Zobacz pełną wersję : D70s poczatkujacy
witam ost nabylem Nikona D70S i mam pytania.jezeli chodzi o ustawiania ISO to jak mam ustawiac wielkosc?najlepiej miec ISO 200?bo nie wiem dokladnie jakich wielkosci w jakich warunkach uzywac.i jeszcze jedno gdzies wyczytalem ze ten nikon nei ma podnoszonego lustra...o co chodzi?acha zauwazylem ze np po wlaczenu aparatu i bawieniem sie automatyczna ostroscia aparat przez jakies 5 sekund pozniej wydaje jakies dzwieki ze srodka tak jakby cichy silnicze jeszcze pracowal w stanie spoczynku
jeśli chodzi o ISO, to najlepiej było by zawsze pracować na ISO200 ewentualnie niższym, ale że niestety nie zawsze się da, to im gorsze warunki oświetleniowe tym ISO ustaw większe (będą też większe szumy widoczne na zdjęciach, ale od czego są programy do odszumiania ;-) )
ISO ustaw jakie tam tylko sobie chcesz, ja uzywam raczej na stałe 400, dźwięki? ostrość sama się ustawia? to włączyłeś śledzenie obiektu i tak ma być, lustro się podnosi:) a "wstępne podnoszenie lustra" to inny temat, poszukaj w postach. zacznij robić zdjęcia a nie słuchaj "puszki" :)
Ja zwykle ISO ustawiam na możliwie najniższe, oczywiście czasami przy zdjęciach w pomieszczeniach, jak nie chcę używać lampy czasem używam 1600.
tomtytus
13-01-2007, 21:03
Ja polecam poczytanie podstaw fotografii cyfrowej i prześledzenie instrukcji aparatu.
sprocket
14-01-2007, 07:45
Wejdz tu : http://video.google.pl/videoplay?docid=4599009261622084730&q=Nikon
wegejazz
14-01-2007, 11:27
Właśnie obejrzałem ten filmik, naprawdę świetna sprawa, jeśli ktoś zna trochę angielski na pewno sobie poradzi!
michal_wu
14-01-2007, 11:59
jeśli chodzi o ISO, to najlepiej było by zawsze pracować na ISO200 Swoop, ale czeski pyta o D70s, więc nie ma wyboru na mniej niż ISO200... Moja rada do ISO - ustawiasz jak najniższe; w momencie, gdy czas migawki niepokojąco się wydłuża (czyli zaczniesz robić poruszone zdjęcia) to ustawiasz wyższe ISO - tyle razy wyższe, ile razy chciałbyś skrócić czas migawki (czyli np. żeby zamiast 1/30 uzyskać 1/60 zmień ISO z 200 na 400). To tak na początek. Z doświadczeniem sam dojdziesz do tego, jakie czasy będą Ci potrzebne, jak je skomponować z przesłoną (czyli jaką ekspozycję zastosować) i czułość będzie niejako pochodną potrzebnej Ci ekspozycji. Powodzenia!