PDA

Zobacz pełną wersję : Sposób na KM Dimage Scan

danz1ger
04-01-2011, 03:14
czyli: "Konica Minolta DiMAGE Scan Dual IV Works In Vista and 7."

Artykuł i instrukcja - link: http://www.frisno.com/2009/11/10/konica-minolta-dimage-scan-dual-iv-works-in-vista/

Jeżeli już było to do skasowania, a jeżeli nie to do dzieła. Mój Dell z Win 7 64 i Dimage Scan Elite 5400 II i oryginalny software http://ca.konicaminolta.com/support/americas/scanners/dimage-scanners/ działa jak nalezy.

enthropia
04-01-2011, 12:19
O widzisz, fajnie.
Ciekawe czy z moim staruszkiem DSD II by to zadziałało. ;)

Edit:
Hehe, z tego co widzę to koleś każe tam też robić wpisy do starszych modeli, Scan Dual II i III, także może to jest uniwersalny sposób na wszystkie skanery Minolty na USB. :)

gilby
04-01-2011, 22:15
u mnie niestety lipa.
Win7 64bit + scan elite II, vuescan chodzi, a soft minolty niestety nie uruchamia się.
Niby w pierwszym momencie widzi skaner, silniczki ruszają a potem zawiecha i nic.

Dzięki bogu mam starego lampka z win xp.

danz1ger
05-01-2011, 01:40
U mnie było tak: po zainstalowaniu programu podłączyłem skaner, uruchomiłem scan utility i informacja, żeby sprawdzić czy skaner jest podłączony, czyli komputer go nie widzi. Otworzyłem control panel, potem devices and printers i okazało się, że jednak komputer widzi skaner, no więc prawy klik na ikonę skanera > properties > harware (i tu w tabelce device functions skaner jest ale na szaro) > properties > change settings > driver > update driver > browse my computer for driver software. Pokazałem tumanowi gdzie znajduje się c:\newminolta\newminolta.inf, kliknąłem OK no i faktycznie jest od tej pory OK.

Archangel
05-01-2011, 20:37
u mnie niestety lipa.
...vuescan chodzi, a soft minolty niestety nie uruchamia się...

Nie mam skanera Minolty i nigdy na tym sofcie nie skanowałem, ale skoro działa Ci Vuescan to czego chcieć więcej ?
Soft Minolty jest w czymś lepszy ?

gilby
05-01-2011, 20:53
vuescan to tylko trial, zostawia na skanie napisy.
Szkoda mi 79 dolców na soft. Wole się męczyć na laptopie.

Archangel
05-01-2011, 21:20
spoko, są ludzie którzy mają zasady i nie trawią ściągania z sieci

myślałem po prostu, że może soft z Minolty ma coś czego Vuescan nie potrafi :)

Kartofelinder
05-01-2011, 22:15
Pewną alternatywą może być zainstalowanie Linuksa. Z tego co wiem, powinno działać bez problemów.

danz1ger
06-01-2011, 09:06
u mnie niestety lipa.
Win7 64bit + scan elite II, vuescan chodzi, a soft minolty niestety nie uruchamia się.
Niby w pierwszym momencie widzi skaner, silniczki ruszają a potem zawiecha i nic.

Dzięki bogu mam starego lampka z win xp.

Spróbuj odinstalować vuescan. Coś mi świta, że jak kiedyś po nieudanych próbach uruchomienia skanera w Win XP 64 doinstalowałem vuescan to chyba żaden z nich nie działał. Vuescan "domagał się" usunięcia drivera minolty. Solo chodził ale czegoś mi nie pasował.

gilby
08-01-2011, 13:36
już się pogodziłem, że skanuje na lapku. I tak skanuje 16 bit linear a potem obracam w PSie.
Więc w sumie mi to bez różnicy wielkiej, tylko muszę kupić kabelek firewire odpowiedni, bo w lapku mam to małe gniazdo. A na USB skaner trochę wolniejszy jest.

pastwisko
09-01-2011, 02:52
Spróbuj odinstalować vuescan. Coś mi świta, że jak kiedyś po nieudanych próbach uruchomienia skanera w Win XP 64 doinstalowałem vuescan to chyba żaden z nich nie działał. Vuescan "domagał się" usunięcia drivera minolty. Solo chodził ale czegoś mi nie pasował.

jak kiedyś na próbę zainstalowałem vuescana, to mi wywaliło soft od epsona i musiałem go jeszcze raz instalować, potem chyba się to powtórzyło za jakiś czas.

danz1ger
09-01-2011, 05:22
gilby - też byłem przez pewien czas skazany na laptopa z Win XP ale nie mogłem się pogodzić z pręd.., tzn powolnością skanowania i przez dwa lata olałem skaner zupełnie. Teraz kiedy zasuwa w Win7 zdąże połozyć się
spać przed północą.

Archangel - czy soft Minolty ma coś... Ma, jest dostępny za darmo i zawsze działa w ten sam sposób, Vuescan nie. Ale to tylko moje doświadczenia, chociaż nie tylko moje. Patrz post powyżej

gilby
10-01-2011, 14:40
u mnie na lapku jest tylko trochę wolniej, ale to przez to, że idzie po USB. Na Firewire powinno być lepiej. A sama obróbka to już na kompie stacjonarnym, więc szybciutko. Tylko jeszcze muszę przerzucać pliki w międzyczasie. Powalczę jeszcze z tą 7ką, ale nie mam jakiegoś wielkiego ciśnienia. Tak czy inaczej, dzięki za wskazówki, zawsze jest jakiś punkt zaczepienia do dalszych prób.

pastwisko
10-01-2011, 15:18
Tylko jeszcze muszę przerzucać pliki w międzyczasie.

a nie możesz siakoś zsieciować komputerów ? to zapisywal by ci od razu na stacjonarnym po sieci :)

gilby
10-01-2011, 15:23
chyba można to jakoś połączyć, ale ja jestem słaby w te klocki. Gdzieś czytałem, że win7 i XP połączą się w sieć, ale że trzeba mieć hasła ustawione do logowania. To mi odebrało ochotę na łączenie się w sieć.
Te dwa filmy na miesiąc dam radę.

danz1ger
11-01-2011, 04:16
Kolego gilby, przestań być słaby w jakiekolwiek klocki. Wyinstaluj vuescan, zainstaluj oryginalny software minolty (usunięcie śladów vuescana z registry przy pomocy odpowiedniego programu wskazane, choć może niekonieczne), podążaj za instrukcją z http://www.frisno.com/2009/11/10/kon...orks-in-vista/ (http://www.frisno.com/2009/11/10/konica-minolta-dimage-scan-dual-iv-works-in-vista/) i tyle . Żadnych kombinacji z sieciowaniem. I działa. Podobno wszystkie drogi prowadzą do Rzymu. Tylko po co zasuwać 39 tys, kilometrów zamiast jednego.

pokora
11-01-2011, 04:38
Jeśli codzi o win 7 i XP to
7demka bedzie widziała Xp-eka i za jej pomoca wyciągniesz wsszystko z kompa jeśli coś bedzie udostępnione, natomiast w 2gą strone nie zaspecjalnie. Bez ingerencji opragromowania "zewnętrznego" nie systemowego nic sie nie wyciągnie.
Osobiście juz pół roku z tym walczyłem.

gilby
11-01-2011, 09:57
wywaliłem wszystko, vuescana, soft minolty. Wyczyściłem system.
Zainstalowałem ponownie soft minolty wg. przepisu z początku wątku.
Skaner jest widziany w systemie, program minolty się uruchamia i wiesza.
Nic z tego - podjąłem już wszystkie możliwe próby. Szkoda czasu na grzebanie w kompie.
Może mój model jest za stary?

danz1ger
11-01-2011, 14:54
Twój skaner nie jest za stary (figuruje zresztą w pliku newminolta.inf). Może masz starszą wersję softu minolty. Sciągnij ostatnią z http://ca.konicaminolta.com/support/americas/scanners/dimage-scanners/ .
Sam z siebie komputer nie uruchomi skanera, musisz mu pokazać (patrz post #4) gdzie znajduje się w/w plik. Ale jeżeli to zrobiłeś to niestety moja wiedza się tu kończy :( .

gilby
11-01-2011, 15:01
brałem ostatnią wersję i tą starszą co mam na płycie. Wszelkie kombinacje. Pokazałem mu gdzie jest plik newminolta.inf
Być może mam jakiś inny konflikt w kompie. Nie wiadomo.
Tak czy inaczej, danz1ger, wielkie dzięki za pomoc!

danz1ger
11-01-2011, 20:30
Szkoda, że nie wyszło. Jeśli kiedyś będziesz miał ochotę spróbuj XP mode w Win7. Niby potrzebny jest upgrade do conajmniej Professional ale jest chyba jakieś obejście tej przeszkody.

gilby
11-01-2011, 21:38
danz1ger, a jaką masz datę sterownika? 2009-03-12?

danz1ger
11-01-2011, 22:46
Taką samą.

radekone
13-01-2011, 01:58
A u mnie zadzialalo pod W7 bez wywalania vuescana (DSDIII).
Dobry jest ten soft do skanowania koloru bo odwracac kazda klatke w PS i motac sie z maska to by mi sie nie chcialo.

Lupus
13-01-2011, 23:39
Witam wszystkich
Mój pierwszy post na forum i już problem;)

Jako swierzy posiadacz Minolty dual scan IV spotkalem sie z nastepujacym problemem:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/i/scanimage3medium.png/)

Cholerne paski nie dają mi spać, nie wiecie co jest genezą tego problemu?
Dodam że na kolorowych negatywach tego nie ma.

Pozdrawiam Lupus

gilby
13-01-2011, 23:50
jeśli to występuje na slajdzie a na negatywie nie, to może wina jest ramka?
Slajdy wkłada się w inną ramkę.

Tam jest takie podłużne okienko, które skaner wykorzystuje do kalibracji.
Nie ma w nim jakiegoś paprocha?

gilby
13-01-2011, 23:51
i może pobierz jeszcze demo vuescana i sprawdź czy tam też jest problem, zawsze to jakaś podpowiedź.

Lupus
14-01-2011, 00:26
Gilby mam 2 podajniki: 1 do sześcioklatkowych pasków i 2gi do 4 slajdów, w obu na początku jest małe okienko.

Możesz coś wiecej napisac o tej kalibracji - jak ona się odbywa?

Lupus
14-01-2011, 00:28
Nie chcę instalowac vuescana bo mi sie na 99% soft z minolty wywali.
Potraktuję to jako ostateczność, a tymczasem przeszukam zagraniczne stronki internetowe.

pastwisko
14-01-2011, 00:44
w epsonie jak zasłoni się otworki do kalibracji filmem np. to się takie hocki klocki dzieją

Lupus
14-01-2011, 00:49
Ok. Co się okazało...
Slajd wyciągnięty z ramki i umieszczony w podajniku na paski negatywowe nie wykazuje jakichkolwiek problemów z przedstawionych na fotkach powyżej.

Choroba to co jest nie tak z tym podajnikiem do ramek - zła kalibracja ramki ze skanerem?

gilby
14-01-2011, 09:59
to okienko do kalibracji musi być całkowicie czyste.
Nie może być żadnego włoska, paproszka, kawałka plastiku. Nic.

Lupus
14-01-2011, 11:23
No i pozamiatane.
W tym malym okienku znalazlem tyci wlos którego wcześniej nie widziałem.

Dzięki Gilby