Zobacz pełną wersję : Moc Quantuum R+ Dual Power ws sabina
Szukam i nie mogłem znaleźć. O ile EV silniejsza jest Quantuum Dual Power 600Ws od Sabiny 900 (cca. 160Ws)? Ile działek przesłony?
TIA za odpowiedzi.
Michał Jędrak
30-12-2010, 00:18
Niestety nie podam dokładnej ilości działek, ale mocy jest ogrom. Mógłbym to wyliczyć na podstawie podanej ilości Ws, ale jest za późno na myślenie. Ja stawiam na jakieś 5 przysłon w praktyce. W teorii jest nieco mniej, ale praktyka się liczy. Chodzi o to, że Nikon liczy sobie moc często podając jakąś odległość i przy tym lampa jest maksymalnie zoomowana, co jest ewidentnym przekłamaniem. Więc praktyka jest taka, że gdybyś wsadził SB900 do softboxa np 60x100 i rozproszył równomiernie światło z palnika (czyli dyfuzor na palnik, żeby nie świecił na chama do przodu tylko odbijał od ścian softboxu), to byś popuścił w majty z żalu. Licha moc, długie ładowanie i mało błysków.
Już testowałem to w praktyce i stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że żadna lampa do aparatu nie jest lepsza/wygodniejsza/tańsza od lampy studyjnej. Problemów jest tyle, że wcale nie odnosisz wrażenia, że rozmiary dają Ci przewagę. Podczas, gdy będziesz się bawił w ustawianie CLS, w mocowanie parasolek, w mocowanie wszystkiego do statywu itd, to ja swobodnie rozłożę 3 lampy dual power i zacznę już robić zdjęcia. Jeśli chcesz mieć dobrą lampę w plener, to spokojnie da radę 'dual 300Ws' za jakieś 900zł. Jeśli chcesz mieć gadżet, którym będziesz mógł się popisywać przed innymi, to dokładaj 600zł i kup sobie taki *złom jak SB-900.
*- złom nie ze względu na jakość, ale stosunek wydajności do ceny. Lampa na aparat nie jest warta więcej niż 400zł, bo tyle jest w niej technologii i materiałów. Dopłacasz za duperele w stylu podświetlany LCD, stroboskop i inne bzdety.
Moim zdaniem bardzo ostre, ale mądre słowa. Swojej sabiny nie pozbędę się ze względu na wymiary, czasem się przydaje na aparacie w reporterce, poza tym mam Yongnuo 460 II sztuk kilka które mocą dorównują 900-tce a kosztowały raptem 130 zł sztuka ;) ale właśnie - o czym piszesz - potrzebuję dużej powierzchni rozproszonej. I dużej mocy. Więc Dual Power 600Ws, jeśli faktycznie jest to 4-5 sabinek w lamie o wadze 3kg z batterypackiem, to nawet się nie będę zastanawiać. Dziękuję.:)
Michał Jędrak
30-12-2010, 01:24
Ja przy lampie dual power 300Ws mam przysłonę f11 przy ISO200, odległości 5m i softboksie okta o średnicy 180cm. Jest to bardzo dużo światła. Staram się nie przekraczać przysłony 5.6-8, bo przy tych przysłonach jest najlepsza jakość. W większości przypadków robię zresztą w okolicach f4, żeby maksymalnie rozmyć tło, nawet jeśli jest to karton. Przy softboksie 180x30cm lampę muszę mieć ustawioną na minimum bo przy odległości 1,5m/ISO200 mam już około 5,6.
Ja mam lampę SB-600 i dziękuję opatrzności, że nie kupiłem czegoś droższego, o bym się załamał z żalu. Przydaje się średnio parę razy w roku jak już aparat nie daje rady przy ISO6400, albo właśnie przy jakimś reportażu, gdzie nie ma mowy o artyzmie bo trzeba uchwycić fakty (raz na 5 lat). No ale, żebym kupował 6 sztuk SB-XXX, łączył w pary i udawał, że mam lampy studyjne? Dziecinada...
No i tak na koniec wzmianka o czułościach: obecnie jak lampa nie sięga to daje się większe ISO i po sprawie. Różnica pomiędzy SB-600 a SB-800 to bodajże niecała przysłona, czyli takie zwiększenie ISO z 200 do 320, albo z 400 do 640. Pomijalna sprawa zwłaszcza, że obecnie spokojnie każdy aparat robi czyste zdjęcia do ISO1000, więc każda lampa sięga na kilkanaście metrów. Tym bardziej SB-800 czy 900 staje się kosztowną fanaberią.
photoaction
30-12-2010, 01:27
mam i jedna i druga lampe. quantuumka ma naprawde duzą moc. wiele razy wieksza niz sabina
Tak tylko ,że sabina jest mega mobilna - chodzi mi o rozmiary i wagę w porównaniu do studyjnych. Sabinami nie zastąpisz studyjnych, a studyjnymi sabin. W sabie kończą się aku to wkładasz drugie i jedziesz. Nie musisz targać ze sobą statywu - możesz ją rozstawić praktycznie wszędzie. A co do tej teorii ,że przy dzisiejszych ISO lampion jest zbędny - hmmm - wyobraź sobie scenkę z kotleta - para młoda stoi w drzwiach kościoła, Ty jesteś wewnątrz, a na dworze jest mega słońce które wali po plecach młodych - chcesz zrobić zdjęcie jak stoją oboje w progu kościoła. Druga sytuacja (miałem taką ostatnio) - kamerun rozstawił w rogach sali haluksy budowlane skierowane palnikami na wprost PM - bez tej dziadowskiej sabiny w obu sytuacjach pupa mokra, a samo wysokie iso nie pomoże.
Bardzo chciał bym się dowiedzieć z kąd masz informacje że SB-900 ma cca. 160 Ws.Co do porównania 600 Ws na full i i SB-900 to SB nie świeci, poprostu światła nie widać na zdjęciu.
Nie chce mi się liczyć ale jesli moja 300Ws lampa ma 6 wielkich kondensatorów a aparatowa ma 1 to latwo sobie wyobrazić stosunek mocy.
Co do tej sabinki to wyczytałem gdzieś w sieci szukając po SB 900 ws, jakiś anglojęzyczny ktoś wyliczał, że nie ma oficjalnie podanej ale mniej więcej wychodzi gdzieś 160.
Chodziło mi też ile EV dual power 600ws jest jaśniejszy od 900-tki. A że czasem małe jest piękne, to, @wywar, nikt nie przeczy, trochę jedno i drugie do innych zastosowań. :)
Sb-800 ma ok 75ws, czyli jest o 3ev słabsza od quantuuma 600ws.
.. czyli jest o 3ev słabsza ..nie można podawać jakiejkolwiek różnicy w EV, o ile nie poda się długiego szeregu założeń jakie sie czyni. Podstawowe pytanie - jaki kąt rozsyłu światła w każdej z lamp?
Michał Jędrak
01-01-2011, 13:27
Przykro mi być chamskim, ale czasami trzeba... Porównanie lamp SB-XXX do lamp studyjnych jest, jak by to powiedzieć, z dupy wzięte. Producenci lamp aparatowych robią wszystko, aby podnieść im notowania. Najczęściej podają moc lampy, ale przy maksymalnym zoomie palnika, co daje niby dobre wyniki, ale wiązka światła jest bezużytecznie wąska. I mimo tego moc jest taka sobie. Lampy studyjne nie mają jednak zooma i najczęściej nie uderzają wąskim bezpośrednim światłem, lecz światłem odbitym od parasolki, garnka czy softboxa. Gdybyśmy tak samo chcieli odbić światło z lampy aparatowej, to wyszłoby prawie nic.
Jedyną zaletą lamp na aparat jest ich rzekoma mobilność. Piszę 'rzekoma', bo mobilne są one tylko dla osoby podróżującej rowerem. Jeśli ktoś podróżuje autobusem lub samochodem to problemy związane z lampami na aparat, takie jak konieczność łączenia ich w pary, cena, durne akcesoria, przyćmiewają zysk związany z gabarytami.
Ja niedawno robiłem zdjęcia w różnych miejscach Polski i dla wygody podróżowałem pociągiem. Zapakowałem dwa quantuumy, dwa małe statywy i akcesoria do zwykłej walizki podróżnej i wcale nie było ciężko. W tej samej walizce zmieścił mi się jeszcze plecak z aparatem i obiektywami.
przem426
01-01-2011, 18:32
.. i właśnie z tego powodu moc lamp podaje się w watosekundach (ws), bo to moc "gołego palnika".
liczba przewodnia (gn) to moc światła wg wzoru palnik*reflektor*pi*oko.
jedno na drugie jest nieprzeliczalne, chociaż ja tez czytałem że sb-800 ma ~80ws (800 jest tyćkę mocniejsza od 900).
nikt nie poda mocy lampy studyjnej w GN, bo to zależy od reflektora, a z drugiej strony żaden producent nie poda mocy lampy systemowej w WS, bo ciężko potem będzie oszukiwać właśnie na wartościach GN dla różnych iso/przysłon/zooma głowicy.
oldarcher
01-01-2011, 18:44
Jedyną przewagę jaka widzę w lampach systemowych to mozliwość pracy w niższych temp.
Szykuje sesje na lodowisku i (podobno) nie mogę uzyć lamp studyjnych przy -10oC ze względu na duze prawdopodobieństwo pęknięcia palnika, wiec zamówie 2 może 3 lampy YN-460 i adapter bowens.
Nawet jezeli padną, to koszty mniejsze a i nie ryzykuje fruwających kawalków szkla z pekającego palnika.
Michał Jędrak
03-01-2011, 00:42
Ja nigdy nie słyszałem o pękających palnikach, ale jeśli robisz na lodowisku a nie w puszczy, to wnioskuję, że gdzieś jest prąd. Jak podłączysz lampę to daj pilota na full, bo ma on pewnie jakieś 150W i palnikowi będzie ciepło :-)
Chodzi mi o rozbudowę arsenału strobistowego o coś, co właśnie będzie się dobrze przebijało przez softy, bdishe i inne duperelki, bzdurki i pierdółki i nie będzie to waliło tylko w centrum modyfikatora. Wybór padł na Quantuum Dual Power 600, może są jakieś tańsze zamienniki tej lampki a jakość podobna?
@oldarcher, YN460v2 pracowała wczoraj na -6 na cmentarzu w Jędrzejowie, dała radę (a raczej dały, x4 sztuki)
Przykro mi być chamskim, ale czasami trzeba...
...
Ja niedawno robiłem zdjęcia w różnych miejscach Polski i dla wygody podróżowałem pociągiem. Zapakowałem dwa quantuumy, dwa małe statywy i akcesoria do zwykłej walizki podróżnej i wcale nie było ciężko. W tej samej walizce zmieścił mi się jeszcze plecak z aparatem i obiektywami.
Ciekaw jestem jakbyś robił zdjęcia na Giewoncie na przykład modelce z którą sam tam byś wchodził :))
Poza tym też ciekawi mnie jaka jest synchronizacja błysku w tych lampach studyjnych za 900 pln, czy np da rade zsynchronizować do 1/2000 (bez sabinki na sankach oczywiście oraz bez analizy celowości takiej synchronizacji).
przy czasie 1/2000 moc sabinki będzie znikoma. Synchronizacje lampy studyjnej da się zrobić i przy 1/2000, jest sporo opisów w necie a mocy jak by nie patrzeć więcej...
Powodzenia z sabinką z softboksem na statywie na Giewoncie - pełen odlot. ;-) (przeca sam jesteś i nie ma kto przytrzymać no chyba że modelka)
fotojacek
07-01-2011, 15:20
Do tego duża blenda i nie trzeba schodzić:))))
przy czasie 1/2000 moc sabinki będzie znikoma. Synchronizacje lampy studyjnej da się zrobić i przy 1/2000, jest sporo opisów w necie a mocy jak by nie patrzeć więcej...
Ja nie pisałem o mocy błysku tylko o czasie migawki. Przy MIGAWCE 1/2000 lampy studyjnej bez fotoceli nie zsynchronizujesz. Lampy studyjne te do 900 PLN mają synchronizacje do 1/250s. Dodam, że sabinkę można zsynchronizować z pełnej mocy błyskiem (na sankach) z czasem migawki 1/4000 i nawet (ale tego nie sprawdzałem) 1/8000.
plusfoto
07-01-2011, 18:59
Z tego co pamiętam to błysk przy sabince trwa około 1/800 przy pełnej mocy a synchronizacja na krótkich czasach polega na tym że lampa odpala tuż przed otwarciem migawki. Czyli matryca rejestruje część błysku a reszta idzie w gwizdek. Chyba że się mylę
marteenez
07-01-2011, 19:02
Ja nie pisałem o mocy błysku tylko o czasie migawki. Przy MIGAWCE 1/2000 lampy studyjnej bez fotoceli nie zsynchronizujesz. Lampy studyjne te do 900 PLN mają synchronizacje do 1/250s. Dodam, że sabinkę można zsynchronizować z pełnej mocy błyskiem (na sankach) z czasem migawki 1/4000 i nawet (ale tego nie sprawdzałem) 1/8000.
Kolego, czy Ty na pewno wiesz o czym piszesz?
Całkowicie mylisz pojęcia których używasz.
Przepraszam, coś mi się pomieszało.
Przepraszam, coś mi się pomieszało.
Pomieszało. Bo czas synchronizacji to nie jest parametr studyjnej lampy błyskowej, tylko parametr aparatu fotograficznego.
Pomieszało. Bo czas synchronizacji to nie jest parametr studyjnej lampy błyskowej, tylko parametr aparatu fotograficznego.
Oraz dla tego, że zobaczyłem wyzwalacz do lamp studyjnych z możliwością synchronizacji z czasem migawki 1/8000, wcześniej synchronizowałem tylko przez fotocelę wysyłając błysk z sabinki.
No to znowu jest to parametr radiówki, a nie parametr lampy. Lampa nie ma czasu synchronizacji. Lampa po prostu ... świeci :)
Czekajcie, czy ja dobrze rozumiem?
70Ws = 0 takie ground 0 parter jakby
140 (70*2) Ws = +1 EV w stosunku do 0 przyjętego jako 70ws = dwie sabiny
280 (140*2) Ws = +2 EV w stosunku do 0 - cztery sabiny
560 (280*2) Ws = +3 EV w stosunku do 0 - sześć sabin
Dobrze liczę?
Zamówiłem już Quantuuma R+ 600, więc porównam wkrótce sam jak to wygląda ale ciekaw jestem czy dobrze rozumuję względem elektronowoltów i watosekund. :)
Aaaa tak, 4x2=8 sabin. :) Ale czyli dobrze liczę, to dzięki jeszcze raz. :D
plusfoto
28-01-2011, 21:18
Niestety jak dobrze pamiętam wyliczanki ze szkoły to 2 sabiny będą miały moc 105 Ws a cztery razem spięte około 150Ws a 8 około 225Ws
Marcin_gda
31-01-2011, 01:14
Tu ciekawy artykuł:
http://www.scantips.com/speed2.html
kruszyna
01-02-2011, 13:52
Jak będę miał wolną chwilkę mogę zrobić porównanie światłomierzem (sekonic 758DR) na tych samych końcówkach. Do SB mam przejściówki quantuum. Softy to od stripów po octy, słoneczka itp. Proszę wybrać parametry i odległości a zmierzę i podam jak to się ma w praktyce. Jest małe ale. Lampy studyjne mam Quantumy 300ws i 600ws ale nie przenośne. Więc jak by kogoś interesowało takie porównanie to proszę o konkretne i precyzyjne wytyczne co do przeprowadzenia doświadczenia. Lepiej wiedzieć jak to się ma w praktyce niż obliczać "śródziemnomorską liczbę kwadratową" - nie żebym nie lubił matematyków;D
Założenia będą bardzo istotne dla wyników. SB będzie mocno świeciła w środek softboxu, więc takie porównanie z lampa studyjna nie wypadnie dla niej źle. Ale rozłożenie światła na samym brzegu softu - tu będzie gorzej.
Zmierz centrum i skraj największego softboxu (albo okty) w przypadku gdy świecisz wewnatrz niego quantuumem i sbxxx. Sbxxx ustaw na max szeroki kąt, albo nawet nałóż na nią mydelniczkę. Przedstawisz nam więc więcej niż 2 wartości :)
Na sekonicu kopułka schowana, dotykaj tym tkaniny softboxu. Na lampach 1/32 lub 1/16 mocy, bo inaczej wejdziesz poza skale swiatłomierza. Prośba - sprawdź czy faktycznie 1/16 to 1/16, czyli czy jest to o 4 przysłony słabiej niż max. Jesli nie to musisz tak zrobić by to praktycznie a nie teoretycznie był ten sam ułamek mocy obu lamp.
PS - jak widzisz ja radzę przetestowac jak swieci lampa - na ile boki softboxu są zbliżone do centrum. Nie pomiar mocy światła na obiekcie. Bo różnica między lampami reporterskmi a studyjnymi to generalnie to jak świecą (oświatlają), a nie sama moc.
Wyjdą tu róznice między lampami studyjnymi. Schowany palnik i zła konstrukcja foftboxu i będziesz miał boki słabsze o 2 EV od centrum. A wysuniety do przodu palnik, dobry softbox z przekładkami i różnica będzie rzędu 0,5 EV. Szczerze to chyba nie sprawdzałem jaki efekt da SB w moim softboxie.
marszull
01-02-2011, 15:06
Na sekonicu kopułka schowana, dotykaj tym tkaniny softboxu.
Nie lepiej zmierzyc punktowo, nie przy pomocy kopulki?
:mrgreen: zapomniałem, że jest taka możliwość. Nie używam spota.
marszull
01-02-2011, 16:08
ja w zasadzie do blysku tez nie :)
ale do zastanego czesto
tylko pomyslalem ze w tym wypadku bedzie dokladniej i sprawniej ;)
Do zastanego nie używam sekonica. Polegam na pomiarach body. Zresztą na body używam albo CW (ze zmniejszonym nieco centrum do 6 mm) albo matryca.
Odbiegamy od tematu. OK, koniec OT.
kruszyna
01-02-2011, 18:07
No to teraz nie wiem czego użyć w doświadczeniu bo:
octa 150cm rozkładana jak parasol (taka posiadam) ma środek prawie zasłonięty tym mechanizmem do rozkładania i z tego co kiedyś sprawdzałem to z SB czy studyjną zupełnie był słabiej oświetlony środek. Posiadam jeszcze octe 80cm, softy 120x80, 80x40 wszystko quantuum (te juz są normalne). Ew mogę zobaczyć na parasolkach są wszystkie rodzaje kolory etc. Tylko wtedy nie zbadamy tego co chciał Jacek. A jeśli chodzi o kąt świecenia to SB900 daje radę nawet z dużymi softami. Jasne ze końcówki będą miały przynajmniej 1,5EV różnicy. A z mydelniczką to już zupełnie będzie słabo. Ale rozumiem że chcemy poznać wszystkie możliwości:D kurde trzeba jakiś zeszyt przygotować/jak ja nie lubię matmy;/
EDIT: I z jaką mocą mam porównać 300ws czy 600ws?
EDIT2: oczywiście chodzi mi o model lampy:D
1. to weź soft 80x120
2. z mydelniczką nie będzie słabo, tylko będzie lepiej. Co to znaczy sb900 daje radę? Ważne jest rozłożenie światła! a nie moc. To generalna pomyłka ludzi zastanawiających się nad tym czy kupić sb czy quantuuma. Lampy studyjne dają "lepsze" światło. Bo nie chodzi o to jakie przysłony dają, tylko jak oświetlają. Jeśli chodzi wyłacznie o moc to daj lampę SB900 na wprost ustawione na tele bez softboxu, będziesz miał olbrzymią moc (i kijowe światło :))
jesteś pewien że SB900 bez mydelniczki da na boku softboxu 1,5 EV mniej?
3. obojętnie czy 300 czy 600 WS (to 1 przysłona różnicy), tylko potem nam to napisz.
marszull
01-02-2011, 19:20
z mydelniczka bedzie lepiej, bo ona rozprasza po calym sofcie swiatlo, a mocy wcale nie zabiera (lub znikome ilosci)
co do sedna to ja bym widzial tak z 2 metrow soft duzy, okte 80, i BD
najlepiej jakbys siecil na sciane zeby tez porownac czy tak samo rozklada sie swiatlo
propnuje pomiar bez kopulki zeby okreslic roznice w mocy, i pomiar na srodku i brzegu, punktowo zeby okreslic roznice (jesli beda)
kruszyna
01-02-2011, 19:41
Dobra pośpieszyłem się bo miałem chwilkę i tak:
softocta 150cm rozkładana jak parasol nie pamiętam jakiej firmy ale zainteresowani wiedzą co to za wynalazek. Mierzone 1.5m od środka softa. Potem się okazało że miałem na sekonicu ISO200 wiec podam co zapisałem przy tej wartości
SB900 moc na 1/1 zoom na 17mm - f13
zamknięta kopułka dotyka do białego materiału:
środek f18
góra f18
prawy i lewy bok f22
z mydelniczką - f9
środek f20
góra f20
prawy i lewy bok f25
Lampa quantuum 600ws F20
środek 40
wszystkie boki i obojętnie która część oprócz środka f45
różnica w pomiarach przy SB góra lub lewy i prawy bok wynika z kształtu palnika lampy
Innym razem przetestuję jak to się ma przy sofcie 120x80cm
tutaj zdjęcie pomiary z 1,5m tak dla urozmaicenia postu:D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/5093/dsc2064.jpg)
Widać różnicę z mydelniczką f13 do f9
Z innym sprzętem będę kombinował dalej nie wykluczone że nawet dziś bo wyszło kilka chwil luźniejszych a ze forum nie odwiedzam ostatnio za często warto sie przypomnieć:D
Trzeba wziąć pod uwagę konstrukcje tego softa może to być rozwiązanie na równe oświetlenie bo cóż nam ze środka tak naprawdę. Może wada dla niektórych będzie zaleta:D
Ciekawy pomiar. Czy wewnetrzny dyfuzor był założony w okcie?
kruszyna
09-02-2011, 10:02
Ciekawy pomiar. Czy wewnetrzny dyfuzor był założony w okcie?
Tak był. Pomiar ciekawy bo soft w konstrukcji ciekawy. Tutaj link do wnętrza takiego softa (http://aukcje.fripers.pl/softbox/umb/s8k_umb_08.jpg)
ten zacisk centralny nie rzuca cienia na centrum softa? Wychodzi że różnica w mocy jest ale bez szału ;-)
jeśli w studio to do malych przesłon ta okta z sabinka mogłaby by być.
kruszyna
09-02-2011, 23:02
ten zacisk centralny nie rzuca cienia na centrum softa? Wychodzi że różnica w mocy jest ale bez szału ;-)
jeśli w studio to do malych przesłon ta okta z sabinka mogłaby by być.
jak świeci pilot z z lampy studyjnej to widać cień na środku ale pomiary są i widać dokładnie jak to się rozkłada. Innymi słowy dla mnie lepiej ze środek słabszy niż reszta. Trzeba zobaczyć jak wygląda sprawa w innym sofcie ale to już innym razem sprawdzę
Niestety ze względu na budowę tej okty test jest do bani. Bo mieliśmy przypomnę chyba porównać świecenie lamp: sabiny i quantuuma. A warunki testu zaburzyły mocno wyniki.
kruszyna
10-02-2011, 09:48
Niestety ze względu na budowę tej okty test jest do bani. Bo mieliśmy przypomnę chyba porównać świecenie lamp: sabiny i quantuuma. A warunki testu zaburzyły mocno wyniki.
Tak tak masz racje, test będzie poprawiony o te inne softy. Ale wyciągnąć można pewne wnioski też z tego co zachodzi w wynikach powyżej.
Mi ten test jak najbardziej pasuje. Zamierzam sie przesiąść na parasolkowe softy dla szybszego rozkładania. Z lampą aparatową ma to jednak znaczenie gdyż pracuje się jednak w terenie. Byłoby jednak ciekawe zobaczyć różnice w porównaniu z tradycyjnym softem.
Innym razem przetestuję jak to się ma przy sofcie 120x80cm
Uda sie to zrobić? Byłoby interesujące jak zachowują się w prostokącie.
SB 900 to +- 3/8 mocy 300 Ws.
Maksymalna teoretyczna moc sb-800 to 76.23Ws. Wynika z parametrów kondensatora (1400uF/330V) i nie uwzględnia tego, że podczas błysku kondensator nie rozładowuje się do zera (pozostaje kilkadziesiąt V), więc realnie jest mniej. Dane kondensatora w oparciu o instrukcję serwisową sb-800. W sb-600 jest kondensator 1000uF/330V, czyli max. to 54.45Ws.
Aby sb-900 mogła mieć dwa razy większą moc, kondensator musiałby być odpowiednio większy, aż tak się nie różnią wielkością, więc realna moc sb-900 nie może być wiele większa.
Tylko po co i komu jest potrzebna moc w Ws dla tych lamp? To jak lampy świecą jest połączeniem mocy i konstrukcji układu optycznego (odbłyśnik i soczewka). Można porównać odczyt światłomierza dla takich samych "nasadek" (np. parasolka 90cm, duże pomieszczenie-brak odbić od ścian i sufitu, taka sama odległość lub test z oktą, jak kilka postów wcześniej), dla sb i dla innej lampy. Taki test ma znaczenie praktyczne, bezpośrednie porównanie wartości nie ma żadnego.
Maksymalna teoretyczna moc sb-800 to 76.23Ws.
...
więc realna moc sb-900 nie może być wiele większa.
SB 900 jest słabsza od SB800. Proszę porównać LP dla tej samej ogniskowej. Ludzie dają się nabrać, bo biorą pod uwagę LP dla zooma 200 mm. A tymczasem trzeba porównywać dla tej samej ogniskowej i dla pełnej klatki.
Tylko po co i komu jest potrzebna moc w Ws dla tych lamp? To jak lampy świecą jest połączeniem mocy i konstrukcji układu optycznego (odbłyśnik i soczewka). .oczywiście