Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zejście

Klarens
04-01-2011, 23:02
Jakiś czas temu wybrałem się w niby znane mi miejsce, ale nie do końca odkryte, zawsze myślałem, że dalej nic nie ma ciekawego, a jednak warto było przeprawić się przez skały, a moim oczom ukazał się oto taki widok :) Wracać się nie chciało, mimo, że ciemno, padał deszcz, miejsce magiczne!
Nie byłem sam, kilka kamoli dalej wylegiwały się foczki :)

Pion i Poziom:

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/80746890766033797612.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/47160561216363628117.jpg)

mswilk
04-01-2011, 23:04
Lubię takie "kosmiczne" krajobrazy.
Ładnie pokazane.

Rogass
04-01-2011, 23:04
Dla mnie pion! Super zdjecia, bardzo ladnie naswietlone.

Pablo 77
04-01-2011, 23:06
Wybieram poziom:)
Nieprzesłodzone,sterylne i miłe dla oka:)

ART69
04-01-2011, 23:10
Miejsce kapitalne :-) świetnie je pokazałeś :-)

Romano H.
04-01-2011, 23:22
miejsce kosmiczne i kosmicznie pokazane, znaczy pięknie ! Paweł kiedy mnie zabierzesz w tą krainę? Wybieram poziom

Locter
04-01-2011, 23:24
Zgadzam sie z kolegą powyżej, kadr jak z filmu s-fi, niesamowity klimat to największy atut tych zdjęć.

Klarens
04-01-2011, 23:31
miejsce kosmiczne i kosmicznie pokazane, znaczy pięknie ! Paweł kiedy mnie zabierzesz w tą krainę? Wybieram poziom

Zapraszam we wszystkie prawie weekendy :D Oby pogoda dopisała , bo mi właśnie skończyła się urlop i ani razu nie udało mi się wyruszyć na zdjęcia , mimo prób i wielkich chęci , pogoda była przez ten czas okropna , matowe , jednolite szare niebo , zero światła :( Uroki Irlandii , albo się coś dzieje konkretnie ...albo wcale nie ma nic :(
Co do miejsca to rzeczywiście jak z filmów s-f , nie mogę się doczekać jak pojadę tam następnym razem , a daleko nie mam :)

Pozdrawiam i dzieki za komentarze.

ostrytux
04-01-2011, 23:36
Miejsce niesamowite, wręcz odrealnione - oj klapnął by tam lusterkiem kilka razy :D
Przy okazji z wielką przyjemnością popatrzyłbym też na postprocessing bo ciągle z podziwu nie mogę wyjść!
Fotografie, co tu mówić - klasa.

Nemeth
04-01-2011, 23:39
Poziom fantastyczny.

Al Koholik
04-01-2011, 23:48
Poziom rzeczywiście fantastyczny, pion niby też dobry ale nie do końca przemawia do mnie sposób poprowadzenia tej "ścieżki". Szukałbym innego rozwiązania niż kadr centralny.

gromi
04-01-2011, 23:49
Mnie też poziom bardziej się podoba. I podoba mi się baaaaaardzo :-)

wingeo
04-01-2011, 23:49
Wyjść nie mogę z podziwu, ..... poziom mnie powalił !

anonymos
05-01-2011, 00:03
Pisałeś mi na facebooku, że nigdy nie usiłowałeś kopiować itp, a jak to się nazywa? Masz przykład. Tonacje, ekspozycja, itp. Masz zatem odpowiedź. I dlatego też Ci nie odpisywałem bo wiedziałem, że tego nie zrozumiesz, to byłaby tylko moja strata czasu.

Mam tylko nauczkę, że nie wolno ludzi uczyć i odpowiadać na ich pytania w zakresie fotografii, później się tego tylko żałuje.

Klarens
05-01-2011, 00:05
Poziom rzeczywiście fantastyczny, pion niby też dobry ale nie do końca przemawia do mnie sposób poprowadzenia tej "ścieżki". Szukałbym innego rozwiązania niż kadr centralny.

A tu mialem nie lada problem z tym , kadrow z roznymi kombinacjami tej sciezki mam z 20 , ciezko bylo wybrac , nie chce robic kopii tego samego , ustawic sie na tych szpiczastych skalach to nie lada wyczyn , na dodatek byly bardzo śliskie , kombinacji bylo sporo :)

Al Koholik
05-01-2011, 00:10
A tu mialem nie lada problem z tym , kadrow z roznymi kombinacjami tej sciezki mam z 20 , ciezko bylo wybrac , nie chce robic kopi tego samego , ustawic sie na tych szpiczastych skalach to nie lada wyczyn , na dodatek byly bardzo slizgie , kombinacji bylo sporo :)

No może to i racja. Ja robię bez statywu więc mam inne wyobrażenie o tym wszystkim. Nie wkręciłem się w długie czasy z lenistwa. Nie wszędzie gdzie bym chciał da się rozstawić statyw, albo zajmowało to zbyt wiele czasu.

Klarens
05-01-2011, 00:19
Pisałeś mi na facebooku, że nigdy nie usiłowałeś kopiować itp, a jak to się nazywa? Masz przykład. Tonacje, ekspozycja, itp. Masz zatem odpowiedź. I dlatego też Ci nie odpisywałem bo wiedziałem, że tego nie zrozumiesz, to byłaby tylko moja strata czasu.
Myślę Marcin ,że nie ma sensu tego ciągnąć , bo mam bardzo duży szacunek do Ciebie i wiele się od Ciebie nauczyłem , zainwestowałem w filtry , uczyłem się szukając wszystkiego w necie , tak jak to wiele razy powtarzałeś , robię to po swojemu , nigdy mi nie przychodzi do głowy by kogoś kopiować , Ty masz swoj styl , którego nie da się podrobić , nie uważam by moje zdjęcia przypominały Twoje , tonacje są całkiem inne . Robie zdjęcia dla siebie, tego nauczyło mnie wiele osób z tego forum , robie zdjęcia intuicyjnie , sporo osób widziało zdjęcia w aparacie a sama obróbka to tylko kosmetyka i wyostrzenie , robie bo to kocham i chce sie dalej rozwijac .
Nie ukrywam ,ze jestem zaskoczony ,ze tak uwazasz , ale szanuje Twoje zdanie , mysle jednak ,ze to sie zmieni .
Pozdrawiam serdecznie.

Nikonozaur
05-01-2011, 00:19
Poziom wbił mnie w glebę - doskonałe zdjęcie.

martinez
05-01-2011, 00:20
Światowa klasa Panie!

Wybieram poziom, choć pion równie świetny :)

egoiste
05-01-2011, 00:40
znaklomite :)

Sebastianito
05-01-2011, 00:43
Miejsce niesamowite, wręcz odrealnione - oj klapnął by tam lusterkiem kilka razy :D
Przy okazji z wielką przyjemnością popatrzyłbym też na postprocessing bo ciągle z podziwu nie mogę wyjść!
Fotografie, co tu mówić - klasa.

Killer jestes w tym momencie dla mnie... nic tylko wypadałoby sie uczyc od Ciebie! Fantastyczne fotki Swietnie zaczynasz jak na 2011! zycze samych sukcesow Pawle! Do zobaczenia niedlugo! :) Tak zeby Cie zaintrygowac :)

polo
05-01-2011, 00:43
jak przejście do innego wymiaru Extra !

krzysztofz24
05-01-2011, 03:07
Oba super. Ale pion mnie urzeka...ten 'pomost' doslownie i w przenosni fenomenalnie wprowadza w niesamowity klimat zdjecia...

MarianS
05-01-2011, 09:39
Piękne i niesamowite kadry.Pozdrawiam

Grzybu
05-01-2011, 09:40
2 jest świetna

PABLOOK
05-01-2011, 12:05
Świetne foty Pawle, świetne :).
Wszystko tutaj gra i buczy, a poziomik to po prostu palce lizać :)!

wojtek6308
05-01-2011, 12:09
Obie foty są bardzo dobre pod każdym względem, ale poziom jest po prostu fantastyczny :D .

jurek1906
05-01-2011, 12:15
Obie prace mają to coś,obróbka miodzio :).

Paablitos
05-01-2011, 12:29
Wspaniale obie... pod kazdym wzgledem. Wybiore poziom. Gratulacje

Hoobie
05-01-2011, 13:18
Pion widzialem wczesniej, ale... szczerze?
Poziom tutaj pozamiatal pionowa wersje :p ;)
Pieknie Pawle, pieknie!

P.S. Juz niedługo Cie odwiedze - sprzetowo "staje na nogi" ;)

Fremen
05-01-2011, 14:23
Piękne obie, precyzyjnie dopracowane, w świetnej tonacji. Brawo!

dominikpl72
05-01-2011, 14:28
Szczęka mi opadła i pewnie długo tak pozostanie...
Oba super ale POZIOM to już tak wymiata że brakuje mi słów !!!!

Hehe - no to mamy ostatniego mocnego kandydata na "best of 2010" (lub pierwszego mocnego kandydata na "best of 2011" :) )

harb
05-01-2011, 15:27
obydwie prace swietne, piekna tonacja - dla siebie wybiorę poziom

Greg77
05-01-2011, 15:42
Obie swietne.....chyba wybiore poziom;)

Rallynitros
05-01-2011, 15:57
po komentarzach widzę, że każdy Ci zazdrości tych strzałów, bo jest czego, a najbardziej pewien pan x hihihi.......pozamiatałeś! i ja wybieram poziom

anonymos
05-01-2011, 20:14
Myślę Marcin ,że nie ma sensu tego ciągnąć , bo mam bardzo duży szacunek do Ciebie i wiele się od Ciebie nauczyłem , zainwestowałem w filtry , uczyłem się szukając wszystkiego w necie , tak jak to wiele razy powtarzałeś , robię to po swojemu , nigdy mi nie przychodzi do głowy by kogoś kopiować , Ty masz swoj styl , którego nie da się podrobić , nie uważam by moje zdjęcia przypominały Twoje , tonacje są całkiem inne . Robie zdjęcia dla siebie, tego nauczyło mnie wiele osób z tego forum , robie zdjęcia intuicyjnie , sporo osób widziało zdjęcia w aparacie a sama obróbka to tylko kosmetyka i wyostrzenie , robie bo to kocham i chce sie dalej rozwijac .
Nie ukrywam ,ze jestem zaskoczony ,ze tak uwazasz , ale szanuje Twoje zdanie , mysle jednak ,ze to sie zmieni .
Pozdrawiam serdecznie.

Nic nie pisałem, że robisz to po swojemu tylko, że masz tak robić, nie przeinaczaj moich słów proszę. Poza ty jeśli piszę o kopiowaniu, to mam podstawy by tak sądzić, i nie robię tak jak jeden kretyn x tu napisał, że czynię to z zazdrości.

To co tu zmajstrowałeś, czytaj połączenie ekspozycji w charakterystyczny sposób dla mnie jest KOPIOWANIEM stylu. Olałbym ten temat gdyby nie fakt, że w społeczności internetowej się niejako znamy, wyciągałeś wiedzę, słodziłeś aż do bólu i mimo, że wcześniej sugerowałem, że to co zaczynasz uprawiać jest kopiowaniem, to Ty tylko manipulowałeś słowem i dalej słodziłeś. Inni też Ci to sugerowali, a mimo tego ich zbywałeś.

Kopiowania nie można zabronić ale szacunek dla samego siebie warto mieć.

ps1
To właśnie m.in takim osobom jak Ty nabrałem wstrętu do wszelkich forów.

ps2
A Twój argument, że powinienem się cieszyć, że inni mnie chcą naśladować woła o pomstę do nieba.

ps3
I niestety wiem, że ciągle tego nie pojmiesz i dalej będziesz słowne gierki uprawiał.

PABLOOK
05-01-2011, 21:23
Panowie, myślę, że niepotrzebne te słowa tutaj są.
Najważniejsze, że robicie zajebiste foty i to się liczy najbardziej :).
Zawsze bardzo lubię wchodzić w Wasze wątki, bo wiem, że nacieszę oko tym, co tam zobaczę :).

borregaard
05-01-2011, 22:09
Mnie się taki sposób podania i w kolorze, i memłania b.podoba.:)

Klarens
06-01-2011, 00:26
To co tu zmajstrowałeś, czytaj połączenie ekspozycji w charakterystyczny sposób dla mnie jest KOPIOWANIEM stylu.

Nie łączyłem tutaj ekspozycji , nie stosuje tego,prawie każde moje zdjęcie to jest jedna ekspozycja , robie je po swojemu i zdania nie zmienie i nigdy nie przeszło by mi przez myśl by kopiować kogoś , wybacz ,uważam tak jak napisałem wcześniej i to było szczere, słownych gierek nie uprawiam , z tego powodu czuję się urażony .
Szkoda,że tak wyszło ,najważniejsze by pielęgnować naszą pasje .

harb
06-01-2011, 00:26
Nic nie pisałem, że robisz to po swojemu tylko, że masz tak robić, nie przeinaczaj moich słów proszę. Poza ty jeśli piszę o kopiowaniu, to mam podstawy by tak sądzić, i nie robię tak jak jeden kretyn x tu napisał, że czynię to z zazdrości.

To co tu zmajstrowałeś, czytaj połączenie ekspozycji w charakterystyczny sposób dla mnie jest KOPIOWANIEM stylu. Olałbym ten temat gdyby nie fakt, że w społeczności internetowej się niejako znamy, wyciągałeś wiedzę, słodziłeś aż do bólu i mimo, że wcześniej sugerowałem, że to co zaczynasz uprawiać jest kopiowaniem, to Ty tylko manipulowałeś słowem i dalej słodziłeś. Inni też Ci to sugerowali, a mimo tego ich zbywałeś.

Kopiowania nie można zabronić ale szacunek dla samego siebie warto mieć.

ps1
To właśnie m.in takim osobom jak Ty nabrałem wstrętu do wszelkich forów.

ps2
A Twój argument, że powinienem się cieszyć, że inni mnie chcą naśladować woła o pomstę do nieba.

ps3
I niestety wiem, że ciągle tego nie pojmiesz i dalej będziesz słowne gierki uprawiał.

Marcinie proszę nie trać klasy, nie chce mi się wierzyć ze piszesz coś takiego, co to znaczy KOPIOWANIE STYLU o czym Ty piszesz, sadzisz że Ty jeden na świecie masz taki właśnie styl, jeżeli tak myślisz to żyjesz w nierealnym świecie, w necie jest tysiące podobnych do Twoich zdjęć, nie zadam sobie trudu żeby szukać, bo to nie ma sensu, styl każdy tworzy sobie sam, a że są do siebie podobne, no cóż każdy ma prawo robić tak jak czuje, mówiono mi wcześniej ze miałeś już o to pretensję do dwóch innych osób, nie chciało mi się w to wierzyć - a jednak !!!!
Plagiat, o plagiat mógłbyś mieć do kogoś pretensje, ale na BOGA nie miej o tonację bo się ośmieszasz i to publicznie - bardzo niesmacznie postąpiłeś, oczywiście forum oprócz jednego wyjątku nie ma odwagi o tym wspomnieć, każdy uszy pod siebie, bo nuż potem skrytykujesz komuś zdjęcie

Robisz rewelacyjne prace i rób je nadal, w fotografii jest miejsce na taką tonację dla wielu z nas, problem w tym żeby umieć taką zrobić, gdybym potrafił to na pewno bym ja robił wbrew Tobie, bo to motyw i kadr jest najważniejszy a tonacja jest jednym z wielu dodatków

miałem odwagę napisać Ci co myślę i mam nadzieję że przyjmiesz moje słowa właściwie

pozdrawiam Marcinie :)

Greg77
06-01-2011, 00:34
i nie robię tak jak jeden kretyn x tu napisał, że czynię to z zazdrości.

Troche sie opanuj panie pol bogu........ten kretyn jest forumowiczem i nie nazwal ciebie tak jak ty jego.
Opanuj sie ten kretyn jest moim kolega i nie zycze sobie zebys tak pisal.......
Pawel zrobil swietne zdjecia i od dawna nie widzialem takicdh w twoim wykonaniu, ostatnio wiecej wpadasz w fotomontaz niz fotografie......nie jestes BOGIEM!

Al Koholik
06-01-2011, 00:38
Ej chłopcy, coś się brzydko bawicie :(

Klarens
06-01-2011, 00:39
Przestańcie bardzo proszę , to jest niesmaczne , nie ma sensu obrzucać się błotem , łączy nas pasja i to jest najważniejsze!

PABLOOK
06-01-2011, 00:46
Nie bardzo to wszystko tu pojmuję, przecież fotografia ma cieszyć nie dzielić :? .
I nie bardzo pojmuję dyskusję, która tu zaczyna mieć miejsce :(.
Dlatego proponuję dać na wstrzymanie, aby dla wszystkich ta pasja wielce przyjemną pozostała :).

anonymos
06-01-2011, 00:47
Marcinie proszę nie trać klasy, nie chce mi się wierzyć ze piszesz coś takiego, co to znaczy KOPIOWANIE STYLU o czym Ty piszesz, sadzisz że Ty jeden na świecie masz taki właśnie styl, jeżeli tak myślisz to żyjesz w nierealnym świecie, w necie jest tysiące podobnych do Twoich zdjęć, nie zadam sobie trudu żeby szukać, bo to nie ma sensu, styl każdy tworzy sobie sam, a że są do siebie podobne, no cóż każdy ma prawo robić tak jak czuje, mówiono mi wcześniej ze miałeś już o to pretensję do dwóch innych osób, nie chciało mi się w to wierzyć - a jednak !!!!
Plagiat, o plagiat mógłbyś mieć do kogoś pretensje, ale na BOGA nie miej o tonację bo się ośmieszasz i to publicznie - bardzo niesmacznie postąpiłeś, oczywiście forum oprócz jednego wyjątku nie ma odwagi o tym wspomnieć, każdy uszy pod siebie, bo nuż potem skrytykujesz komuś zdjęcie

Robisz rewelacyjne prace i rób je nadal, w fotografii jest miejsce na taką tonację dla wielu z nas, problem w tym żeby umieć taką zrobić, gdybym potrafił to na pewno bym ja robił wbrew Tobie, bo to motyw i kadr jest najważniejszy a tonacja jest jednym z wielu dodatków

miałem odwagę napisać Ci co myślę i mam nadzieję że przyjmiesz moje słowa właściwie

Moje pretensje od dłuższego czasu kieruję do Pawła, a swego czasu do Tomka Ginessa. Odnosząc się do tych tysięcy przykładów proszę zalinkuj kilka z nich gdzie pokażesz przykłady takich zestawień elementów składowych jakimi są ekspozycja (w całym obszarze zdjęcia, nie ma tu na myśli tylko zdjęć użyciem nd) oraz tonowaniem. Zauważ ponadto, że moje pretensje sięgają do Pawła znacznie dalej niźli tylko zakres tonacji, który wq tym wszystkim stanowi najmniejsze zło. Poza tym nie piszę o plagiacie tylko o kopiowaniu wzornictwa to są bardzo odrębne rzeczy.

Mój największy żal do Pawła opiera się na mnóstwie prywatnych rozmów toczonych za pośrednictwem komunikatorów oraz pw na digarcie. Pytał nagminnie a ja odpowiadałem bo przez głowę mi nie przeszło jak to później wykorzysta. I mimo, że pisałem, że ma szukać własnej drogi to coraz mocniej obserwowałem kierunek jego poczynań. A jego teksty o tym jak to się naszukał w sieci co jak robić to farsa bo niestety prawda jest taka, że zanim włączył googlea z najbardziej banalnymi pytaniami kierował się do mnie oczywiście wszystko okraszając przesłodzonym lizaniem dupska.

Dodam, że to dzięki Pawłowi obecnie nie mam ochoty nikomu pomagać w zakresie fotografii i towarzyszy mi tylko chęć odseparowania się od całej rzeszy fotografów, bo samotność w tym sporcie to jedyne remedium.

MR
06-01-2011, 00:47
kapitalne ! szczegolnie nr 2

anonymos
06-01-2011, 00:50
OK, proszę admina o usunięcie mojego konta. Decyzja ta jest ostateczna i przemyślana! Jako pół bóg nie znajduje już tu dla siebie miejsca.

Greg77
06-01-2011, 00:57
OK, proszę admina o usunięcie mojego konta. Decyzja ta jest ostateczna i przemyślana! Jako pół bóg nie znajduje już tu dla siebie miejsca.

Opanuj sie, lubie twoje zdjeia i cenie, cenie tez twoje zdanie......a;e przesadziles z tym slowem ktore uzyles wobec jednego z nas:)

Nemeth
06-01-2011, 01:04

harb - nie oszukujmy się. kulten wypracował sobie specyficzny styl. Charakterystyczny.
Owszem - to zdjęcie mi się podoba, niemniej jednak jak zobaczyłem poziom pomyślałem - "o! fota kultena!". To też o czymś świadczy. Nie wiem ile zdjęć oglądasz - ja całkiem sporo. Foty na długim czasie robi wielu ale nie widziałem by ktoś robił wcześniej zdjęcia jak Marcin.

MR
06-01-2011, 01:05
Ciekawe, przejrzałem portfolio Marcina, niektóre charakterystyczne zdjęcia porównałem z tymi i rzeczywiście widać bardzo duże podobieństwo (faktura, kolor, światłocienie skał). Aczkolwiek osobiście stylem tego bym nie nazywał, sporo takich zdjęć w sieci widziałem. Nawet moja babcia wiedziała, że tajnika na świetną drożdżówkę sąsiadce ani synowej się nie sprzedaje. Wycieczka osobista w stosunku do forumowicza dla mnie jest nie do przyjęcia (jak za napisanie wyrazu potocznego są dawane ostrzeżenia).

Po rozlanym piwie nie ma co płakać publicznie, jak się coś robi trzeba dwa razy pomyśleć a tupanie nogą i robienie zamętu jest mało poważnym rozwiązaniem sprawy.

po części podzielam zdanie Herba.

harb
06-01-2011, 01:25
harb - nie oszukujmy się. kulten wypracował sobie specyficzny styl. Charakterystyczny.
Owszem - to zdjęcie mi się podoba, niemniej jednak jak zobaczyłem poziom pomyślałem - "o! fota kultena!". To też o czymś świadczy. Nie wiem ile zdjęć oglądasz - ja całkiem sporo. Foty na długim czasie robi wielu ale nie widziałem by ktoś robił wcześniej zdjęcia jak Marcin.

robi się straszne OT, no ale nie ja zacząłem, nie twierdzę ze Marcin nie ma stylu, ale Paweł nie kopiuje jego miejscówek, pisałem w komentarzu o motywie i kadrze, Twoje fotografie są też charakterystyczne i wielu się na nich wzoruje, mnie się nie mieści w głowie ze można mieć pretensje za coś takiego do kolegi, nie chcę pisać nic więcej, może ja jestem wychowany w/g innych zasad, chyba na pewno

Duder
06-01-2011, 01:31
Oj niestety wielu panów tutaj choruje na manię wielkości.To jeszcze pół biedy, najgorsi są lizusi.Foty świetne.

Nikonozaur
06-01-2011, 01:33
Groteska.

Aberrator
06-01-2011, 01:38
Witam.
Zdjecia obejrzalem i potem doczytalem do konca watek lacznie ze sporem jaki sie wytworzyl. Zdjecia Klarensa musza sie podobac statystycznej wiekszosci bo sa dobrze "naswietlone" na calej powierzchni kadru, sa kolorowe, i sa wyrazne. Znam te tereny bo mieszkam niedaleko od Klarensa i musze przyznac ze to co widac na zdjeciach a to co pokazuje autor odbiega znacznie od rzeczywistosci, kolory zazwyczaj sa wyblakle i szare, bo pogoda tu jest czesto szara i deszczowa, ale stosujac filtry i obrobke uzyskuje znakomite obrazy. I teraz zadaje sobie pytanie na ile te zdjecia sa odzwierciedleniem prawdziwych barw natury tych miejsc a na ile wkladu wlasnego autora. Niewatpliwie sa one poddawane dosc mocnej obrobce, bo moje fotki nigdy nie osiagaly takiego nasycenia barw i kontrastow ale tez zalezy to od stylu i smaku autora, z drugiej jednak strony aby cos sprzedac musi to miec odrobine komercji.
pozdrawiam

Locter
06-01-2011, 01:43
Witam.
Zdjecia obejrzalem i potem doczytalem do konca watek lacznie ze sporem jaki sie wytworzyl. Zdjecia Klarensa musza sie podobac statystycznej wiekszosci bo sa dobrze "naswietlone" na calej powierzchni kadru, sa kolorowe, i sa wyrazne. Znam te tereny bo mieszkam niedaleko od Klarensa i musze przyznac ze to co widac na zdjeciach a to co pokazuje autor odbiega znacznie od rzeczywistosci, kolory zazwyczaj sa wyblakle i szare, bo pogoda tu jest czesto szara i deszczowa, ale stosujac filtry i obrobke uzyskuje znakomite obrazy. I teraz zadaje sobie pytanie na ile te zdjecia sa odzwierciedleniem prawdziwych barw natury tych miejsc a na ile wkladu wlasnego autora. Niewatpliwie sa one poddawane dosc mocnej obrobce, bo moje fotki nigdy nie osiagaly takiego nasycenia barw i kontrastow ale tez zalezy to od stylu i smaku autora, z drugiej jednak strony aby cos sprzedac musi to miec odrobine komercji.
pozdrawiam

Bo nie umiesz zdjęć obrabiać :P

A co do zwady Klarensa i Marcina, cóż każdy ma po części trochę racji, ale... z jednej strony Marcin ma prawo być rozżalony, bo wypracował sobie niepowtarzalny styl, ale... nie jest powiedziane, że ktoś inny nie może robić podobnych zdjęć, może on tez takie lubi i takie mu się podobają. Plagiatu tu nie ma, zatem... nie wiem no ja nie chce obstawac za żadnym z tych dwóch fotografów, bo obaj odwalają kawał dobrej roboty...

borregaard
06-01-2011, 01:45
Ależ ja bym się cieszył jakby ktoś pomyślał chociaż o naśladowaniu mojego stylu,jeśli taki mam....Natomiast istnieje coś takiego jeszcze jak klasa i jest to ze stylem nierozerwalnie związane..Należy o tym pamiętać,luzować stringi i pamiętać o zachowaniu klasy,bo blisko wtedy do magla....;)
To tak parę słów ewangelii od dziadka...:)

Aberrator
06-01-2011, 02:01
Bo nie umiesz zdjęć obrabiać :P
...

Pol biedy gdybym nie umial ich obrabiac ale ja takze nie umiem ich robic:)
A mialem kiedys isc z Klarensem na plener, moze dzis bylbym w innym punkcie mojej przygody z fotografia?
A jeszcze co do sporu o kopiowanie, przeciez wszystko juz wymyslono i mozna to samo robic w inny sposob i kazdy na poczatku kogos musi "kopiowac" zeby potem wyrobic swoj wlasny styl.
z powazaniem

woda
06-01-2011, 02:33
Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiała dla większości jest istota sporu. Mam wrażenie, że Marcinowi nie chodzi o, nazwijmy to, czerpanie natchnienia z jego prac a sposób w jaki się to dokonało. Sądzę, że nie byłoby żadnego sporu gdyby Klarens doszedł do wszelkich niuansów techniczny sam. Mam wrażenie, że o to ma żal Marcin.

Z drugiej strony.. czy dzisiaj da się być oryginalnym tak do końca? Niemal zawsze będzie można znaleźć gdzieś zdjęcie, które ktoś zrobił już przed nami.

Greg77
06-01-2011, 02:56
Sądzę, że nie byłoby żadnego sporu gdyby Klarens doszedł do wszelkich niuansów techniczny sam. Mam wrażenie, że o to ma żal Marcin.

Wiesz co, sam wiele dowiedzialem sie od innych jak i sa tacy co wiele dowiedzieli sie ode mnie.....zalu nie mam i miec nie bede.....do grobu nie zabiore.
Kulten ma prawo sie pieklic, ale nie do konca widze tutaj styl Kultena....nie od dzis Klarens zaskakuje nas takimi perelkami a co sie chwali potrafi tez robic znakomite zdjecia poza morzem;)

harb
06-01-2011, 08:56
Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiała dla większości jest istota sporu. Mam wrażenie, że Marcinowi nie chodzi o, nazwijmy to, czerpanie natchnienia z jego prac a sposób w jaki się to dokonało. Sądzę, że nie byłoby żadnego sporu gdyby Klarens doszedł do wszelkich niuansów techniczny sam. Mam wrażenie, że o to ma żal Marcin.

Z drugiej strony.. czy dzisiaj da się być oryginalnym tak do końca? Niemal zawsze będzie można znaleźć gdzieś zdjęcie, które ktoś zrobił już przed nami.

częściowo odpowiedział Ci Greg77, to jest forum jego podstawową genezą jest EDUKACJA, normalne kontakty między ludzkie powinny się cechować życzliwością, a te forumowe szczególnie, pamiętam że kiedyś przy tej fotografii (fotka stara i teraz bym takiej nie zamieścił ale nie o to chodzi)
http://harb.pl/Krajobraz%20-%20Landscape/Krajobraz%20I%20-%20Landscape%20I/slides/DSC_2960.html
Marcin pytał mnie jakich filtrów użyłem żeby osiągnąć taki efekt przezroczystości wody, odpowiedziałem zgodnie z prawdą że to NX i jego Control Pointy a w nich dość mocne podbicie kontrastu pozwala na taki efekt, jakiś czas póżniej Marcin pisał że często posiłkuje się NX-em przy wyciąganiu dołu i nie tylko
Dam Ci inny przykład dotyczący wzajemnej pomocy, po powrocie z Morawskiego plenerku DARKO nie mógł sobie poradzić z obróbką fot, wychodziła mu żółta dominanta której nie mógł się pozbyć, ponieważ mam identyczne puszki a na Morawach ustawiliśmy ręcznie identyczne WB, po obróbce pierwszy bez mała identycznych kadrów skopiowałem mu wszystkie ustawienia z obrobionego już nefa i wysłałem mailem, przecież nie musiałem prawda, dawać potencjalnemu rywalowi forumowemu swoje ustawienia !!! jak to, to przecież głupie !!!!? - nie to nie jest głupie, fałszywa rywalizacja jest bez sensu jeżeli jest na tyle dobry że potrafi zrobić lepsze ode mnie zdjęcie, niech to robi, ma widocznie większy talent, i piszę te słowa z pełną ich świadomością
Z iloma ludzmi wymieniam się na co dzień informacjami, doszło do tego że ostatnio Jackowiz40 instalowałem poprzez skaypa NX-a oraz filtry Nika, potem zdradzając tajniki obróbki, Ci którym pomagałem wiedzą o tym ze nie mam żadnych tajemnic, wielokrotnie również ja otrzymuję różne pożyteczne info na temat obróbki, ostatnio Pablook podpowiadał mi co można uzyskać za pomocą filtra szarego korzystając z zestawu Nika, wielu jest chętnych wymieniać się informacjami, nie ma fałszywej rywalizacji
Marcin sadzi ze zachowa wypracowany styl tylko dla siebie - nic bardziej błędnego, ktoś biegły w programie oglądając jego fotografie opanuje te ustawienia na zasadzie prób i błędów, nawet wielcy fotografowie o ustalonej renomie w książkach, wywiadach, poradach często udostępniają swoje recepty na obróbkę

Ja sądzę że problem leży gdzie indziej, Klarens osiągnął poziom Marcina, przy tym często robi fotografie bardziej chwytające za serce, (prace Marcina bardziej się kojarzą z grafiką, są znakomite technicznie ale czy prawdziwe ) bardziej zbliżone do naturalnego krajobrazu, to widać chociażby po ocenach jakie Klarens szczególnie ostatnio otrzymuje na różnych portalach, kto śledzi jego rozwój ten to wie - mz. Marcin dostrzega w Pawle rywala który zagraża jego pozycji, i to jest cała tajemnica tego konfliktu

wingeo
06-01-2011, 11:35
Ależ ja bym się cieszył jakby ktoś pomyślał chociaż o naśladowaniu mojego stylu,......

Ja próbowałem, ..... ale nie daję rady :mrgreen:
AMEN

Sebastianito
06-01-2011, 12:49
Przeczytalem....

woda
06-01-2011, 14:55
Harb, samemu zdarzało mi się korzystać z pomocy Forumowiczów i wiem, że to miejscu również temu służy. Pewnie jednak sporo racji jest również w tym co mówisz.

Seeker
06-01-2011, 15:10
Czadowo jest.

MR
06-01-2011, 15:27
klarsen zdradz jakich filtrów używałes ;)

wracam kolejny raz i są to jedne z lepszych jakie tu widziałem.

byłaby szansa, żebyś za-linkował większą wersje co by można było pooglądać szczegóły ?

Reju
06-01-2011, 16:16
Dwójka ...piękna robota .

dem
06-01-2011, 16:30
Przedniej urody zdjęcia. Oba są fantastyczne.

Klarens
06-01-2011, 21:51
klarsen zdradz jakich filtrów używałes ;)

wracam kolejny raz i są to jedne z lepszych jakie tu widziałem.

byłaby szansa, żebyś za-linkował większą wersje co by można było pooglądać szczegóły ?

Nie ma problemu, użyłem tutaj szarej połówki Lee 0,9 NDG z twardym przejsciem , wszystko ustawione manualnie , tak zawsze robie, dane z exif: Canon EOS 50D + 10-22mm f/3.5-4.5, przysłona f/22, 20sekund, ISO 100.

martinez
06-01-2011, 23:41
Nie ma problemu, użyłem tutaj szarej połówki Lee 0,9 NDG z twardym przejsciem , wszystko ustawione manualnie , tak zawsze robie, dane z exif: Canon EOS 50D + 10-22mm f/3.5-4.5, przysłona f/22, 20sekund, ISO 100.
Tylko 20, a wygląda conajmniej na 300 sek :D
Jaka pora, zachód? ...że dopytam :)

Klarens
07-01-2011, 00:11
Tylko 20, a wygląda conajmniej na 300 sek :D
Jaka pora, zachód? ...że dopytam :)
Tak to był zachód , fali praktycznie nie było, tak spokojnej wody dawno nie widziałem O_o

pszetak
07-01-2011, 00:42
Ja tradycyjnie za pionem optuję.Jakość,kolory,ostrość powala choć to nie jest mój ogródek estetyczny.
Co do reszty tematu...za harbem.

barbi
07-01-2011, 22:06
Nie miałam okazji wcześniej zobaczyć - piękne ujęcia :smile:

marbed
10-01-2011, 13:51
Tylko i wyłącznie poziom dot zdjęć.

czarny
10-01-2011, 15:02
Piękny jest poziom.

igusiek21
11-01-2011, 12:54
nieziemskie

Sz@kal
11-01-2011, 14:34
REWELACJA jak wiele Twoich zdjęć po prostu cholernie mi się podobają!!! Mistrzowskie kadry i rewelacyjna kolorystyka.

geralttt
11-07-2011, 15:11
Świetne foty Klarensa i ciekawe studium psychologiczne autorów... ;)

Ehhh dzieje się dzieje i pewnie długo będzie się dziać, nasi potomkowie też pewnie będą się "ścierać" na tej, czy innej ścieżce... :(

mirekvampirek
11-07-2011, 16:12
ten poziom widzialem juz w jakies angielskiej gazecie fotograficznej i baaardzo mi sie podoba
miejsce magiczne to fakt

harb
12-07-2011, 14:02
jeszcze raz z przyjemnośćią i to ogromną tutaj zagladam - foty rewelka :)