PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z filmami HD Nikon P100

cinek83
30-12-2010, 18:37
Witam serdecznie,

Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale ale mam problem na którego nie moge znaleść odpowiedzi.
Posiadam Nikona Cooplix P100 i mam w środku micro karted SDHC 8 GB(4 przepustowość) z matką. Problem polega w tym ze gdy nagrywam film HD w 1080p(1920x1080) lub HD 720(1280x720) gdy go zgram na komputer i chce go odtworzyc to w QuickTime klatkuja w Windows Media Player tez a w Bestplayerze nie ma obrazu ale jest tylko dzwięk. Kodeki mówie odrazu mam najswieższe ostatni zbiór K-Lite codec. Nie wiem co jest przyczyną czy za mała przepustowość karty czy moze kodeki bądź słaby laptop(Acer 1,6 GHZ).Pomóżcie

Muminek
31-12-2010, 08:43
Spróbuj może obstalować na próbę ten pakiet kodeków. U siebie zauważyłem, że jakiś składnik z podobnego pakiety chyba z czymś koliduje, bo też nie szło oglądać ani przetwarzać filmików z aparatu, a po odinstalowaniu można było normalnie z nimi działać. Co więcej miałem kiedyś canona i filmiki bez hd i podobną sytuację.

PaRaGaS
31-12-2010, 09:41
K-Lite to gówno niemiłosierne, ogólnie wszystkie pakiety w których kodeków jest jak psów i jeden wchodzi w konflikt z drugim.
Polecam CCCP Project (http://www.cccp-project.net/). Tu (http://en.wikipedia.org/wiki/Combined_Community_Codec_Pack) jest wyłożona cała filozofia za nim stojąca. Jeden filtr do odtwarzania wideo (specjalnie zoptymalizowany ffdshow), jeden do odtwarzania audio, splittery obrazu, dźwięku i napisów, i do tego zmodowany Media Player Classic.
Używam tego pakietu odkąd istnieje, nie powoduje absolutnie żadnych software'owych konfliktów i nie robi bałaganu w systemie. Dodatkowo na słabszych komputerach jest wydajniejszy od oryginalnych kodeków i ma bogate opcje postprocessingu obrazu (wyostrzanie, usuwanie przeplotu, usuwanie artefaktów, itp.).

*edit*
A jeżeli komuś potrzebne dodatkowo kodeki Real Video i QuickTime, to istnieje coś takiego jak Real Alternative i QuickTime Alternative. Bez odtwarzaczy i niemożebnego mieszania w systemowych rejestrach.

cinek83
31-12-2010, 13:46
Dzieki serdecznie za pomoc. Dzis przetestuje i napisze jak wyszlo.

AlleG
01-01-2011, 22:05
dekodowanie filmów hd na 1.6ghz procku tez moze byc problemem. Np. takie netbooki z 1.6ghz na pokładzie (1rdzeniowe 2watkowe) maja problemy z HD. Przyczym to tez kwestia ogólnej wydajnosci ATOM'ów.
Niestety, poza netbookiem własnie mam w domu 2 pc'ty, jeden na i7, drugi na c2d, więc nie jestem w stanie np sprawdzic poprawnosci pliku który nagrałes u siebie.

P.S takie głupie pytanie.
Odtwarzasz pliki po przegraniu na dysk czy "prosto z karty"? :D nikogo urazic nie chce ale różne rzeczy juz w zyciu widziałem...

cinek83
01-01-2011, 23:44
Hej,

Spoko. Jasne ze przegrałem na dysk. Powiem tak odinstalowałem K-lite Codec i zainstalowałem CCCP. Czy działa? Działa. Dziwne bo działa pod Bestplayerem gdzie wcześniej tylko był dzwięk a pod QuickTime-em dalej klatkuje gdzie orginalnie Nikon nagrywa w formacie .mov. Ale pod Bestplayerem chodzi i po jakiś 15 sekundach głos zaczyna się przycinać. Ale chyba wiem w czym szkopuł. Zrobiłem test na moim firmowym laptopie HP EliteBook, Intel Cetrino procesor około 2 GB procek i Windows 7 i były tam zainstalowane te własnie same kodeki co u mnie K-Lite Codecs i wszystko działa OK. Czyli sumując mam za słaby sprzęt.