam zadnego specjalnego osprzetu do netu, router z modemem i tyle...

Źle wiesz, DSL ma kablówka - np. multimedia, adsl - TP ;-)
Z tego co widać, więcej osób posiada adsl przez co łącza są bardziej obciążone u operatorów, co jak co, ale do tego samego serwera 1Mbps DSL (Multimedia) vs 1Mbps ADSL (TP) wygrywa DSL - ping 20ms (ADSL - ok 50ms) :)

fIlek
08-01-2011, 16:05
Oprócz stałego adresu (a właściwie kilku) IP, jest jeszcze szybki czas reakcji serwisu na problemy, stabilne parametry łącza, brak limitów ilości danych, bardzo mała awaryjność

Co do wad:
- cena
- konieczność kombinowania w przypadku awarii jeśli jesteś odbiorcą indywidualnym . Dzwonisz na błękitną, a oni po informacji, że masz DSL kierują Cię do biznesowej. Tam z kolei kierują Cię albo ponownie na błękitną, albo dają Ci bezpośredni numer do magików od DSL. Dalej już z górki ;)

Reasumując - lepiej mieć neo i w miarę krótką umowę, bo konkurencja nie śpi :)

conra
08-01-2011, 16:10
Oprócz stałego adresu (a właściwie kilku) IP, jest jeszcze szybki czas reakcji serwisu na problemy, stabilne parametry łącza, brak limitów ilości danych, bardzo mała awaryjność

Co do wad:
- cena
- konieczność kombinowania w przypadku awarii jeśli jesteś odbiorcą indywidualnym . Dzwonisz na błękitną, a oni po informacji, że masz DSL kierują Cię do biznesowej. Tam z kolei kierują Cię albo ponownie na błękitną, albo dają Ci bezpośredni numer do magików od DSL. Dalej już z górki ;)

Reasumując - lepiej mieć neo i w miarę krótką umowę, bo konkurencja nie śpi :)

Mnie ostatnio przełączyli do głównego technika i do technika GTS'u :)

fIlek
08-01-2011, 16:11
Mnie ostatnio przełączyli do głównego technika i do technika GTS'u :)

No ja już sobie bezpośredni i wewnętrzny zanotowałem i jestem gość 8)