PDA

Zobacz pełną wersję : pracodawca a urlop

Antonioo
28-12-2010, 12:35
mam szybkie pytanie.

czy pracodawca ma prawo do decydowania w jakich miesiącach można brać urlop, a w jakich nie?
ja żadnej takiej deklaracji nie podpisywałem, ani w umowie nic o tym nie ma....

natomiast na dzień dobry na 2011 r wita nas coś takiego

" w roku 2011 urlopy nie beda udzielane w okresie 15maja-15sierpnia...."

freefly
28-12-2010, 12:41
To zależy jaki plan urlopów ustalił pracodawca. Poczytaj kodeks pracy. Tam wszystko jest napisane.

Pracodawca ma prawo ustalić taki plan urlopowy, który będzie optymalny dla funkcjonowania przedsiębiorstwa.

ASAHI
28-12-2010, 12:49
Zmień pracodawcę.

mpwt
28-12-2010, 12:55
Dobrze, że mówi na początku...

§ 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 1672.

§ 11. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. Przepis § 1 zdanie drugie i trzecie stosuje się odpowiednio.

§ 2. Plan urlopów podaje się do wiadomości pracowników w sposób przyjęty u danego pracodawcy.

§ 2. Przesunięcie terminu urlopu jest także dopuszczalne z powodu szczególnych potrzeb pracodawcy, jeżeli nieobecność pracownika spowodowałaby poważne zakłócenia toku pracy.

Plan urlopów – czym jest i jak go wprowadzać

Plan urlopów jest dokumentem, w którym pracodawca ustala terminy wykorzystywania przypadających w danym roku kalendarzowym urlopów wypoczynkowych, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy.

W praktyce plan urlopów przygotowuje się przed dniem 1 stycznia danego roku kalendarzowego. Z tym dniem pracownicy nabywają bowiem uprawnienia do drugiego i kolejnych urlopów wypoczynkowych. Jednakże plan urlopów powinien być sporządzony w takim terminie, by pracownicy mogli się z nim zapoznać. Kodeks pracy nie wymaga, aby plan urlopów sporządzany był na cały rok kalendarzowy albo żeby dotyczył całego przedsiębiorstwa. Stosownie do potrzeb, może on zatem obejmować okresy krótsze, np. kwartał, półrocze. Krótsza perspektywa czasowa planu urlopów wskazana jest zwłaszcza u pracodawców, u których występuje realne prawdopodobieństwo zmian terminów urlopów.

Plan urlopów jest podawany do wiadomości pracowników w sposób przyjęty u danego pracodawcy (może być np. umieszczony w formie elektronicznej, np. jako plik Excel na wewnętrznym serwerze pracodawcy).

W planie powinny być uwzględnione wszystkie przewidywane w danym roku urlopy. Wyłączeniu z planu urlopów podlegają jedynie 4 dni urlopu tzw. na żądanie, które pracodawca ma obowiązek udzielić w terminie wskazanym przez pracownika.

Plan urlopów jest wiążący dla pracodawcy i pracowników. Oznacza to, iż pracownik nabywa możliwość rozpoczęcia urlopu w terminie wskazanym w planie. W praktyce wewnętrzne regulacje u pracodawcy (np. regulamin pracy) wymagają dodatkowego działania poprzedzającego rozpoczęcie urlopu (np. zawiadomienia pracodawcy na piśmie o rozpoczęciu urlopu w określonym dniu i wymiarze czy też wypełnienia karty urlopowej).

Marian K
28-12-2010, 12:56
Jako że zawsze postulowałem "spalenie" kodeksu pracy,nie polecam Ci opierania życia na tym diabelskim wynalazku. Uważam że pracodawca ma rację, a pracownik ma prawo zwolnić się i poszukać innej lepszej pracy.
A może kolego powiesz co to za praca,bo może okazać się że to pełnia sezonu i wtedy jest co i komu robić.
No ale pracownika, takiego "roszczeniowego", zazwyczaj to wali.

jackrabbit
28-12-2010, 13:01
A może kolego powiesz co to za praca,bo może okazać się że to pełnia sezonu i wtedy jest co i komu robić.
No ale pracownika, takiego "roszczeniowego", zazwyczaj to wali.

Roszczeniowego? :o

przypomnial mi sie taki dowcip o spoconych babach i cieplej wodce

Antonioo
28-12-2010, 13:09
to ma być niby sezon na sprzedaż sprzętu fotograficznego :)

co jest oczywiście przynajmniej wg statystyk sprzedażowych w moim sklepie raczej mocno nieadekwatne do rzeczywistej sprzedaży w konkretnych miesiącach....

nie jestem nowo zatrudnioną osobą....pracuję już prawie 2,5 roku

jackrabbit
28-12-2010, 13:14
to ma być niby sezon na sprzedaż sprzętu fotograficznego :)

sezon sezonem, niech zatrudnia jedna osobe wiecej na ten okres albo wynajma

ASAHI
28-12-2010, 13:19
Albo zrób wykaz miesięczny sprzedaży i mu pokaż jak pójdziesz bronic swego terminu urlopu. Ja mam zapomnieć o urlopie w grudniu. Ale akurat to rozumiem.

Antonioo
28-12-2010, 13:25
W grudniu też nie można ;)

maki
28-12-2010, 15:27
Niestety wypoczynkowy urlop udzielany jest na wniosek pracownika który może być rozpatrzony na tak lub na nie. Sprowadza się to do tego że kiedy byś nie złożył wniosku ( a i tak musisz go złożyć), pracodawca Ci odmówi, oprócz terminu który jemu pasuje. Co innego 4 dni na żądanie, choć z tym też różnie bywa.

miron19j
28-12-2010, 15:48
znam kilka firm, produkcyjnych, gdzie było ogłoszone wprost:
"w tym roku urlop wypoczynkowy w dniach 1-15 lipca."
Cały zakład stawał, wszyscy szli na urlop.

Marian K
28-12-2010, 16:09
Roszczeniowego? :o

Jak najbardziej roszczeniowa,nawet wg. Kodeksu Pracy, co przedstawił "mpwt". Dziwię się że Ty się dziwisz.

eskimos
28-12-2010, 16:31
Jesli pracujesz na basenie odkrytym to chyba nie powinienes sie dziwic ze nie daja urlopow w tym okresie :mrgreen:

mypod
28-12-2010, 16:47
Jesli pracujesz na basenie odkrytym to chyba nie powinienes sie dziwic ze nie daja urlopow w tym okresie :mrgreen:

W grudniu też? ;)

miron19j
28-12-2010, 16:51
W grudniu też? ;)
a ci z klubu morsów to gdzie mają ćwiczyć? :-)

Marian K
28-12-2010, 23:16
znam kilka firm, produkcyjnych, gdzie było ogłoszone wprost:
"w tym roku urlop wypoczynkowy w dniach 1-15 lipca."
Cały zakład stawał, wszyscy szli na urlop.
W produkcji jest chyba łatwiej planować niż w usługach.w sumie rozchodzi się o to żeby po urlopie było do czego wracać.

Lento Violento
28-12-2010, 23:32
Jak sam otworzysz firmę o sezonowym trybie pracy to może przestanie Cię dziwić, że pracodawcy w harmonogramach urlopów uwzględniają swój cykl produkcyjny. Przykład kolegi eskimosa z basenem, choć skrajny, idealnie oddaje sedno problemu ...

teh_14m3
28-12-2010, 23:36
od trzech lat nie byłem na urlopie, żyję. Tobie też się uda, przeżyć te dwa miesiące. Natomiast przy ewentualnej zmianie pracy pamiętaj, że tam szef może być większym (tutaj pasowałoby użycie pejoratywnego określenia męskiego narządu płciowego) który stwierdzi konieczność twojej obecności pomiędzy 20 paździenika - 20 września ;) inaczej firma zbankrutuje więc musi :twisted: