PDA

Zobacz pełną wersję : przenosne dyski

crabb
12-01-2007, 06:21
Witam,

Chcialbym podjac dyskusje na temat przenosnych dyskow twardych podlaczanych bezposrednio przez port USB. Nie dlugo wybieram sie w 4 tygodniowy treking w gory- nie bede tam miec ze soba PC, ani mozliwosci zgrania zdjec w kafejce. Jak wiec rozwiazac ten problem ? Wiadomo, ze nawet 2GB karty kiedys sie zapelnia i co wtedy ? Znalazlem w internecie kilka ciekawych propozycji:

http://www.pixmania.com/pl/pl/851/350/xx/4/1/criteresn.html?itag=10528

Jestem jakos nie dokonca przekonany do tych urzadzen. Czytalem mnostwo opinii o popularnych iPodach gdzie dyski twarde 20-120 GB psuly sie nawet po miesiacu uzytkowania !!! Niektorzy w swoich opiniach napisali ze musieli wymieniac je nawet 3 razy w ciagu roku na gwarancji z powodu szybko wysiadajacych dyskow....

Jesli ktos uzywa, albo ma jakis inny pomysl na zgrania zdjec z kart pamieci aparatu podczas podrozy na wiekszy dysk lub urzadzenia prosze bardzo o odpowiedzi. Pozdrawiam.Pawel

moshica
12-01-2007, 09:03
A po co Ci iPod, tutaj większość na grupie ma Digimate w różnych odmianach i jakoś mało kto podczas użytkowania i zgrywania fot miał wpadki. Poczytaj na forum, swego czasu sam zapodałem temat o Digimate i dyskach Caviara. Przyjemnej lektury.....tych tematów jest na forum sporo.

Pozdrawiam
Moshica

hlobaza
12-01-2007, 09:51
A nie prościej dokupić dodatkową kartę pamięci? Jeśli będziesz chciał kupić urządzenie do zgrywania z karty, to z pewnością więcej zapłacisz. No i ryzyko przy przegrywaniu.

cyrusvirus
13-01-2007, 13:59
A nie prościej dokupić dodatkową kartę pamięci? Jeśli będziesz chciał kupić urządzenie do zgrywania z karty, to z pewnością więcej zapłacisz. No i ryzyko przy przegrywaniu.

nie sadze zeby sie to kalkulowalo, wole chyba zaplacic 2 razy wiecej i dostac 20/40 razy wiecej :wink:
http://allegro.pl/item156959773_digimate_iii_40gb_przenosny_fotobank _na_wakacje.html

coobik
22-01-2007, 01:31
nabylem epson p-2000. dysk ma 40gb, posiada duzy ekran na ktorym mozesz spokojnie sprawdzic jakosc zdjec. ceny tego modelu spadly, poniewaz weszly nosze modele na rynek. w polsce jest niedostepny, ale zato na wyspach brytyjskich mozna dotac go tanio. najtaniej chyba jest sklepie internetowym www.digitaldepot.co.uk (http://www.digitaldepot.co.uk)
sprzwdz, oplaca sie

Keyser Soze
22-01-2007, 03:38
nabylem epson p-2000. dysk ma 40gb, posiada duzy ekran na ktorym mozesz spokojnie sprawdzic jakosc zdjec. ceny tego modelu spadly, poniewaz weszly nosze modele na rynek. w polsce jest niedostepny, ale zato na wyspach brytyjskich mozna dotac go tanio. najtaniej chyba jest sklepie internetowym www.digitaldepot.co.uk (http://www.digitaldepot.co.uk)
sprzwdz, oplaca sie

...pytanie czy koledze potzrebny jest az taki "kombajn" jak epson a jesli tak to czy chce miec mozliwosc podgladu RAW-ow - z tego co znalazlem na tej stronie to wynika, ze jesli chodzi o nowe modele nikonow to epson p-2000 wspiera NEF-y tylko z D70
no chyba ze jest mozliwosc wgrania nowego softu - coobik jest taka mozliwosc czy raczej nie?
i na jak dlugo starczaja akumulatorki gdy korzystasz z podgladu zdjec?...

coobik
26-01-2007, 20:17
w pierwsej wersji softu nie da rady powiekszyc RAW, nie wiem jak w drugiej. poprostu robie RAW+JPEG. jakosc (ostrość) sprawdzam na jpeg-u. jpeg i raw sa zapisywane obok siebie w folderze, a raw jest oznaczony, wiec nie ma problemu z ich odroznieniem.
co do baterii; odtwarzalem pliki filmowe i muzyczne z epsona na tv pzrez ponad gozdine i nie ubylo nawet 1/3 na wskazniku pojemnosci akumulatorka. poza tym mozna ustawic jasnosc ekranu i oszczednosc energii (czas po jakim wylaczy sie ekran, czas po jakim samo wylaczy sie zasilanie).

Majster7
26-01-2007, 22:50

Pewnie, że prościej byłoby mieć plik kart pamięci, jednak ja wolałem zakupić Digimata. Korzyści sa następujące:

Niedrogi w przeliczeniu cena/pojemność
Często wyjeżdżam z paczką znajomych, z których każdy ma coś innego. Jeden CFy, drugi xD, trzeci jeszcze inne wynalazki. Będąc na 3 tygodniowych wczasach, czy nawet tygodniowym pobycie gdzieś nad wodą, czy nartach, do mojego Digimata ustawia się kolejka, a zawartość kart wędruje na dysk aż miło...
Uważam, że to świetny nabytek. Jak narazie wszystko działa jak w zegarku. Dysk ma 3 lata gwarancji (inna rzecz, że nie chciałbym, by padł w drodze powrotnej z kilkutygodniowego wypadu). Ufam jednak, że dysk z natury przeznaczony do przenośnych komputerów jest trochę bardziej wytrzymały od zwykłych.
Mimo wszystko tak jak z puszką i szkiełkami tak z dyskiem obchodzę się jak z jajkiem mając nadzieję, że odwdzięczy mi sie długoletnią bezawaryjną pracą.
Pozdrawiam.