Zobacz pełną wersję : obiektywy dylemat
witam
jestem w trakcie zmiany systemu. Mam zamiar zakupić nikon d7000
i obiektyw ale mam dylemat, który z tych dwóch polecacie?
Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G
czy
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD
Bardzo prosze o radę
który jest ostrzejszy?
Marcin Borkowski
02-01-2011, 00:32
wybrałbym tamrona 17-50, ze względu na światło
ale pamiętaj zeby wybrać dobrą sztukę, gdyż podobno jest spory rozrzut jakosciowy
Patrząc czysto jakościowo postawił bym na Tamrona, aczkolwiek wszystko zależy od przeznaczenia, może się okazać że dla Twoich potrzeb będzie za krótki. Określ co chcesz uwieczniać ;]
Ja tam napewno bym brał Tamrona. Tylko w wersji bez silnika albo VC. Jeżeli miało by być za krótko to polecam Tamrona 28-75 (tu skolei dół obcięty ale zależy do czego)
Jak na razie to ma być do fotografii reportażowej, portretu i od czasu do czasu plenerek. Ale tak chyba się nie da?
Jasność obiektyu chyba nie jest tak istotna po d7000 z szumem sobie radzie. Wcześniej pracowałam na k-7 i to dopiero był koszmar. Miałamobiektyw 35mm f2,8 i tylko z nim zdjęcia były ok
Do reportażu raczej Tamron. Do pleneru (widoczki?) Nikkor. Do portretu w zasadzie żaden. Tamron troszkę za krótki, Nikkor za ciemny. Ale do D5000 nie ma dobrego obiektywu portretowego w cenie mniejszej niż sam aparat. Najtańsze półśrodki to Tamron 90/2.8 i Nikkor AF-S 50/1.4.
Musze zdecydować się na 2 obiektywy jednak. A ten obiektywik miał ktoś z nim doczynienia? Do portretu i reportażu się nadaje?Jak ostrość? Sigma 28-70 f/2.8 EX DG
I co oznacza że obiektyw z mocowaniem Nikon nie ma pierścienia przysłony?
Od wielu, wielu lat przysłonę ustawia się kółkiem na aparacie. Tylko stare analogi potrzebują pierścienia przysłony na obiektywie. Przydaje się też przy makro z mieszkiem.
Pamiętaj, że w tym obiektywie będziesz miała kąt widzenia, jak dla obiektywu 42-105 na pełnej klatce. Zatem do reportażu zbyt wąsko, zwłaszcza w pomieszczeniach. W tym zakresie lepsze notowania ma Tamron.
I co oznacza że obiektyw z mocowaniem Nikon nie ma pierścienia przysłony?
Zależy, który obiektyw. Niektóre mają, te starsze, niektóre nie.
Zależy Ci na świetle czy na ogniskowych?
Robię zdjęcia dużego makro coś w tym rodzaju oraz portretowe. To akurat jeszcze fotka z k-7 którego się pozbyłam:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/I3567-2.jpg
źródło (http://www.imagic.pl/files//20758/I3567.jpg)
Ja bym wybrał kompromis światłowo-ogniskowo-stabilizacyjny, czyli sigme 17-70 OS.
Mata_Hari
02-01-2011, 20:46
Jeśli szkło ma być m.in. do reporterki, to ja, osobiście, Tamrona bym nie brała, bo może być za wolny. U mnie nie daje rady przy fotografowaniu dziecka :(
przemo_k
05-01-2011, 14:44
ja bym bral Nikkora, fajny zakres, a jak brakuje swiatla to albo wyzsze iso albo lampa
w tej klasie cenowej tylko Nikkor
panoramix
05-01-2011, 20:48
Jak na razie to ma być do fotografii reportażowej, portretu i od czasu do czasu plenerek. Ale tak chyba się nie da?
Jasność obiektyu chyba nie jest tak istotna po d7000 z szumem sobie radzie. Wcześniej pracowałam na k-7 i to dopiero był koszmar. Miałamobiektyw 35mm f2,8 i tylko z nim zdjęcia były ok
A ja postawiłbym na Tamrona 28-75 ze światłem 2.8 i w starszej wersji bez silnika. Tylko najpierw sprawdzić w testach ostrość ! Do tego co opisujesz będzie prawie idealny. Cena używki różna. Da się kupić już za 600-700 złotych. Z dobrego (ostrego) egzemplarza, będziesz bardzo zadowolona. Testuj osobiście, żeby nie było rozczarowań z ostrością.
Polecam Nikkora 16-85Vr ,bardzo fajne szkiełko i zawsze systemowe. Miałem z D300s i byłem bardzo zadowolony. Poczytaj o tym szkle na photozone.de
Mariusz888
05-01-2011, 21:10
w tej klasie cenowej tylko Nikkor
Możesz to jakoś rozwinąć? Bo wieje bzdurą... ;)
i zawsze systemowe.
Następny.... ;)
AnnaS - nie określiłaś budżetu ani konkretnych preferencji po za zgrubnym określeniem tematyki - ja bym kupił N35/1.8DX lub 35/2 + N 85/1.8 ;) Jak koniecznie musi być zoom to ja jednak stawiałbym na lepsze światło - a co do sprawdzenia szkła to zdecydowanie należy sprawdzić, niezależnie od tego czy systemowe czy nie ;)