Zobacz pełną wersję : prawie jak iPad
miron19j
30-12-2010, 13:07
w związku z przypływem gotówki, postanowiłem kupić sobie jakiś tablet. Ponieważ zarówno iPad jak i Samsung TAB zabija ceną, skierowałem wzrok na daleki wschód. Wybór padł na ePad.. Jest to raczej telefon z olbrzymim wyświetlaczem. Mam go dopiero dwa dni, ale postanowiłem opisać pierwsze wrażenia. Ponieważ nie wkładałem do niego karty, nie sprawdziłem jak działa jako telefon. Zresztą nie wyobrażam sobie, jak z czegoś takiego można dzwonić.
Na pierwszy rzut oka, jest to taki wyrośnięty iPod/iPhone. Ekran dotykowy 10", nawet guzik ma taki iPadowski.
Ma WiFi, możliwość podłączenia LANu przez przejściówkę, USB, mini USB opisane OTG, głośniczki stereo. Ponieważ instrukcja do niego to 12 stron wielkości dwóch paczek papierosów, zbyt wiele z niej nie można się dowiedzieć. Na pokładzie ma przeglądarkę internetową, program pocztowy, Google Map, programy do obrazków i muzyki. Przeglądanie internetu przez WiFi jest trochę denerwujące ze względu na prędkość ładowania stron. Ale bólu nie ma.
No i przede wszystkim cena. Za ustrojstwo zapłaciłem 179 USD + 63 PLN za cło i podatek. Właściwie to z cła byłem zwolniony. Żółci wystawili fakturę na 71 USD jako prezent. 50.- VAT, 13.- obsługa celna /za otwarcie paczki i przystawienie pieczątki zwolniony z cła/
Trochę specyfikacji:
system: Android 2.1
ekran: 10" dotykowy
możliwość własnego ustawienia skrótów i widgetów na ekranie
możliwość włożenia karty SIM i używania jako telefonu :shock: lub surfowania po necie
WiFi
możliwość podpięcia do LANu
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/i/img0483ne.jpg/)
źródło (http://img521.imageshack.us/i/img0485w.jpg/)
źródło (http://img641.imageshack.us/i/img0486l.jpg/)
ile to to ma pamięci ?
skoro slabo przeglada sie strony to... slabo chyba ;)
opisz bardziej szczegółowo proszę.
Ekran rezystancyjny to największa bolączka tego urządzenia.
miron19j
30-12-2010, 13:22
ile to to ma pamięci ?
"pamięć wewnętrzna 1,24 GB"
coś pisze o karcie SD, ale jeszcze nie wyczaiłem, jak ją podpiąć
skoro slabo przeglada sie strony to... slabo chyba ;)
opisz bardziej szczegółowo proszę.nie słabo. W laptopie, gdy kliknę na link, to chwila moment mam otwartą stronę. Tutaj widać, jak przesuwa się pasek postępu. Zupełnie jak w Nokii po WiFi.
Ekran rezystancyjny to największa bolączka tego urządzenia.
nie znam się na tym. Ale dotknięcie drewienkiem czy plastikiem działa
Dobra allternatywa dla netbookow. W UK mozna kupic za £150, to dosc atrakcyjna cena.
Ile mozesz pracowac na bateri?
miron19j
30-12-2010, 13:27
Dobra allternatywa dla netbookow. W UK mozna kupic za £150, to dosc atrakcyjna cena.
Ile mozesz pracowac na bateri?
jeszcze nie wiem :-)
nie powiem, jezeli strony da sie calkiem przyzwoicie otwierac, np nie zajmuje to kilkunastu sekund, bateria trzyma w miare dobrze, to moze byc ciekawe urzadzenie, zwlaszcza ze wzgledu na cene.
Jak wyglada otwarzanie filmow na tym?
miron19j
30-12-2010, 14:23
Jak wyglada otwarzanie filmow na tym?
o jakie filmy chodzi? YouTube śmiga, aż miło
jezeli strony da sie calkiem przyzwoicie otwierac, np nie zajmuje to kilkunastu sekund,
przeglądanie naszego forum to dwie, trzy sekundy na stronę
i wygodnie czyta Ci sie strony ? kurde, do podrozowania moze to byc lepsze rozwiazanie nizeli netbooki (tansze!).
Boryszuk
30-12-2010, 14:32
A jesteś w stanie porównać zasięg wi-fi tego tabletu i jakiegoś telefonu? Jak odsuwasz się od routera to co pierwsze straci zasięg i jak duża jest różnica?
U mnie w pracy jest wi-fi i przy moim stanowisku akurat telefon już nie sięga (czasami złapie). Jeśli miałbym coś minimalnie mocniejszego to bym się w robocie przestał nudzić :D
miron19j
30-12-2010, 14:33
i wygodnie czyta Ci sie strony ? kurde, do podrozowania moze to byc lepsze rozwiazanie nizeli netbooki (tansze!).
do tej pory mobilnie używałem Nokii. Teraz to kurcze jak w kinie.
Aha, ma jeszcze czujnik położenia. Obraca ekran jak iPod.
kurde, do podrozowania moze to byc lepsze rozwiazanie nizeli netbooki (tansze!).
hehe a w leb dostaniesz jak za iPada:D
jackrabbit
30-12-2010, 14:35
uzywany netbook asus eee 901 go (z wbudowanym modemem) to w jukeju 120 funtow, refurbished - 170 funtow z polroczna gwarancja. Wszystko szybko smiga, nawet pograc mozna w mniej wymagajace gierki :)
tablety jeszcze mnie nie przekonuja do siebie
E-PAD na allegro stoi za 499 ;-)
miron19j
30-12-2010, 14:40
A jesteś w stanie porównać zasięg wi-fi tego tabletu i jakiegoś telefonu? Jak odsuwasz się od routera to co pierwsze straci zasięg i jak duża jest różnica?
przy routerze
iPod 3 kreski
ePad 3 kreski
Nokia N900 5 kresek
w drugim końcu mieszkania /2 ściany/ ca. 10 m
iPod 1 kreska
ePad 2 kreski
Nokia 5 kresek :-)
Boryszuk
30-12-2010, 14:40
hmmm. To mnie nie zadowala :/
uzywany netbook asus eee 901 go (z wbudowanym modemem) to w jukeju 120 funtow, refurbished - 170 funtow z polroczna gwarancja. Wszystko szybko smiga, nawet pograc mozna w mniej wymagajace gierki :)
tablety jeszcze mnie nie przekonuja do siebie
waga i wielkosc robi duza roznice, takie cos wrzucam sobie do plecaka i nie martwie sie. O netbooka trzeba sie martwic i taszczyc go. Zdecydowanie wolalbym 13" laptopa juz.
miron19j
30-12-2010, 14:48
E-PAD na allegro stoi za 499 ;-)
a czytałeś opis?
POLECAM KAZDEMU KUPUJACEMU SPOSOB WYSYLKI KURIEREM! TABLET DOCIERA DO PANSTWA SREDNIO W CIAGU 5-8DNI OD DNIA WYSLANIA!! TO JEST PO PIERWSZE SZYBKO! BEZPIECZNIE! I NIE MUSIMY DLUGO CZEKAC NA NASZA PACZKE!.
PIERWSZE TABLETY JUZ DOSZLY! NIEBAWEM ZOBACZA PANSTWO KOMENTARZE Z POPRZEDNIEJ AUKCJI! TAK WIEC ZAPRASZAM DO ZAPOZNANIA SIE Z MOZLIWOSCIAMI I KUPNA TEGO CUDNEGO TABLETA!
UWAGA TAK TANIO JESZCZE NIE BYLO
ZA JEDYNE 610ZL!
TOWAR DOSTANIESZ KURIEREM
TO NAJTANIEJ NA ALLEGRO I W KRAJU
NIE PRZEGAP TEJ OKAZJI TO JEDYNA TAKA AUKCJA
ja nikogo nie namawiam. Tylko opisuję swoje pierwsze wrażenia. Myślę, że niedługo pojawią się w polskiej dystrybucji. Ktoś sprowadzi hurtową ilość i będzie rozprowadzał.
nie znam się na tym. Ale dotknięcie drewienkiem czy plastikiem działa
dobry ekran ( pojemnosciowy ) wlasnie nie powinien reagowac na drewienko czy plastik - masz na tym urzadzeniu multitouch? sprawdzales jak wyglada np pisanie maila na iPadzie a jak na Twoim urzadzeniu?
mimo, ze nie jestem fanbojem appla - wiecej, nawet nie posiadam zadnego urzadzenia z jablkiem to uwazam ze jesli chodzi o ergonomie ( ekran + multidotyk ) to nic nie jest w stanie przebic iphone/ipad
miron19j
30-12-2010, 15:15
dobry ekran ( pojemnosciowy ) wlasnie nie powinien reagowac na drewienko czy plastik - masz na tym urzadzeniu multitouch? sprawdzales jak wyglada np pisanie maila na iPadzie a jak na Twoim urzadzeniu?
mimo, ze nie jestem fanbojem appla - wiecej, nawet nie posiadam zadnego urzadzenia z jablkiem to uwazam ze jesli chodzi o ergonomie ( ekran + multidotyk ) to nic nie jest w stanie przebic iphone/ipad
zgoda. Tylko cena jest mało przyjazna. Gdybym w jakiś sposób mógł wykorzystać iPada w firmie, już bym gokupił. A tak wolę te pieniądze wydać na jakieś szkło do Mamiyki. :-)
Jak już pisałem, nie namawiam nikogo. Przedstawiam tylko alternatywę. Mnie wystarczy.
albo podpinanie urzadzen USB...
oh wait... chyba nie, bo trzeba kolejna z debilnych przelotek wymyslonych przez golfika. i juz nagle okazuje sie, ze jak sie nie chce wielbic urzadzenia stand alone, tylko by sie je chcialo podlaczyc... to nagle nie jest tak ergonomicznie. pol biedy, jesli w ogole jest mozliwe ;)
wlasnie najgorsze w ipadzie jest to ze nia ma usb, strasznie to ogranicza zwyklego kowalskiego.
Też za mną chodzi jakiś tablet. W rozsądnej cenie. Jeżeli to nie tajemnica - można wiedzieć, gdzie kupiłeś?
/Pisałeś, że tablet ma miejsce na kartę sim, to chyba można kupić u jakiegoś operatora dostęp do internetu i będzie praktycznie wszędzie. Urządzonko ma GPS, bluetooth? Próbowałeś instalować programy z Android Market? Ile jest gniazd USB?/
Android w ktorej wersji?
jest Market?
Marcin Jakubowski
31-12-2010, 16:04
albo podpinanie urzadzen USB...
oh wait... chyba nie, bo trzeba kolejna z debilnych przelotek wymyslonych przez golfika. i juz nagle okazuje sie, ze jak sie nie chce wielbic urzadzenia stand alone, tylko by sie je chcialo podlaczyc... to nagle nie jest tak ergonomicznie. pol biedy, jesli w ogole jest mozliwe ;)
no pewnie. lepiej mieć pierdylion złącz, wtyczek, wejść i system nie dostosowany do urządzeń mobilnych
no pewnie. lepiej mieć pierdylion złącz, wtyczek, wejść i system nie dostosowany do urządzeń mobilnych
Bo iPod ma geniealny system dla urzadzen mobilnych.
Ehh tabletow uzywam od 3 lat w pracy. Przewinelo sie wszystko, od 5" Della po 47" multidotykowe LCD jako stolik multimedialny.
Jesli chce sie na tym pracowac kupujesz cos z Windowsem, jesli internet ogladanie filmow itp kupujesz cos z Andoidem. Od kiedy Kindle jest dostepny dla Androida iPad juz nie ma zadnej przewagi (oj przepraszam ma jedna, jakosc wykonania, tego nie mozna zaprzeczyc).
U mnie w pracy jest wi-fi i przy moim stanowisku akurat telefon już nie sięga (czasami złapie). Jeśli miałbym coś minimalnie mocniejszego to bym się w robocie przestał nudzić :D
Ostroznie teraz pracodawcy lubia sledzic wypowiedzi swoich podwladnych ;)
i po co te glupie wszczynanie wojen ? oceniamy i rozmawiamy o jednym urzadzeniu, klutnie pomiedzy czyms tam a czyms tam zostawcie sobie na inny watek-
czekam na nastepne uwagi autora.
Boryszuk
31-12-2010, 16:55
Ostroznie teraz pracodawcy lubia sledzic wypowiedzi swoich podwladnych ;)
Całe szczęście, że moi pracodawcy nie mówią (a tym bardziej nie czytają) po polsku ;)
miron19j
31-12-2010, 17:41
Android 2.1
o jaki Market pytasz?
sprostowanie: moj nie ma telefonu, ma zlacze dla karty mikroSD. Spokojnie czyta 4GB z Nokii. Otwiera jpg.
Nie ma polskich liter, oprogramowanie jest po polsku.
Pelne ladowanie, od zera, to ok. 3godz. Nie wiem, ile trzyma bateria. Kilka godzin.
Wiecej informacji, jak go bardziej poznam.
Całe szczęście, że moi pracodawcy nie mówią (a tym bardziej nie czytają) po polsku ;)
Moi troche rozumieja, te najpospolitsze slowa :mrgreen:
To może ułatwić:
centrum Android (http://android.com.pl/) i po angielsku (http://www.android.com/)
opinie o programach na Andka (http://www.cyrket.com/)
Android Market to serwis z płatnym i darmowym oprogramowaniem na Andka.
Czekam na dalsze wyniki z "testów" ;)