Zobacz pełną wersję : Robak na matrycy, pomocy..
Na jutro potrzebny mi jest aparat, mam ważne wydarzenie, a dziś zauważyłam jak sobie chodzi mały robaczek.. tylko że po otwarciu lustra, nigdzie go nie mogę znaleźć! więc jak się go pozbyć i gdzie on może być???
I jak to możliwe że go nigdzie nie widać???
Może po prostu uciekł? Albo wciągneło go w któryś z mechanizmów i się...
Tylko że jak podłączę obiektyw, to jest!!!, ściągnę obiektyw popatrzę w wizjer i też jest sobie chodzi w kółko, czasem się schowa.. ale żeby go wyciągnąć to nigdzie nie ma.... i jak dam aparat odwrotnie (tu gdzie się zapina obiektyw) to też go widać w matrycy.. ale żeby mechanicznie go zlikwidować po otwarciu lustra to go nie ma..
Moze piksel jakis chce uciec?
przepraszam... nie moglem sie powstrzymac ;)
Wez gruche i podmuchaj do srodka puszki, moze go wywieje... a poza tym to widac go na fotkach?
Jak nie to niech sobie zyje :)
The Structorr
04-01-2011, 15:49
Jeśli widzisz go w wizjerze to siedzi na lustrze raczej, nie sądzisz?
Dmuchałam gruszką, to nic nie dało dalej sobie chodzi.. jak on tam wszedł? Czy ktoś miała taki problem..?
Sprawdzałam na fotkach i nie widać... powinno go być widać??
Był w centrum kadru i ani śladu po nim na zdjęciu...
Chyba to trochę dziwne.. ale przeszkadza ta świadomość, że jest i się rusza..
To pewnie jest pod matówką. Ktoś gdzieś kiedyś pisał o mrówkach pod matówką (kenrockwell.com albo Bryan Peterson?) Od zewnątrz może być ciężko to zobaczyć - jak się nie boisz, zawsze możesz matówkę wyjąć i sprawdzić.
Pod matowka, albo na lustrze...swoja droga cwana bestia:)
Jak na zdjeciach go nie ma to nie ma sie czym martwic:) A po "waznej" imrezie zostaw na noc puszke otwarta na biurku i poloz kawalek sera to wyjdzie sam:D:D:D;)
Robal nie biega po matrycy, tylko po matówce.
Muchozolem psiknij:)
Moim zdaniem też jest pod matówka, jak ją wyjmiesz, to jej nie dotykaj i nie wpadnij na pomysł, że jak już wyjąłeś, to ją przetrzesz.
a jest możliwość by sam wyszedł? I jak się tą matówkę wyciąga?
Na przykładzie D40:
http://www.youtube.com/watch?v=3IjSPL584zg
Odciągnąć drucik, pozwolić matówce opaść na odciągnięty drucik, wydmuchać robala i ewentualne pyłki (wcześniej spryskaj pokój wodą ze spryskiwacza do kwiatów, żeby pozbyć się choć części latającego kurzu), przechylić aparat, żeby matówka wróciła na swoje miejsce i zaciągnąć drucik. Teoretycznie, nawet nie musisz jej wyjmować - a jak już to dotykaj pęsetą tylko za wystający element na boku. Ew. w niepylących rękawiczkach za krawędzie.
A jak sie nie znasz i nie czujesz na silach to do jakiegos serwisu daj....ja bym dal;)
a jest możliwość by sam wyszedł?
Posmaruj bagnet miodem, może się skusi:)
Wyczyściłam na mokro całe lustro, - idealnie już czyste, po spuszczeniu lustra też wyczyściłam te części - patrze się w wizjer i widzę fajnego chodzącego dość dużego robaka... :(
Jak ci pucha potrzebna dopiero na jutro to wystaw ją wieczorkiem na mróz na parę godzin. Może mróz robala zmrozi
olej tego robaka! dopoki nie bedzie Ci paskudzil na matrycy i nie bedzie go widac na fotkach!
Probujac go usunac mozesz wiecej biedy sobie narobic.
Jesli faktycznie tak strasznie Ci preszkadza to zanies aparat do serwisu i niech go unieszkodliwia,
albo faktycznie zostaw na noc puche bez obiektywu, moze znudzi mu sie mieszkanie w nikosiu :)
Jak ci pucha potrzebna dopiero na jutro to wystaw ją wieczorkiem na mróz na parę godzin. Może mróz robala zmrozi
I zdechnie na samym srodku wizjera:D
Antonioo
04-01-2011, 16:44
masakra :D
walnij mu z serii:P może jak go wytrzepie porządnie, to zmieni lokum :D
oby się tylko nie zaczął rozmnażać ;p
Chyba moja rada niezbyt trafna. dopiero teraz zobaczyłem jaka jest lokalizacja kolegi:)
walnij mu z serii:P może jak go wytrzepie porządnie, to zmieni lokum :D
oby się tylko nie zaczął rozmnażać ;p
Eeeee lepiej nie klepac seria bo sie ze strachu.....i co wtedy??!;)
Chyba moja rada niezbyt trafna. dopiero teraz zobaczyłem jaka jest lokalizacja kolegi:)
pil74 - nadal nie czytasz uwaznie ;)
nie kolegi tylko kolezanki...
E tam w zamrażalniku powinno być dość zimno mimo wszystko
E tam w zamrażalniku powinno być dość zimno mimo wszystko
No i niestety dosc wilgotno.....odpuscil bym ten pomysl....
velaskez
04-01-2011, 16:50
Weź słomke i go wyssij. :mrgreen:
No i niestety dosc wilgotno.....odpuscil bym ten pomysl....
w zamrażalniku przy -15 stC ? wymraża wilgoć
Antonioo
04-01-2011, 16:52
Eeeee lepiej nie klepac seria bo sie ze strachu.....i co wtedy??!;)
ale to też metoda, bo żeby się ze strachu ....., to trzeba mieć czym :D więc jak się przegłodzi, to albo kipnie, albo sam wylezie :)
a tak w ramach żartu, to zaprzągł bym go do pracy w trybie af-c, niech śledzi z większą precyzją i skutecznością:D
no nie a darmo praca za wikt i opierunek i dach nad głową oczywiście:D
pil74 - nadal nie czytasz uwaznie ;)
nie kolegi tylko kolezanki...
sorki :)
No to albo lodówka albo zostawić puche otwartą w pobliżu jakiegoś źródła światła licząc że sam wylezie o ile lubi światło. :)
Ale pozostawienie otwartej puchy niesie ze sobą pewne ryzyko. Bo jak mu się tam spodobało i zaprosi koleżków? Zrobią bibę i jeszcze mocniej napaskudzą? :)
Nie może mi umrzeć pod matówką, bo wtedy nie wyciągnę go za chiny, całe szczęście że na fotkach go nie widać a jutro mam taki ważny dzień i zamiast skupić się na ładnych kadrach to ten robaczek będzie mnie rozpraszał. Jaki on jest duży i tak strasznie przeszkadza... :(
Zostawię ten aparat z opuszczonym lustrem bez obiektywu, to jedyne wyjście że może mu się uda znaleźć drogę do wyjścia????
I tak się zastanawiam, dlaczego na zdjęciach go nie widać??? A w wizjerze ogromny...!!!
krzysiekn
04-01-2011, 17:09
będzie gorzej,jak się okaże ,że w środku siedzi parka.po 9 miesiącach matryca będzie zadeptana.:oops:
michaskro
04-01-2011, 17:24
http://www.focusingscreen.com/work/test-fsen.htm
zobacz sobie gdzie jest matówka a gdzie matryca
dlatego nie ma go na fotach
Marcin Borkowski
04-01-2011, 17:25
nie widać go na zdjęciach bo matówka nie rejestruje obrazu.
jeden dzień bym to olał i po zdjeciach pojechał do serwisu
Odkurzaczem go wyssij a jak nie pomoze to muchozolem drania! ;)
miałem robaczka też ;-) autentycznie, żył sobie biedaczysko i chodził mi cały dzień w wizjerku. Ale to było latem. I był tylko jeden dzień. Potem go już nie było. Odkręciłem obiektyw i pozostawiłem otwarty.
Żarty żartami ale denerwuje to i rozprasza niesamowicie...
jacgyver
04-01-2011, 19:31
Nikon powinien wykorzystać to w reklamie - uszczelnione body znaczy mniej robaków w aparacie ;)
Mariusz Lesiuk
04-01-2011, 21:53
Nie ruszaj go, to maszynista!!!
a jest możliwość by sam wyszedł? I jak się tą matówkę wyciąga?
mini kiedyś wyciągał chyba w D 200:D
Pewnie se zapalić wychodzi. Trzeba umieścić w komorze lustra naklejkę "No smoking" powinno pomóc:D
Jeśli nie będziesz go karmił, to w końcu padnie bidula z wycieńczenia ;) :D
artur678
04-01-2011, 22:40
Się chłopcy uśmiałem ... .
Dowcip macie cięty.
:)
zlikwidować ! A potem przesłuchać !
Przychodzę z pracy, odpalam nikoniarzy, a tu taki.. taki wątek roku! ;D Trzeba ten temat przyczepić!
nie takie wątki się już pisało !
Po przeczytaniu wątku nurtuje mnie jedno proste pytanie: Jak on tam wszedł? Zostawiłeś mu otwarte body na noc?
Nie wiem jak wszedł, bo też się nad tym zastanawiałam.. ale czy to takie istotne skoro już jest? :)
Body sobie leży na półce bez obiektywu, teraz go nie widać widocznie śpi, jutro się okaże czy będzie mi towarzyszył podczas ważnej sesji zdjęciowej!
Antonioo
05-01-2011, 01:12
Nie wiem jak wszedł, bo też się nad tym zastanawiałam.. ale czy to takie istotne skoro już jest? :)
Body sobie leży na półce bez obiektywu, teraz go nie widać widocznie śpi, jutro się okaże czy będzie mi towarzyszył podczas ważnej sesji zdjęciowej!
gram aktualnie w WOW-a i to taki jak gdyby...... pet huntera :D
companion też w zasadzie :D ;P
(...)zamiast skupić się na ładnych kadrach to ten robaczek będzie mnie rozpraszał.
Robaczek na szczescie!!!!
mozesz ew zalac go tequilą...
Antonio, non-combat pet ;D
aikidudi
05-01-2011, 01:52
Skoro body leży bez obiektywu to robaczek może zwołać kumpli i będą mieć niezły lokalik do zamieszkania :)
joker333
05-01-2011, 11:31
posmaruj czymś gąbke tłumiącą lustro aby go zwabić a potem juz tylko zwolnij spust migawki
Ewentualnie możesz spróbować go zdekapitować samą migawką ale to już wyższa szkoła jazdy :)
posmaruj czymś gąbke tłumiącą lustro aby go zwabić a potem juz tylko zwolnij spust migawki
Najlepiej masłem albo smalcem. :)
I jak tam w temacie robaka? Został czy się wyprowadził?
Witam. Proponuję zastosować następujace działanie:
Rozpoznać płeć osobnika. Podsunąć atrakcyjnego przedstawiciela płci przeciwnej. Jak feromony zadziałają powinien wyleźć.
Cholera nie pomyślałem że ten na zewnątrz może wejść do środka i bedą dwa.
Witam. Proponuję zastosować następujace działanie:
Rozpoznać płeć osobnika. Podsunąć atrakcyjnego przedstawiciela płci przeciwnej. Jak feromony zadziałają powinien wyleźdź.
Cholera nie pomyślałem że ten na zewnątrz może wejść do środka i bedą dwa.
dwa, to tylko przez moment. Pootem juz cały aparat bedzie do szczętu robaczywy...
Kombinujecie jak "koń pod górkę". Nikt nie płoszył robala z body?
1. odpiąć obiektyw,
2. gumowa rura do rury wydechowej w aucie,
3. druga końcówka w dziurę po obiektywie w aparacie,
4. odpalić auto,
5. zostawić na chodzie 10 minut,
6. poczekać, aż spaliny pojawią się w komorze karty pamięci,
7. wyłączyć zapłon, odłączyć rurę, wytrząść zdechlaka z body.
I po kłopocie!
Kombinujecie jak "koń pod górkę". Nikt nie płoszył robala z body?
1. odpiąć obiektyw,
2. gumowa rura do rury wydechowej w aucie,
3. druga końcówka w dziurę po obiektywie w aparacie,
4. odpalić auto,
5. zostawić na chodzie 10 minut,
6. poczekać, aż spaliny pojawią się w komorze karty pamięci,
7. wyłączyć zapłon, odłączyć rurę, wytrząść zdechlaka z body.
I po kłopocie!
Nie wspomniałeś że efektem ubocznym może być delikatny czarny osad na lusterku i matrycy :D
A może by tak kupić kilka pcheł, wytresować je, tak aby były twarde, jak bullterier, jak wściekły byki, jak Tommy Lee Jones w Ściganym. Tak, żeby się zrobił taki pchli Specnaz. Potem potrzeba tylko małego modelu samolotu, żeby dokonać desantu w okolice spustu migawki, nastepnie przełęczą do lampy błyskowej przez którą dostaną się niepostrzeżenie do środka. Tam będą zdane same na siebie.
deseroza
05-01-2011, 23:34
Im dłużej czytam ten watek, tym jest mi słabiej.:lol:
Miło poczytać o metodach walki z robactwem... powodzenia.
GreGoriO
06-01-2011, 00:13
...I jak tam w temacie robaka? Został czy się wyprowadził?nie sądzę żeby mekano dziś odpisała, bo kawalkada trzech króli to wielkie wydarzenie w Hiszpanii....
jest co focić....
może zdarzy się cud i robaczek zostanie na paradzie kiedy mekano będzie zmieniać szkło??
poza tym nieźle się uśmiałem....
No i niestety, dziś miałam sesje zdjęciową z nieproszonym gościem na matrycy w tle, nie wyszedł w nocy jednak.. :sad:
Ciekwe kiedy umrze z głodu.. :grin:
może zdarzy się cud i robaczek zostanie na paradzie kiedy mekano będzie zmieniać szkło??
poza tym nieźle się uśmiałem....
Niestety nie został na Cabalgacie. :)
GreGoriO, :D To jak w bajce kadrujesz żółwie, bociany, lwy, króla.. a w wizjerze tańczy ci robaczek.. :D
login_87
06-01-2011, 11:38
Robaczek na szczescie!!!!
mozesz ew zalac go tequilą...
tequila?? chyba mezcalem.....
krzysiekn
06-01-2011, 13:40
to bydle z głodu nie zdechnie.najpierw zeżre całą elektronikę,potem elementy gumowe,a potem "se"pójdzie w kierunku obiektywu.:(
ajphotography
06-01-2011, 15:24
To pewnie jest pod matówką i to na 100 procent widzisz go tylko w wizjerze ale na zdjeciach nie bedzie zero stresu ale jak bedziesz miec czas wyslij go do serwisu do czyszczenia.
http://www.youtube.com/watch?v=YiyfkrPXiPs Polecam :D
Ooo kolego. Trochę bałabym się zrobić coś takiego. Nawet Panu bądź Pani na filmie ręce się trzęsły :)
ajphotography
07-01-2011, 02:46
Swietny film ale blagam nowicjuszy nie testowac a juz nie z tym modelem za drogo serwis wychodzi:)
zostaw otwartą puchę a na spodku obok ocet winny/piwo z miodem. Jak gadzina nic nie jadła to wylezie...NIECH GINIE
P17pg55FbvA
piękny wątek, dawno się tak nie uśmiałem ;)
ale sprawa jest poważna z tym robalem ... a jak on tam był od zawsze? wiecie znaczy się w postaci jajeczka, i teraz się wykluł... może w naszych puszkach tez drzemią takie japońskie potwory :shock:
a może to mała Godzilla się tam zalęgła...
Jeszcze wczoraj był, a dziś już go nie widzę.. może już sobie umarł gdzieś za matówką. ;]
no to trzeba zrobić stypę - podobno najlepsze są w restauracji piastowska na takim jednym zadupiu.
Hahahahaha, nie mogę xD
walnij mu z serii:P (...)
Hahaha, też o tym pomyślałam :D
BTW - Mekano, zrobiłaś może innym aparatem zdjęcie Twojego ''modela'', jak śmiga w wizjerze? :razz: :razz: :razz:
Jeśli nie będziesz go karmił, to w końcu padnie bidula z wycieńczenia ;) :D
Sam się będzie karmił "zielonymi" z matrycy na początek...a później czerwone...
piękny wątek, dawno się tak nie uśmiałem ;)
ale sprawa jest poważna z tym robalem ... a jak on tam był od zawsze? wiecie znaczy się w postaci jajeczka, i teraz się wykluł... może w naszych puszkach tez drzemią takie japońskie potwory :shock:
to one zabijają ,matryce....a może to małe robocziki ???