Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Domyślnie Moc Quantuum R+ Dual Power ws sabina

Szukam i nie mogłem znaleźć. O ile EV silniejsza jest Quantuum Dual Power 600Ws od Sabiny 900 (cca. 160Ws)? Ile działek przesłony?
    TIA za odpowiedzi.

Domyślnie

Niestety nie podam dokładnej ilości działek, ale mocy jest ogrom. Mógłbym to wyliczyć na podstawie podanej ilości Ws, ale jest za późno na myślenie. Ja stawiam na jakieś 5 przysłon w praktyce. W teorii jest nieco mniej, ale praktyka się liczy. Chodzi o to, że Nikon liczy sobie moc często podając jakąś odległość i przy tym lampa jest maksymalnie zoomowana, co jest ewidentnym przekłamaniem. Więc praktyka jest taka, że gdybyś wsadził SB900 do softboxa np 60x100 i rozproszył równomiernie światło z palnika (czyli dyfuzor na palnik, żeby nie świecił na chama do przodu tylko odbijał od ścian softboxu), to byś popuścił w majty z żalu. Licha moc, długie ładowanie i mało błysków.

Już testowałem to w praktyce i stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że żadna lampa do aparatu nie jest lepsza/wygodniejsza/tańsza od lampy studyjnej. Problemów jest tyle, że wcale nie odnosisz wrażenia, że rozmiary dają Ci przewagę. Podczas, gdy będziesz się bawił w ustawianie CLS, w mocowanie parasolek, w mocowanie wszystkiego do statywu itd, to ja swobodnie rozłożę 3 lampy dual power i zacznę już robić zdjęcia. Jeśli chcesz mieć dobrą lampę w plener, to spokojnie da radę 'dual 300Ws' za jakieś 900zł. Jeśli chcesz mieć gadżet, którym będziesz mógł się popisywać przed innymi, to dokładaj 600zł i kup sobie taki *złom jak SB-900.

*- złom nie ze względu na jakość, ale stosunek wydajności do ceny. Lampa na aparat nie jest warta więcej niż 400zł, bo tyle jest w niej technologii i materiałów. Dopłacasz za duperele w stylu podświetlany LCD, stroboskop i inne bzdety.

Domyślnie

Moim zdaniem bardzo ostre, ale mądre słowa. Swojej sabiny nie pozbędę się ze względu na wymiary, czasem się przydaje na aparacie w reporterce, poza tym mam Yongnuo 460 II sztuk kilka które mocą dorównują 900-tce a kosztowały raptem 130 zł sztuka ale właśnie - o czym piszesz - potrzebuję dużej powierzchni rozproszonej. I dużej mocy. Więc Dual Power 600Ws, jeśli faktycznie jest to 4-5 sabinek w lamie o wadze 3kg z batterypackiem, to nawet się nie będę zastanawiać. Dziękuję.

Domyślnie

Ja przy lampie dual power 300Ws mam przysłonę f11 przy ISO200, odległości 5m i softboksie okta o średnicy 180cm. Jest to bardzo dużo światła. Staram się nie przekraczać przysłony 5.6-8, bo przy tych przysłonach jest najlepsza jakość. W większości przypadków robię zresztą w okolicach f4, żeby maksymalnie rozmyć tło, nawet jeśli jest to karton. Przy softboksie 180x30cm lampę muszę mieć ustawioną na minimum bo przy odległości 1,5m/ISO200 mam już około 5,6.

Ja mam lampę SB-600 i dziękuję opatrzności, że nie kupiłem czegoś droższego, o bym się załamał z żalu. Przydaje się średnio parę razy w roku jak już aparat nie daje rady przy ISO6400, albo właśnie przy jakimś reportażu, gdzie nie ma mowy o artyzmie bo trzeba uchwycić fakty (raz na 5 lat). No ale, żebym kupował 6 sztuk SB-XXX, łączył w pary i udawał, że mam lampy studyjne? Dziecinada...

No i tak na koniec wzmianka o czułościach: obecnie jak lampa nie sięga to daje się większe ISO i po sprawie. Różnica pomiędzy SB-600 a SB-800 to bodajże niecała przysłona, czyli takie zwiększenie ISO z 200 do 320, albo z 400 do 640. Pomijalna sprawa zwłaszcza, że obecnie spokojnie każdy aparat robi czyste zdjęcia do ISO1000, więc każda lampa sięga na kilkanaście metrów. Tym bardziej SB-800 czy 900 staje się kosztowną fanaberią.

Domyślnie

mam i jedna i druga lampe. quantuumka ma naprawde duzą moc. wiele razy wieksza niz sabina

Domyślnie

Tak tylko ,że sabina jest mega mobilna - chodzi mi o rozmiary i wagę w porównaniu do studyjnych. Sabinami nie zastąpisz studyjnych, a studyjnymi sabin. W sabie kończą się aku to wkładasz drugie i jedziesz. Nie musisz targać ze sobą statywu - możesz ją rozstawić praktycznie wszędzie. A co do tej teorii ,że przy dzisiejszych ISO lampion jest zbędny - hmmm - wyobraź sobie scenkę z kotleta - para młoda stoi w drzwiach kościoła, Ty jesteś wewnątrz, a na dworze jest mega słońce które wali po plecach młodych - chcesz zrobić zdjęcie jak stoją oboje w progu kościoła. Druga sytuacja (miałem taką ostatnio) - kamerun rozstawił w rogach sali haluksy budowlane skierowane palnikami na wprost PM - bez tej dziadowskiej sabiny w obu sytuacjach pupa mokra, a samo wysokie iso nie pomoże.

Oszczędny w słowach Awatar Rumbum
    Miasto
    Między ziemią a światłem

Domyślnie

Bardzo chciał bym się dowiedzieć z kąd masz informacje że SB-900 ma cca. 160 Ws.Co do porównania 600 Ws na full i i SB-900 to SB nie świeci, poprostu światła nie widać na zdjęciu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trzymiasto

Domyślnie

Nie chce mi się liczyć ale jesli moja 300Ws lampa ma 6 wielkich kondensatorów a aparatowa ma 1 to latwo sobie wyobrazić stosunek mocy.

Domyślnie

Co do tej sabinki to wyczytałem gdzieś w sieci szukając po SB 900 ws, jakiś anglojęzyczny ktoś wyliczał, że nie ma oficjalnie podanej ale mniej więcej wychodzi gdzieś 160.
    Chodziło mi też ile EV dual power 600ws jest jaśniejszy od 900-tki. A że czasem małe jest piękne, to, @wywar, nikt nie przeczy, trochę jedno i drugie do innych zastosowań.

Domyślnie

Sb-800 ma ok 75ws, czyli jest o 3ev słabsza od quantuuma 600ws.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów