PDA

Zobacz pełną wersję : D90 problem z AF

Vinix
29-12-2010, 02:21
Witam forumowiczów. Chciałbym zasięgnąć paru informacji na temat podany w tytule a mianowicie sytuacja wygląda tak.

Posiadam dwa aparaty D90 który kupiłem nie cały rok temu i D60 który mam już jakieś 2 latka. Gdy kupiłem D60 dokupiłem do niego S70-300 APO DG MACRO a tak że posiadalem kit N18-55 bez VR.
W czerwcu tego roku postanowiłem kupić D90 i tak się stało używałem go z tymi oboma obiektywami wszystko wydawało się w porządku postanowiłem kupić sobie stałke do portretów N50 1.8D i wtedy zaczęły się problemy.
D90 miał tendencje do gubienia się w ostrości czasami nie ostrzył tam gdzie chciałem ale myślałem że to może wina obiektywu gdyż czytałem o czymś takim na forum.
Pewnoego rau na imprezie rodzinne postanowiłem użyć sobie KIT by zrobić parę zdjęć w ciasnym pomieszczeniu i od razu rzuciła mi się pewna rzecz w oczy aparat na ogniskowej 18 ustawiał ostrość za obiektem i to ewidentnie.
Postanowiłem sprawdzić wszystkie obiektywy w domu na spokojnie. Po sprawdzeniu wynikło że s70-300 jest ostra jak brzytwa N50 czasem się mylił ale na ostrość nie narzekałem a kit to była totalna porażka ale że ma jeszcze D60 wiec powtórzyłem testy i okazało się że problemy z ostrością występują tylko i wyłącznie z D90.
Nie cały tydzień temu nabyłem S28-70mm D DF EX 2.8 i okazało się że dalej jest ciągle ta sama przypadłość D90 w ogóle nie ostrzy tam gdzie powinien tylko za fotografowanym obiektem a D60 jest ostry jak brzytwa.

Jak sądzicie po czyjej stronie leży wina aparatu czy szkieł?

Chciałbym prosić o jakieś rady lub może o kontakt z dobrym serwisem który temu zaradzi ponieważ mój sklep którym mam gwarancje robi duże problemy i wciska kit że serwis nikona jest nie miły i nie chcą mi odesłać aparatu

pioter m
29-12-2010, 07:31
D60 ostrzy w punkt? - masz dobre oko, bo AF z sigma 28-70/2.8 przeciez nie masz.
A na powaznie. Spakuj kita z d90 i slij do NP. Innego wyjscia nie ma. Warto byloby ewentualnie zastapic tego kita jakims konkretnym obiektywem. To zas, ze z sigma nie trafia, nic nie znaczy.

Greg77
29-12-2010, 10:14
D60 ostrzy w punkt? - masz dobre oko, bo AF z sigma 28-70/2.8 przeciez nie masz.
A na powaznie. Spakuj kita z d90 i slij do NP. Innego wyjscia nie ma. Warto byloby ewentualnie zastapic tego kita jakims konkretnym obiektywem. To zas, ze z sigma nie trafia, nic nie znaczy.

Ja bym poszedl do sklepu z ta sigma 28-70 i poprosil o inna sztuke, nie kalibrowal bym puszki do kita....

panoramix
29-12-2010, 10:59
D90 do serwisu na kalibrację AF z ich szkłem referencyjnym lub z własną 50 f/1.8. Następnie test z Sigmą i w przypadku niezgodności ostrzenia, próba wymiany lub serwis Sigmy.

Vinix
29-12-2010, 11:21

Ostrzy nie myli się jak D90 że ostrość jest w lessie potwierdzenie ostrości trafia celnie i nie mega mydełka. Właśnie ta S28-70 ma zastąpić kit tylko jak na razie to szkła mi dobrze funkcjonują tylko z D60 i jestem w kropce. Dodam że ja kupiłem samo Body i tylko ono jest na gwarancji.

"Greg77"

Owszem wymienił bym ją gdyby była nowa ja ją kupiłem używaną i moim zdaniem jest z nią wszystko w porządku bo z D60 jest idealnie a D90 mydło i ostrość za obiektem.

pioter m
29-12-2010, 12:43
Dzwon do serwisu i z nimi sie umawiaj. My ci na to nic nie poradzimy. Te wszystkie dywagacje sa raczej zbyteczne.

Kiepski AF z sigma napawde o niczym nie swiadczy, bo z sigmami tak juz jest, ze powtarzalnosc skutecznosci AF jest taka sobie. Z jednym korpusem bedzie OK, a z drugim lipa.

Mozesz pokombinowac z innymi szklami, jesli gdzies mozesz pozyczyc, zeby sie upewnic, co jest skopane (chyba d90 w tym przypadku).

Greg77
29-12-2010, 14:58
"Greg77"

Owszem wymienił bym ją gdyby była nowa ja ją kupiłem używaną i moim zdaniem jest z nią wszystko w porządku bo z D60 jest idealnie a D90 mydło i ostrość za obiektem.

A czy ta sigma ma silnik AF? Wydaje mi sie, ze nie to jak ostrzy z D60?
Ale powiem Tobie, ze spotkalem D90 ktory mial takie problemy z obiektywami AF, wszystkie z silnikiem pracowaly idealnie....

Vinix
29-12-2010, 15:49
A czy ta sigma ma silnik AF? Wydaje mi sie, ze nie to jak ostrzy z D60?
Ale powiem Tobie, ze spotkalem D90 ktory mial takie problemy z obiektywami AF, wszystkie z silnikiem pracowaly idealnie....

Sigma 28-70 nie ma silnika ale ustawiałem ostrość manualni i potwierdzenie ostrości się nie myli po prostu jest ostre tam gdzie chce natomiast S70-300 ma silnik i jest wszystko ok na obu aparatach.

jeśli chcecie to wstawię tu po dwa zdjęcia z obu aparatów na najmniejszej ogniskowej i największej i sami zobaczycie jak to wygląda.

zbyhur
29-12-2010, 16:21
Jeżeli D90 jest na gwarancji, wysłałbym do serwisu na sprawdzenie/kalibrację AF. Miałem w ręku dwie sztuki D90, sprawdzałem na N50 1,8 i T17-50 2,8.
Pierwsze body miało ewidentny Front Focus, drugie trafiało z tymi szkłami idealnie.

Zostaw sobie w domu D60 i Sigmę, a D90 poślij z kitem do NP jak radził kolega panoramix.
Nawet jeśli kalibracja potrwa, będziesz miał czym robić zdjęcia w tzw. międzyczasie.

Vinix
29-12-2010, 16:33
Jeżeli D90 jest na gwarancji, wysłałbym do serwisu na sprawdzenie/kalibrację AF. Miałem w ręku dwie sztuki D90, sprawdzałem na N50 1,8 i T17-50 2,8.
Pierwsze body miało ewidentny Front Focus, drugie trafiało z tymi szkłami idealnie.

Zostaw sobie w domu D60 i Sigmę, a D90 poślij z kitem do NP jak radził kolega panoramix.
Nawet jeśli kalibracja potrwa, będziesz miał czym robić zdjęcia w tzw. międzyczasie.

No tak ale na kicie mi nie zależy tylko bardziej na tej sigmie. Niedawno otrzymałem wiadomość od serwisu sigmy napisali że ten obiektyw jest nie kalibrowalny.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz czy jeśli bym z kalibrował body do szkła (czy szkieł) czy później nie będę miał problemu z innymi obiektywami?

Szczerze to już sam nie wiem co mam z tym zrobić mam paru przyjaciół co maja inne body typu D1H czy D700 lub D5000 sprawdzę te obiektywy z tymi aparatami może to coś mi wyjaśni.

zbyhur
29-12-2010, 16:48
Dobrze by było gdybyś miał możliwość podpięcia pod swoje D90 jasnych, sprawdzonych szkieł od znajomych. Najlepiej kilku szkieł.
Jeżeli wystąpi u Ciebie FF/BF z tymi szkłami, a będziesz pewny że są pod tym kątem dobrze skalibrowane, oznacza to błędne ustawianie ostrości przed Twoje body.

Kalibrowanie obiektywu do body to trochę taki półśrodek. Za jakiś czas będziesz zmieniał szkło i problem FF/BF w aparacie zostaje.
Podstawowa sprawa to pewność że D90 dobrze trafia. Jeżeli "nie trafia" to proponuję wysłać na kalibrację póki jest gwarancja.

Po kalibracji znowu test z Sigmą.

Vinix
29-12-2010, 16:55
I tak właśnie zrobię a także przetestuje tą sigmę z innymi korpusami i wtedy będę pewny co i jak wygląda.

Dziękuję wszystkim za rady jak przetestuję obiektywy z aparatami i aparat z obiektywami to napiszę jak wygląda sprawa.

Pozdrawiam:)

lukpiecz
31-12-2010, 12:40
zajrzyj tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97814

mi pomogło

panoramix
31-12-2010, 12:43
zajrzyj tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97814

mi pomogło

Aparat jest jeszcze na gwarancji, więc samodzielną kalibrację odpuściłbym sobie.

tomek67
31-12-2010, 13:25
Aparat jest jeszcze na gwarancji, więc samodzielną kalibrację odpuściłbym sobie.

Ogólnie dla mnie to jest błędny krąg.
Aparaty nie mają mikroregulacji AF (dla producenta byłby to zerowy koszt).
Serwis Nikona w znacznej części przypadków olewa klientów.
Ta domowa kalibracja ma jedną poważna wadę,
z tego co czytałem punkty AF poza centralnym mogą się mniej lub więcej rozjechać.

lukpiecz
31-12-2010, 13:58
fakt, nie wiem jak ta domowa regulacja wpływa na gwarancję...
co do "rozjechania pozostałych punktów" to ja regulowałem na lewym górnym (najczęściej używany przeze mnie) i środek też mam OK. Ostatnio zauważyłem, że chyba prawy górny się rozjechał... (choć to niepotwierdzona informacją bo mój 9-miesięczny syn strasznie się ruszał :)

panoramix
31-12-2010, 14:38
Domowa regulacja tak wpływa na gwarancję, że przerywa jej bieg...
Jest to traktowane jako nieautoryzowana ingerencja mechaniczna w sprzęt. Dość łatwa do wykrycia, bo mimośrody AFu są pokryte łatwo rysującą się farbką. Chyba specjalnie. Domowa regulacja jest ok, pod warunkiem, że rozumie się jej następstwa. Dopóki jednak sprzęt jest na gwarancji - szanowałbym ją. Załóżmy, że dokonujesz regulacji we własnym zakresie (w trakcie trwania gwarancji), zostawiasz ślady (na to nie ma mocnych), po jakimś czasie (nadal w trakcie trwania gwarancji) pada Ci, załóżmy (tfu, tfu i raz jeszcze tfu) płyta główna... Jak myślisz, co powie Ci serwis ?

lukpiecz
31-12-2010, 15:50
więc pozostaję tylko postępu :)
wiem, że można się umówić tak, że serwisant będzie miał zarezerowany czas na kalibrację i od razu się do niej zabierze
problem jest taki, że trzeba być osobiście

tomek67
31-12-2010, 16:34
więc pozostaję tylko postępu :)
wiem, że można się umówić tak, że serwisant będzie miał zarezerowany czas na kalibrację i od razu się do niej zabierze
problem jest taki, że trzeba być osobiście
Ja u nich jak to zostawiałem to olali to totalnie.
Kurcze nie wiedziałem, że tak można.

Vinix
01-01-2011, 14:25
Witam. Chciałbym jeszcze dodać że zauważyłem coś dziwnego a mianowicie chodzi o to że zdjęcia robione tradycyjnie przez wizjer są mydlane i nie ostre a zdjęcia robione na LV są ostre i dobre. Czym to może być spowodowane?

siwyozzman
01-01-2011, 14:39
Witam. Chciałbym jeszcze dodać że zauważyłem coś dziwnego a mianowicie chodzi o to że zdjęcia robione tradycyjnie przez wizjer są mydlane i nie ostre a zdjęcia robione na LV są ostre i dobre. Czym to może być spowodowane?
Najprawdopodobniej wadliwą współpracą układu AF (fazowego) Twojego korpusu z danym obiektywem. Może się zdarzyć, że ze wszystkimi "szkłami" niestety...a to może oznaczać konieczność kalibracji. W trybie LV aparat ostrzy wykrywając kontrast "na matrycy" tak jak w kompakcie. W zasadzie nie ma możliwości żeby wtedy ostrość była ustawiana źle... Obiektyw musiałby być chyba totalnie "rozjechany"...

kurp
01-01-2011, 15:30
Witam. No to i mam zagwostkę. Posiadam D50 w którym AF to rakieta, ( działa szybko i bezbłędnie). Myślałem o zamianie ne D90, ale teraz po tym co widzę ,to AF w D90 potrafi różne takie... . Czy AF W D300 LUB D300s jest celniejszy i szybszy niż D90?
Brałem pod uwagę D7000, ale tam z tym AF-em jest ponoć różnie. Totalna kołomyja. Przyzwyczaiłem się do tego, że D50 to prawie pancerna pucha o bardzo dobrym AF-ie, chociaż co prawda bez uszczelnień , i jak do tej pory to ciężkie plenery przetrzymał jak najlepiej. Czy warto brać D90 czy ze względu na AF-a lepiej celować w D300 lub D300s.Nadmieniam że nie jestem maniakiem zmieniania aparatu co 2, 3 lata.

burz
01-01-2011, 16:04
Właśnie m.in. ze względu na AF zamieniłem d90 na d300s - i powiem krótko: warto!

Vinix
01-01-2011, 16:43
A wie może ktoś gdzie mogę dokonać regulacji tego AF-u? oczywiście oprócz serwisu nikona.

siwyozzman
01-01-2011, 17:53
Witam. No to i mam zagwostkę. Posiadam D50 w którym AF to rakieta, ( działa szybko i bezbłędnie). Myślałem o zamianie ne D90, ale teraz po tym co widzę ,to AF w D90 potrafi różne takie... . Czy AF W D300 LUB D300s jest celniejszy i szybszy niż D90?
Brałem pod uwagę D7000, ale tam z tym AF-em jest ponoć różnie. Totalna kołomyja. Przyzwyczaiłem się do tego, że D50 to prawie pancerna pucha o bardzo dobrym AF-ie, chociaż co prawda bez uszczelnień , i jak do tej pory to ciężkie plenery przetrzymał jak najlepiej. Czy warto brać D90 czy ze względu na AF-a lepiej celować w D300 lub D300s.Nadmieniam że nie jestem maniakiem zmieniania aparatu co 2, 3 lata.

Czytając niektóre posty łatwo wyrobić sobie mniemanie, że AF D90 to jakiś muł czy ślepiec :) . Nie przesadzajmy...jest szybszy niż w D50 . W puszce która posiadasz pola AF na matówce są duże co nie daje odpowiedniej precyzji...Fakt na serii D50, D70(s) rzadko zdarzają się problemy z celnością czy potrzebą kalibracji...Jak przesiądziesz
się trochę wyżej zaczną się problemy...Na 6Mpix większość zdjęć na monitorze wygląda bardzo ostro...na 12Mpix ten efekt to już nie jest standard. Tylko po dopasowaniu do monitora lub zrobieniu odbitek będzie dobrze...Nie mówiąc o jakości samego obrazu...Trzeba wtedy zaprzestać oglądania cropów i będzie dobrze:) . Z tą rakietą D50 to nie przesadzaj...jest dosyć pewnie ale zapewniam Cię że może być szybciej. Nie daj się ponieść zbiorowej histerii :) . Podejrzewam, że z D7000 też nie źle...

kurp
01-01-2011, 20:20
Siwyozzman masz rację , ale sam przyznasz, że parę takich nietrafionych fotek w najmniej oczekiwanym momencie , a w zasadzie w bardzo oczekiwanych fotkach, na których bardzo Ci zależy potrafi spieprz..ć cały szcunek dla danej puchy. Myślę że tak na spokojnie, to chyba będę musiał podpiąć swoją szklarnie (system) do konkretnego body D90 i po prostu go przetestować. Pozdrawiam wszystkich w nowym roku i zdrówka przede wszystkim życzę, oraz dobrego światła.

krzysiekn
01-01-2011, 20:35
gdyby każdy miał się przejmować tym,co ludzie piszą o d90, to nikt by nie kupował tej puszki.używam d90 od półtora roku i nigdy nie miałem żadnych problemów( może tylko czasami brak kasy :mrgreen: ) z af czy czymkolwiek innym.po prostu piszą pechowcy,którym coś się dzieje z puszką.ja jestem z niej bardzo zadowolony,ale o tym nie piszę.szkła to:18-200 vr nikor,70- 300 vr nikon,35 1.8 , 85 1.8. pozdrawiam

tomek67
02-01-2011, 08:52
gdyby każdy miał się przejmować tym,co ludzie piszą o d90, to nikt by nie kupował tej puszki.używam d90 od półtora roku i nigdy nie miałem żadnych problemów( może tylko czasami brak kasy :mrgreen: ) z af czy czymkolwiek innym.po prostu piszą pechowcy,którym coś się dzieje z puszką.ja jestem z niej bardzo zadowolony,ale o tym nie piszę.szkła to:18-200 vr nikor,70- 300 vr nikon,35 1.8 , 85 1.8. pozdrawiam
Myślę, że zależy dużo jakie się ma obiektywy.
Gdy miałem zoom to ten AF jaki jest w tym modelu uważałem za super.
Gdy kupiłem 50mm 1.4G to już zmieniłem zdanie całkowicie.
Fakt, że duży wpływ ma na to serwis tej firmy.

panoramix
02-01-2011, 14:38
Myślę, że zależy dużo jakie się ma obiektywy.
Gdy miałem zoom to ten AF jaki jest w tym modelu uważałem za super.
Gdy kupiłem 50mm 1.4G to już zmieniłem zdanie całkowicie.
Fakt, że duży wpływ ma na to serwis tej firmy.

Rozumiem, że nie chodzi o szybkość AF, tylko o jego celność. Zatem do rzeczy.
Zoom, którego używałeś nie był zapewne "jaśnie panem" tzn. jego jasność zaczynała się od f/3.5, a kończyła się na f/5.6 lub 6.3. Do tego dołożyć trzeba domykanie w celu otrzymania odpowiedniej ostrości i mamy dość ciemno, co powoduje, że GO (głębia ostrości) staje się dość duża i nasz obiekt jest po prostu ostry w całości...

Obiektywy światłosilne, takie jak przytoczony przez Ciebie 50 f/1.4, na pełnych otworach oddają niewielką GO, zależną m.in. poza wielkością przysłon od odległości fotografowanego obiektu - czyli skalą odwzorowania. W zależności więc od użytej skali odwzorowania (kombinacja ogniskowej i odległości obiektu) oraz użytej wartości przysłony, uzyskamy różną, pożądaną GO. Często słyszy się (czyta) o tzw. papierowej GO. Oznacza to Go tak niewielką jak grubość kartki papieru, co jest oczywiście wręcz przerysowaniem, ale dobrze oddaje clou tematu. Otóż używając bardzo małych wartości przysłon, np. rzędu f/1.4 i dobierając do tego wysoką skalę odwzorowania - otrzymujemy mniejszą GO - tym mniejszą im większa skala odwzorowania.
W takich przypadkach, gdzie GO zawiera się w wartościach (rejestrowanych faktycznie) na poziomie milimetra (milimetrów), łatwo pokusić się o twierdzenie o błędnym układzie AF. No bo przecież ja mam "pewną" rękę...

Grand.
02-01-2011, 18:39
Ja również zamieniłem D90 na D300 między innymi ze względu na AF, chociaż nie tylko. Jak poprzednicy - Warto

zorg76
02-01-2011, 21:15
Mam D50 i D90. Szkło m.in. N50 1.8. Celność AF bez porównania i wielkość matrycy moim zdaniem nie ma nic do tego. D90 AF ma kiepski i tyle.
Regulował mi to serwis nieautoryzowany z marnym skutkiem, następnie wysłałem na Podstępu. Dla nich puszka miodzio i nie ma o czym rozmawiać.
Czekam więc cierpliwie na następcę D300s...
Zmienił bym na D300s, ale szkoda mi dopłacać sporo do body z tą samą matrycą, a AF w D90 nie jest super, ale też tragiczny nie jest.
Życzę powodzenia w serwisie.

tomekzi
02-01-2011, 22:15
Takim obiektywem jak 50 1,4 robię zdjęcia w ruchu i z puszkami Nikon d70s, d300, d700 trafiam aby nie skłamać 95/100, natomiast z d90 już tak łądnie nie jest. Po każdym zdjęciu trzeba sprawdzać ostrość, czasem robię trzy zdjęcia po kolei tej samej sceny celowo i żadne się nie nadaje. Ostatnio w ręce mi wpadł d3100 - nie wykluczam, że zepsuty. 5/100 trafiał w punkt.

tomek67
03-01-2011, 09:40
Obiektywy światłosilne, takie jak przytoczony przez Ciebie 50 f/1.4, na pełnych otworach oddają niewielką GO, zależną m.in. poza wielkością przysłon od odległości fotografowanego obiektu - czyli skalą odwzorowania. W zależności więc od użytej skali odwzorowania (kombinacja ogniskowej i odległości obiektu) oraz użytej wartości przysłony, uzyskamy różną, pożądaną GO. Często słyszy się (czyta) o tzw. papierowej GO. Oznacza to Go tak niewielką jak grubość kartki papieru, co jest oczywiście wręcz przerysowaniem, ale dobrze oddaje clou tematu. Otóż używając bardzo małych wartości przysłon, np. rzędu f/1.4 i dobierając do tego wysoką skalę odwzorowania - otrzymujemy mniejszą GO - tym mniejszą im większa skala odwzorowania.
W takich przypadkach, gdzie GO zawiera się w wartościach (rejestrowanych faktycznie) na poziomie milimetra (milimetrów), łatwo pokusić się o twierdzenie o błędnym układzie AF. No bo przecież ja mam "pewną" rękę...
Żeby było jasne co mam na myśli pisząc o problemie, celuję przy 1.4 w samochód co stoi o 20m ode mnie a ostrość jest na samochodzie przed nim, czyli błąd paru metrów.
Aż tak ręcę mi się nie trzęsą ;)
Miałem już trzy egzemplarze tego obiektywu i na kilku różnych body zawsze był odczuwalny mniejszy lub większy FF lub BF w takiej sytuacji.

Vinix
29-01-2011, 16:35
Wicie gdzie mogę dokonać kalibracji tego AF-u z tą Sigmą?
Szkoda mi go trochę sprzedawać gdyż kupiłem go z 1,5 miesiąca temu.
Może jednak da się go jakoś wyregulować albo aparat pod ten obiektyw.

Proszę o Pomoc. Pozdrawiam.

Vinix
31-01-2011, 13:49
Proszę o zamknięcie tematu. Sprzedałem szkło.