Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Problem z filmami HD Nikon P100

Witam serdecznie,

Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale ale mam problem na którego nie moge znaleść odpowiedzi.
    Posiadam Nikona Cooplix P100 i mam w środku micro karted SDHC 8 GB(4 przepustowość) z matką. Problem polega w tym ze gdy nagrywam film HD w 1080p(1920x1080) lub HD 720(1280x720) gdy go zgram na komputer i chce go odtworzyc to w QuickTime klatkuja w Windows Media Player tez a w Bestplayerze nie ma obrazu ale jest tylko dzwięk. Kodeki mówie odrazu mam najswieższe ostatni zbiór K-Lite codec. Nie wiem co jest przyczyną czy za mała przepustowość karty czy moze kodeki bądź słaby laptop(Acer 1,6 GHZ).Pomóżcie

Domyślnie

Spróbuj może obstalować na próbę ten pakiet kodeków. U siebie zauważyłem, że jakiś składnik z podobnego pakiety chyba z czymś koliduje, bo też nie szło oglądać ani przetwarzać filmików z aparatu, a po odinstalowaniu można było normalnie z nimi działać. Co więcej miałem kiedyś canona i filmiki bez hd i podobną sytuację.
    "Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"

Domyślnie

K-Lite to gówno niemiłosierne, ogólnie wszystkie pakiety w których kodeków jest jak psów i jeden wchodzi w konflikt z drugim.
    Polecam CCCP Project. Tu jest wyłożona cała filozofia za nim stojąca. Jeden filtr do odtwarzania wideo (specjalnie zoptymalizowany ffdshow), jeden do odtwarzania audio, splittery obrazu, dźwięku i napisów, i do tego zmodowany Media Player Classic.
    Używam tego pakietu odkąd istnieje, nie powoduje absolutnie żadnych software'owych konfliktów i nie robi bałaganu w systemie. Dodatkowo na słabszych komputerach jest wydajniejszy od oryginalnych kodeków i ma bogate opcje postprocessingu obrazu (wyostrzanie, usuwanie przeplotu, usuwanie artefaktów, itp.).

*edit*
    A jeżeli komuś potrzebne dodatkowo kodeki Real Video i QuickTime, to istnieje coś takiego jak Real Alternative i QuickTime Alternative. Bez odtwarzaczy i niemożebnego mieszania w systemowych rejestrach.
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Dzieki serdecznie za pomoc. Dzis przetestuje i napisze jak wyszlo.

Domyślnie

dekodowanie filmów hd na 1.6ghz procku tez moze byc problemem. Np. takie netbooki z 1.6ghz na pokładzie (1rdzeniowe 2watkowe) maja problemy z HD. Przyczym to tez kwestia ogólnej wydajnosci ATOM'ów.
    Niestety, poza netbookiem własnie mam w domu 2 pc'ty, jeden na i7, drugi na c2d, więc nie jestem w stanie np sprawdzic poprawnosci pliku który nagrałes u siebie.

P.S takie głupie pytanie.
    Odtwarzasz pliki po przegraniu na dysk czy "prosto z karty"? nikogo urazic nie chce ale różne rzeczy juz w zyciu widziałem...
    ... i tak was lubie ...

Domyślnie

Hej,

Spoko. Jasne ze przegrałem na dysk. Powiem tak odinstalowałem K-lite Codec i zainstalowałem CCCP. Czy działa? Działa. Dziwne bo działa pod Bestplayerem gdzie wcześniej tylko był dzwięk a pod QuickTime-em dalej klatkuje gdzie orginalnie Nikon nagrywa w formacie .mov. Ale pod Bestplayerem chodzi i po jakiś 15 sekundach głos zaczyna się przycinać. Ale chyba wiem w czym szkopuł. Zrobiłem test na moim firmowym laptopie HP EliteBook, Intel Cetrino procesor około 2 GB procek i Windows 7 i były tam zainstalowane te własnie same kodeki co u mnie K-Lite Codecs i wszystko działa OK. Czyli sumując mam za słaby sprzęt.

Uprawnienia umieszczania postów